Autor |
Wiadomość |
Spragniony
|
a co do swiadomych snow to czesto je miewam i nie widze w nich nic sprzzecznego z nauką Bożą także nie uważam je za szkodliwe.
|
Śr sie 09, 2006 20:29 |
|
|
|
 |
wiedxma
|
Spragniony, naprawdę myslisz, że magia nie istnieje?
_________________ Kto się urodził, musi umrzeć...
|
Śr sie 09, 2006 20:39 |
|
 |
Spragniony
|
nie, ale nie wierze ze wysztsko co wykracza pzoa nauke musi byc odrazu magia, jak np. LD czy OBE.
a w magie wierze.
i wiem ze jest zla i ze nie ma bialej i czarnej magii to tyle.
|
Śr sie 09, 2006 21:30 |
|
|
|
 |
No
|
LD w żadnym razie nie wykracza poza dzisiejszy stan wiedzy w przeciwieństwie do OOBE.
|
Śr sie 09, 2006 21:36 |
|
 |
Blizbor
Dołączył(a): Pt maja 20, 2005 18:28 Posty: 384 Lokalizacja: Szczecin
|
No napisał(a): LD w żadnym razie nie wykracza poza dzisiejszy stan wiedzy w przeciwieństwie do OOBE.
Nie tłumacz mu. On i tak wie swoje... 
_________________ Kto podnosi broń ten walczy w świętym kręgu bogów - albo zwycięstwo, albo śmierć.
|
Cz sie 10, 2006 11:09 |
|
|
|
 |
Spragniony
|
Cytuj: Nie tłumacz mu. On i tak wie swoje...
Blizbor powstrzymal bys sie od takich komentarzy, chyba mialem rpawo nie wiedziec?
|
Cz sie 10, 2006 12:13 |
|
 |
Blizbor
|
Spragniony napisał(a): Cytuj: Nie tłumacz mu. On i tak wie swoje... Blizbor powstrzymal bys sie od takich komentarzy, chyba mialem rpawo nie wiedziec?
Mi nie chodziło o to co mówiłeś o LD i OOBE tylko o to, że twierdzisz, iż "magia jest zła" 
_________________ Kto podnosi broń ten walczy w świętym kręgu bogów - albo zwycięstwo, albo śmierć.
|
Cz sie 10, 2006 12:16 |
|
 |
Spragniony
|
Blizbor napisał(a): Spragniony napisał(a): Cytuj: Nie tłumacz mu. On i tak wie swoje... Blizbor powstrzymal bys sie od takich komentarzy, chyba mialem rpawo nie wiedziec? Mi nie chodziło o to co mówiłeś o LD i OOBE tylko o to, że twierdzisz, iż "magia jest zła" 
przperaszam male nieporozumienie, bo myslalem ze chdozi ci o to ze zaliczylem LD do zjawisk paranormalnych.
|
Cz sie 10, 2006 12:50 |
|
 |
Koleś
|
mariko napisał(a): Ludzie co Wy wypisujecie w jaki sposób można opuścić swoje ciało?? To byłaby sensacja naukowa, dostalibyście chyba za to Nobla. Napiszcie czy rzeczywiście udało się Wam coś takiego? Czy słyszeliście o kimś kto miał takie przeżycia? Co wtedy czuł? Czy coś widział? Jak się odrywa i powraca z powrotem? Uważam że to bardzo niebezpieczne i trochę igranie z Bogiem ale może było coś pozytywnego w tym? Może uda się wreszcie udowodnić materialistom duchowość człowieka?
nie sądze,że doświadczenia wyjścia poza ciało stanowić mają dowód na istnienie tzw.duszy niezależnej od mózgu i myślę,że da sie je pogodzić ze stanowiskiem materialistycznym,choć czesty jest przecież pogląd,że spór materializm-idealizm stracił w wyniku choćby mechaniki kwantowej na znaczeniu.Poza tym duchowość człowieka nie jest uzależniona od faktu posiadania duszy religijnej czy wiary w Boga-przynajmniej nie musi być
|
Cz sie 10, 2006 12:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mariko, dużo stron na ten temat jest. Poszukaj sobie, google nie boli (chyba, że w Chinach).
|
Cz sie 10, 2006 18:23 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Koleś napisał(a): Poza tym duchowość człowieka nie jest uzależniona od faktu posiadania duszy religijnej czy wiary w Boga-przynajmniej nie musi być
Trudno logicznie rozebrać to zdanie.
Duchowość nie jest uzależniona od niczego. Faktycznie. Jak jest (zakładamy, że jest) Duch, to i jest Duchowość.
Ale Duchowość może być różna. Nie wiem czy jest mierzalna. Ale z pewnością można rozróżniać ją pod względem Jakości.
Taka, która zakłada i uznaje istnienie i prymat Boga (i wszystkich jego atrybutów z Dobrem na czele), z pewnością jest doskonalsza od takiej która zakłada i uznaje istnienie prymat Szatana (i wszystkich jego atrybutów ze Złem na czele), jak również takiej która nie zakłada i nie uznaje istnienia Boga (i wszystkich skutków braku Boga - z Chaosem na czele).
Cz sie 10, 2006 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prawie się zgadzam. Prawie bo moim skromnym zdaniem nie możemy obiektywnie ocenić, która z wymienionych przez Ciebie duchowości jest lepsza. Oczywiście mamy pełne prawo mieć własne zdani i ocenę na ten temat ale wiedzy absolutnej ("z pewnością") nie mamy.
|
N sie 13, 2006 0:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Post przeniesiony
pytacz napisał(a): O ile mi wiadomo to LD nie jest magią tylko wrodzoną zdolnością u każdego człowieka. Istnieje teoria, że ludzie kiedyś mogli komunikować się myślami (przecież nie umieli mówić), świadczyć może o tym ich słaby rozwój fizyczny (ulokowany prawdopodobnie w część duchową), lecz to tylko teoria. Tak czy siak nie raz przeżywamy deja vu lub mamy prorocze sny (deja vu przeżywa duża liczba osób, trochę mniej sny). LD to po prostu świadome śnienie. Nie widzę w tym przypadku żadnych przeciwskazań. Przecież LD jest odzwierciedleniem świata i to bardzo realnym. Niczym nie ustępuje światowi realnemu bo jest wytworem naszego umysłu, który generuje się przez całe życie u każdego człowieka. Np.: nie przyłożysz ręki do palącej się świeczki bo, wiesz że się poparzysz. To samo zjawisko jest w tym świecie, którym śnimy. LD następuje w momencie kiedy nasz mózg zdaje sobie sprawę, że śni i wtedy możemy dowolnie generować ten "świat". Nie warto próbować, ani nawet improwizować, swojej (ani cudzej) śmierci, uduszenia, utonięcia itp. LD jest tak realne, że może nasz umysł naprawdę odetnie nam dopływ powietrza. Z przypadkami cudzej śmierci nie jest do końca wiadomo, z resztą podobno w stanach poniżej 10 Hz mózg nie potrafi nawet wyobrazić sobie zła (Pytacie co z koszmarami? Mózg przywołuje obrazy ze świata realnego lub fantazji. Nie generuje ich.). Tak, więc LD jest pożyteczne. Natomiast szamaństwo, OOBE nie jest tak do końca dobre (raczej złe i to w całości). Szamaństwo jest krytykowane przez KK i są do tego solidne podstawy. Natomiast OOBE nie jest o tyle złe co niebezpieczne. Podobno (sam nie doświadczyłem) w Astralu (świecie duchów) czychają zagrożenia lub możemy tak się zafascynować tym światem, że już nigdy nie wrócimy do świata żywych (co jest de facto równoważne z samobójstwem). Pozostaje sprawa telekinezy i telepatii. Telepatia to zjawisko przesyłania myśli na duże (gigantyczne) odległości do odpowiedniego odbiorcy. Te myśli są wysyłane podobno w 3 stanie świadomości (theta) i z racji że stan ten jest "uruchamiany" tylko wtedy kiedy pasmo fali mózgowych spada poniżej 4 Hz są one z natury dobre (poniżej 10 Hz człowiek nie myśli o rzeczach złych - podobno). Jest to ciekawe zjawisko, choć nie zbadane. Nie mam na ten temat jasno wykreowanego zdania. Telekineza to możliwość władania przedmiotami za pomocą myśli. Teoretycznie (telekineza = stan theta) nie można nikomu zrobić nic złego, lecz nie wszystkie przypadki zostały zbadane. Może jest ktoś kto posiadł tą zdolność i potrafi ją również ukierunkować w stronę szerzenia zła. Osobiście, (członek KK) uważam że magia (wytwór wyobraźni człowieka) nie istnieje, a jej wszystkie dzisiejsze pochodne są złe (LD nie jest magią tylko zdolnością). Natomiast paranormalność to ten temat do szerszej dyskusji. Myślę, że autorka umieszczając post w tym dziale chciała zapytać się o zjawiska takie jak: OOBE występujące w sektach (w końcu tak się nazywa dział), a nie dowiedzieć się informacji na temat tych zjawisk. Nie wiem dlaczego mylą państwo LD (zdolność wszakże ukrytą, ale podobno, co tam podobno: "prorocze sny") z opętaniem. Opętanie to "sprawka" demonów i jest bardzo złe, a przecież deja vu czy prorocze sny są (chyba) dobre.
|
N gru 24, 2006 13:09 |
|
 |
Blizbor
|
pytacz napisał(a): Szamaństwo jest krytykowane przez KK i są do tego solidne podstawy.
Jedyną podstawą KK do krytykowania Szamaństwa i ogólnie kultów tzw. etnicznych; pierwotnych jest to, że KK uznaje swoją wiarę za "jedyną prawdziwą" co jest równoznaczne z tym, że wszystko co niechrześcijańskie jest według KK fałszywe. Bardzo ciekawe jest natomiast to, że ta "fałszywość" nie przeszkodziła KK we włączeniu znacznej liczby niechrześcijańskich (czyli tych "fałszywych") obrzędów do swojej własnej obrzędowości - czy tak postępuje "jedyna prawdziwa" religia ? 
|
N gru 24, 2006 14:09 |
|
 |
pytacz
|
pytacz napisał(a): Szamaństwo jest krytykowane przez KK i są do tego solidne podstawy.
Chodziło mi o podstawy względem KK i jego praw, a nie racji oraz prawdziwości owych kultów.
|
N gru 24, 2006 19:08 |
|
|
|