Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ankieta społeczno-polityczna. Światopoglądowa, nie partyjna! 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Bo mi wyszło, ze powinienem głosowac na PO...:D, swoją drogą co oni maja wspólnego z uproszczaniem podatków i wpływem państwa na gospodarke narodową..to nie mam pojęcia.
Podejście do korupcji, kwestie kodeksu karnego, sprawiedliwe rozliczanie przeszłości ...nic mi do PO nie pasuje.

Doktryna najlepiej opisująca Twoje poglądy to: Ordoliberalizm

40%, 35%, 16%...

Ogólnie zaskoczony nie jestem, moje poglady nie są wcale takie radykalne na jakie wyglądają :)....

PO to bardziej liberalny socjalizm...

Śr sty 02, 2008 21:44
Zobacz profil WWW

O rozliczaniu przeszłości nic w tej ankiecie nie było bo nie ma to za wiele wspólnego z doktrynami politycznymi. Co do korupcji to nie ma doktryn politycznych, które miały by odmienny światopogląd ws korupcji, co najwyżej metod jej zwalczania, ale to dość szczegółowa kwestia. A PO nie jest partią socjal-liberalną. Ale tu chodzi o to by zbadać wyznawaną doktrynę i poglądy społeczno-polityczne, a nie preferencje partyjne, więc nie stresuj się tak, że ci to niedobre PO wyszło. ;-)

Cz sty 03, 2008 17:26
zbanowany na stałe

O rozliczaniu przeszłości nic w tej ankiecie nie było bo nie ma to za wiele wspólnego z doktrynami politycznymi.

było o ...prewencji w walce z przestępczością, taką prewencją bardzo skuteczna jest rozliczanie przeszłości /przeszłośc to także, wczorajszy dzień/ np.
Co roku od 1990r, słysze by nie patrzeć na przeszłość...i tak co roku ;)...co roku było wiecej przestepstw korupcyjnych , gospodarczych, a ciągle słyszałem to samo...o przestepczym systemie prl-u, oczywiście pamietam także.

Cytuj:
Co do korupcji to nie ma doktryn politycznych, które miały by odmienny światopogląd ws korupcji, co najwyżej metod jej zwalczania, ale to dość szczegółowa kwestia.

to się zdiwisz...niektórzy traktują korupcję, jako częśc gospodarki, jako pozytywny i nierozłączny czynnik jej budowania.
Przymykanie "oka" na czyny korupcyjne, osmieszanie i pomniejszanie jej znaczenia słowami... "i tak wszyscy biorą", " tylko oszołomy mówią, że sa jakieś układy" itd...powoduje wzrost przyzwolenia w społeczeństwie na dawanie i branie...co już dla gospodarki i moralności dobrym być nie może.

Cytuj:
A PO nie jest partią socjal-liberalną

pisałem liberalny-socjalizm....i taka ja postrzegam, co w innym temacie mogę "udowodnić " ;)

Cytuj:
Ale tu chodzi o to by zbadać wyznawaną doktrynę i poglądy społeczno-polityczne, a nie preferencje partyjne, więc nie stresuj się tak, że ci to niedobre PO wyszło. Wink

a jednak w wyniku zawarte były także, partie polityczne reprezentujące dane nurty światopoglądowe...z czym się ośmielam niezgodzić w mym przypadku...:)

Pt sty 04, 2008 9:59
Zobacz profil WWW

Bardzo ciekawe tezy głosisz, w takim razie mam nadzieję, aż zgodnie z zapowiedzią udowodnisz je w wątku politycznym. Szczególnie tą o liberalnym socjalizmie platformersów. Zwłaszcza, że jeśli nie masz przez to na myśli socjal-liberalizmu to mam wątpliwości czy doktryna polityczna o takiej nazwie istnieje. ;)

Pn sty 07, 2008 21:56

Paschalisie ja również postrzegam PO jako socjalistów , a to, że mówią że są liberałami kwalifikuje ich z mojej strony na socjalizm liberalny.
Może zależy z jakiej strony patrzy sie na socjalizm. Mnie kojarzy sie z socjopatami ;) bardziej niż z lepszymi warunkami socjalnymi. :P
Przypominam, że socjalizm wydał trzy nurty "wolnościowy", "równouprawniający" i "braterski". Ten ostatni pod wpływem Polski przybiera postać haseł solidarnościowych. Oczywiście tutaj też są różnice w klasyfikacji socjalizmu jako tako.
A wszystko to ma swoje podłoże w nie dość, że w odmienności metod zbiorowych [cywilizacji] to jeszcze w odmienności zdania prawie każdej osoby.
Punkt spojrzenia zależy tutaj od stanu w jakim się znajdują ludzie i gdzie nawet wychowali. Co głowa to pomysł jak to rozumieć...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Wt sty 08, 2008 1:47

Wolność gospodarcza +24%
Wolności obywatelskie +8%

Wyszło, że jestem chadekiem. Heh. A wybrałem przecież, że kościół trzeba rozliczyć. :-)

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Wt sty 08, 2008 10:10

A mi wyszło, że nie ma dla mnie opcji politycznej bo moje poglądy do niczego nie pasują.
Jestem zbiorem sprzeczności wychodzi na to, cudnie ;)

Wt sty 08, 2008 16:05

P.S.
Mieszek, odpowiem ci później w wątku politycznym w "Z kraju i ze świata", żeby nie robić offtopa.

Wt sty 08, 2008 17:18
Moderator

Nic z tego nie rozumiem, ale wyniki mam następujące:
tradycjonalizm 6%
wolność gospodarcza -6%
wolności obywatelskie 7%

doktryna: chrześcijańska demokracja

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz sty 10, 2008 15:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2