Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
"Ja dziekuję codziennie Panu Bogu, że jest w Polsce takie radio co się nazywa Radio Maryja" papież Jan Paweł II - Watykan
- i tak kilka razy dziennie leci w eter głos nieżyjącego papieża a po nim komentarz polityczny ojca dyrektora - i tak kilka razy dziennie moherowe berety karmione są pseudo religijną strawą.
No skoro sam papież...?
Radio Maryja - to katolicki głos, który własną manipulacją opinii publicznej zarzuca innym mediom manipulację opinii publicznej. To radiu Maryja, a szczególnie jego katechezom zawdzięczam ugruntowanie swojego ateizmu i chociażby dlatego stanowi ono dowód oszukańczej, antychrześcijańskiej działalności.
|
Pt lut 10, 2006 21:46 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę nie tyle kontekst tej wypowiedzi (choć on oczywiście jest bardzo istotny) - co może przede wszystkim MOMENT wypowiedzenia tych słów przez papieża. Twóczości RM nie śledzę od początku, więc pewnie nie wykluczone jest, że na początku nie było tam takiego partyjniactwa i obrzucania mięchem ludzi...
[quote='Gwardian"] Radio Maryja - to katolicki głos, który własną manipulacją opinii publicznej zarzuca innym mediom manipulację opinii publicznej. [/quote]
Bardzo trafne sformułowanie 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt lut 10, 2006 22:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Radio Maryja - to katolicki głos,
Bardzo mylne i wysoce niestosowne okreslenie. na które załapuja sie tylko ignoranci i złosliwcy, oraz zagubieni.
O ile ci pierwsi daja sobie robic wode z resztek mózgu, o tyle ci drudzy zdajac sobie sprawe z tego jaka jest prawda zajatrzaja tylko sytuacje. Jeżeli chodzi o grupe trzecia to jest to grupa najliczniejsza i najbardziej korzystna dla Pana Rydzyka, który dzieki ich zagubieniu bije niezłą kase i zdobywa nieograniczona niczym władzę.
Pierwszych powinno sie zamknąc, drugich uciszyc, a trzecich pocieszyc i pokazać prawdę (póki jeszcze mozna)
Prawda jest taka, ze Radio Maryja samozwańczo zwie sie "katolickim głosem" - ponieważ zgody odpowiednich władz na to nie posiada
|
So lut 11, 2006 0:28 |
|
|
|
 |
Stefan
|
Belizariusz napisał(a): ... zagubieni ... (...) jest to grupa najliczniejsza i najbardziej korzystna dla Pana Rydzyka, który dzieki ich zagubieniu bije niezłą kase i zdobywa nieograniczona niczym władzę. [trzeba ich] pocieszyc i pokazać prawdę (póki jeszcze mozna)
Masz rację, Belizariuszu !
Szczególnie w tym fragmencie, który z Twojej wypowiedzi zacytowałem wyżej.
Dotąd moją jedyną reakcją na audycje Radia Maryja - jako katolika (i to śmiem twierdzić "katolika zaangażowanego") - było zżymanie się nad treściami, które tam słyszę, a przede wszystkim - WSTYD.
Wstyd mi, że takie poglądy są prezentowane pod "szyldem" mojego Kościoła. Bo to nie jest nauka mojego Kościoła (!), a jednak taki jej wypaczony obraz "idzie w świat".
Ale kiedy spotykam ludzi uwiedzionych przez te fałszywe hasła, na ogół nie wdaję się z nimi w dyskusję. Zresztą wg tych samych kryteriów generalnie nie podejmuję rozmowy ze świadkami Jehowy.
Mimo to chyba popełniam błąd, jeśli chodzi o wyznawców Radia Maryja ...
Dlatego - powtarzam - masz rację !
Może pora przestać się wstydzić za RM, a próbować na każdym kroku pokazywać prawdę zagubionym ... Póki nie jest za późno !
_________________ Prawda ? Cóż to jest prawda ?
/ Piłat /
|
So lut 11, 2006 1:25 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Stefan napisał(a): Wstyd mi, że takie poglądy są prezentowane pod "szyldem" mojego Kościoła. Bo to nie jest nauka mojego Kościoła (!), a jednak taki jej wypaczony obraz "idzie w świat".
To wyobraź sobie, co się teraz będzie działo - jak mamy prezydenta, którego partia robi sobie non-stop jedną wielką kampanię w RM.
Tylko problem jest jeden - jak chcesz zagubionym coś pokazać  Będzie o tyle ciężko, że... to oni uważają, że wszyscy pozostali są w błędzie...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lut 11, 2006 9:06 |
|
|
|
 |
Stefan
|
Niestety, ToMu, jest tak jak mówisz !
To raczej ja przy rozmowach z wyznawcami RM słyszę, że nie jestem dobrym katolikiem ani Polakiem ... i dlatego nie podejmowałem tych dyskusji.
Tak, przekonać kogoś takiego to rzecz nader trudna.
Ale może trzeba o tym wszystkim mówić głośniej, wyraźniej i powszechniej. Bo ktoś może odnieść wrażenie, że to my w KK jesteśmy mniejszością.
Ja w każdym razie znam masę ludzi, którzy nie zgadzają się z linią programowo-polityczno-szowinistyczną RM, ale boją się o tym wspominać, żeby nie narazić się tym (znacznie mniej licznym !) spośród swoim znajomych, którzy są wyznawcami tej rozgłośni. Bo tamci są na tyle napastliwi, że doprowadzają od razu do rzucania inwektyw i kłótni. Więc ludzie (ci "normalni" katolicy !) milczą. I to jest może błąd !
_________________ Prawda ? Cóż to jest prawda ?
/ Piłat /
|
So lut 11, 2006 10:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O relacjach Jan Paweł II - RM, wiele mówił bp Pieronek w programie TVP3 "Młodzież kontra..." - na cytowanie przez młodzież LPR w/w słów Papieża jako wyrazu poparcia, wskazał na rok 1997r i komunikat Navarro-Vallsa z dnia 5 czrwca dementujący, prostujący wypowiedzi o. Hejmo o RM, które tenże zakonnik przedstawiał jako stanowisko Papieża i o nadinterpretacji słów Papieża przez o. Rydzyka.
Papież pozdrawiał, błogosławił słuchaczy RM, bo też jest to naturalne. Choć w 1997r podczas pielgrzymki do Polski, ani raz nie przesłał pozdrowień dla RM ("Świadek nadziei" G. Weigel).
Usilne zabiegania o. Rydzyka, poparte przez hierarchów jemu przychylnych, nie odniosły efektu - JP II podczas pobyty w Toruniu w 1999r nie odwiedził rozgłośni.
Symptomatyczny fakt - bo przecież nie nastręczało wielu wysiłków, problemów wygospodarowanie kilku minut aby zajechać do siedziby RM - a taki czas znalazł się na odwiedzenie ubogiej rodziny w Leszczewie, oraz spotkanie na życzenie Papieża, z ciężko chorym ks. J. Tischnerem.
Wizja Kościoła JP II jego otwartość na człowieka w żaden sposób nie wpisuje się w nutr nacjonalistycznego Kościoła jaki prezentuje RM.
O. Rydzyk instrumentalnie wykorzystuje postać tego wielkiego, świętego Polaka, przykład: - ostatnie jego wypowiedź o pakcie stabilizacyjnym.
|
So lut 11, 2006 11:11 |
|
 |
meritus
|
ToMu
1. Radio Maryja prawa nie łamie. A wpuszczać na antenę różych polityków ma prawo.
2. Pan Nowak i pan Michalkiewicz choć przezwani "antysemitami" piszą prawdę o Żydach w Polsce. Nie udowodniono im siania nienawiści do Żydów jako narodu, a pisanie niechlubnej prawdy o niektórych przedstawicielach tego narodu antysemityzmem nie jest. Ich publicystyka przyczyniła się, że w końcu odpowiednie służby odebrały 5000 złotych renty UB-ekowi Salomonowi Morelowi ukrywającemu się w Izraelu przed procesem w Polsce za zbrodnie ludobójstwa na 1500 osobach w obozie w Świętochłowicach w 1945 roku.
SweetChild
1. Co ma o.Rydzyk do orzeczenia sądu lustracyjnego na temat Wałęsy? Koń a sprawa polska?
2. Przedstaw konkretne zarzuty jak coś masz, a nie lawiruj jakimiś słowami - wytrychami "na granicy prawa" itd. To albo prawo łamie, albo nie.
Gwardian
1. Gdybyś chciał wiedzieć, to po tych słowach Ojca Świętego jest apel o wspieranie modlitewne i finansowe Radia Maryja.
2. A to, że ugruntowałeś swój ateizm dzięki katechezom w Radiu Maryja (opartym o Katechizm Kościoła Katolickiego) odczytuję jako obelgę wobec Kościoła, czyli również mnie osobiście. Pomyśl najpierw zanim coś wymyślisz, czy piszesz coś mądrego.
Balizariusz
1. Określanie duchownego katolickiego tytułem "pan" jest przejawem obskurantyzmu i zaszłości poprzedniej epoki. Trzeba się tego wyzbyć.
2. "nieograniczona niczym władza" - bzdura piramidalna, idiotyzm
3. "robi niezłą kasę" - im więcej na katolickie środki przekazu tym lepiej
4. Radio Maryja ma podpisaną umowę z Konferencją Episkopatu Polski (podpisywał bp. Pieronek).
Stefan
1. Stanowczo protestuję przeciw inwektywom z twojej strony, sugerowania, że jestem "nienormalnym katolikiem" itd, albo wyznawcą tej rozgłośni. Co ten slogan znaczy, że modlę się do radioodbiornika w imię Ojca Rydzyka? Daruj sobie.
Alus
Jan Paweł II wielokrotnie spotykał się ze słuchaczami Radia Maryja. Przyjmował pielgrzymki słuchaczy do Watykanu w 1994, 1995, 1996, 1997 (czego G.Weigel nie zauważył chyba niechcący) i w 2000 roku. Dłuższy wywód Jan Paweł II poświęcił Radiu Maryja w Toruniu w 1999 roku. 2.XII.2002 roku swoimi pozdrowieniami dla słuchajacych poprzez Radio Maryja modlitwę Anioł Pański uciszył nagonkę na Radio Maryja w związku z teoriami o helikopterze i kościele toruńsko-katolickiem. W 2004 roku ofiarował podczas audiencji o.Grzegorzowi Mojowi ornat na 14 rocznicę Radia Maryja. Przyjmował też Jan Paweł II wielokrotnie na audiencjach ogólnych i prywatnych o.Rydzyka i innych ojców z Radia Maryja.
-------------------------------------------------------------------------------------
Zauważam niestety przejawy jakiejś chorej obsesji u dużej liczby osób, w tym także katolików. Bo jak inaczej nazwać takie "chrześcijańskie" patrzenie na wspaniałe, choć nie idealne dzieło jakim jest Radio Maryja tylko przez pryzmat, tego, co dopatruje się w nim złego. Powtarza się w kółko te same slogany: "nienawiść", "nacjonalizm", "ksenofobia", "antysemityzm", tak jakby tylko takie treści tam były. Mogą się zdarzać, ale jak dotąd usilnie proszę o podanie przykładów w różnych miejscach, ale tego brak.[/url]
|
So lut 11, 2006 11:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 1. Określanie duchownego katolickiego tytułem "pan" jest przejawem obskurantyzmu i zaszłości poprzedniej epoki. Trzeba się tego wyzbyć. Niestety ten Pan mnie tego własnie nauczył. Nie przechodzi mi przez gardło mówienie "ksiądz" lub "ojciec" do kogos takiego jak Pan Rydzyk.....To, ze ktoś został wyswiecony obliguje do tego by zdobywac szacunek wśród wiernych. Dla Pana Rydzyka nie zywie szacunku jako do osoby duchownej.....a posługiwanie sie tytulatura tylko i wyłacznie ze wzgledu na powszechna tradycje, jest własnie dla mnie zaszłościa z dawnych epok...kiedy to ksiadz jaki by nie był (pijus, ladaco, hazardzista, złodziej) zawsze był zwany "Dobrodziejem". Pan Rydzyk w momencie sprawowania Sakramentów bedzie dla mnie ksiedzem Rydzykiem.....jako biznesmen, polityk i medialny potentat jest po prostu Panem Rydzykiem...przydomek "Pan" jest i tak wyrazem nadmiernego szacunku z mojej strony, ale to tylko efekt tego, ze niektóre osoby czuja sie urażone zwracaniem sie do tej osoby po samym nazwisku. Dlatego poszedłem na pewne ustepstwo.....nad czym strasznie boleję. Cytuj: 2. "nieograniczona niczym władza" - bzdura piramidalna, idiotyzm Gdybys tak poza ND, RM i TVT siegnął po cos innego...to bys wyraźnie widział kim jest Pan Rydzyk - szara eminencja swiata polityki. Tak jak niegdys szara eminencja był Richelieu Cytuj: 3. "robi niezłą kasę" - im więcej na katolickie środki przekazu tym lepiej Na katolickie TAK.....tylko, ze RM nie jest katolickie, jest "panorydzykowe" Cytuj: 4. Radio Maryja ma podpisaną umowę z Konferencją Episkopatu Polski (podpisywał bp. Pieronek).
Do dzisiaj redemptoryści nie pokwapili sie z napisaniem statutu RM, który jest niezbedny do podpisania umowy z episkopalna radą d/s mediów.
KEP jako instytucja nadrzędna niejest partnerem do tego by podpisywac jakakolwiek umowe z jakimis tam mediami.
Otóż Radio Maryja ma tak zagmatwaną sytuację prawną, że nie wiadomo w sumie co to jest. Nie jest to spółka handlowa, ani nie prowadzi jej jedna osoba. Można uznać, że właścicielem jest Lux Veritatis, ale nie jest to osoba prawna Kościoła Rzymskokatolickiego. Kocesję od KRRiTv ma bodaj zakon redemptorystów, ale nie ma on prawnie żadnej kontroli nad RM. Jeśli to radio nie działa w oparciu o ustawę o stosunku RP do KRK, a nawet w oparciu o prawo wyznaniowe, to nie można RM uznać za "katolickie".
Nigdy KEP nie nadała RM statusu medium katolickiego. Do dzisiaj RM nie posiada asystenta kościelnego z ramienia nadrzędnej izntytucji jaka jest KEP.
Tak wiec z punktu widzenia prawa, to jest prywata Pana Rydzyka, a nie "katolicki głos w naszym domu"...
|
So lut 11, 2006 12:24 |
|
 |
meritus
|
Co jest dobrego w Radiu Maryja:
1. RÓŻANIEC - codziennie 17 tajemnic (3 x całe części i 2 x dziesiątki).
2. KATECHEZA - oparta o Katechizm Kościoła Katolickiego - rano i wieczorem.
3. Z KOŚCIOŁEM W TRZECIE TYSIĄCLECIE - katechezy prowadzone przez biskupów w soboty.
4. BREWIARZ - codziennie jutrznia, modlitwa popołudniowa i kompleta, w niedziele nieszpory.
5. KORONKA DO MIŁOSIERDZIA BOŻEGO - codziennie o 15.00.
6. NAUCZANIE JANA PAWŁA II - odtwarzanie przemówień i homilii Jana Pawła II, lektura na antenie jego dokumentów.
7. APEL JASNOGÓRSKI - codziennie na żywo z Jasnej Góry.
8. PISMO ŚWIĘTE - codzienna lektura i medytacja według wskazań św. Alfonsa Marii Liguori (założyciel redemptorystów, doktor Kościoła).
9. ANIOŁ PAŃSKI - trzykrotnie w ciągu dnia, w niedzielę razem z Ojcem Świętym.
10. MSZA ŚWIĘTA - codzienna transmisja.
11. GODZINKI O NIEPOKALANYM POCZECIU- codziennie odśpiewane dwa razy.
12. GODZINKI O MATCE BOŻEJ NIEUSTAJĄCEJ POMOCY - w środy.
13. NOWENNA DO MATKI BOŻEJ NIEUSTAJĄCEJ POMOCY - w środy.
14. MOGĘ CHCĘ POMÓC - audycja w której można się bezinteresownie podzielić z potrzebującymi.
15. CZAS ŻYCZEŃ I POZDROWIEŃ - podczas której słuchacze mogą zadzwonić i przesłać trochę antysemickiego i ksenonienawistnego jadu swoim bliskim i przyjaciołom (oczywiście ironizuję).
16. LITANIA DO ŚWIĘTEGO JÓZEFA - codziennie po południowym różańcu.
17. MUZYKA CHRZEŚCIJAŃSKA
18. SERWIS INFORMACYJNY RADIA WATYKAŃSKIEGO
19. WIADOMOŚCI
20. ROZMOWY NIEDOKOŃCZONE - audycja o tematyce religijnej, historycznej, społeczno-politycznej, rodzinnej lub młodzieżowej, podczas której prowadzone są rozmowy ze słuchaczami. Jak w studiu jest Premier, albo Lepper to można sobie z nim publicznie porozmawiać.
21. CZAS WZRASTANIA - czyli rozmowy niedokończone z młodzieżą i dla młodzieży.
22. AUDYCJA DLA MAŁŻONKÓW I RODZICÓW - jak sama nazwa wskazuje.
23. MAGAZYN MISYJNY
24. KULINARIA SIOSTRY LEONILII - co środę.
25. AKTUALNOŚCI DNIA - czyli trochę wieści z życia społecznego, religijnego i politycznego.
26. ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE OD BISKUPÓW - w czasie Bożego Narodzenia wyemitowano życzenia kilkudziesięciu (około 70-80) kardynałów, arcybiskupów i biskupów.
27. FELIETONY: dr Hałata, red Polak-Pałkiewicz, red. Michalkiewicza, ks. prof Nagórnego, prof Jaroszyńskiego, dr Czachorowskiego, o.Kraja, red. Króla.
28. PORADY PEDAGOGA I PSYCHOLOGA
29. POKÓJ GOŚCINNY - codzienna audycja dla młodzieży.
30. ROZWAŻANIA O DUCHOWOŚCI - audycje ks. prof Chmielewskiego we czwartki.
31. AUDYCJA EKOLOGICZNA - dr Kożuchowski
32. PORADY LEKARSKIE - w soboty.
33. WYŻSZA SZKOŁA KULTURY SPOŁECZNEJ I MEDIALNEJ - uczelnia wyższa kształcąca dziennikarzy i politologów.
34. NASZ DZIENNIK, w którym pisują: prof. Pogonowski, prof. Nowak, ks. prof. Posacki, ks. porf. Bartnik, ks. prof Bajda, dr Ryba, dr Czachorowski, ks Kulbat,
35. PODWÓRKOWE KÓŁKA RÓŻAŃCOWE DZIECI - zrzeszenie ponad 100.000 dzieci odmawiających różaniec.
36. KOŁA PRZYJACIÓŁ RADIA MARYJA - czyli grupy słuchaczy spotykające się w swoich parafiach.
37. MŁODZIEŻOWE KOŁA PRZYJACIÓŁ RADIA MARYJA - jak wyżej, tyle, że młodzieżowe.
38. REGIONALNE SPOTKANIA RODZINY RADIA MARYJA - w kazdy poniedziałek, transmisja.
39. PIELGRZYMKA PODWÓRKOWYCH KÓŁEK RÓŻAŃCOWYCH NA JASNĄ GÓRĘ - co rok.
40. PIELGRZYMKA MŁODZIEŻOWYCH KÓŁ PRZYJACIÓŁ RADIA MARYJA NA JASNĄ GÓRĘ - co rok.
41. PIELGRZYMKA RODZINY RADIA MARYJA NA JASNĄ GÓRĘ - na której gromadzi się każdego roku ponad 250.000 ludzi.
42. TELEWIZJA TRWAM - nadająca przez satelitę, kablówki i internet.
43. PRZEKAZ SATELITARNY - Radio Maryja można słuchać dzięki satelicie w całej Europie, w Stanach Zjednoczonych, a poprzez internet na całym świecie.
44. OTWARTE ROZMOWY ZE SŁUCHACZAMI - bardzo dużą część audycji kreują słuchacze drogą telefoniczną.
45. CENTRUM POLLONIA IN TERTIO MILLENIO - obecnie gotowy jest akademik dla WSKSiM na około 400 studentów.
46. MIESIĘCZNIK RODZINA RADIA MARYJA
47. WSPÓŁPRACA Z INNYMI MEDIAMI KATOLICKIMI - promowanie katolickich tygodników Źródło i Niedziela.
48. PROMOWANIE CNOTY PATRIOTYZMU
49. OBRONA ŻYCIA NIE NARODZONYCH
50. NOCNA RETRANSMISJA DLA AMERYKI PÓŁNOCNEJ
51. FUNDACJA NASZA PRZYSZŁOŚĆ - księgarnia wysyłkowa i wydawnictwo.
52. FUNDACJA LUX VERITATIS - dawniej zajmowała się sprzedażą filmów, obecnie tworzy TvTrwam.
53. INSTYTUT EDUKACJI NARODOWEJ - u którego początków jest ks. prof. Mieczysław Albert Krapiec - założyciel lubelskiej szkoły filozoficznej (neotomizm egzystencjalny). Wykładowcy ze szkoły lubelskiej prowadzą kursy i wykłady w całym kraju.
|
So lut 11, 2006 12:36 |
|
 |
meritus
|
Niech zacytuję Wikipedię:
Cytuj: Radio funkcjonuje jako kościelna osoba prawna należąca do Kościoła rzymsko-katolickiego; posiadaczem koncesji jest zakon katolicki - Zgromadzenie Najświętszego Odkupiciela (redemptoryści), podlegający bezpośrednio Stolicy Apostolskiej. Dyrektorem Radia jest ojciec Tadeusz Rydzyk.
Należy dodać, że jednak umowa między podpisana między prowincjałem redemptorystów a Episkopatem z 1994 roku funkcjonuje. To, że jej nie znasz Belizariuszu nie znaczy, że jej nie ma.
A przejawem obsesji jest upatrywanie o.Rydzyka jako jakiegoś władcy w Polsce.
|
So lut 11, 2006 12:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Funkcjonuje w sposób bezprawny...co wykazałem jasno i wyraźnie.
Gdyby było to prawne Episkopat nie musiałby sie czepiać, a asystent kościelny by zaistniał.
Dlaczego nikt z władz RM nie kwapi sie do tego by uregulowac sytuacje prawna tego madium?
Czy to medium jest ponad prawem, tylko dlatego, ze wmawia ludziom, iz jest "katolickim głosem" ?
Podałes liste spraw dobrych....z wiekszoscia z nich sie zgadzam. lecz dlaczego sa one przykrywka dla politycznych aspiracji szefa?
|
So lut 11, 2006 12:52 |
|
 |
meritus
|
Radio Maryja ma podpisaną umowę z KEP. Ma status nadawcy społecznego i koncesję na nadawanie do 2008 roku. Twierdzenia o "bezprawności" to kłamstwo. Powtarzasz je wbrew faktom. Po co asytsent kościelny w instytucji kierowanej przez duchownych? No i jakie aspiracje.
Cieszę się, ze doceniasz woą listę, chciałbym żebyś na Radio Maryja patrzył przez pryzmat tej listy, a nie przez pryzmat kłamstw i manipulacji Gazety Wyborczej, Tygodnika Powszechnego, Polityki i innych liberalnych mediów.
|
So lut 11, 2006 13:12 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
jestem pod wrazeniem postów pana meritusa, musze się z panem w większości zgodzić.
Co do polityczności RM....mój drogi Boże, a bp Pieronek jest apolityczny, a abp Życiński, może śp ks Tischner był apolityczny, bo był w radzie programowej Unii Demokratycznej(Wolności).
Z ta politycznością jest tak, jesli jest po stronie dobrych czyli od PO w lewo to OK, znaczy się że jest po prostu dobrym księdzem, biskupek, jesli natomiast niedajboże jest po stronie od PiS-u w prawo....to fundamentalizm, fanatyzm etc etc.
Tak się skłąda że swego czasu napisałem prace nt fundamentalizmu i nie ma prosze panstwa fundamentalizmu katolickiego. Jedyne przejawy fundamentalizmu katolickiego to sekty sedewakantystyczne. Ale one sa poza Kościołem.
Fundamentalizm to pojęcia wzięte z teologii protestanckiej, a zyje swoim życiem od roku 1899 od kongresu w Niagara Falls.
Dziś rozrówniamy kilka typów fundamentalizmu:
-protestancki
- islamski ( nie myliś z muzułmanskim bo takiego nie ma)
- sikhijski
- hinduski
- prawosłąwny
oraz przez lewicowych badachy władazany w krąg fundamentalizmów ale pozostający odzielny tak zwany integryzm katolicki. Tu lewacy podają przykład Komunii i wyzwolenie we Włoszech.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
So lut 11, 2006 13:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritus
Cytuj: Gwardian 1. Gdybyś chciał wiedzieć, to po tych słowach Ojca Świętego jest apel o wspieranie modlitewne i finansowe Radia Maryja. 2. A to, że ugruntowałeś swój ateizm dzięki katechezom w Radiu Maryja (opartym o Katechizm Kościoła Katolickiego) odczytuję jako obelgę wobec Kościoła, czyli również mnie osobiście. Pomyśl najpierw zanim coś wymyślisz, czy piszesz coś mądrego.
1. apele o wsparcie też idą, nie tylko modlitewne - a właściwie przede wszystkim nie modlitewne bo to tych nie potrzebne są numery kont bankowych. Wykorzystywanie przy tym głosu papieża to nie perfidna manipulacja i oddziaływanie na podświadomość "moherowych beretów"?
Poza apelami idzie tekst Jego Magnificencji o manipulacjach mediów "polskojęzycznych" i "Obłudniku Powszechnym" - mnie, czytelnika m.in. Tygodnika Powszechnego to obraża i rani ateistyczno-humanistyczne uczucia. Zwróć uwagę temu "specjaliscie od niepokalanych poczęć i wiecznych dziewictw" przy najbliższej okazji - bo widze, że masz z nimi bliski kontakt. Przypomnij mu ósme przykazanie, chyba o fałszywym świadectwie i kłamstwie - ale nie jestem pewny.
2. Skoro wmanipulowałeś w moj tekst katechizm - nawet nie zwróciłęm uwagi, że na nim oparte są katechezy RM - to tym bardziej mam gwarancję i niczym nie zakłocone przekonanie, że mój ateizm stał się opokowo ugruntowany.
Ubolewam że odczuwasz to jako obelgę - nic na to nie poradzę.
Musisz jak Kościół cierpieć - widocznie masz jak On, gdy nie cierpisz to cierpisz. Ponoc w cierpieniu zbawienie.
|
So lut 11, 2006 13:32 |
|
|
|