Czy aniołowie mają duszę ?
Autor |
Wiadomość |
jafo
zbanowany na stałe
|
 Re: Czy aniołowie mają duszę ?
Seweryn napisał(a): jafo napisał(a): aniołowie nie są nieśmiertelni. i nie mają duszy Skąd wiesz jacy są aniołowie? Czy nie wystarczy Ci że są.
Biblia mówi jacy są.
ja lubię wiedzieć dlaczego, dlatego się tym interesuję.
było pytanie to odpowiedziałem.
|
Śr lut 18, 2009 20:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli nie są nieśmiertelni.
Szkoda,
Fajnie było by sobie czasem z nimi pofruwać 
|
Cz lut 19, 2009 21:08 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Śmierć jest karą za grzechy - a anioły nie mogą zgrzeszyć więc na moje oko nie umrą.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
So lut 21, 2009 12:49 |
|
|
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
0bcy_astronom napisał(a): Śmierć jest karą za grzechy - a anioły nie mogą zgrzeszyć więc na moje oko nie umrą.
a na moje oko mogą zgrzeszyć.
szatan zgrzeszył, wszystkie demony zanim stały się demonami zgrzeszyły.
poza tym pismo święte mówi o tym, że aniołowie którzy sprzeciwili sie Bogu zostaną usunięci do otchłani na zawsze
|
So lut 21, 2009 15:10 |
|
 |
zipper
|
uściślijmy- śmierć jest karą za jeden grzech- pierworodny, nie jest karą za grzechy popełnione podczas życia, od tego jest czyściec.
Moim zdaniem aniołowie nie mogą umrzeć (czy archanioł Gabriel jeszcze "żyje"?- chyba tak, ponieważ, jeśli się nie mylę to się do niego modlimy), przecież śmierć jest tylko granicą między życiem doczesnym, a niebem, albo piekłem, aniołowie nie mogą iść do nieba, bo już tam są (ale chyba mogą zgrzeszyć, jeśli właśnie takie anioły stają się diabłami), tak samo z aniołem stróżem, co się z nim dzieje, jak umieramy, chyba prowadzi nas do nieba (w modlitwie: "i zaprowadź mnie do żywota wiecznego.."), i nie rozpływa się, ani nie umiera. A to, czy aniołowie mają duszę to trudno określić, ale chyba dusza i anioł to dzwie inne ale podobne osoby, na tym samym "poziomie", to znaczy pochodzące prosto z jednego- z Boga (tak jak bułka i chleb z mąki  )
_________________ Apostoł Paweł napisał: "Wszystko mi wolno, ale nie wszytsko przynosi korzyść.Wszystko mi wolno, ale ale ja niczemu nie oddam się w niewolę." (1 Kor 6, 12)
Nie dajmy się!
|
So lut 21, 2009 15:48 |
|
|
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
zipper napisał(a): uściślijmy- śmierć jest karą za jeden grzech- pierworodny, nie jest karą za grzechy popełnione podczas życia, od tego jest czyściec.
niestety to tylko pobożne życzenia. nie ma grzechu pierworodnego. Karą za grzechy jest śmierć. o tym mówi pismo Święte. Cytuj: Moim zdaniem aniołowie nie mogą umrzeć (czy archanioł Gabriel jeszcze "żyje"?- chyba tak, ponieważ, jeśli się nie mylę to się do niego modlimy)
ludzie tez modlą,modlili sie do Zeusa, baala, buddy i paruset innych "stworów" .to ze ktoś sie modli do czegoś (kogoś) nie oznacza że to coś/ktoś istnieje. Cytuj: , przecież śmierć jest tylko granicą między życiem doczesnym, a niebem, albo piekłem, aniołowie nie mogą iść do nieba, bo już tam są (ale chyba mogą zgrzeszyć, jeśli właśnie takie anioły stają się diabłami)
zostają demonami ,diabeł jest jeden. smierc nie jest granicą. śmierć jest końcem życia. aniołowie którzy zostali demonami zostali z nieba wyrzuceni. Cytuj: , tak samo z aniołem stróżem, co się z nim dzieje, jak umieramy, chyba prowadzi nas do nieba (w modlitwie: "i zaprowadź mnie do żywota wiecznego.."), i nie rozpływa się, ani nie umiera.
to tylko wierszyk dla dzieci aby nauczyć ich się modlić.
naprawdę nikt nikogo nigdzie nie prowadzi.
|
So lut 21, 2009 16:26 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Wątek o wymiarach w odniesieniu do bytów niematerialnych został wydzielony tutaj: viewtopic.php?t=20015
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lut 23, 2009 11:37 |
|
 |
mort
|
wieczny_student napisał(a): U człowieka wyróżnia się podział na ciało i dusze.
Biblia wspomina także o duchu ,a więc człoweik ma ciało, ducha i duszę pozdro
|
Śr mar 18, 2009 19:39 |
|
|
|