Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 12:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna strona
 tzw, wolna milość 
Autor Wiadomość

zakuty - a jednak stosujesz manipulacje, odczytujac moje zdania tak, jak ci wygodnie :( a ponadto wyciagajac z tamtego artykułu jeden fragment zapominaj ac o drugim, w ktorym płodnosc jest wyjaśniona

poza tym NIGDZIE KK nie twierdzil, jak tu piszesz, ze chodzi TYLKO i wyłącznie o przekazywanie zycia, ale uważa właśnie [i jest to potwierdzone w tym tekscie!!] że współzycie małżonkow ma tez na celu poglębianie wzajemnej jedności - dlatego argument o seksie w czasie ciąży jest lekko na wyrost ;) i jest kolejnym argumentem o tym, ze manipulujesz czytanymi przez siebie tekstami

cóż, ty masz swoje zdanie na temat antykoncepcji i npr - ja swoje

swoje przezyłam, doszłam do takich a nie innych wnioskow w związku z tym, dlatego stosujemy wraz z mezem taki a nie inny sposob planowania rodziny - ty mozesz stosowac inny

ja juz wszystko, co mialam do powiedzenia, powiedziałam :)

godunow-w jednym masz wielką rację - gdyby nie zgoda i pomoc męża w tej dziedzinie, wiele spraw mogłoby przebiegać inaczej

pozdrawiam :)

Pt mar 05, 2004 13:08

a na koniec tylko - co do szkodliwosci prezerwatywy - odkąd przestaliśmy jej uzywac, skonczyły sie moje różne kobiece dolegliwości ;) panie wiedzą cos niecos o klasie czystości i upławach i innych niedogodnosciach kobiecych... otóz od tamtego czasu one mnie nie trapią

Pt mar 05, 2004 13:11

a poniewaz dyskusja jest taka ognista ;) to dla zainteresowanych :)

http://www2.tygodnik.com.pl/tematy/antykoncepcja/

Pt mar 05, 2004 13:52

Cytuj:
Ze stron producenta środków an- kncepc.
"Co robić gdy prezerwatywa "zawiedzie"? Jeżeli partnerka także stosuje jakąś metodę antykoncepcji to nie ma żadnego problemu. Natomiast jeżeli prezerwatywa była jedynym środkiem to partnerka powinna od razu zastosować krem dopochwowy lub zażyć pigułkę po stosunku."

ddv, zastanow sie prosze, czy to jest odpowewdz na zadane przez zakutego pytanie? w tym fragmencie nie ma absolutnie nic o szkodliwosci, to juz jest bardziej argument na tą "zamkniętość" stosujących antykoncepcje. ja wiem, o co ci chodzi, ty tez to wiesz, ale zakuty ma prawo udawac ze nie wie, bo bardzo sztywno chce sie trzymac zasad pytanie - konkretna odpowiedz.
choc rozumiem twoje intencje, to przyznaj sam ze kiedy na pytanie " jaki szkodliwy wplyw na kobiete maja podane srodki" ty wklejasz wszystko co wiesz o źle antykoncepcji i do tego jeszcze troche o tabletkach i czym tam jeszcze, to jest to tak jakby wodolejstwo.

pozdrawiam serdecznie
steff

Pt mar 05, 2004 19:33
Zobacz profil WWW

widze ze nikt ci jeszcze na to nie odpowiedzial:
Cytuj:
Cytuj:
Każdy akt seksualny powinien być otwarty na płodność, czyli małżonkowie muszą mieć świadomość słowa „może”, które w ich umyśle musi rozbrzmiewać wołaniem: „mogę być ojcem”, „mogę być matką”. Bez tej świadomości relacje seksualne są nieusprawiedliwione, gdyż opierałyby się tylko na wartości sexus, nie zaś na afirmacji i wartości osoby ludzkiej.

no i co ma zrobic taka para w czasie ciazy ? jak nic abstynencja ! bo przeciez ich relacje beda "nieusprawiedliwione" - tyle ma sensu to co jest tam napisane

w okresie ciąży to oni nie muszą mówić sobie "moge byc ojcem/matką", oni raczej mówią: "będę ojcem/matką" ;)

pozdrawiam
steff[/quote]

Pt mar 05, 2004 19:41
Zobacz profil WWW

cóż, ty masz swoje zdanie na temat antykoncepcji i npr - ja swoje

ja zadaje szereg pytan na ktore zgrabnie unikasz odpowiedzi
tak mniej wiecej zawsze wyglada dyskusja na ten temat
katolik wystrzela jak z karabinu swoje
a potem oswiadca ze to koniec dyskusji bo proby odpowiedzi na niektore pytania mogly by zmacic spokoj jaki ma...
elka napisał(a):
swoje przezyłam, doszłam do takich a nie innych wnioskow w związku z tym, dlatego stosujemy wraz z mezem taki a nie inny sposob planowania rodziny - ty mozesz stosowac inny

no tak argument a ja i tak wiem swoje
jest jednak nie do zbicia przeze mnie
szkoda ze jest tak trudno znalezc osobe ktora byla by sklonna odpowiedziec na pytania
no coz ale taki jest ten nasz polski katolicyzm

Pt mar 05, 2004 23:05

Twoje zacietrzewienie jest nazbyt widoczne, by mozna bylo z Toba romawiac.
Cytuj:
ja zadaje szereg pytan na ktore zgrabnie unikasz odpowiedzi
tak mniej wiecej zawsze wyglada dyskusja na ten temat

Coz....elka podala ci mnostwo odpowiedzi i argumentowala to w sposob jasny i logiczny......posunela sie nawet do wyznan osobistych.

Cytuj:
no coz ale taki jest ten nasz polski katolicyzm

To nie "polski katolicyzm", ale raczej zaslepienie "zakutego_lba" nie pozwala na dalsza dyskusje.

pozdrowka

Pt mar 05, 2004 23:17

1) O szkodliwości prezerwatywy - pisałem i podałem linki, które to "Zakuty" próbował podważyć bez odniesienia się do żadnych materiałów.

"WADY
Zakładania prezerwatywy trzeba się nauczyć, bywa, że lateks uczula, prezerwatyw nie mogą używać panowie, którzy cierpią na zaburzenia wzwodu"
http://www.omilosci.pogodzinach.net/antykon.html

Wiadomo mi również o tym, że niektóre ze środków stosowanych w prezerwatywach mogą powodować:
zaburzenia wzwodu u mężczyzn, grzybice u mężczyzn i kobiet oraz zaburzenia w czynnościach narządów rodnych u kobiet.
Jednak nie wspominałem o tym wcześniej, gdyż szukałem potwierdzenia swych słów w materiałach.

Potwierdzenie na stronie LMM
http://www.lmm.pl/npr/contrlies.html
"Używanie prezerwatyw czy krążków dopochwowych może wywoływać podrażnienie śluzówki pochwy i powodować uczulenie; środki plemnikobójcze również mogą powodować uczulenie, a uszkadzając plemniki mogą prowadzić do wczesnego poronienia dziecka poczętego w wyniku zapłodnienia jajeczka przez taki uszkodzony plemnik; stosunki przerywane prowadzą do nerwic, impotencji, oziębłości seksualnej.

"Jako cechy środków barierowych, mechanicznych, ujemnie wpływające na zdrowie fizyczne, wymienia się: małą skuteczność, podrażnienia, skłonność do infekcji, reakcje alergiczne na gumę czy inne tworzywo, z którego wykonano dany środek barierowy, a także zmniejszony komfort współżycia, często stanowiący silną, trudną do pokonania "blokadę" dla kobiety."
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/ID/9810V_05.html

Elka również wspomniała o zaburzeniach, jakie może prezerwatywa wywołać u kobiety...

Polecam również:
http://free.med.pl/wrochna/hivprez.htm
http://www.schering.pl/aith_antykoncepc ... a21#kondom

2) Pigułka "po" jest niczym innym, jak tylko pigułką wczesnoporonną.
Ponieważ "Zakuty" nie chciał mówić o szkodliwości takich spraw, jak aborcja, wkładki domaciczne, środków wczesnoporonnych ( na nawet tabletek hormonalnych - na to już się nie zgodziłem) - wszelkie środki powodujace poronienie straraliśmy się ominąć w tej naszej dyskusji...

A przyjrzyj się, jak ogromny materiał zanegował "Zakuty" bez poparcia czymkolwiek , za wyjątkiem własnych słow...

Spójrz choćby na to:

"Środki wczesnoporonne powodują śmierć dziecka i jego wydalenie z organizmu matki w ciągu pierwszych kilku dni od poczęcia.
Przykłady: spirala wewnątrzmaciczna, minipigułka.
W środkach masowego przekazu często także środki wczesnoporonne nazywa się ,,antykoncepcją". Jest to określenie fałszywe, gdyż nie uniemożliwiają one poczęcia."
cytat z:
http://free.med.pl/wrochna/antykon.htm

Pozdrawiam !

Pt mar 05, 2004 23:50
PS. A teraz, by sprawić satysfakcję "Zakutemu" - dostanie ode mnie nareszcie parę "regułek" :P :):):):):):)

"Współżycie z zastosowaniem antykoncepcji jest rozdzieleniem podwójnego oznaczenia aktu małżeńskiego: jednoczącego i rodzicielskiego. Jakkolwiek można przyjąć, że element jednoczący został zachowany, to rodzicielski jest całkowicie odrzucony. Sprzeciwia się to stanowisku Nauczycielskiego Urzędu Kościoła, dodatkowo potwierdzonemu w encyklice Humane vitae [4]."

"Bardzo ważnym zagadnieniem jest wpływ antykoncepcji na świadomość młodzieży. Przy braku zdecydowanie negatywnego stanowiska rodziców w stosunku do antykoncepcji i unikaniu tego tematu w rozmowach z dorastającymi dziećmi, jedynym informatorem na temat antykoncepcji stają się środki przekazu z natrętną i zafałszowaną propagandą antykoncepcyjną. Wówczas seksualność w świadomości młodego człowieka może ograniczać się tylko do kontaktów seksualnych, związanych z doznaniem przyjemności i użycia, z jednoczesnym zwolnieniem się z odpowiedzialności, bo przecież płodność za pomocą środków antykoncepcyjnych można wyłączyć. Równocześnie płodność odczuwana jest i traktowana nie jako dar, lecz jak wroga siła, której trzeba się przeciwstawić.

Taka postawa wpływa na niewłaściwe podejście do małżeństwa, ponieważ akceptacja i stosowanie antykoncepcji powoduje spłycenie poglądów i postaw wobec wartości małżeństwa."
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/ID/9810V_05.html

:P :P :P

Pt mar 05, 2004 23:53

A przyjrzyj się, jak ogromny materiał zanegował "Zakuty" bez poparcia czymkolwiek , za wyjątkiem własnych słow...

Spójrz choćby na to:

"Środki wczesnoporonne powodują śmierć dziecka i jego wydalenie z organizmu matki w ciągu pierwszych kilku dni od poczęcia.
Przykłady: spirala wewnątrzmaciczna, minipigułka.
W środkach masowego przekazu często także środki wczesnoporonne nazywa się ,,antykoncepcją". Jest to określenie fałszywe, gdyż nie uniemożliwiają one poczęcia."
cytat z:
http://free.med.pl/wrochna/antykon.htm

wiem, ze zanegował, nie wczytywałam się zbytnio, ale zdaje mi sie ze jego głównym zarzutem bylo to ze wszedzie jest napisane ze taki a taki srodek moze powodowac takie a takie skutki uboczne, bez uscislenia jakiego w przyblizeniu procenta uzytkownikow problem taki moze dotyczyc... i cos w tym jest, bo niby prezerwatywa moze uczulac, ale nasienie tez moze podrazniać, choc to bardzo zadkie zjawisko... :(

i nie rozumiem zupełnie dlaczego wracasz tu do środkow wczesnoporonnych? one są w oczywisty spsob sprzeczne z 5-tym przykazaniem, i nawet zakuty tego nie neguje, a ja odnosze wrazenie ze imputujesz mu ze tak naprawde je popiera, ale nie uzywa w dyskusji, bo wie ze masz argumenty aby je zbic, naprawde nie o to chodzi...

serdecznie pozdrawiam
steff

So mar 06, 2004 1:04
Zobacz profil WWW
Poszło, Steffi szczególnie o to, co wytłuściłem.

zakuty_łeb napisał(a):

Cytuj:
zachęcam abyś spróbował poznać argumenty Kościoła i uczciwie je w sumieniu rozważyć.

[/b]argumenty Kosciola szczegolnie w dziedzinie antykoncepcji znam doskonale i jestem gotow tobie w dosc prosty sposob wykazac ze argumentacja ta jest wewnetrznie sprzeczna[/b] (sadze ze to temat na osobny watek)
problem polega na tym ze kosciol katolicki szczegolnie w Polsce ma problemy z dyskusja, jaka kolwiek rozmowa na trudny temat rozpoczyna sie z pozycji skruszonego petenta ktory przeprasza ze sie odwazyl wogole o cos zapytac
taka postawa ksiezy a szczegolnie logiczne uzasadnianie nauki do momentu kiedy sie da a jak dalej sie nie da to zaslanianie sie autorytetem Magisterium
powoduje ze ludzie ktorzy na serio zastanawiaja sie nad swoja wiara odchodza
ci ktorym nie chce sie myslec przestaja praktykowac
pozostaja tylko ci co nie chca myslec i boja sie przestac praktywowac...

Wysłany: Sro Lut 25, 2004 15:28

zakuty_łeb napisał(a):

(...)
pisze to wszystko poto aby unaocznic ludziom ze trzeba miesc krytyczny stosunek do tego co naucza kosciol bo mozna sie stac narzedziem zbrodni w rekach duchownych tak jak to mialo miejsce w przeszlosci
Kosciol wymaga bezwzglednego posluszenstwa wiernych wobec nauki Magisterium a jednoczesnie przynaje ze popelnia bledy ...
widzisz tu jakas logike ?
taka postawe nazywa sie fanatyzmem - slepa wiara !
trzeba zawsze na pierwsyzm miejscu miec slowa Jezusa oraz poslugiwac sie rozumem i korzystac z sumienia oczywoscie nauka Magisterium jest pomocna i jest drogowskazem ale nie zwalnia to z myslenia tak jak wielu by sobie tego zyczylo
nalezy pamietac ze drogowskazy stawiaja rowniez ludzie i oni moga sie pomylic wiec jezeli cos nam nie gra to nalezy pomyslec a nie bezwglednie podazac za drogowskazem
trzeba rowniez rozroznic dorgowskaz od dokladnej instrukcji w ktorym miejscu mam postawic noge aby dojsc do celu - na zycie nie ma prostej intrukcji

ddv163 napisał(a):
Wracając do tematu - proszę, powiedz mi, co Cię razi w chrześcijańskim modelu planowania rodziny i w tym, że my, Katolicy uznajemy tylko naturalne metody poczęć ?
Jeżeli jesteś osobą niewierzącą, to przecież to Cię nie obowiązuje...

pytasz sie dlaczego uznanie naturalnego planowania mnie razi
bo zabrania sie malzonkom wyboru np nieporonnych metod antykoncepcji ingerujac w ten sposob w ich pozycie malzenskie
a powiedzmy sobie szczerze ze ksieza akurat niewiele wiedza o intymnosci malzonkow i o relacjach zachodzacych pomiedzy nimi - raczej powiedzialbym ze ksieza kieruja sie stereotypami na ten temat
bo zabrania wspolzycia wtedy kiedy malzonkowie maja akurat ochote na zjednoczenie zupelnie bez zadnych sensownych powodow
bo metody naturalne sa trudne w stosowaniu - moze i charakteryzuja sie wysoka skutecznoscia ale to pod warunkiem wlasciwego ich stosowania a juz zagadnienia bledow uzytkownika (...)
ddv163 napisał(a):
Zauważ, jak szkodlwe dla organizmu kobiety skutki mogą przynieść środki antykoncepcyjne...

moga miec ale nie musza ! jazda samochodem po miescie z predkoscia 300 km/h rowneiz ma szkodliwe skutki dla zdorwia i zycia a czy to oznacza ze jezdzenie samochodem ma byc zakazane ?
ddv163 napisał(a):
Czy zatem jest ze strony obłudą to, że działamy zgodnie z przykazaniem "nie zabijaj" ??

juz wczesniej pisalem nei wrzucaj wszystkiego do jednego wora! antykoncepcja nie rowna sie aborcja
jezeli ty widzisz jakis zwiazek pomiedzy przykazaniem nie zabijaj i stosowaniem prezerwatywy badz stosunku przerywanego to gratuluje zdolnosci wnioskowania

I dalej dokumentowałem, że
1) Katolicy nie sa niemyślącą "masą" ("fanatyków" :):):):):):):) )
2) Stosowanie środków antykocepcyjne jednak nie jest zgodne z V Przykazaniem...

So mar 06, 2004 1:50

Cytuj:
2) Stosowanie środków antykocepcyjne jednak nie jest zgodne z V Przykazaniem...

No jakbyś napisał wczesno-poronnych zgoda.!

Ale np. prezerwatywy.. Co prawda nie jestem obrońcą tego środka pisałem tu wcześniej o tym)
Ale Bez przesady To tak jak to tu udowadniacie to zakładanie sztucznej szczęki też jest grzechem .. Też trzeba się nauczyć zakładać sztuczna szczękę prowadzi czasami do obrzęku czy alergii i jest szkodliwa dla zdrowia?.
Czyli stosowanie sztucznej szczęki protezy etc. Jest też grzechem przeciwko V przykazaniu..?

POzdrawiam

So mar 06, 2004 7:39

Poczytaj zawartość linków i to, co napisałem o tym, jakie skutki niesie ze sobą stosowanie prezerwatywy....

Najgorsze jest to jest ona mało skuteczna i należałoby ją "wzmocnić" jakimś innym środkiem...
A niektóre ze środków plemnikobójczych działają wczesnoporonnie...
I stąd z pozornie "niewinnej" przezerwatywy robi nam się narzędzie do niezawinionej przez nas aborcji.... :(:(:(

So mar 06, 2004 7:47

Hejże, Godunowie ! ;)

Poczytaj zawartość linków i to, co napisałem o tym, jakie skutki niesie ze sobą stosowanie prezerwatywy....

(

Mnie mnie nie interesuje aspekt medyczny prezerwatywy.!!

Mnie interesuje dlaczego twierdzisz że to jest grzech przeciwko V przykazaniu .. Aspekt teologiczny..! Zostawmy na boku środki, wszesno-poronne w każdej postaci..!

Pozdrawiam.!!

So mar 06, 2004 14:01

Wiesz chyba równie dobrze, jak i ja , że szkodliwość prezerwatwy odnosi się głownie do aspektu medycznego...
A ściślej - do jej nieskuteczności, która wskazana jest "wsparciem" ze strony innych środków... W tym plemnikobójczymi (często:wczesnpoporonnymi)
Lub innymi:
"Co można zrobić, jeśli dojdzie do pęknięcia lub zsunięcia się prezerwatywy?
W celu uniknięcia ciąży w takiej sytuacji wskazane jest zastosowanie metody antykoncepcyjnej po stosunku w postaci tabletki lub wkładki wewnątrzmacicznej."
Za: http://www.schering.pl/aith_antykoncepc ... a21#kondom

"Nieskuteczność prezerwatyw tłumaczy się między innymi mikrouszkodzeniami ich spowodowanymi transportem i przechowywaniem w niewłaściwych warunkach (szczególnie temperaturze otoczenia) a także tym, że wirus HIV (około 450 razy mniejszy od plemnika) może przejść przez pory nawet niewybrakowanej prezerwatywy."
Za: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/ID/9810V_05.html

Przyznaję, że "czysta" prezerwatywa" niesie ze sobą najmniej zagrożeń...
Patrząc się na jej stosowanie pod kątem "V Przykazania" można by to ująć jako "grzech lekki"
Z tym, że w przypadku kupna "P" z (np.) środkiem plemnikobójczym - już jest to ciężkim wykroczeniem preciwko V Przykazaniu.
Tak samo, jak np. zastosowanie "pigułki PO" w momencie, gdy "czysta" przezerwatywa okaże się nieskuteczna :(
Zatem - stosowanie prezerwatyw samych w sobie nie jest - być może - grzechem ciężkim przeciwko V Przykazaniu.
Jednak można popaść w grzech ciężki po jej (choćby niefortunnym bądź niezawinionym) zastosowaniu...

Jednak - czy tak naprawdę warto stosować tą metodę, w momence, gdy mamy dostępną, bardzo skuteczną metodę NPR (np. Rotzera ) ??

N mar 07, 2004 1:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna strona