|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
aurum21
|
Jak jest w niebie?
Ciągle jesteśmy zagrożeni atakami terrorystycznymi. Najgorsze jest to, że muzułmanie wierzą iż zabijając niewiernego (czyli nas) pójdą do Nieba, gdzie czekają na nich piękne hurysy - zawsze młode i zawsze gotowy na rozkazy. Myślę że to powoduje, że im brzydszy i biedniejszy Arab, tym śpieszniej mu do tego nieba. Czytając o tym zastanawiam się, jak wygląda nasze katolickie niebo, bo na dobrą sprawę nie bardzo wiem. Może ktoś zna jakiś opis? :o
|
Pt sie 02, 2019 15:55 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Re: Jak jest w niebie?
aurum21 napisał(a): Czytając o tym zastanawiam się, jak wygląda nasze katolickie niebo, bo na dobrą sprawę nie bardzo wiem. Może ktoś zna jakiś opis? Pismo Święte wyraźnie podaje, że takiego opisu nie da się przedstawić.
|
Pt sie 02, 2019 16:01 |
|
|
aurum21
|
zefciu napisał(a): aurum21 napisał(a): Czytając o tym zastanawiam się, jak wygląda nasze katolickie niebo, bo na dobrą sprawę nie bardzo wiem. Może ktoś zna jakiś opis? Pismo Święte wyraźnie podaje, że takiego opisu nie da się przedstawić. Szkoda, bo to znaczy że w "marketingu" muzułmanie są lepsi. Może to jest powodem udanych rekrutacji. Mam znajomego w Belgii, mówi że jest coraz więcej białych muzułmanów i są bardziej agresywni od arabów.
|
Pt sie 02, 2019 16:10 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
aurum21 napisał(a): Szkoda, bo to znaczy że w "marketingu" muzułmanie są lepsi. To oczywiście zależy od tego, jaki jest target takiego marketinku. Czy ludzie, którzy chcą pociupciać, czy tacy, którzy chcą dostąpić czegoś niepojętego.
|
Pt sie 02, 2019 16:25 |
|
|
IrciaLilith
|
Jeśli by chodziło o ofertę nieba to powinni dominować pastafarianie oferujący szybki internet, striptiz, dopasowywanie oferty do indywidualnych potrzeb, itd. Popularność islamu ma znacznie głębsze korzenie. Ogólnie religie niejako zaspokajają pewne potrzeby ludzi, a aby być gorliwym wyznawcą danej religii w pewnym sensie musi ona odpowiadać na potrzeby duchowe danej osoby. Islam wbrew pozorom jest religią prostą, o konkretnych sztywnych zasadach. Daje konkretne wytyczne: rób to a to a zasłużysz na niebo, a 'to' to po prostu wykaz zewnętrznych zachowań. To oczywiście uproszczenie, ale ukazuje w czym rzecz. Do tego pod względem moralnym islam nie jest jakoś wybitnie wymagający, przynajmniej w popularnym podejściu nie nakazuje miłości do nieprzyjaciół ani nie uważa gniewu czy pożądania za grzech, etyka seksualna także jest jaka jest...
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Pt sie 02, 2019 16:30 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Islam wbrew pozorom jest religią prostą, o konkretnych sztywnych zasadach. Jakie pozory masz na myśli?
|
Pt sie 02, 2019 16:37 |
|
|
IrciaLilith
|
Takie, że dość często ludziom się wydaje, że islam jest skomplikowaną religią( z takimi ocenami się spotkałam i na tym się opieram) przez brak zrozumienia zasad, które są bardzo proste, właśnie przez konkretność i sztywność, aby ich przestrzegać nie trzeba praktycznie ich rozumieć oraz są to zasady dotyczące zachowań, czyli tego co zewnętrzne.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Pt sie 02, 2019 17:40 |
|
|
robaczek2
|
zefciu napisał(a): Pismo Święte wyraźnie podaje, że takiego opisu nie da się przedstawić. Dokladnie. To jest wlasciwa odpowiedz ale bazujac na "oko nie widzialo" itd odpowiedzial bym ze w niebie jest super.
|
Pt sie 02, 2019 18:08 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|