Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy?
Autor |
Wiadomość |
Bończy
|
|
Cz gru 23, 2004 19:05 |
|
|
|
 |
Agatka
|
No niekoniecznie, ludzie nie wierzcy tez moga zostac zbawieni. Dokonuje tego Bog, a my nie znamy jego wyrokow. Kiedys uwazano, ze tylko chrzescijanin moze wejsc do nieba. Teraz jest tez miejsca dla pogan:))) Ale co naprawde Bog zamierza i jakie sa jego wyroki - ja nie wiem 
_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
|
Cz gru 23, 2004 19:41 |
|
 |
Julia
|
fakt istnije powszechne zbawienie, ale jego powszechnosc nie polega na tym, ze kazdy bedzie zbawiony, ale ten ktory sie na to zgodzi... Bog nikogo do tego nie zmusza i zbawieni beda ci, ktorzy przyjma Boga i jego nauke...
_________________ Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie...
|
Cz gru 23, 2004 19:47 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
 Re: Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy?
Bończy napisał(a): Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy?
Oczywiście. Przecież Pan Jezus założył jeden kościół czy wiele kościołów? 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Cz gru 23, 2004 21:15 |
|
 |
meritus
|
Owo twierdzenie nie jest zgodne z nauczaniem Kościoła katolickiego, m.in. z ostatnim Soborem Powszechnym Watykańskim Drugim, którego postanowienia są wypowiedziami Urzędu Nauczycielskiego Kościoła.
Chrystus spodziewał się rozłamów Kościele, modlił się w swej Mowie Arcykapłańskiej: "Aby byli jedno". Ekumenizm jest potrzebny, aby nie trwało zgorszenie rozbiciem. Ekumenizm też nie jest jakąś posoborową "nowinką". Przypominam Unię Brzeską z 1596 roku o unii części Kościoła prawosławnego z Rzymem. 30 lat po Soborze Trydenckim miało to miejsce i nie był to "grzech przeciw miłości".
Czy Ci, których wykupił Chrystus zstępując po swej śmierci do Otchłani, aby ich zbawić byli katolikami ? W opisach Sądu Ostatecznego jest napisane wyraźnie: nie będzie podziału na katolików i niekatolików, ale na sprawiedliwych i niesprawiedliwych, każdy będzie osądząny według tego, co w księgach zapisano - jak wskazuje św. Jan w Apoklapsie.
Jeżeli ktoś otwarcie odrzuca Kościół na rzecz egozimu, atezimu itp - owszem może mieć problem ze zbawieniem. Pełnia prawdy jest w Kościele Katolickim. Jednak o innych Kościołach chrześcijańskich nie można przesądzać jako o dziele szatana. Oni odrośli od tego samego korzenia i zachowują podstawę wiary w Boga, tak jak zapisane jest w Piśmie Świętym, które stanowi wprawdzie nie jedyne, ale podstawowe źródło Objawienia.
Pewne ziarna prawdy są też w innych religiach.
|
Cz gru 23, 2004 22:11 |
|
|
|
 |
Nektariusz
|
Meritusie, Unia Brzeska z 1596 r. była wielką tragedią ! Właśnie, że był to grzech przeciwko miłości, bo to, co się wtedy dokonało nie miało nic wspólnego z "jednością" w duchu miłości i prawdy  Nigdy więcej takiego "ekumenizmu"  !
Kościół Prawosławny posiada wszystko, co jest potrzebne człowiekowi do zbawienia. Prawosławie to najszybsza droga do Boga. Jednakże Kościół Prawosławny nigdy nie twierdził, iż zbawienie jest możliwe tylko w nim. To wie tylko Bóg. Nikt też nie zna dokładnych granic Kościoła.
Meritusie, ostrożnie ze stwierdzeniami typu, kto od kogo odrósł  Proponuję przeanalizować historię Kościoła
Pozdrawiam bardzo serdecznie  :):)
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Cz gru 23, 2004 23:45 |
|
 |
Konserwatysta
|
Boicie się Prawdy? Przeciez Prawda was wyzwoli!
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Cz gru 23, 2004 23:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Boicie się Prawdy? Przeciez Prawda was wyzwoli!
To dlaczego wciaz siedzisz skuty kajdanami przeszłosci i zamiast pójść do przodu , patrzysz wstecz.....gdzie nie ma NIC?
|
Cz gru 23, 2004 23:49 |
|
 |
Konserwatysta
|
Boicie sie prawdy napisałem po usunięciu moich dwóch postów wykazujących błedy soboru. 
|
Pt gru 24, 2004 13:25 |
|
 |
saxon
|
Wykazujących? Były to raczej twierdzenia nie poparte żadnymi argumentami - i dlatego zostały usunięte.
|
Pt gru 24, 2004 13:27 |
|
 |
Bończy
|
Gdyby twierdzic jak konserwatysa ze tylko Kosciol Katolicki moze zbawiac to chwalebne byloby wrocic do inkwizycji, palenia na stosie, krucjat itp.
|
Pt gru 24, 2004 19:11 |
|
 |
Konserwatysta
|
To po co Jezus założył Kościół? 
|
Pt gru 24, 2004 19:50 |
|
 |
meritus
|
Bracie Nektariuszu.
Historię Kościoła znam dobrze i wiem kto zachowuje ciągłość sukcesji apostolskiej i kto od kogo odrósł. Nie wiem, co złego było w Unii Brzeskiej.
Belizariuszu
Cytuj: To dlaczego wciaz siedzisz skuty kajdanami przeszłosci i zamiast pójść do przodu , patrzysz wstecz.....gdzie nie ma NIC?
Takie stwierdzenie brane dosłownie jest całkowicie błędne. Nie wiem też do końca, co przez to rozumiesz.
Bończy
Nie widzę związku przyczynowo-skutkowego w Twoim stwierdzeniu.
|
Pt gru 24, 2004 20:31 |
|
 |
Nektariusz
|
Meritusie, fajnie, że dobrze znasz historię Kościoła. To się chwali  Jeśli masz ochotę, to możemy o niej podyskutować ? Może zaczniesz pierwszy ?
Z Twego ostatniego postu wnioskuję, że według Ciebie, Kościół Prawosławny nie zachowuje sukcesji apostolskiej. Wynika, to ze zdania "wiem kto zachowuje ciągłość sukcesji apostolskiej i kto od kogo odrósł". Dobrze Cię zrozumiałem ? Może jakoś uzasadnisz swoją opinię ? Jak pojmujesz sukcesję apostolską i dlaczego według Ciebie, Kościół Prawosławny jej nie zachował ? Akurat ja uważam zupełnie odwrotnie
Temat jest bardzo ciekawy, aczkolwiek bardzo delikatny. Liczę na rzeczową, konkretną i kulturalną dyskusję. Pozdrawiam 
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Pt gru 24, 2004 20:41 |
|
 |
Konserwatysta
|
Pan Jesus założył Kościół dla żartu? 
|
Pt gru 24, 2004 22:30 |
|
|
|