Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
Autor |
Wiadomość |
Eu
|
 Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
Chciałbym jeszcze raz zebrać zdania o WOŚP. Proszę o głosy
(Jeśli moderator uważa, że temat był już wystarczająco omówiony, proszę się nie krępować z jego zamknięciem.)
Tak więc zbliża się Finał WOŚP. Co sądzą o tej imprezie i zbiórce charytatywnej forumowicze?
|
Pt sty 06, 2006 21:27 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
To ja wyraże swoje zdanie tak:
Nikt nie zrobił więcej od WOŚPu.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt sty 06, 2006 21:29 |
|
 |
Eu
|
Tylko, że budzi kontrowersje . . .
|
Pt sty 06, 2006 21:46 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Znam księdza, który marudził swego czasu "A bo to Owsiakowi idą na rękę - zwalniają od podaktu sprowadzane maszyny i aparatyu lekarskie, a jak Caritas sprowadzał to kazali płacić...". Pytanie - czy Caritas postarał się o zwolnienie  (wg mnie organizacje dobroczynne i charytatywne nie powinny płacić takich rzeczy).
Orkiestra... Cóż, na pewno się znajdą wolontariusze, którzy traktują ten dzień jako okazję na "dorobienie". I na to nie ma rady - raczej (w akcji na taką skalę) nie uda się znaleźć samych naprawdę uczciwych ludzi. Nie mówiąc już o tych, którzy skorzystają z okazji żeby dorobić się, wyrywając małolatom puszki na ulicy...
Owsiak promuje przy okazji samego siebie - zgadza się. Ale czy nie ma do tego prawa  W końcu to jego inicjatywa. I trzeba się cieszyć, umieć uszanować taki pomysł. Przecież ile już milionów dolarów dostały dzieci
Nie podoba Ci się ten pomysł - nie musisz pomóc. Ale masz okazję. Twój wybór.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt sty 06, 2006 21:46 |
|
 |
Eu
|
No a ja znam księdza, który jestzdecydowanie przeciwny - z tego, co mi się wydaje, do dlatego, że Jurek Owsiak jest też organizatorem Przystanku Woodstock (dobrze napisałem?). Pewnie nie tylko on ma takie zdanie...
|
Pt sty 06, 2006 21:53 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Opowiadanie, że jest się "przeciw" Orkiestrze, bo organizuje się Woodstock - to głupota. Już wyjaśniam. Co z tego  Nic. Inicjatywa jest bardzo piękna (WOŚPu), więc co ma tu do rzeczy, że facet organizuje też imprezę poza tym  A już w ogóle nie rozumiem uwag - przecież Kościół "podczepia" się pod Woodstock jako "Przystanek Jezus".
Księża - spójrzmy prawdzie w oczy - po prostu zazdroszczą...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt sty 06, 2006 21:56 |
|
 |
toxik
|
Może powiem tylko tyle ,że podczas pobytu w szpitalu, kiedy rodziłam synka, widziałam sprzęt dla maluszkow z tabliczkami WOSP. To nieco smutne,że państwa nie stać ,coby zapewnić odpowiedni sprzęt medyczny. Z drugiej strony WOSP to już zjawisko, które mimo kilku kontrowersji wypadna w dużej mierze na plus  Zasilam od zawsze 
Pt sty 06, 2006 22:02 |
|
 |
Eu
|
Z tego co wiem, 10 % czy ileś z zebranych pieniędzy idzie na działalność statutową/w tym organizowanie przedsięwzięcia - koncety, zabawy. Na Przystanek też?
ToMu napisał(a): Księża - spójrzmy prawdzie w oczy - po prostu zazdroszczą...
Nie wiem... nie tylko księża są temu przeciwni.
A zna ktoś księdza który w 100 % popiera WOŚP?
|
Pt sty 06, 2006 22:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po pierwsze: jesli jakies procent idzie, to w dzialanssc statutowa. A dzialanosc statutowa WOSC nie ma nic z Przystankiem wspolnego. To ze laczy je osoba Jurka Owsiaka o niczym nie swiadczy.
To raz.
Dwa - rok temu prowadzilem male licytacje w Szczecinie na Walach Chrobrego. Wiecie, ze przychodzily do nas malzenstwa z dziecmi, dajac dary do licytowania... czego tam nie bylo - od lozeczek, przez pluszaki, po zlote lancuszki. Nie zapomne rodzicow wskazujacych pocieche palcem i mowiacych, ze dziecko zyje tylko dzieki WOSP.
Nigdzie, gdzie jest wielkie skupisko ludzi, nie da sie zebrac ludzi w 100% uczciwych. KK tez jest przykladem tego, ze na 1000 osob zawsze trafi sie choc jedna, ktora chce wykorzystac dobre idee dla swoich celow. Dlaczego akcje Owsiaka mamy osadzac wlasnie po tej jednej osobie?
Crosis
|
So sty 07, 2006 4:41 |
|
 |
ToMu
|
Eu napisał(a): Z tego co wiem, 10 % czy ileś z zebranych pieniędzy idzie na działalność statutową Działalnosć statutową - czego  Przecież WOŚP jako taka nie jest organizatorem Woodstock  Eu napisał(a): A zna ktoś księdza który w 100 % popiera WOŚP?
Konkurencji (bo w kontekście WOŚP tak można powiedzieć) się nie popiera...
|
So sty 07, 2006 7:05 |
|
 |
Wanda
|
_________________ Oszukać diabła nie grzech...
|
So sty 07, 2006 9:43 |
|
 |
Eu
|
ToMu napisał(a): Eu napisał(a): Z tego co wiem, 10 % czy ileś z zebranych pieniędzy idzie na działalność statutową
Działalnosć statutową - czego Przecież WOŚP jako taka nie jest organizatorem Woodstock No chyba właśnie WOŚP... a Orkiestra jest powiązana z Przystankiem głównie przez osobę pana Owsiaka - tak przynajmniej mi się wydaję A za czyje pieniądze organizuje się Przystanek? A może ktoś był na Przystanku - rzeczywiście jest tam tak źle? Księża może nie krytykują Orkiestry, ale Przystanek... Podobno dużo złego tam się dzieje... No a że Jurek Owsiak jest organizatorem jednego i drugiego, to może w jakiś sposób to łączą ze sobą. ToMu napisał(a): Konkurencji (bo w kontekście WOŚP tak można powiedzieć) się nie popiera...
Konkurencji w działalnści charytatywnej? Nie tylko Kościół i Orkiestra pomagają ludziom...
|
So sty 07, 2006 10:23 |
|
 |
Eu
|
Jednak strona www Przystanku jest podstroną WOŚP.
|
So sty 07, 2006 10:27 |
|
 |
Liwia
|
Ja jak najbardziej popieram Wielką Orkiestrę Świąteczniej Pomocy...Dzięki temu żyję...14 lat temu miałam operację na serce włanie ze sprzętu zakupionego przez WOŚP...Inaczej musiałabym czekać jeszcze bardzo długo, a to mogło się dla mnie skończyć żle lub nawet tragicznie...A to, żę Jurek Owsiak organizuje przystanek Woodstock, to ejst już całkiem inna sprawa...Eu, i nie wim po co mieszasz te dwie sprawy... Ciekawe co byś zrobił, kiedy Twoje dziecko musiałop by przejść natychmiastową operację( tak jak ja), a w szpitalu nie byłoby odpowiedzniego sprzętu? Na pewno nie był byś już przeciwny takim akcjom...Ja zawszej wspieram WOŚP, bo wiem, że dzięki temu, dużo dzieci jest zdrowych...[/img]
|
So sty 07, 2006 10:29 |
|
 |
Eu
|
Liwia napisał(a): Eu, i nie wim po co mieszasz te dwie sprawy
Ja ich nie chcę mieszać, ale to nie takie proste... jednak są jakoś ze sobą połączone, (takie jest moje zdanie). Chętnie zostałbym wolontariuszem (np. WOŚP) ale nie chcę tego robić, jeśli ma to być wymierzone choć w małym stopniu przeciwko komuś(albo jeżeli by to dla mnie oznaczało grzech). Wiem, że WOŚP pomaga, ale czy tylko?
Swoją drogą, myślę, że wolontariat taki w każdym razie jest dobry. W końcu, gdy dajemy pieniądze żebrakowi mamy nadzieję, że zostaną dobrze wydane, ale to właśnie żebrak zadecyduje, jak je widać. A my dając jałmużnę, wykonujemy jeden z trzech najważniejszych uczynków.
|
So sty 07, 2006 10:47 |
|
|
|