Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 4:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Po co udzielac sakramentow niewierzacym? 
Autor Wiadomość

Czyli wychowasz dziecko na ateistę a potem będziesz mieć nadzieję, że się nawróci na chrześcijaństwo. A jak się nie nawróci tylko zostanie satanistą?
To jak totolotek, wszystko jest możliwe :)

Jeśli dam radę to wychowam swoje dziecko na dobrego człowieka. A czy będzie Ateistą czy nie to już bezpośrednio nie będzie zależało ode mnie.

Cz paź 25, 2007 18:21
Zobacz profil WWW

[...] post usuniety ze wzgledu na obrazliwy charakter pedziwiatr

Ale jeśli chodzi o przekazywanie dzieciom światopoglądu, rodzic może postępować według własnego uznania. Oczywiście, pod warunkiem, że nie przekazuje treści szkodliwych. Co złego w racjonalnym światopoglądzie? Moim zdaniem- nic.

Cz paź 25, 2007 20:53

Ale jeśli chodzi o przekazywanie dzieciom światopoglądu, rodzic może postępować według własnego uznania. Oczywiście, pod warunkiem, że nie przekazuje treści szkodliwych. Co złego w racjonalnym światopoglądzie? Moim zdaniem- nic.

Tak ale jeśli będzie dzieciom przekazywać takie światopoglądy i mówić im że to proste do zrozumienia :
NinaX napisał(a):

szczęście WYWOŁANE przez narkotyk tez jest PRAWDZIWYM szczęściem
Uważam, że to naprawdę jest proste do zrozumienia..

Ale o tym mowa w temacie" pojęcie szczęścia " w pogadankach z etyki.

Cz paź 25, 2007 21:06

Jeśli dam radę to wychowam swoje dziecko na dobrego człowieka. A czy będzie Ateistą czy nie to już bezpośrednio nie będzie zależało ode mnie.

A od kogo? Przecież obowiązek i prawo do wychowywania dzieci mają rodzice a nie ktoś tam nieokreślony :)

Cz paź 25, 2007 22:02

A od kogo? Przecież obowiązek i prawo do wychowywania dzieci mają rodzice a nie ktoś tam nieokreślony

Od kogo? Od niego samego. Człowiek powinien mieć wybór co do tego, czy chce wierzyć w jakieś nadprzyrodzone istoty, czy też nie.
Indoktrynacja od początku życia nie daje wyboru. Jest to tylko zwykłe wymuszenie sposobu postrzegania świata.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Cz paź 25, 2007 22:06

O tak, żadnego wyboru. Spójrzmy np na zindoktrynowanego Briana Warnera (aka Marilyn Manson) - wychowany w katolickiej rodzinie, do katolickich szkół chodził i dziś jest uznanym piewcą wartości chrześcijańskich ... :D
Atei, kogo Ty chcesz nabrać, to tanie chwyty :)
/swoja drogą gość talent muzyczny i głos ma zarąbisty/

Cz paź 25, 2007 22:28

Atei, kogo Ty chcesz nabrać, to tanie chwyty

Tanie chwyty? To powiedz mi, jaki procent osób wychowanych w rodzinie żydowskiej zostaje Żydami, a w chrześcijańskiej - chrześcijanami?
To jest zwykłe i bez rozumowe dziedziczenie wiary.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Cz paź 25, 2007 22:36

Tanie chwyty? To powiedz mi, jaki procent osób wychowanych w rodzinie żydowskiej zostaje Żydami, a w chrześcijańskiej - chrześcijanami?
To jest zwykłe i bez rozumowe dziedziczenie wiary.

Nie znam statystyk, ale zakładam, że Żydzi górą (podobnie jak muzułmanie). Ale czego to ma niby dowieść?
Możesz uzasadnić, czemu bezrozumne?
A w ogóle zawiodłem się deko...napisałeś post temu, że indoktrynacja nie daje wyboru, że to wymuszenie sposobu postrzegania świata. A w temacie "Czy wiara stoi w sprzeczności z nauką?" przyznałeś sie, że wierzyłeś w Boga.
Tak czy siak, zaprzeczasz swoim poglądom własną biografią. Gratulacje :)

Cz paź 25, 2007 22:52

Spoonman, powiedz, jak niby miał nie wierzyć w boga za młodu, skoro na tym polega wpajanie religii od małego?

Pt paź 26, 2007 9:09
Zobacz profil WWW

Myślę, że Atei nie potrzebuje adwokata. Ale ok.
Ja nie piszę o wpajaniu mu wiary od małego. Polecam czytanie ze zrozumieniem.
Odnoszę się do Jego stwierdzenia, że to wpajanie (indoktrynacja (sic!)) wiary warunkuje życie takiego człowieka...a jak widać po nim samym, nie warunkuje - gdyż Atei jest ateistą :)

Pt paź 26, 2007 9:15

Tak, ale z drugiej strony ponoć człowiek ochrzczony już niby na zawsze zostaje w kościele.
Na dodatek odchodząc od wiary skazuje się na wieczne potępienie.
Patrząc na to tak, można pozwolić dziecku wybrać gdy już dorośnie i przyjąć chrzest gdy będzie samo tego chciało.

Pt paź 26, 2007 9:25
Zobacz profil WWW

Nie wierząc od narodzenia do śmierci, też się skazuje (teoretycznie - nie wiemy jak daleko sięga miłosierdzie Boga).
Na jedno wychodzi :)

Pt paź 26, 2007 9:35

wiary warunkuje życie takiego człowieka...a jak widać po nim samym, nie warunkuje - gdyż Atei jest ateistą

niestety jest raczej wyjątkiem niż regułom...

Pt paź 26, 2007 9:39

Nieistotne czy wyjątkiem czy regułą, fakt jest faktem.

Pt paź 26, 2007 9:46
Atei jak i cała reszta ateistów za młodu, czyli w okresie w którym dzieci bezgranicznie ufają rodzicom są wierzący. Dziecko wychowane w katolickiej rodzinie będzie święcie przekonane że Bóg istnieje i że jest to fakt, a nie wiara. I to jest właśnie indoktrynacja i my ateiści jesteśmy tego najlepszym przykładem. To że się wyzwoliliśmy z tej indoktrynacji to już inna sprawa, ale jako dzieci myśleliśmy, że Bóg normalnie istnieje i nie mieliśmy żadnych wątpliwości.

Pt paź 26, 2007 12:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona