Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak wygląda wasza codzienna modlitwa? 
Autor Wiadomość

Post Jak wygląda wasza codzienna modlitwa?
Nauczyłem siemodlić 3 razy dziennie.

rano:
-modliwa uwielbienia,
-prosba o danie sił, najczęściej jest to 'Modlitwa Ojców Pustyni' ("Pani daj mi wpokoju duszy..." )
-modlitwa do Ducha Świetego o wiarę i madrość
-Litania do Serca Pana Jezusa
-modlitwa za dusze w czyścću i jeszce kilka innych zalęznie od potrzeby
-modlitwa do Anioła Stróża

w ciągu dnia:
--Pod Twojąobronę
-" Niech święty Krzyż będzie mi swiatłem, a smok niech nie będzie moim panem. Odejdź szatanie i nie kuśmnie więcej. Napój który podajesz jest zatruty, wypij sam swoją trucizne"
- dziesiatka różańca w bieżących intencjach

wieczorem:
-rachunek sumienia i przebłaganie
-podziękowanie za otrzymane łaski, nawet za te którech nie zdołałem spostrzec i za całe dobre które mnie tego dnia spotkało.
-modlitwa do Ducha Świętego o mądrość i wiarę
-Litanie Loretańskie

i kiedy leżę jużw łózku rozmyslam o cierpiącym Chrystusie o Jego konaniu, o tym jak musiało bolec przybijanie do krzyża. jak bardzo musiało boleć biczowanie. i jak bardzo musiał czuć sie opuszczony podczas sądu w pretorium i skandowaniu imienia Barabasza.

Modle sie też do swiętych o wstawiennictwo za mną, a w szczególności do tych któzy z mojej rodziny osiagneli już swiętość.

Śr gru 14, 2005 1:36

Modlę się rano i wieczorem, czasami w ciągu dnia, a do Boga zwracam się tak jakbym z kimś rozmawiał, najczęściej o coś prosząc lub dziękując.

Śr gru 14, 2005 6:31

Moze sie to wydac niektorym dziwne ale ja modle sie w kazdym momencie ( bez zadnej przesady) Milosc do Jezusa jest moja sila napedowa i myslami jestem ciagle z Nim. O kazdej porze dnia, nie moge inaczej znalesc zadnej radosci. W nocy to juz Jego zadanie pomoc mi oddac swoj odpoczynek Bogu.

Śr gru 14, 2005 8:21
Zobacz profil WWW

Ja rozmawiam z Bogiem swoimi słowami najczęściej w nocy kiedy zapada cisza i wszystko się uspokaja. Moge wówczas wsłuchać się i w Jego natchnienia (odpowiedzi).

Śr gru 14, 2005 8:32
Zobacz profil WWW

No to z tego wychodzi, że sie modle najmniej :? . Moja modlitwa wygląda mniejwięcej tak: rano wychodzę z domu i przez całą drogę (ok.30 min) rozmawiam z Bogiem. Zazwyczaj jest to dzisiatka różańca w wybranej intencji oraz poprostu mówię o tym co się dzieje wokół mnie. Przepraszam i dziękuję. Może nie jest to dobra modlitwa, ale wydaje mi się że 'klepanie regółek' przynajmniej w moim przypadku nie ma większego sensu. Wolę modlić się własnymi słowami.
A wieczorem? Podobnie jak Klarowna. W nocy. Bo jest cicho, spokojnie i można spokojnie pomyśleć.
Pozdrawiam

Śr gru 14, 2005 16:44
Zobacz profil WWW

dolores nie liczy sie ilość ale jakość.:)
Nie ważne gdzie, ani na czym, za pomocą czego ale ważne jak.

gotowe teksty modlitw pomagają mi rozważać. Czasami uczulają nas na to o czym możemy czasami zapomnieć w takije spontanicznej modlitwie, np. "bądź wola Twoja".

modlitwą spontaniczną może byc Ojcze Nasz, Zdrowaś Maryjo- są one za każdym razem spontaniczne, kiedy tlyko nie odklepujemy ich, a uważnie wypowiadamy każde zawarte w nich słowo.

"Modlitwa uświęca człowieka"

Śr gru 14, 2005 17:11

Modle sie też do swiętych o wstawiennictwo za mną, a w szczególności do tych któzy z mojej rodziny osiagneli już swiętość.

A skad wiesz kto z twojej rodziny osiagnal juz wiecznosc ?

Śr gru 14, 2005 17:19

Zawsze rano. Powierzam siebie i moich bliskich Panu, dziękuję za kolejny dzień, uwielbiam Go.
W ciągu dnia niestety rzadko mam czas( dużo pracuję), ale przed snem również dziękuję za laskę , za Jego milość, chwalę Go i wywyższam. Blogoslawię rodzinę, znajomych, innych wierzących z mojej spoleczności, modlę się w konkretnej sprawie( np. prosząc o zdrowie dasl kogoś czy rozwiązanie jakichś życiowych problemów). CZasem zapisuję moje prośby i po jakimś czasie przekonuję się, że Bóg odpowiedzial na nie.
Poza tym modlę się z grupą, na spotkaniach modlitewnych czy podczas rozważań Biblii.
Lubię czytać na glos fragmenty Biblii. :)

Śr gru 14, 2005 19:41

A skad wiesz kto z twojej rodziny osiagnal juz wiecznosc ?

Nie wiem. ale w wezwaniu uzywam mniejwięcej takich słów: "moi święci patronowie i święci bliscy moi, których znałem i kochałem, i których nie miałem mozliwości poznać- Módlcie sie za mną"

Śr gru 14, 2005 23:09
W tym temacie dzielimy się tym, jak wygląda NASZA modlitwa, a nie czym ona jest w ogóle. Post Larsa znajduje się tutaj:
viewtopic.php?p=118928#118928

N gru 18, 2005 14:33

Jestem pielęgniarką,mój dzień rozpoczynam od modlitwy w kaplicy szpitalnej.Pół godz. przed pracą klękam przed Najśw.Sakramentem,wielbiąc Boga przepraszam za wszystkie słabości,prosze o potrzebne łaski i przyjmuje Komunie św[to czas kiedy kapelan szpitalny idzie z Jezusem do chorych].Pochylając sie nad chorymi moje myśli często kieruje do Boga.Codziennie odmawiam Koronke do Miłosierdzia Bożego.Mam duże kłopoty by codziennie wieczorem moja modlitwą był rachunek sumienia.

Wt gru 20, 2005 21:47

Chciałabym również by cały mój dzień przepełniony był modlitwą. Głęboka więź z Bogiem pomaga w codzienności. Wstaję wcześnie rano do pracy, powierzam cały nadchodzący dzień Bogu. Modlę się też w autobusie, powtarzam imię Jezus i staram się sercem przylgnąć do Niego. Po pracy wchodzę do swej izdebki i przebywam na przyjacielskiej rozmowie z Jezusem, mówię Mu o swoich trudnościach, zamierzeniach, radościach, dziękuję Bogu, przepraszam i uwielbiam, w modlitwie pomagają mi również różne teksty do medytacji, szczególnie czytam Dzienniczek s. Faustyny i Pismo Święte. Modlę się też codziennie Koronkę do Miłosierdzia Bożego i odmawiam Dziesiątkę Różańca.

Śr gru 21, 2005 21:04

Moja modllitwa to najczęściej rozmowa z Bogiem własnymi słowam.Dzienniczek siostry Faustyny jest mi również bardzo drogi jak Tobie akacjo.Siostra Faustyna jest mi wzorem świętości.Akacjo dziękuję że razem ze mną odmawiasz codziennie koronke.

Cz gru 22, 2005 23:07

Piekne posty w tym temacie.Brawo Szemkel.Masz fajny rozklad modlitwy.

Jezeli chodzi o mnie to kazdy dzien rozpoczynam Koronka do Milosierdzia Bozego i koniec dnia wiencze te sama modlitwa.W czasie dnia odmawiam rozaniec i inne modlitwy dajace prawo uzyskania odpustu.Bez modlitwy nie mozna zyc.Modlitwa jest zyciem duszy dazacej do doskonalosci.

Pozdrawiam :-D

Pozdrawiam :)

Pt gru 23, 2005 2:30

Zgadzam się z Tobą Tess,modlitwa to życiodajna siła.Moja poranna modlitwa w kaplicy[godz.6.30] daje mi siły na cały dzień.Wypełniając moje obowiązki zawodowe, rodzinne ofiaruje je Bogu.Jest to nieustanna modlitwa,która napełnia mnie wielką radością.Kiedy staje przed trudnymi do rozwiazania problemami,oddaje je Panu [ocieram łzy i proszę by Jego wola sie spełniła ].

Pt gru 23, 2005 14:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona