Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 6:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy? 
Autor Wiadomość

Post Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy?

Cz gru 23, 2004 19:05

No niekoniecznie, ludzie nie wierzcy tez moga zostac zbawieni. Dokonuje tego Bog, a my nie znamy jego wyrokow. Kiedys uwazano, ze tylko chrzescijanin moze wejsc do nieba. Teraz jest tez miejsca dla pogan:))) Ale co naprawde Bog zamierza i jakie sa jego wyroki - ja nie wiem :-)

Cz gru 23, 2004 19:41

fakt istnije powszechne zbawienie, ale jego powszechnosc nie polega na tym, ze kazdy bedzie zbawiony, ale ten ktory sie na to zgodzi... Bog nikogo do tego nie zmusza i zbawieni beda ci, ktorzy przyjma Boga i jego nauke...

Cz gru 23, 2004 19:47

Post Re: Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy?
Bończy napisał(a):

Oczywiście. Przecież Pan Jezus założył jeden kościół czy wiele kościołów? :o

Cz gru 23, 2004 21:15

Owo twierdzenie nie jest zgodne z nauczaniem Kościoła katolickiego, m.in. z ostatnim Soborem Powszechnym Watykańskim Drugim, którego postanowienia są wypowiedziami Urzędu Nauczycielskiego Kościoła.

Chrystus spodziewał się rozłamów Kościele, modlił się w swej Mowie Arcykapłańskiej: "Aby byli jedno". Ekumenizm jest potrzebny, aby nie trwało zgorszenie rozbiciem. Ekumenizm też nie jest jakąś posoborową "nowinką". Przypominam Unię Brzeską z 1596 roku o unii części Kościoła prawosławnego z Rzymem. 30 lat po Soborze Trydenckim miało to miejsce i nie był to "grzech przeciw miłości".

Czy Ci, których wykupił Chrystus zstępując po swej śmierci do Otchłani, aby ich zbawić byli katolikami ? W opisach Sądu Ostatecznego jest napisane wyraźnie: nie będzie podziału na katolików i niekatolików, ale na sprawiedliwych i niesprawiedliwych, każdy będzie osądząny według tego, co w księgach zapisano - jak wskazuje św. Jan w Apoklapsie.

Jeżeli ktoś otwarcie odrzuca Kościół na rzecz egozimu, atezimu itp - owszem może mieć problem ze zbawieniem. Pełnia prawdy jest w Kościele Katolickim. Jednak o innych Kościołach chrześcijańskich nie można przesądzać jako o dziele szatana. Oni odrośli od tego samego korzenia i zachowują podstawę wiary w Boga, tak jak zapisane jest w Piśmie Świętym, które stanowi wprawdzie nie jedyne, ale podstawowe źródło Objawienia.
Pewne ziarna prawdy są też w innych religiach.

Cz gru 23, 2004 22:11

Meritusie, Unia Brzeska z 1596 r. była wielką tragedią ! Właśnie, że był to grzech przeciwko miłości, bo to, co się wtedy dokonało nie miało nic wspólnego z "jednością" w duchu miłości i prawdy :( Nigdy więcej takiego "ekumenizmu" !!!

Kościół Prawosławny posiada wszystko, co jest potrzebne człowiekowi do zbawienia. Prawosławie to najszybsza droga do Boga. Jednakże Kościół Prawosławny nigdy nie twierdził, iż zbawienie jest możliwe tylko w nim. To wie tylko Bóg. Nikt też nie zna dokładnych granic Kościoła.

Meritusie, ostrożnie ze stwierdzeniami typu, kto od kogo odrósł :) Proponuję przeanalizować historię Kościoła :-)

Pozdrawiam bardzo serdecznie :):):)

Cz gru 23, 2004 23:45

Boicie się Prawdy? Przeciez Prawda was wyzwoli!

Cz gru 23, 2004 23:46
Boicie się Prawdy? Przeciez Prawda was wyzwoli!

To dlaczego wciaz siedzisz skuty kajdanami przeszłosci i zamiast pójść do przodu , patrzysz wstecz.....gdzie nie ma NIC?

Cz gru 23, 2004 23:49

Boicie sie prawdy napisałem po usunięciu moich dwóch postów wykazujących błedy soboru. :)

Pt gru 24, 2004 13:25

Wykazujących? Były to raczej twierdzenia nie poparte żadnymi argumentami - i dlatego zostały usunięte.

Pt gru 24, 2004 13:27

Gdyby twierdzic jak konserwatysa ze tylko Kosciol Katolicki moze zbawiac to chwalebne byloby wrocic do inkwizycji, palenia na stosie, krucjat itp.

Pt gru 24, 2004 19:11

Pt gru 24, 2004 19:50

Historię Kościoła znam dobrze i wiem kto zachowuje ciągłość sukcesji apostolskiej i kto od kogo odrósł. Nie wiem, co złego było w Unii Brzeskiej.

Belizariuszu

Cytuj:
To dlaczego wciaz siedzisz skuty kajdanami przeszłosci i zamiast pójść do przodu , patrzysz wstecz.....gdzie nie ma NIC?

Takie stwierdzenie brane dosłownie jest całkowicie błędne. Nie wiem też do końca, co przez to rozumiesz.

Bończy
Nie widzę związku przyczynowo-skutkowego w Twoim stwierdzeniu.

Pt gru 24, 2004 20:31

Meritusie, fajnie, że dobrze znasz historię Kościoła. To się chwali :) Jeśli masz ochotę, to możemy o niej podyskutować ? Może zaczniesz pierwszy ?

Z Twego ostatniego postu wnioskuję, że według Ciebie, Kościół Prawosławny nie zachowuje sukcesji apostolskiej. Wynika, to ze zdania "wiem kto zachowuje ciągłość sukcesji apostolskiej i kto od kogo odrósł". Dobrze Cię zrozumiałem ? Może jakoś uzasadnisz swoją opinię ? Jak pojmujesz sukcesję apostolską i dlaczego według Ciebie, Kościół Prawosławny jej nie zachował ? Akurat ja uważam zupełnie odwrotnie :)

Temat jest bardzo ciekawy, aczkolwiek bardzo delikatny. Liczę na rzeczową, konkretną i kulturalną dyskusję. Pozdrawiam :)

Pt gru 24, 2004 20:41

Pt gru 24, 2004 22:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona