Burza mózgów - jak pomóc w walce z covidem
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Burza mózgów - jak pomóc w walce z covidem
Tak sobie myślę o tych brakujących łóżkach szpitalnych, przepełnionych szpitalach, i dochodzę do wniosku, że nasz KRK ma zaplecze, którym w imię miłosierdzia, jak dobry samarytanin mógłby się podzielić ze społeczeństwem. Chodzi o puste potężne seminaria duchowne, które jako uczelnie wyższe pracują zdalnie. A każdy wie, że seminaria są wypasione pod wieloma względami, dofinansowane z UE, Urzędów Wojewódzkich, mają zmodernizowaną infrastrukturę, własną kuchnię, obsługę, także medyczną. Abp Ryś zbiera na respiratory, więc miłosiernie byłoby aby się podzielił respiratorami z każdą diecezją.
Mam nadzieję, że będziecie wrzucać swoje pomysły jak pomóc w walce z pandemią, z wykorzystaniem wszelkich dóbr tego kraju.
|
Pn paź 26, 2020 19:47 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Re: Burza mózgów - jak pomóc w walce z covidem
Tańszych pomysłów na trolling nie miałeś? Believing napisał(a): A każdy wie, że seminaria są wypasione pod wieloma względami Co to znaczy, że budynek jest „wypasiony pod wieloma względami”? Jedne budynki nadają się na szpitale lepiej, inne gorzej, a inne w ogóle. Seminaria nie są przecież jedynymi budynkami, które teraz stoją puste. Brak pustych budynków w ogóle nie jest problemem w obecnej sytuacji. Cytuj: Abp Ryś zbiera na respiratory, więc miłosiernie byłoby aby się podzielił respiratorami z każdą diecezją. To diecezje potrzebują respiratorów? Mnie się wydawało, że szpitale. Cytuj: Mam nadzieję, że będziecie wrzucać swoje pomysły jak pomóc w walce z pandemią, z wykorzystaniem wszelkich dóbr tego kraju. Proponuję, żeby Believing więcej nie pisał takich postów. To odciąży oddziały onkologiczne i pozwoli na przeniesienie części ich zasobów na zakaźne.
|
Wt paź 27, 2020 10:16 |
|
|
george45
|
”Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznało na budowę w latach 2018-2020 kwotę w wysokości 70 mln zł. Z powodu postępowania przetargowego dotacja nie została wykorzystana. Dlatego też na lata 2019-2021 kwota została podwyższona do 117 mln zł.” Może coś udałoby się wyłuskać z tej niewykorzystanej kwoty na dodatkowe łózka, respiratory. Inaczej, może być tak, że nie będzie miał kto oglądać informacji m.in. o osobach tworzących „radiową rodzinę” i ją wspierać ze swych emeryturek. https://www.wprost.pl/kraj/10364779/szo ... egoly.html
|
Wt paź 27, 2020 10:23 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Robek, ostatnie upomnienie za trolling.Believing napisał(a): A każdy wie, że seminaria są wypasione pod wieloma względami, dofinansowane z UE, Urzędów Wojewódzkich, Nie, nie każdy wie. Ja nie wiem które seminaria są dofinansowane z UE i z Urzędów Wojewódzkich. Proszę podać wykaz tych seminariów. Wiem, ze wydziały teologiczne są dofinansowane jak wiele uczelni ale seminaria duchowne jako miejsca formacji nie są. Pod jakimi względami seminaria są wypasione?
|
Wt paź 27, 2020 11:18 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Pod jakimi względami seminaria są wypasione? A czy to ważne? Pojęcie „wypasienia” jest ortogonalne względem „przystosowania do bycia szpitalem”. Willę wyłożoną drewnem egzotycznym, posiadającą trzy kręte klatki schodowe (jedna w górę, jedna w dół, a jedna na pokaz, jak w marzeniu Tewje Mleczarza) i oświetlona kryształowymi żyrandolami dającymi zmysłowy półmrok większość ludzi nazwie „wypasioną”, ale przecież nie znaczy to, że wskazane byłoby tam organizować szpital. Istnieją w Polsce budynki, które były projektowane jako kryzysowe szpitale (co prawda tym kryzysem miała być wojna z NATO, a nie CoViD) i są to tysiąclatki. Czytałem jednak opinie, że nawet one według dzisiejszych standardów nadają się średnio i korzystniej jest budować szpitale tymczasowe na stadionach. Podsumowując Believing miał potrzebę dowalić KRK, więc wymyślił koncepcję „wypasionych seminariów”.
|
Wt paź 27, 2020 12:01 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czy są seminaria wypasione nie wiem, ale wiadomo, że niektóre są puste, jak choćby w Kaliszu. A są i takie gdzie przez ostatnie lata liczba kandydatów oscylowała w granicach 1-5, jak choćby 1 w 2020r w Drohiczynie.
|
Wt paź 27, 2020 17:13 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Seminarium w mojej diecezji jest wypasione. Potężny, świetnie wyposażony budynek dla 47 kleryków wszystkich roczników. A jak wyglądają seminaria w waszych diecezjach - każdy wie. A jak nie wie to google się kłania.
Co do tematu - skoro w każdym województwie ma powstać szpital polowy, to analogicznie, dlaczego nie w każdej diecezji?
Potrzeba nowych miejsc dla chorych i rąk do pracy. Może warto się zastanowić nad moim pomysłem, rozważyć, przedyskutować lub wpaść na własny pomysł i się podzielić.
Nie wiem jak Was, ale mnie przeraża, że nie ma miejsca dla ludzi w szpitalach.
Nazwa tematu mówi sama za siebie.
|
Wt paź 27, 2020 19:15 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Believing napisał(a): Seminarium w mojej diecezji jest wypasione. No i? Może i jest wypasione. A czy jest przystosowane do bycia szpitalem? Cytuj: A jak wyglądają seminaria w waszych diecezjach - każdy wie. No ja wiem. W młodości byłem na rekolekcjach w poznańskim ASD. Wygląda jak każda inna szkoła z internatem. Cytuj: Co do tematu - skoro w każdym województwie ma powstać szpital polowy, to analogicznie, dlaczego nie w każdej diecezji? Dlatego, że diecezje nie zatrudniają lekarzy? Cytuj: Potrzeba nowych miejsc dla chorych i rąk do pracy. Ale nie byle jakich rąk i nie byle jakich miejsc. Cytuj: Nie wiem jak Was, ale mnie przeraża, że nie ma miejsca dla ludzi w szpitalach. Wielu przeraża. Ale nie każdy uznaje, że to jest dobry pretekst, żeby sobie poujeżdżać po nielubianych związkach wyznaniowych. Zwłaszcza, że KRK jest dziś za co krytykować i nie trzeba szukać pretekstów na siłę.
|
Śr paź 28, 2020 8:45 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): A czy jest przystosowane do bycia szpitalem? Tak ma przestrzeń, łóżka, zaplecze sanitarne, kuchenne. Pewnie znajdą się poduszki, koce. Nie wiem jak w innych diecezjach, ale w mojej są przychodnie przy parafiach, więc jacyś lekarze też pracują. Ponadto jest dom seniora, więc wybacz, ale pielęgniarki chyba są i lekarz. Co czujesz, gdy widzisz jak ludzie leżą w garażu dla karetek? Nie wiem czemu, ale mam przed oczami Włochy wiosną. I tych ludzi w namiotach na pryczach... zefciu napisał(a): Ale nie byle jakich rąk i nie byle jakich miejsc. Seminarium to byle jakie miejsce? Proszę Cię. Idzie zima, rośnie zachorowalność. Nie każde miasto ma potężne hale targowe, czy stadion. A czy to nie jest dobra pora by wzajemnie uczyć się troski o drugiego człowieka? Myślę, że w covidzie najgorszym jest samotność. Wiesz że leki to nie wszystko. Często wystarczy usiąść i po porostu być, choć przez chwilę. Ale może faktycznie, jest to utopią w dzisiejszym brutalnym świecie.
|
Śr paź 28, 2020 18:40 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Believing napisał(a): Pewnie znajdą się poduszki, koce. Bez komentarza. Cytuj: Co czujesz, gdy widzisz jak ludzie leżą w garażu dla karetek? A czy to ważne, co czuję? Ty np. czujesz „ooo, fajnie, będzie można napisać antyklerykalnego posta”. Mnie to Twoje odczucie brzydzi. Mogę to obrzydzenie wyrazić i poprosić Cię, żebyś przestał. Cytuj: Nie wiem czemu, ale mam przed oczami Włochy wiosną. Jak to nie wiesz czemu? Przecież to jest dosyć oczywiste skojarzenie. Cytuj: A czy to nie jest dobra pora by wzajemnie uczyć się troski o drugiego człowieka? No to idź się troszcz, zamiast organizować „burze mózgów” na temat tego, co inni powinni.
|
Cz paź 29, 2020 9:42 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): . Mnie to Twoje odczucie brzydzi. Mogę to obrzydzenie wyrazić i poprosić Cię, żebyś przestał. Oprócz wypowiedzi w swoich urojeniach, tworzysz także offtop. zefciu napisał(a): No to idź się troszcz, zamiast organizować „burze mózgów” na temat tego, co inni powinni. Jak nie masz nic w temacie do powiedzenia, to po co zabierasz głos? Zapraszam Cię do wypowiedzi, gdy będzie dotyczyła tematu: Burza mózgów - jak pomóc w walce z covidem.
|
Cz paź 29, 2020 16:48 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Believing napisał(a): Jak nie masz nic w temacie do powiedzenia, to po co zabierasz głos? Przecież napisałem – żeby wyrazić swoje obrzydzenie Twoją postawą i poprosić Cię o jej zmianę. Widać jednak, że prosić to se mogę.
|
Cz paź 29, 2020 16:54 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): Believing napisał(a): Jak nie masz nic w temacie do powiedzenia, to po co zabierasz głos? Przecież napisałem – żeby wyrazić swoje obrzydzenie Twoją postawą i poprosić Cię o jej zmianę. Widać jednak, że prosić to se mogę. Posłuchaj uważnie. Czy pisanie w tym temacie jest dla Ciebie przymusem z którym nie potrafisz sobie poradzić? Wiesz, gdy czytam to co o mnie wypisujesz, to do końca nie wiem, czy jesteś chory czy tylko niegrzeczny.
|
Cz paź 29, 2020 17:02 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Believing napisał(a): Czy pisanie w tym temacie jest dla Ciebie przymusem z którym nie potrafisz sobie poradzić? Już odpowiedziałem na to pytanie. Nie jest. Myślałem, że można Cię o coś prosić. Myliłem się. Już zatem nie będę się tu wypowiadał.
|
Cz paź 29, 2020 17:05 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zefciu, to nie jest wątek mający na celu opisywanie naszych odczuć estetycznych! Także innych użytkowników proszę o pisanie na temat.
|
Cz paź 29, 2020 17:23 |
|
|
|