Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 30, 2025 1:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Komercyjne święta. Da się inaczej ? 
Autor Wiadomość
Post Komercyjne święta. Da się inaczej ?
Temat wydzielony z wątku:
viewtopic.php?p=202111#202111
rozpoczęty od fagmentu postu:

goostaf napisał(a):
Trochę szkoda że naszemu dniowi wszystkich świętych grozi to, co stało się z adwentem (z pięknymi pieśniami, ale niestety ile można sprzedawać lampionów i wieńców...).

...........................................................................................................................................................................................
Komercja to druga strona medalu.Też nie podoba mi się komercja.Nawet dzień Świętego Patryka w Irlandii był kiedyś pozbawiony komercji i był czas na zamyślenie.Podobnie z Mikołajkami i 24 grudnia u nas.

W sumie w dzień Świętych:Patryka,Mikołaja i Walentego wystarczy złożyć komuś życzenia czy zrobić prezent a przede wszystkim pomyśleć o modlitwie za wstawiennictwem tych świętych i wówczas nie będzie żadnej komercji.

A co do komercji to nie ona się tu liczy.Liczy się to co mamy w sercu i co dajemy od siebie.Prezentem może być np.zwykły uśmiech,rozmowa,prezent zrobiony własnoręcznie.Złożenie życzeń podnosi na duchu.

A propo komercji.Nie podoba mi się,gdy na kartkach świątecznych widzę gotowy tekst.Kogo robią z ludzi i za kogo nas mają.To już nawet nie chcą byśmy myśleli i tworzyli.Chciałem coś napisać a tu widzę gotowca.

Wt paź 31, 2006 16:07

Post Re: Halloween
Moria napisał(a):
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1130741866

Moim zdaniem to sztuczne, komercyjne "święto" a na dodatek promocja okultyzmu. Jestem zdecydowanie przeciw.

tak jak większosc świat jest komercyjnych
nie obronisz sie przed tym
największe obroty handel ma w "swieta bozego narodzenia"
a swieta te wywodza sie z poganskich swiat rzymskich boga słonca

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Śr lis 01, 2006 13:23

Dopowiadając jeszcze o komercji - zdecydowanie wieksza komercje obserwuję w Polsce przy okazji Wielkiej Nocy czy Bozego narodzenia. A nawet Wszystkich Świętych. Taka komercha i bezwzgledna chęć zysku, jak przy bramach polskich cmentarzy to chyba nie panuje nawet na bazarach na Bliskim Wschodzie. Wiem, bo sewgo czasu sprzedawałem znicze w takim miejscu. BYło tam wszystko - napoje chłodzace, kiełbaski z rozna... Brakowało tylko orkiestry dętej albo didżeja z nagłosnieniem. :/

Śr lis 01, 2006 22:42
Zobacz profil WWW
I jeszcze jeden fragment postu z tamtego tematu:

tolkien napisał(a):
Co do komercji.
Co ci przeszkadza komercja? Dzieki temu ludzie zarabiaja pieniądze i nie musza latac po zapomogi do MOPS-u.
Naiwasem mówiąc Wszystkich Świętych tez opanowała komercja w postaci kolorowych zniczy, fikusnych wieńców itp.
Czy kupujesz kolorowe znicze, czy świecisz na grobach bliskich zwykła biała świeczke? Wydaje mi sie, że to pierwsze, a więc ulegasz komercji.

Cytuj:
Nie podoba mi się,gdy na kartkach świątecznych widzę gotowy tekst.Kogo robią z ludzi i za kogo nas mają.To już nawet nie chcą byśmy myśleli i tworzyli.Chciałem coś napisać a tu widzę gotowca.

Chwileczke! Czy ktoś cie zmusza byś kupował "gotowca"? Przecież sa inne kartki, a tak wogóle to tez jest komercja. Weż napisz list na czystej białej kartce, a nie na takiej z obrazkiem. Co najwyżej obrazek sam sobie narysuj. Nie ulegaj komercji.

Śr lis 01, 2006 23:11

Komercja hmm... kartki świąteczne kupuję zawsze bez życzeń, bo wolę na pisac je sama.
Znicze też kupuję takie mniej okazałe, bo wolę kupic ich więcej, i zapalić na większej ilości grobów odmawiając przy tym krótką modlitwę.

Cz lis 02, 2006 8:36

Cóż - kartki świąteczne od kilku lat wygrzebuję bez życzeń, za to z motywem religijnym. Że najczęściej są to reprodujcje obrazów albo kartki artystyczne bo inne zdążyli już opisać, to zupełnie inna broszka...

Wszystkich Świętych... wiesz - byłam wczoraj na Bródnie i patrząc na kiełbaski, grille, herbaty i kawy pomyślałam, że w sumie rodzaj festynu byłby na miejscu - mieści się w charakterze święta, to święto radosne. Jeśli wyszłoby z radości świętych...

Komercja? W jakiś sposób tak. Owszem, kupuję duże i kryte znicze. Dłużej się palą, nie pękają jak kiedyś szklane świeczki, zalewając stearyną pół grobu. Wiatr ich nie zdmuchnie i deszcz nie zaleje...

W sumie dla mnie te odwiedziny na grobach to coś porównywalnego z - ja wiem - Dniem Babci? Tyle, że babcia nie żyje, więc odwiedza się ją na cmentarzu i kwiaty stawia na grobie, a nie w wazonie na stole czy kredensie. I tak jak nie dałabym jej byle badylka kiedyś, tak i teraz nie położę na grobie czegoś "na odwal się". Dowód pamięci - troski... Jakoś tak...

Chciałabym móc tak jak w zeszłym roku - wyrwać się z tego na tyle, by móc się zatrzymać, pomyśleć, spokojnie pomodlić. W tym roku nie mogłam jechać sama - więc było szybciej, z większym zmęczeniem i bardziej bez sensu... Ale w końcu i tak najważniejsza jest modlitwa...

Cz lis 02, 2006 8:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]