Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 20:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Problem co do imienia Igor Prosze Pomóżcie 
Autor Wiadomość

Post Problem co do imienia Igor Prosze Pomóżcie
Witam
Mam 16lat niedłułgo ide do bierzmowania chciałbym wziąść sobie imię Igor ponieważ ma ono dla mnie duze znaczenie z powodów rodzinnych.
Jestem Katolikeim i nie wiem czy wiara katolicka uzna to imię ponieważ dowiedziałem się że to jest imię z kościoła prawosławnego!!
Definicja co do Św. Igora: http://www.cerkiew.pl/swieci.php?id=335
Proszę o Pomoc

So kwi 29, 2006 18:59

Jest to święty, który żył w Kościele, ale już po schizmie...

W sumie, zależy od księdza. Ale uważam, że nie powinien Ci robić problemów.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So kwi 29, 2006 19:20
Zobacz profil WWW

Jest to święty, który żył w Kościele, ale już po schizmie...
W sumie, zależy od księdza. Ale uważam, że nie powinien Ci robić problemów.

Dokładnie jak powiedział ToMu.

Nie wiem czy pytałeś już księdza. Ostatecznie skramentu bierzmowania udziela biskup. Można tam zasięgnąć informacji. Upewnić się.

Uważam, że nie powinno być problemu. Przecież z kościołem prawosławnym prowadzimy dialog. Wygląda na to że nawiększym problemem jest pozycja Papieża, a inne problemy są tylko pochodne ...

Ąle Święty ? Czy prawosławni mają inną 'definicję' świętości ?

Pn maja 01, 2006 2:20
Zobacz profil WWW

Czy prawosławni mają inną 'definicję' świętości ?

Chyba podobną:) A jaką mają katolicy?

Pn maja 01, 2006 8:37
Z Instrukcji duszpasterskiej dotyczącej sakramentu bierzmowania Konferencji Episkopatu Polski dowiadujemy się m.in., że istnieje w Polsce starodawny zwyczaj, który pozwala kandydatowi wybrać sobie patrona bierzmowania. Patronem tym może zostać dowolny święty czy błogosławiony uznany za takiego w Kościele katolickim.

Pn maja 01, 2006 13:18

ks.Benedykt Glinkowski napisał(a):
Z Instrukcji duszpasterskiej dotyczącej sakramentu bierzmowania Konferencji Episkopatu Polski dowiadujemy się m.in., że istnieje w Polsce starodawny zwyczaj, który pozwala kandydatowi wybrać sobie patrona bierzmowania. Patronem tym może zostać dowolny święty czy błogosławiony uznany za takiego w Kościele katolickim.

Zwyczaj, czyli nie bezwględna norma prawa kościelnego.

Pn maja 01, 2006 20:11
Zobacz profil WWW
Z pytaniem , czy święty prawosławny może być patronem do bierzmowania , zwróciłam się do Komisji do Spraw Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów. Przed chwilą otrzymałam odpowiedź:

KdsKBiDS napisał(a):
Co do patrona bierzmowania II Polski Synod Plenarny, którego uchwały obowiązują od 2001 r., postanawia w uchwlae o życiu liturgicznym:
113. Należy zabiegać o to, aby grupy bierzmowanych nie były zbyt liczne.

Kandydat do bierzmowania powinien zachować imię chrzcielne. Jeśli jednak nie ma on świętego patrona z chrztu, może wybrać sobie imię świętego, który będzie dla niego wzorem dojrzałego życia chrześcijańskiego.

Co do imion chrzcielnych ten sam Synod pstanawia:

107. Godne zalecenia jest pouczanie o chrześcijańskim sensie imienia i obchodzenia imienin. Jest to dzień przypominający przyjęcie chrztu oraz oddanie pod opiekę świętego Patrona, który jest dla chrześcijanina wzorem i orędownikiem. W związku z tym należy doradzać rodzicom wybór imion dzieci, które mają zostać ochrzczone, z katalogu świętych.

W katalogu świętych Kościoła katolickiego nie ma świętych prawosławnych.

A zatem odpowiedź jest jednoznaczna: musi być imię świętego katolickiego.

Pn maja 01, 2006 21:06

Hehe... Czy żył zatem święty Platon :?: Nie kojarzę. A moja koleżanka tak właśnie ma na imię od bierzmowania ;)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn maja 01, 2006 22:25
Zobacz profil WWW

[...]W związku z tym należy doradzać rodzicom wybór imion dzieci, które mają zostać ochrzczone, z katalogu świętych.
[...]
A zatem odpowiedź jest jednoznaczna: musi być imię świętego katolickiego.

Nie jest jednoznaczna.
Obowiązek dotyczy tych, którzy 'doradzają', a więc przygotowują do sakramentu.
'Doradzany' nie ma obowiązku korzystania z 'dorady'. Gdyby miał, to właśnie byłby obowiązek.

Zalecenie doradzania z 'katalogu', jest jak najbardziej słuszne, bo ludzie miewają dziwaczne pomysły. Ale to nie obowiązek zastosowania się do rady.
Uważam, że nie ma co kopać fosę, tam gdzie nie jest ona potrzebna. W tym przypadku na pograniczu z prawosławiem i greko-katolicyzmem.

Wt maja 02, 2006 14:37
Zobacz profil WWW
Stanisławie- owo zalecienie dotyczy wyboru imienia chrzcielnego ;)
Rodzice powinni wybrać dziecku imię świętego, aby miało patrona.
Jeśli chodzi o bierzmowanie, bierzmowany powinien zachować imię chrzcielne. W przypadku, kiedy imię chrzcielne nie jest imieniem błogosławionego lub świętego może sobie wybrać inne imię z katalogu świętych Kościoła Katolickiego.

Wt maja 02, 2006 14:46

Stanisławie- owo zalecienie dotyczy wyboru imienia chrzcielnego ;) [...] może sobie wybrać inne imię z katalogu świętych Kościoła Katolickiego.
Zgoda, ale w tym przepisie
Cytuj:
Kandydat do bierzmowania powinien zachować imię chrzcielne. Jeśli jednak nie ma on świętego patrona z chrztu, może wybrać sobie imię świętego, który będzie dla niego wzorem dojrzałego życia chrześcijańskiego.
nie ma explicite warunku, że imię ma być z katalogu świętych KK. Jest ogólnie 'świętych' oraz 'życia chrześcijańskiego'. Czyli nie zawężająco: 'świętych rzymsko-katolickich' i nie 'życia rzymsko-katolickiego'.
Przy interpretacji wszelakiego prawa, przyjęte jest takie odczytywanie by było na korzyść adresata uprawnienia, w tym przypadku bierzmowanego delikwenta.
Pozatym, nie wiem czy św. Igor jest uznawany za świętego w kościele unickim ? Jeśli tak, to jest to również kościół 'katolicki'. Jeśli tak i tego imienia nie ma w 'katalogu świętych' to 'katalog' jest wadliwy, bo niepełny.

Śr maja 03, 2006 20:13
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]