Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
Autor |
Wiadomość |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Ja jestem przekonana - i nie tylko ja - że niewątpliwy jest demoralizacyjny wpływ na młodzież "przystanku" a zebrane pieniądze w przeważającej części idą na "działalność statutową" fundacji owsiaka (wyczytałam kiedyś w prasie, że aż 60%).
A ja wyczytałem w prasie, że Arka Noego wzięła za koncert 12 tys. PLN. O dziwo zaraz pojawiło się oświadczenie samej Arki prostujące te doniesienia, w których zapewniają, że kasy nigdy nie brali. Wniosek - naucz się filtrować wiadomości.
I dowiedz się też z jakiej kasy jest organizowany Woodstock. Podpowiedź - nie jest to kasa zebrana podczas WOŚP.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N sty 11, 2009 13:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ratio napisał(a): Ja jestem przekonana - i nie tylko ja - że niewątpliwy jest demoralizacyjny wpływ na młodzież "przystanku" a zebrane pieniądze w przeważającej części idą na "działalność statutową" fundacji owsiaka (wyczytałam kiedyś w prasie, że aż 60%).
Do demoralizacji nie potrzeba Przystanku....zorientuj się co się dzieja niemal w każdej dyskotece...demoralizacja w pigułce.
A zamiast czytać banialuki w rodzaju "60% na działalność statutową" wejdx na stronę WOSP i masz tam corocznie zamieszczany bilans - jesli sie nie orientujesz, poproś jakiegoś ekonomistę i objaśni Ci, że na działalność statutową idą odsetki ze zdeponowanych pieniędzy.
WOSP wydaje pieniądze zebrane w poprzednim roku, a aktualne zebrane deponuje na kontach i one pracują na działalnośc statutową.
AHAWA jesli chodzi o działalnośc ewangelizacyjną - sprawdź na stronach "Przystanek Jezus"...a dla ciekawostki, to kuria gorzowska pierwsza odmówiła prośbie Owsiaka o odprawiemie Mszy św na Przystanku....fakty sie kłaniają.
|
N sty 11, 2009 15:35 |
|
 |
Kamyk
|
@AHAWA - pomówienie kogoś o nakłanianie do zła (promowanie pijaństwa, narkomanii, wolnego seksu, etc.) bez podania dowodów jest szkalowaniem jego dobrego imienia i uznane za oszczerstwo. Czekam więc albo na dowody, albo na odwołanie swoich oskarżeń
|
N sty 11, 2009 15:51 |
|
|
|
 |
Metalik
|
żadna opcja w ankiecie mi nie odpowiada. Najbliższa jest trzecia, ale zbyt prymitywna. Ignoruję ankietę.
_________________ "Kto kark do ziemi zgina, nie ma prawa dziwić się, gdy po nim depczą"
"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".
|
N sty 11, 2009 16:16 |
|
 |
Sareneth
|
[...]
A ja mogę się założyć, że nawet gdyby Woodstock organizował pan Julian Z. nie mający z WOŚP nic wspólnego, i tak WOŚP byłby zły. Bo Caritas robi w tym samym czasie kwestę co WOŚP przypadkowo?
[...] - usunięcie moje. Kamyk
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N sty 11, 2009 17:11 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Bardzo proszę bez wycieczek osobistych
|
N sty 11, 2009 19:29 |
|
 |
Sareneth
|
super. brawo Kamyku....
Może mi ktoś powiedzieć, dlaczego trwa taka nagonka na WOŚP? Ze to jest złe, niemoralne itp.? Powie ktoś?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N sty 11, 2009 20:05 |
|
 |
AHAWA
|
Kamyk, polecam czasami zagladac na forum.fronda.pl, duzo sie mozna dowiedziec, a oto dowody:
"Całe to przedsiewzięcie to przyuczanie dzieci do zachowań stadnych, a tego negatywne skutki psychologiczne są wielokrotnie większe od korzyści z zebranych środków.
Dodatkowym wątkiem może być tutaj odciąganie ofiarodawców od zbiórek kościelnych a więc osłabianie w ten sposób działalności Kościoła w Polsce.
Całe to zamieszanie jak żywo przypomina propagandowe akcje z PRL-u takie jak pochody 1-majowe, wiece czy też chodzenie na fikcyjne wybory.
Wykorzystywani dzieci do swoich celów politycznych i tresowanie ich od maleńkości to dla komuny, a więc i postkomuny nic nowego - nakłaniali dzieci i młodzież do zapisywania się do młodzieżowych organizacji politycznych kusząc je różnymi korzyściami. Obecnie ta sprostytuowana młodzież jest już dorosła i sama w podobny sposób wychwuje swoje dzieci."
"Pomimo, tak jak wcześniej wspomniałem, całkowicie negatywnej opinii o całym przedstięwzięciu, jednak tych młodych ludzi (dzieci) nie umieszczałbym w tym samym worku co Owsiaka (naciągaczy). Bardzo wielu z nich jest przez swój wiek łatwowierna, a przez to wykorzystywana. A to do "sprzatania świata", a to do zbierania makulatury, a to wreszcie do żebrania na ulicach. I co najdziwniejsze - posyła sie te dzieci do wykpiwanych jak rok długi, moherowych beretów! I w tym widze to całe draństwo Owsiaka i jego kapeli."
"Słyszałeś zapewne o inżynierii społecznej?
Spróbuj zatem popatrzeć przez ten pryzmat na dwa przedsięwzięcia Owsiaka.
Trzeba przyjrzeć się metodom i skutkom.
1. WOŚP. Wydarzenie jednorazowe w skali roku. Poprzedza je wielodniowa, bardzo agresywna propaganda werbalna i wizualna.
Główne punkty:
- dobro dzieci ulokowane w płaszczyźnie zdrowotnej; to czuły punkt każdej dzieciatej kobiety; elementem dominującym jest gadający ciągle Owsiak. W podświadomość zapada skojarzenie: głos Owsiaka = dobro dzieci. To oczywiście skojarzenie podprogowe.
- dzień "zero", czyli realizacja; narzędzia jak wyżej, skutki też. Dodatkowo zebrane zostają pieniądze do uwiarygodnienia haseł i głosu Owsiaka. To uwiarygodnienie to zakupy i dystrybucja sprzętu; temu też towarzyszyła agresywna propaganda - też dominował głos Owsiaka.
2. Program w TVP o nazwie "Kręcioła". Odbywał się co sobotę w godzinach przedpołudniowych. Okoliczności w przeciętnym domu to: rodzice zajęci porządkami, zakupami a niektórzy ojcowie pracą dorywczą poza domem. Dzieci przed telewizorem. Matka nie kontroluje, co one tam oglądają. Jej czujność neutralizuje głos Owsiaka dobiegający z pokoju; z tym głosem matka ma przecież pozytywne skojarzenia.
W tym cotygodniowym programie TV przez lata meblowano głowy kolejnych roczników ideologią "Róbta, co chceta". Treści są do sprawdzenia w archiwum TVP."
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
N sty 11, 2009 22:06 |
|
 |
AHAWA
|
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
N sty 11, 2009 22:10 |
|
 |
AHAWA
|
wielkie sorki za ten trzeci post pod rzad, Kamyku, jak bys mogl zespolic to bylbym wdzieczny, chcialem tylko to dodac:
2007: Caritas - 331 671 122,10 zł, WOŚP - 32.288.291,10 zł
|
N sty 11, 2009 22:24 |
|
 |
aperitif
|
Powiem tak..mi nie odpowiada to , że duża część kasy idzie na reklamy, gaże itd. Ale mimo wszystko, jeśli kilka milionów Polaków wyda te kilka/naście złotych na WOŚP zamiast przepalić, przepić, zjeść ciastko w niedzielę i kilkaset i więcej dzieciaków będzie miało lepiej w szpitalach to jestem za.
Co do zdania róbta co chceta. Drażni mnie, że Kościół , którego jestem uczniem często skuczy na to zdanie. Był program i będą mu to wypominać całe życie. Inna bajka, że Bóg też nam to samo mówi. Jesteście wolni.
Co do Kriszny i woodstoka. Kolega był. wybawił sie i żyje jak żył wcześniej. Troche ateistycznie i luuz. Nie ćpał i nie ćpa. Pochlał , ale chleje ciągle.
Jedyne co mi się ni epodbało, to , że rozdawano zupę za free po wypowiedzeniu: hari kriszna.
Nie lubie owsiaka i nie jestem fanem WOSP, ale sie zawsze dokładam 
_________________ Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Tylko głupiec samowolę nazywa wolnością...
Mój Kraków, moja Nowa Huta http://www.youtube.com/watch?v=p7imG1JuXcA
The best strona tatoo:
http://bmeink.com/bme-tatt.html
|
N sty 11, 2009 22:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
AHAWA - to opinia, blogi, insynuacje osó niechętnych WSOP, nie poparte żadnymi faktami.
I błędna...od lat ja i moja rodzina wspomagamy Kościół i WOSP
Potrzebujący nie sortują pomocy według kryteriów darczyńców: Kościół - WSOP - Akcja Humanitarna - Pajacyk.
A tym postrzegającym zbiórkę jako indoktrynację młodzieży radzę wybrac się do pierwszego z brzegu szpitalika dziecięcego - 35 do 50% sprzętu pochodzi od fundacji WOSP.
Niech sprawdzą jaki % noworodków objał Program Przesiewowego badania słuchu dzięcki sprzętowi zakupionemu przez WSOP...ponad 99%.
Ale dla niektórych ideologia stoi wyżej niż chore dziecko 
|
N sty 11, 2009 22:39 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Kamyku: ponieważ AHAWA nadal nie podał dowodów świadczących o jego pomówieniach wnoszę o skasowanie tyże pomówień i pisemne upomnienie na PW użytkownika AHAWA.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N sty 11, 2009 22:40 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Przypomnę jeszcze oszczerstwa AHAWY:
Cytuj: na początku roku pomachamy całej Polsce jacy to jesteśmy dobrzy i wspaniali, a potem znowu będziemy mogli hołdować swojemu hasłu: RÓBTA CO CHCETA, czyli uprawiać seks gdziekolwiek i z kimkolwiek, popierać aborcje, eutanazje, propagować okultyzm, organizować festiwale dobrze zakrapiane alkoholem i gromadzące dilerów z całej Polski
Miał szansę, dowodów nie przytoczył (bo i takich nie ma). Dlatego wnoszę o ukaranie, powinien być nawet tygodniowy przynajmniej ban bo to już są jednak poważne pomówienia.
Alus: dobrze prawisz.
|
N sty 11, 2009 22:45 |
|
 |
Jacson
czasowo zablokowany
|
http://www.polonica.net/Jerzy_Owsiak.htm
Kod: W Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy pod pozorem akcji charytatywnej są propagowane zespoły szatanistyczne
Członkowie zespołu EMPIRE który gra w ramach Orkiestry publicznie ogłaszają, że są szatanistami, służą diabłu i nienawidzą Boga...
- przyłącz się do akcji: ZBOJKOTUJMY WOŚP!!!
na ulicy jest tylu naprawdę potrzebujących...
Chcesz pomóc potrzebującym ? Pomóz tym ludziom... wyślij SMS o treści "Pomagam" na Nr.72902 koszt SMSa 2 zł + vat..Przekaż dalej!
CARITAS Polska
http://nasza-klasa.pl/profile/18758615
http://www.polonica.net/Jerzy_Owsiak.htm
|
N sty 11, 2009 22:47 |
|
|
|