Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Czy Katolicyzm ma monopol na zbawienie ludzkiej duszy? 
Autor Wiadomość
Dlatego nie zbawi się nikt, kto wiedząc, że Kościół został mocą Boską ustanowiony przez Chrystusa, nie chce jednak poddać się Kościołowi lub odmawia posłuszeństwa Rzymskiemu Biskupowi, zastępcy Chrystusa na ziemi.
No więc czyli mam szanse na zbawienie. Bow iesz. Ja nie wierzę aby KK został ustanowiony boską mocą przez Chrystusa. Proste :P?

So lut 04, 2006 3:03
Cytuj:
Należy wierzyć wiarą boską i katolicką (fide divina et catholica) w to wszystko, co jest zawarte w słowie Bożym napisanym lub też przekazanym i co Kościół podaje do wierzenia nie tylko za pośrednictwem uroczystego orzeczenia, lecz także zwyczajnego i powszechnego nauczania jako przez Boga objawione [por. I. 52].

Nikt jakoś dotąd nie wskazał na orzeczenie Namiestnika Jezusa zwanego Chrystusem, które stanowi:
„Ci którzy służą innemu Bogu niż nasz i wyznają inną religię, muszą być wytępieni ogniem i mieczem, a ich miasta zniszczone i spalone”
z natchnienia Ducha Świętego jako nieomylne magisterium Kościoła
papież Święty Grzegorz XIII (1572-1585)
Jak widać ekstremiści muzułmańscy są tego samego zdania.

Pn lut 06, 2006 11:02

Nie ma zbawienia jak tylko poprzez imię Jezusa.
Ja wierzę że wszyscy chrześcijanie zostaną zbawieni, ale nie wszystkim bedzie dane ominąc czyściec.
Uważam że jedynie katolicy moga zostac zbawieni i uchronić się od czyścca.
Co do innych religii, tu pewności nie ma, nie wolno robic wrażenia że zostaną zbawieni bo niestety nie mamy na do dowodów. Możeli tylko polegać na Bożym Miłosierdziu ale musimy i to jest nasz obowiązek gloszenia innym Prawdy, o tym że zbawienie jest tylko u Jezusa Chrystusa.

Pn lut 06, 2006 11:41
Zobacz profil WWW
„Ci którzy służą innemu Bogu niż nasz i wyznają inną religię, muszą być wytępieni ogniem i mieczem, a ich miasta zniszczone i spalone”
z natchnienia Ducha Świętego jako nieomylne magisterium Kościoła
papież Święty Grzegorz XIII (1572-1585)

Po pierwsze - to NIE święty. Nie był kanonizowany, tak wiec to juz jeden bład

Po drugie - to zdanie nie jest zdaniem Nieomylnego Magisterium Kosciołą, tylko prywatna opinia Grzegorza XIII, a więc (jak to widac) omylna - drugi błąd
Chodziło tutaj o poparcie w sprawie rzeźi hugenotów. Co nie tyle było sprawą Kościelna co raczej polityczna. W sprawach polityki papieże sa omylni jak każdy.

Znalazłeś sobie jedno zdanie i na jego podstawie wysuwasz błędne wnioski...trzeci błąd

Pn lut 06, 2006 12:21

Stwierdzenie - poza Kościołem nie ma zbaienia - zamykałoby drogę do zbawienia tym, którzy Jezusa po prostu nie mieli okazji poznać. Nie zgadzam się z tym.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lut 07, 2006 22:45
Zobacz profil WWW

Stwierdzenie - poza Kościołem nie ma zbaienia - zamykałoby drogę do zbawienia tym, którzy Jezusa po prostu nie mieli okazji poznać. Nie zgadzam się z tym.

nieprawda, to jest jawna manipulacja. Od poczatku były takie pojęcia jak chrzest pragnień czy chrzest krwii, gdzie do Kościoła zostawali włączenii ludzie którzy niemogli przyjąć chrztu z wody.

Jesli zbawienie jest w każdej religii to po co ustanowienie Eucharystii, po co apostołowie, po co Ewangelizacja?

Śr lut 08, 2006 10:25
Zobacz profil WWW

nieprawda, to jest jawna manipulacja. Od poczatku były takie pojęcia jak chrzest pragnień czy chrzest krwii, gdzie do Kościoła zostawali włączenii ludzie którzy niemogli przyjąć chrztu z wody.

Manipulacja - pewnie żydowska i masońska od razu, co :?: :roll:

A jak ktoś w ogóle nie wie, że jest coś takiego jak Kościół, nie zna i nie słyszał o Bogu ani tym bardziej o Jezusie - "chrzest pragnień" :?: On nie wie. Ale żyje zgodnie ze swoimi zasadami, stara się czynić - wg swojego rozeznania - dobro.

Śr lut 08, 2006 22:05
Zobacz profil WWW

Chyba w temacie jest jedno z zagadnień poruszanych w najnowszej "Frondzie" - http://www.xlm.pl/sklep.php?a=4&id=5233

Obrazek

So lut 25, 2006 13:17
Zobacz profil WWW

N lut 26, 2006 19:34
Dziwne- zawsze myślałem, że o zbawieniu decyduje Bóg, a nie jego podnóżki .

Kościół katolicki może sobie mówić i głosić , że poza jego piaskownicą zbawienia być nie może, co wcale nie musi oznaczać, że jest to prawdą.

Tak samo ja mogę sobie głosić.,, że zbawienie następuje jedynie dla tych , których wpiszę na swoją listę Wildschwiena. Nic absolutnie z tego nie wynika.

Cz mar 02, 2006 21:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6