Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 10:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Kościół Katolicki sp. z o.o 
Autor Wiadomość
Post Kościół Katolicki sp. z o.o
Witam, podyskutujmy o tym.
(Może trochę zbyt ogólnie)
Żyjemy w Polsce, w kraju w którym nie można wybudować porządnej drogi, szpitale są przepełnione, emeryci żyjz za 800zł/mies i mógłbym tak wymieniać jaki to nasz kraj jest biedny.
Mieszkam w Krakowie jest tu chyba 100 kościłów, Sanktuarium Bożego Mił. (właśnie są wycinane lasy pod Centrum JPII) słyszałem(inf. nie potwierdzona) że 1/3 kamienic na rynku należy do KK. Należy tu wymienić również takie giganty jak Saltrom(to trzeba zobaczyć- mają własne boisko i teatr) czy Kuria(dosłownie na środku rynku). Idąc miastem natrafiam na "wycieczki" zakonnic, Księży "adeptów",
Odnoszę wrażenie że do Kościoła należy chyba jakaś 1/50 Krakowa.

Nie wspomne o walkach jakie toczy się o "utracone ziemie" przez KK. i Imperium Ojca Dyrektora

Chciałbym podyskutować o tym czy Kościół dobrze robi, zamieniając Polskę w Watykan.

Pt kwi 24, 2009 22:23

Żyjemy w Polsce, w kraju w którym nie można wybudować porządnej drogi, szpitale są przepełnione, emeryci żyjz za 800zł/mies i mógłbym tak wymieniać jaki to nasz kraj jest biedny.

Tylko dla jasności:

- w moim mieście wybudowano w 2008 roku wiele kilometrów naprawdę dobrych dróg

- 800zł emerytury mają lebry, które przepracowały 10 lat i poszły na rente, normalni ludzie mają całkiem przyzwoite emerytury

- szpitale są obficie zaludnione, jednak nie przepełnione

Pt kwi 24, 2009 22:58

Nie masz racji z tymi emeryturami. Te porzadne emerytury to ledwie 300 - 400 zlotych wiecej. Wciaz bez szalu.

Kosciol przegina zdecydowanie, najchetniej przejalby wladze w tym kraju.

Pt kwi 24, 2009 23:05

Nie masz racji z tymi emeryturami. Te porzadne emerytury to ledwie 300 - 400 zlotych wiecej. Wciaz bez szalu.

Kosciol przegina zdecydowanie, najchetniej przejalby wladze w tym kraju.

Mylisz się. Osoby które znam i które ciężko pracowały całe życie mają wszyscy w granicach 2 tys. złotych. Znam tez kilka osób, które mają emerytury takie o których piszesz - są to ludzie którzy w dość młodym wieku poszli na renty i dotrwali w nich aż do emerytur. Dodam jeszcze, że żaden nie potrafi stwierdzić z jakiego powodu dostał rente - ten na kręgosłup, tamten na serce, jeszcze inny na wątrobę - ale konkretnego schorzenia nikt podać nie potrafi.

Pt kwi 24, 2009 23:24

No widzisz, ja znam osobe ktora przez paredziesiat lat byla ordynatorem bardzo duzego szpitala, jest zasluzonym chirurgiem ktory poswiecil temu cale zycie i dostaje 1300!!

Pt kwi 24, 2009 23:27
Odpowiedź - Kościół źle robi wymuszając na rządzących pewne przywileje dla siebie. Może on mieć nawet 20/50 Krakowa, ale żeby zrobił to uczciwą drogą i nie krzywdząc nikogo. Tak niestety nie jest. Kościół zawsze ma lżej, zawsze ma więcej a na dodatek dąży do jak najszerszej dyskryminacji innych.

Dla Kościoła to dobrze - ale nie na dłuższą metę. W czasach szerszego dostępu do informacji coraz więcej ludzi może obiektywnie ocenić działania Kościoła - co nie daje mu zwolenników a raczej przeciwników.

So kwi 25, 2009 0:11

Kościół zawsze ma lżej, zawsze ma więcej a na dodatek dąży do jak najszerszej dyskryminacji innych.

Regulamin Forum Wiara.pl, § II, p. 3 napisał(a):
Poglądy, jeśli stanowią oskarżenia, powinny zawierać argumenty, a nie jedynie nie podlegające dyskusji stanowiska. Ciężar dowodzenia oskarżenia spoczywa na oskarżającym, a brak dowodu jest równoznaczny z oszczerstwem.

W związku z powyższym proszę o podanie konkretnych argumentów na poparcie ww. tez. W przeciwnym razie zostaną uznane za oszczerstwo i podjęte zostaną odpowiednie kroki

So kwi 25, 2009 7:58

Kościół zawsze ma lżej, zawsze ma więcej a na dodatek dąży do jak najszerszej dyskryminacji innych.

Kościół na przykład nie płaci podatków, jest finansowany z budżetu państwa. co do dyskryminacji - z niczym takim się nie spotkałem.

So kwi 25, 2009 10:15

Ja mogę podać przykład. Czasem bywał na mszy św. i pewnego razu ksiądz mówił na kazaniu, że człowiek nie wierzący w Chrystusa nie jest w pełni człowiekiem.

No cóż, jak ktoś klasyfikuje mnie jako nie-w-pełni-człowieka to jest to chyba przykład dyskryminacji - a jeśli nie, to co nią jest?

So kwi 25, 2009 10:19
Po prostu nie podoba mi się to że Kościół zamienia się w firmę. Zamiast głosić miłość Jezusa Chrystusa i pomagać biednym ludziom handluje ziemią i budynkami w centrach miast,

W PŚ wyraźnie jest napisane że osoby bogate nie wejdą do nieba, a ja widzę wywiad z arcybiskupem pod swoją letnią rezydencją obok której stoj limuzyna.

Każdy widzi jakimi autami jeżdzą Księża, dalczego nie mogą dostawać pensij powiedzmy średniej krajowej?

So kwi 25, 2009 10:43

Każdy widzi jakimi autami jeżdzą Księża

A i owszem, w mojej parafii tylko dwóch księży ma samochód, z czego jeden malucha..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So kwi 25, 2009 10:57
To super, u mnie jeden ma Toyota Corolla , cena waha się między 60 a 100 tyś tu potwierdzenie http://tnij.org/dagj , drugi ma Honde nie chce mi się sprawdzać ile kosztuje

So kwi 25, 2009 11:09

A ja kiedyś widziałem księdza który prosto po mszy wyszedł z kościoła, włożył kask na głowę i odjechał motocyklem :-)

So kwi 25, 2009 11:18

W PŚ wyraźnie jest napisane że osoby bogate nie wejdą do nieba

Nieprawda. Jest to nadinterpretacja. Otóż:

Cytuj:
Z kwestią profesjonalnego zgłębiania sensu Biblii wiąże się nie tylko znajomość jej oryginalnego języka, ale także kultury w jakiej powstawała, jej gatunków literackich itd. Weźmy choćby słynne powiedzenie Jezusa o przejściu wielbłąda przez ucho igielne (Mt 19,24; Mk 10,25; Łk 18,25). Kiedy zaczniemy interpretować ten wers bez odpowiedniego przygotowania historyczno kulturowego, możemy wywieść zupełnie błędne nauki: skoro bogaczowi będzie trudniej się zbawić niż wielbłądowi przejść przez ucho igielne, to żaden bogacz nie będzie w stanie się zbawić. Koniec, kropka. Tak „dosłownie uczy Biblia”, widać to jak na dłoni, powiemy. Ale w rzeczywistości jesteśmy w błędzie, bo w tym przypadku ucho igielne nie oznacza zwykłego ucha igielnego, lecz pewną bramę w Jerozolimie, którą zwano „uchem igielnym”. Wielbłądy przechodziły przez nią z trudem, po rozjuczeniu, było to jednak jak najbardziej możliwe. Bogacz może się więc zbawić, jeśli wysili się tylko trochę bardziej niż te wielbłądy. Jeśli nie posiadamy tej informacji historyczno kulturowej, nasza interpretacja tych słów Jezusa będzie więc ewidentnie błędna, ponieważ będziemy uważali, że bogacz nie może się zbawić. W rzeczywistości, zdaniem Jezusa, jest dokładnie odwrotnie - jak najbardziej może się on zbawić, wystarczy tylko, że wysili się nieco bardziej niż te wielbłądy przechodzące przez wspomnianą bramę.
http://www.trinitarians.info/ateizm/art ... golnie.htm

So kwi 25, 2009 12:43
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

W związku z powyższym ...

Kamyk podsunales mi ciekawe pytanie. Wiemy o innych wyznaniach stojacych w opozycji do
KrK. Jesli wiec na podstawie mojej wiary "x" jestem przekonany, ze Kosciol np.
wyludza pieniadze , to czy jestes wladny pociagac mnie do odpowiedzialnosci nie
naruszajac prawa o obrazie uczuc religijnych?

So kwi 25, 2009 13:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona