Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 21:31

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 22, 2009 11:03

Aha, oto co ks. Wujek pisze o formie Jehowa:

" U wszystkich starych, tak Żydów iako y Chrześcijan nigdy nie było wzywane to imie Jehowa: nie iest ani Żydowskie ani Chrześcijańskie, ale od heretyków wymyślone, którego y sami ieszcze nieumieią czytać: bo iedni mówią Jehowa a drudzy Jeheve. "

http://www.pbi.edu.pl/book_reader.php?p=25487

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 22, 2009 11:12

Na której stronie jest ten przypis u Wujka?

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt wrz 22, 2009 11:41

Na 68. Co ciekawe, zwykle Wujek używa formy zastępczej " PAN ", co zostało zapożyczone również w najnowszym przekładzie paulistów.

Wt wrz 22, 2009 11:51

A co na ten temat mówią publikacje świadków Jehowy?

Strażnica, nr 15 z 1961 roku, str. 12:
„Niemniej jednak jest rzeczą niemal pewną, że imię Boże wymawiano pierwotnie >>Jah. Weh`<<. […] Komitet do Tłumaczenia Biblii Nowego Świata oświadcza: >>Chociaż jesteśmy skłonni uważać wymowę ‘Jahweh’ za bardziej poprawną, to jednak zachowaliśmy formę ‘Jehowah’, ponieważ jest ona dobrze znana już od XIV w.”.

Strażnica, nr 4 z 1964 roku, str. 3, par. 20:
"Podobnie podaje inna publikacja Świadków Jehowy, w której czytamy, że brzmienie tetragramu „przypuszczalnie odpowiadało mniej więcej literom: Jahweh (albo: Jahueh)”"

Strażnica nr 20 z 1964 roku:
„Jaką wymowę Świadkowie Jehowy uważają za najpoprawniejszą? Na stronie 25 przedmowy do Chrześcijańskich Pism Greckich w Przekładzie Nowego Świata, wydanych przez Towarzystwo Strażnica w r. 1950, tłumacze podali, że skłonni są >>uważać wymowę ‘Jahweh’ za najbardziej poprawną<<” ( str. 11).
za: http://www.brooklyn.org.pl/jahwejehjl.htm

Strażnica Rok CI [1980] Nr 21 s.5:
"Imię Boże w postaci 'Jahwe' (czasami 'Jahue') stanowi po prostu próbę wyrażenia go w sposób bliższy pierwotnej hebrajszczyźnie. (...) W ciągu wieków zatraciła się prawidłowa hebrajska wymowa imienia Bożego. Toteż nie ma pewności, jakich samogłosek należałoby użyć dla jego [JHWH] dopełnienia. Przez połączenie tetragramu ze znakami samogłoskowymi dwóch słów hebrajskich: Adonaj (Pan) oraz Elohim (Bóg), powstała wymowa Jehowah. (...) Niemniej wielu znawców języka hebrajskiego twierdzi, że bardziej poprawna jest forma 'Jahwe'."
za: http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-11.php

Broszura Świadków Jehowy pt. "Imię Boże, które pozostanie na zawsze" (1996 r.) s. 8:
"Niektórzy [uczeni - dop.] - choć nie wszyscy - uważają, że w okresie przed narodzeniem Jezusa Izraelici prawdopodobnie wymawiali imię Boże Jahwe. Nie ma jednak co do tego całkowitej pewności. Może je tak wymawiano a może nie.
Niemniej wielu woli formę Jehowa. Dlaczego? Ponieważ jest bardziej rozpowszechniona i znana niż Jahwe. Czy jednak nie byłoby lepiej posługiwać się tym imieniem w brzemieniu prawdopodobnie bliższym oryginalnemu? Niekoniecznie, bo nie ma takiego zwyczaju w odniesieniu do imion biblijnych."
http://www.piotrandryszczak.pl/imie_boze.html

Wt wrz 22, 2009 13:22
Zobacz profil WWW

Niech dopełnieniem powyższych cytatów będzie artykuł ze: Strażnica 1.2/1999 s. 30-31

Cytuj:
„Jehowa” czy „Jahwe”?
„MIESZANIEC”, „hybryda”, „dziwoląg”. Co skłania znawców biblijnej hebrajszczyzny do stosowania tak dosadnych określeń? W grę wchodzi kwestia, czy forma „Jehowa” jest poprawnym brzmieniem imienia Bożego. Spór ten trwa już przeszło 100 lat. Obecnie większość uczonych woli dwusylabowy wyraz „Jahwe”. Ale czy forma „Jehowa” rzeczywiście jest takim „dziwolągiem”?
Korzenie sporu
Z Biblii dowiadujemy się, że Bóg osobiście objawił ludzkości swe imię (Wyjścia 3:15). Ponadto z Księgi tej wyraźnie wynika, iż starożytni słudzy Boży często go używali (Rodzaju 12:8; Rut 2:4). Imię Boże poznały również inne ludy (Jozuego 2:9). Stało się tak zwłaszcza wtedy, gdy Żydzi po powrocie z wygnania w Babilonie nawiązali stosunki z członkami różnych narodów (Psalm 96:2-10; Izajasza 12:4; Malachiasza 1:11). W pewnym słowniku biblijnym czytamy: „Wiele wskazuje na to, że po niewoli babilońskiej liczni cudzoziemcy przyjęli religię Żydów” (The Interpreter’s Dictionary of the Bible). Jednakże przed I wiekiem n.e. zrodził się przesąd dotyczący imienia Bożego. Ostatecznie Żydzi przestali się nim swobodnie posługiwać, a niektórzy wręcz całkowicie zakazywali je wymawiać. Właściwe brzmienie tego imienia się zatraciło — chociaż czy rzeczywiście?
Co kryją w sobie imiona?
W języku hebrajskim imię Boże jest zapisywane w postaci יהוה. Te cztery znaki, które należy odczytywać od strony prawej do lewej, są powszechnie nazywane tetragramem. Wiele imion osób, a także nazw miejsc wymienionych w Biblii zawiera skróconą formę imienia Bożego. Czy na podstawie tych imion i nazw własnych można wyciągnąć jakieś wnioski co do wymowy imienia Boga?
Taki pogląd wyznaje George Buchanan, emerytowany profesor z Seminarium Teologicznego im. Wesleya w Waszyngtonie. Wyjaśnia on: „W czasach starożytnych rodzice często nadawali dzieciom imiona pochodzące od imion bóstw. Znaczy to, że imiona dzieci wymawiali tak, jak imię odpowiedniego bóstwa. Tetragram również wchodził w skład różnych imion, a w nich zawsze występowała środkowa samogłoska”.
Rozważmy kilka przykładów biblijnych imion własnych, które zawierają skróconą formę imienia Bożego. Profesor Buchanan podaje, że imię Jonatan, w Biblii hebrajskiej zapisywane jako Jonatán lub Jehonatán, znaczy „Jaho lub Jahowa dał”. Imię proroka Eliasza po hebrajsku brzmi ’Elijáh lub ’Elijáhu. Zdaniem profesora oznacza ono „moim Bogiem jest Jahu lub Jahu-wa”. Podobnie hebrajskie imię Jehoszafát można przetłumaczyć „Jaho osądził”.
Gdyby tetragram był wymawiany jako dwusylabowe słowo „Jahwe”, w imieniu Bożym nie byłoby miejsca na samogłoskę o. Tymczasem w wielu imionach biblijnych, w których skład wchodzi imię Boże, występuje ta środkowa samogłoska, zarówno w pełnej nazwie, jak i skróconej, na przykład Jehonatan i Jonatan. Dlatego profesor Buchanan mówi na temat imienia Bożego: „Nigdy nie pomijano samogłoski u czy o. Słowo to mogło przybrać skrótową formę ‚Ja’, ale nigdy ‚Ja-we’. (...) Kiedy tetragram był wymawiany jako jedna sylaba, brzmiało to ‚Jah’ lub ‚Jo’. Gdy wymawiano go w trzech sylabach, powstawała zapewne forma ‚Jahowa’ lub ‚Jahuwa’. Jeżeli kiedykolwiek używano dwusylabowego skrótu, musiał on brzmieć ‚Jaho’” (Biblical Archaeology Review).
Słowa te pomagają nam zrozumieć wypowiedź XIX-wiecznego hebraisty Geseniusa, zamieszczone w opracowanym przez niego leksykonie: „Ci, którzy uważają formę יהוה [Je-ho-wa] za właściwe brzmienie [imienia Bożego], nie są całkowicie pozbawieni argumentów. Takie założenie pozwala bardziej satysfakcjonująco wyjaśnić, dlaczego na początku wielu imion własnych pojawiają się skrócone sylaby יהו [Je-ho] i יו [Jo]” (Hebrew and Chaldee Lexicon to the Old Testament Scriptures).
Jednakże Everett Fox we wstępie do swego niedawnego tłumaczenia zatytułowanego The Five Books of Moses (Pięć Ksiąg Mojżeszowych) zauważa: „Zarówno dawne, jak i ostatnie próby zrekonstruowania ‚poprawnego’ brzmienia hebrajskiego imienia [Bożego] spełzły na niczym; nie można jednoznacznie udowodnić ani słyszanej nieraz wymowy ‚Jehowa’, ani preferowanej przez uczonych formy ‚Jahwe’”.
Naukowe debaty niewątpliwie będą trwały. Żydzi przestali wymawiać imię prawdziwego Boga, zanim masoreci stworzyli system oznaczania samogłosek. Dlatego trudno zdecydowanie rozstrzygnąć, jakie samogłoski towarzyszyły spółgłoskom JHWH (יהוה). Ale imiona postaci biblijnych — których właściwe brzmienie nigdy się nie zatraciło — dostarczają wyraźnych wskazówek co do starożytnej wymowy imienia Bożego. Z tego względu przynajmniej część uczonych przyznaje, że forma „Jehowa” wcale nie jest takim „dziwolągiem”.

Johnny99 napisał(a):
Na 68. Co ciekawe, zwykle Wujek używa formy zastępczej " PAN ", co zostało zapożyczone również w najnowszym przekładzie paulistów.

Tak, dlatego zaznaczyłem że imię Boże u Wujka występuje jedynie w przypisach.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Wt wrz 22, 2009 19:09
Jakiej wersji używano przed XIX wiekiem?

Jehowa - Biblia Brzeska (kalwińska) 1563
Jehowa - Biblia Nieświeska (arianska) 1572
Jowa - Psałterz Dawidowy - Jan Kochanowski 1579
Jehowa - Biblia Jakuba Wujka (katoliocka) w przypisach 1599
Jehowa - Biblia Gdanska (luterańska) 1632

:rotfl:

W sumie nie powinienem się dziwić że ktoś kto reprezentuje sektę powstałą pod koniec XIX wieku nie cofa się poniżej XIV wieku :D :D :D [/quote]

Wt wrz 22, 2009 19:32

Marku, doprawdy nie wiem z czego się cieszysz. Skor jesteś wyznawcą XIX wiecznej formy "Jahwe". Proszę bardzo, tylko odpowiedz mi na pytanie na które Johnny nie odpowiedział:

To gdzie są te kościoły pod wezwaniem JAHWE??

To własnie przykład sekciarskiego myślenia w twoim rozumowaniu.

Fragment z mojego postu o formach imienia przed XIX wiekiem:
Cytuj:
W starożytności poza hebrajskim tetragramem imię JHWH zapisywano w różnych wersjach: Jevo (Sanchuniathon), Jao lub Jaho (Orygenes, Diodor Sycylijczyk, Macrobius, Klemens Aleksandryjski, Hieronim), Jabe, Jabai lub Jahe (Pięcioksiąg samarytański, Epifaniusz, Teodoret), Jaoth (Ireneusz z Lyonu), Jehieh (Jakub z Efezu). Żydowscy kopiści Pisma Świętego, Masoreci (VI-X w.), którzy opracowali znaki samogłoskowe pisma hebrajskiego, zapisywali imię jako Jehwah, Jehwih, Jehowah (według najstarszego pełnego, masoreckiego rękopisu Biblii hebrajskiej z 1008 roku, tzw. Kodeks Leningradzki).

Ale nie chciało się doczytać co?
Aż dziw że po takiej autokompromitacji i niejednokrotnym obnażeniu Twojej hipokryzji jak przy okazji stosunku wyznań do III Rzeszy:
viewtopic.php?t=18049&postdays=0&postorder=asc&start=435
masz jeszcze odwagę pisać w tym temacie.

[...] - bez obelg proszę - jo_tka

Wt wrz 22, 2009 20:05

Odpowiadam: WSZYSTKIE Kościoły są poświęcone Jahwe, i wszystkie są na chwałę Bożą ( Jahwe ).

Wt wrz 22, 2009 20:13
arcana85 napisał(a):
U mnie w mieście:
3 x Bożego CIała
1 x Chrystusa Odkupiciela
3 x Chrystusa Króla
Chrystusa Miłosiernego
Chrystusa Odkupiciela
Chrystusa Zbawiciela
Ducha Świętego
6 xNajświętszego Serca Jezusa
Opatrzności Bożej
3 x Trójcy Świętej

2
Cytuj:
Fragment z mojego postu o formach imienia przed XIX wiekiem:
Cytuj:
W starożytności poza hebrajskim tetragramem imię JHWH zapisywano w różnych wersjach: Jevo (Sanchuniathon), Jao lub Jaho (Orygenes, Diodor Sycylijczyk, Macrobius, Klemens Aleksandryjski, Hieronim), Jabe, Jabai lub Jahe (Pięcioksiąg samarytański, Epifaniusz, Teodoret), Jaoth (Ireneusz z Lyonu), Jehieh (Jakub z Efezu). Żydowscy kopiści Pisma Świętego, Masoreci (VI-X w.), którzy opracowali znaki samogłoskowe pisma hebrajskiego, zapisywali imię jako Jehwah, Jehwih, Jehowah (według najstarszego pełnego, masoreckiego rękopisu Biblii hebrajskiej z 1008 roku, tzw. Kodeks Leningradzki).

Ale nie chciało się doczytać co?
Doczytałem. Tylko nic z tego dla Twojej tezy o wyższości formy "Jehowa" nie wynika.

3
Cytuj:
Aż dziw że po takiej autokompromitacji i niejednokrotnym obnażeniu Twojej hipokryzji jak przy okazji stosunku wyznań do III Rzeszy:
viewtopic.php?t=18049&postdays=0&postorder=asc&start=435
masz jeszcze odwagę pisać w tym temacie.

Arcanie, masz brzydki zwyczaj zastępowania argumentacji na temat buńczucznymi stwierdzeniami ze ktoś "się skompromitował".
Zachęcam do lektury wątku jaki podałeś - zacytowałem tam wiernopoddańczy w stosunku do Hitlera i antysemicki list jaki wystosowali Świadkowie Jehowy do wodza III Rzeszy.

[...] - odpowiedź na nieistniejące - jo_tka

Wt wrz 22, 2009 20:41

Pauza. Do jutra wieczorem. I uprzedzam, że kolejnej nie będzie.

Jakbym znów zapomniała odblokować do czwartku rano proszę o PW.

Wt wrz 22, 2009 21:59

Chciałbym jeszcze nawiązać do pewnego kłamstwa odnoście tego jakoby ŚJ powstali z jakiegoś „nieudanego proroctwa”, niestety link do stronki apologetycznej z której użytkownik propagujący to kłamstwo zaczerpnął je niestety przestał działać więc nie mam już możliwości go zweryfikować i rozprawić się z nim punkt po punkcie. Odniosę się wiec tylko do meritum tej fałszywej tezy. Celowo nie kieruje postu do osoby która wysunęła to twierdzenie gdyż spodziewam się że jakiekolwiek merytoryczne wyjaśnienia i tak nie dotrą do umysłu tej osoby ze względu na jej zaślepienie uprzedzeniami i zoologicznie „antyświadkową” postawę.

Proroctwo z którym wiązano rożne daty to proroctwo o powtórnej obecności Jezusa Chrystusa zapisanej i zakończenia systemu rzeczy w Ewangelii Mateusza skorelowane z proroctwami Daniela odnośnie 7 czasów i okresu deptania Jerozolimy przez pogan.
W związku z tym nazywanie tego „fałszywym proroctwem” to uważanie Jezusa i Daniela za fałszywych proroków.
Adwentyści, Russel a wcześniej wielu badaczy Biblii zajmowało się tymi proroctwami i usiłowało sprecyzować kiedy nastąpi ich spełnienie. Toteż jakiekolwiek podawane daty były tylko domniemanymi datami spełnienia proroctw biblijnych a nie jakichś „fałszywych proroctw”.
Poza tym należy rozróżnić następstwo czasowe. Powtórna obecność i koniec „czasów pogan” miał nastąpić przed „końcem systemu rzeczy”.
Stąd też rok 1874 (do którego Baurbour przekonał Russela) miał wyznaczać niewidzialną obecność Pana. Podstawą wyznaczenia tej daty był pogląd że w 1873 skończyło się siódme tysiąclecie ludzkości i że w 1878 miał się skończyć okres niełaski Bożej dla rodowitego Izraela. Chronologia ta zawierała błędy bo opierała się na niedokładnym tłumaczeniu Dziejów 13:20 w angielskiej Biblii króla Jakuba a także w błędach dotyczących ustalania lat panowania królów Judy i Izraela.
Tak czy inaczej rok 1914 zawsze odnosił się do końca czasów pogan (który dopiero później utożsamiono z niewidzialną obecnością). Data ta została ustalona przez wielu badaczy Biblii. W 1823 John A. Brown obliczył że siedem czasów z Daniela to 2520 lat. E. B. Elliot w 1844 wskazał że koniec tego okresu wypada w 1914. Później przyznawało to wielu innych w tym Russel w artykule z października 1876 który ukazał się na łamach czasopisma Bible Examiner. Badacze Pisma Świętego nie byli jednak pewni co do tego co nastąpi w roku 1914. Spodziewali się jakiegoś ważnego wydarzenia związanego z Boskim panowaniem, że do tego czasu Królestwo Boże obejmie pełną i powszechną władzę. Później doszli do wniosku że rok ten wyznaczył jedynie początek panowania Królestwa.
Russel zaczął studia biblijne na kilka lat przed tym jak zainteresował się chronologią. A wydawanie Strażnicy (z grup czytelników której zaczęły w latach 1880/81 powstawać pierwsze zbory Badaczy Pisma Świętego) zaczął po to by bronić wartości okupu złożonego przez Jezusa a kwestionowanego przez Baurbura z którym dotąd współpracował, a nie w celu wyznaczania dat końca świata.
Przekonanie jakoby wyznaczanie dat było „manią” Russela i Badaczy jest z gruntu fałszywe, jako że doktryna Badaczy od początku była całościowa a chronologia była tylko jednym z jej działów. Gdyby było odwrotnie (chronologia zajmowała by naczelną pozycje) to ruch upadłby po niespełnionych oczekiwaniach jak wiele lat wcześniej ruch millerowski.

To tyle na temat fałszywych proroctw.

Cz lis 12, 2009 14:34

Co do Imienia Bożego to był ten temat wałkowany w tak wielu tematach że nie mam ochoty po raz enty tego powtarzać. Jeśli ktoś nie przyjmuje faktów do wiadomości to niech sobie pozostanie ignorantem. Zacytuje tylko syntetyczne ujęcie które w innym temacie napisałem Johnnemu:

Johnny99 napisał(a):
Mam identyczne wrażenie Ale czy Imię Boże brzmi tak, jak napisałem, czy nie ? Czy brzmi tak, jak napisałem, czy też brzmi inaczej ? Proszę, odpowiedz, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi.

Nie brzmi tak jak napisałeś.
To co napisałeś to jego spółgłoskowy zapis.
Zaś z uwagi na to że nie znamy pierwotnej wokalizacji to wszystkie obecne są "wymysłem ludzkim" - Jahwe, Jehowa, Jahweh, Jao itd.

Więc wnioski są dwojakie:
1. Skoro to wszystko wymysły ludzkie to można ich używać "w te i we wte" i nie będzie to bluźnierstwem bo i tak nie znamy właściwej wokalizacji.

2. Są to równoprawne wokalizacje własnie dlatego że nie znamy oryginalnej wymowy. W związku z tym że każda z nich była używana przez setki lat przez wielu ludzi którzy wokalizując to imię oznaczające JHWH mieli na myśli Boga Wszechmocnego, więc wszystkim tym formom należy się szacunek bo każde jest wokalizacją boskiego Imienia zapisywanego spółgłoskowo JHWH.

Wobec tego przekręcanie którejkolwiek z tych form i używanie jej szyderczo lub w inny niegodny sposób jest bluźnierstwem.

Cz lis 12, 2009 14:37

PS: Nie ma Kościołów pod wezwaniem JAHWE co ładnie wynika z powyższych postów próbujących odwrócić kota ogonem. Pytałem się ile literalnie jest pod wezwaniem Jahwe i otrzymałem odpowiedzi w wymowie takiej jak się spodziewałem: ŻADEN. Otóż na ziemskim globie nie ma ani jednego kościoła ‘pod wezwaniem’ JAHWE, BOGA OJCA, ‘pod wezwaniem’ hipostazy Ojca. I to już nie wymaga chyba komentarza.

Cz lis 12, 2009 14:38

Zaś z uwagi na to że nie znamy pierwotnej wokalizacji to wszystkie obecne są "wymysłem ludzkim"

Tak jest.

Cytuj:
Skoro to wszystko wymysły ludzkie to można ich używać "w te i we wte" i nie będzie to bluźnierstwem bo i tak nie znamy właściwej wokalizacji.

Czy ŚJ używają wszystkich w równym stopniu ? A jeśli nie, to dlaczego ?

Cytuj:
wszystkim tym formom należy się szacunek bo każde jest wokalizacją boskiego Imienia zapisywanego spółgłoskowo JHWH.

Czy ŚJ uważają, że wszystkim tym formom należy się szacunek ?

Cz lis 12, 2009 14:43
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 69  Następna strona