Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 7:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 WOLNA WOLA 
Autor Wiadomość
viewtopic.php?t=6740&start=45

Aleksandra napisał(a):
"Sluchajcie jaki jest sens zycia i jak sie ma wolna wola do tego co zaraz napisze. Skoro Bog wie wszystko, bo jest wszech wiedzacy to wie takze jaki bedzie wynik sadu ostatecznego. A skoro tak to co to za wolna wola skoro On juz wie co ze mna bedzie. Po co wogole caly ten swiat ?"

Nie widze zadnej sprzecznosci w przezywaniu zycia zgodnie z wlasnym wyborami (wolna wola) a przenikliwoscia Istoty Doskonalej, jaka jest Bog.
Czyz swiat i czlowiek nie sa stworzeni z Dobroci Bożej. Na pytanie po co jest swiat - trudno odpowiedziec. Nasuwa mi sie jedynie taka mysli: swiat jest z Woli Bozej, jest dlatego, poniewaz jest Bog, kazdy z nas jest wlasnie na swiecie z tego powodu. Czloweik jest teraz - tutaj, aby zyl wiecznie w Bogu.

Pozdrawiam serdecznie :-)

k66 napisał(a):
Aleksandra napisał(a):
Nie widze zadnej sprzecznosci w przezywaniu zycia zgodnie z wlasnym wyborami (wolna wola) a przenikliwoscia Istoty Doskonalej, jaka jest Bog.
Wolna wola - to (moim rozumieniu) mozliwosc dokonywania wyborow. Wyborow, ktore w efekcie koncowym doprowadza mnie do zbawienia lub do potepienia.
A skoro Bog jest wszechwiedzacy to juz w momencie mojego poczecia wie czybede zbawiony czy potepiony. Za kazdym razem jak sie zastanawiam co jest dobre a co zle ON juz wie co zrobie. Jaki sens jest tych wyborow skoro u Boga i tak juz mamy zaklepane zbawienie lub potepienie?

Wt mar 14, 2006 19:02

Wolna wola jest w człowieku „władzą wyboru przekraczającą wszelką konieczność i wszelki determinizm”. :) Dzięki niej człowiek sam określa swoje czyny i sam ponosi za nie odpowiedzialność. Wolność człowieka jest ustawicznie potwierdzana na kartach Biblii, m.in. przez zaakcentowanie odpowiedzialności za uczynione dobro i zło. :)

św. Tomasz Summa theologica, I. q.22. 3c napisał(a):
Do opatrzności należą dwie rzeczy- mianowicie idea skierowania do celu rzeczy podlegających opatrzności i wykonanie tego skierowania, które nazywa się rządzeniem. Odnośnie więc pierwszej z tych dwóch rzeczy Bóg bezpośrednio wszystkim się opiekuje.(...)Co zaś się tyczy drugiej rzeczy, istnieją pewne środki dla opatrzności bożej. Gdyż niższymi rzeczami rządzi za pomocą wyższych, nie z powodu niedoskonałości Swej mocy, lecz z powodu wyższej dobroci, by udzielić godności przyczynowości także stworzeniom.

Jak przystępnie podaje Wikpedia:

Cytuj:
Tomasz z Akwinu postulował, że Bóg celowo tak urządził świat, aby dać wolną wolę człowiekowi. Pociąga to za sobą wniosek, że Bóg do końca nie zna przyszłości. Aby uratować wszechwiedzę Boga, Tomasz z Akwinu stwierdzał, że Bóg zna przyszłość świata w ogólnym zarysie - ma tzw. "plan Boży". Natomiast co do szczegółowych żywotów poszczególnych ludzi Bóg zostawił celowo pewien margines wolności i przypadkowości. Wolna wola jest w tym systemie "darem Boga", który człowiek może spożytkować dobrze albo źle. Wolna wola spożytkowana w dobrym kierunku, to wybór takiego działania, które jest zgodne z "ogólnym planem Bożym dla świata". Zły wybór nie zmienia planu Bożego na dłuższą metę, ale spowalnia i utrudnia jego wprowadzanie, a osobie dokonującej złego wyboru zagraża jej zbawieniu. Wolna wola jest też w tym systemie możliwością wyboru rozmaitych działań dobrych, gdyż ludzie mają często wybór kilku różnych działań zgodnych z ogólnym planem Bożym. Obojętne, co w takiej sytuacji wybiorą, będą uczestniczyć w dziele Bożym, ich decyzja więc nie zmienia tego planu, a nawet dopomaga w jego osiągnięciu. Poglądy Tomasza z Akwinu są zgodne z oficjalną doktryną Kościoła Katolickiego w tym względzie.

i odejść nie mogę
za to, że nas łączą niepoznane ręce
za jedną jeszcze jesień, by pokochać więcej...

Ks. J. Twardowski

Wt mar 14, 2006 22:14

Post Re:
Futer8 napisał(a):
Myślenie nie jest magią. Wolna wola zależy od myślenia, prawda? Myślenie, natomiast, wynika z przepływu impulsów elektrycznych, reakcji chemicznych. Te są spowodowane innymi zjawiskami, fizycznymi czy chemicznymi. Światło wpada do twojego oka, to wywołuje, jakieś tam reakcję, które są przyczyną innych reakcji. Żyjesz w świecie materialnym. I coś nie może stać się bez przyczyny. Tak, jak piłka wpadnie do bramki, bo ktoś ją kopnął, tak ty podejmiesz taką, a nie inną decyzję, bo bardzo wiele różnych czynników zadziałało, tak, a nie inaczej.

Cóż poradzę, że post Futera8 jest dla mnie sensowny i logiczny? Sam uważam podobnie. Reakcje chemiczne zachodzące w mózgu. Elektrony w mózgu podlegające prawom fizyki. Człowiek jako automat sekwencyjny - następny stan wewnętrzny oraz reakcja (działanie/słowo/myśl) zależne od aktualnego stanu i danych wejściowych.

Zastanawiałem się nieraz, dlaczego w jakiejś chwili mojego życia postąpiłem tak, a nie inaczej. Przypominałem sobie, w jaki sposób wtedy myślałem, co mną kierowało i coraz bardziej rozumiałem swoją własną decyzję - dochodziłem do wniosku, że nie mogłem postąpić inaczej.

Z drugiej jednak strony, przecież w tej chwili czuję, że mam wpływ na to co robię, samodzielnie podejmuję decyzję. Jak zatem ja to wszystko widzę? Na zasadzie podobnej do dualizmu korpuskularno-falowego. Światło jest jednocześnie falą i cząsteczką. Na podobnej zasadzie wydaje mi się, że jednocześnie mamy wolną wolę i jej nie mamy.

:arrow: W przeszłości nie mieliśmy wolnej woli, bo nasze decyzje zależały od wewnętrznego stanu i danych wejściowych. W przyszłości będzie podobnie.
:arrow: Jest jednak jeden, jedyny punkt w czasie, w którym mamy wolną wolę: tu i teraz. Właśnie ten moment jest jedynym momentem, który naprawdę mamy. Tylko i wyłącznie w tym jedynym momencie naprawdę podejmujemy decyzję.

Jest to swoisty paradoks - pozorna sprzeczność. Nie do końca umiem to logicznie wyjaśnić, ale ja to jakoś łączę intuicyjnie i to mi się zgadza. Choć trudno mi to opisać słowami. "Bardziej to czuję niż wiem" ;)

Pt wrz 16, 2011 11:20

Post Re: WOLNA WOLA
Światło nie jest jednocześnie falą i cząsteczką, lecz wykazuje takie właściwości, jednocześnie fali i cząsteczki. To subtelna różnica. I nie tylko światło takie właściwości wykazuje, bo w mechanice kwantowej cała materia wykazuje taki dualizm, ale tylko w szczególnych okolicznościach on się uwidacznia.

Co do wolnej woli. Mogę wyskoczyć przez okno i zabić się na miejscu. Mogę = wolna wola. Nie czynię/czynię = wybór. :)

Obrazek

Pt wrz 16, 2011 14:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5