|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
spowiedz - szukam spowiednika
Autor |
Wiadomość |
szukam
|
 spowiedz - szukam spowiednika
Witam wszystkich
Możliwe, że był już podobny temat...poszukuje dobrego, cierpliwego spowiednika z Łodzi. Myślałam o ojcach dominikanach, czy ktoś miał okazję spowiadać się u dominikanów ?
|
N wrz 20, 2009 20:15 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Zamiast się głupio pytać na forum idź do tych dominikanów do spowiedzi i zobacz, który by Ci odpowiadał. Bo to co jednemu odpowiada bardzo dla innego penitenta może być nie do zniesienia. Spowiedź jest sprawą tak indywidualną, że inaczej niż samemu-naocznie nie dobrzesz sobie spowiednika.
Pozdrawiam.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
N wrz 20, 2009 20:39 |
|
 |
WIST
|
Ja u siebie we Wrocławiu spowiadam się czasem w tygodniu właśnie u Dominikanów, ponieważ pełnią całodzienne dyżury. I chwalę sobie te spowiedzi.
Niestety zacięła mi się klawiatura ostatnio, więc kontynuuje swoją wypowiedz.
Na pewno wynika to z faktu że czasu w tygodniu jest więcej, więc i sama spowiedź jest bardziej dokładna i jest tu czas nawet na krótką rozmowę.
Z drugiej strony, wiele zależy od spowiednika, gdyż co do niektórych spraw widzę, że spowiednicy mają wręcz wyuczone formuły, w końcu lata praktyki. Natomiast stały spowiednik to dobra decyzja, ale o ile zachęcam do udania się do Dominikanów, to warto szukać konkretnej osoby, na drugim miejscu osoby z danego zakonu. Doświadczenie, plus podejście, plus nasze zaangażowania i szczera wola aby te spowiedzi budowały też nasze życie duchowe. Nie ma gwarancji że spowiedź u Dominikanina będzie zawsze super.
_________________ Pozdrawiam
WIST
Ostatnio edytowano Pn wrz 21, 2009 20:35 przez WIST, łącznie edytowano 1 raz
|
N wrz 20, 2009 21:22 |
|
|
|
 |
aro
|
Odszukaj swoje miasto-widzę, że w Łodzi jest kilka opcji
STAŁE KONFESJONAŁY
Powodzenia
_________________ O Panie, przebacz mej myśli, że nie dość jeszcze miłuje...
|
Pn wrz 21, 2009 19:45 |
|
 |
szukam
|
dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Zadałam takie pytanie, ponieważ mam bardzo przykre doświadczenia i nie chciałabym się ponownie "sparzyć".
|
Wt wrz 22, 2009 14:35 |
|
|
|
 |
WIST
|
Tak, dlatego tak ważne jest aby spowiednik do każdego podszedł we właściwy sposób, ale pozostajemy ludźmi. Współczuje tych trudnych sytuacji, sam miałem co najmniej jedną taką i do dziś mam wątpliwość czy było to aby właściwe co usłyszałem, lub raczej jak do mnie spowiednik podszedł.
WIST
|
Wt wrz 22, 2009 17:53 |
|
 |
szukam
|
Właśnie, dlatego mam tak duży dylemat...
W jaki sposób, jakimi kryteriami się kierujecie przy wyborze spowiednika?
|
Wt wrz 22, 2009 20:53 |
|
 |
zielona_mrowka
|
No ale jak już pisałam, spowiedź jest sprawą szalenie indywidualną, to co dla mnie będzie odpowiednie dla Ciebie może okazać się zupełnie nie do przyjęcia. Bo ja mogę nie lubić długich pouczeń, a wolę krótkie nawet bardzo dosadne zwrócenie uwagi. Takie zachowanie spowiednika może być dla Ciebie zupełnie nie do przyjęcia, kiedy oczekujesz szerokiego wyjaśnienia swoich wątpliwości.
Pytasz się czym masz się kierować. Odpowiedź jest prosta - swoim komfortem. Sama umiesz ocenić, że jedna spowiedź była dla Ciebie łatwiejsza (nie chcę używać słowa "lepsza"), dany spowiednik, nie wiem, umiał Cię lepiej zrozumieć, jego nauka do Ciebie bardziej trafiła, poświęcił Ci tyle czasu ile potrzebowałaś a nie "odpukał"... W każdym razie znaleźć takiego kapłana to musisz po prostu ileś różnych konfesjonałów odwiedzić. Nic też nie zastąpi Twojej modlitwy zarówno tej przed spowiedzią, jak i stałej o znalezienie dobrego spowiednika.
Ja zwracam uwagę na pokorę danego kapłana w tym właśnie sakramencie oraz jego osobistą pobożność - tyle mi wystarcza. Szukając mojego obecnego spowiednika wytypowałam sobie kilka parafii względnie w pobliżu mojego zamieszkania (chodziło o łatwy dojazd), a potem najzwyczajniej w świecie szłam do pierwszego lepszego księdza - bo i tak ich nie znałam, więc nawet nie było jak zrobić "wstępnej selekcji". I mimo to, że obecny ksiądz miał zupełnie inny "styl spowiedzi" od poprzedniego i nie miałam po, żadnego uczucia euforii czy poczucia "fajności" to jednak po drugiej spowiedzi poprosiłam go abym mogła się u niego stale spowiadać bo wiedziałam, że on będzie mi odpowiadał właśnie ze względu na swoją pokorę i pobożność, całą resztę jakoś się tam "doszlifuje" w czasie.
Więc jeszcze raz - módl się i szukaj osobiście, nie zrażając się jedną porażką (nawet jeżeli była bardzo nieprzyjemna i bolesna).
Pozdrawiam.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Wt wrz 22, 2009 22:01 |
|
 |
WIST
|
Szukam, jak napisała zielona_mrowka, trudno jest nam poradzić coś dobrego. I przy wyborze kierować musisz się tak naprawde sobą. Tym czego sam oczekujesz, o ile nie jest to pobłażanie sobie, na zasadzie, robie wiele złych rzeczy, więć chce szybkiej spowiedzi, bez zbyt wielkiej liczby pouczeń. Ty potrzebujesz czegoś, masz określone z jakimi problemami się musisz stykać, jakie grzechy często Ci się zdarzają, czy oczekujesz kogoś kto powie Ci dosadnie i szczerze co jest z Tobą nie tak, czy może raczej, jak widzę potrzebujesz kogoś wyrozumiałego i spokojnego, aby odbudowac to zaufanie, które zostało nadwyręzone. Dla przykładu, ja wolę otrzymać pouczenie, oraz nawet dość ostre, ale prawdziwe słowo. I nie lubie odchodzić bez takiego napomnienia, bo widzę jak wiele razy dało mi to do myślenia, lub jak często potwierdziło moje wnioski i oceny. Osobisty spowiednik, to ososba zaufana, która wnika w nasze życie. To jaki jest i na ile to nam odpowiada, jest gwarancją sukcesu. Pozatym też kwestia z czym przychodzisz, jakie amsz grzechy, oraz na ile dana ososba jest dyzpoizycyjna, bo możesz oczekiwać spowiedzi na zasadzie dziś potrzeba, najpóniej jutro spowiedz. Również wiek spowiednika, wszelkie mankamenty zachowania, stylu bycia, troche również myślenia. Może dla przykładu warto pogadać z proboszczem, czy bratem przełożonym, które skieruje Cie do takiej ososby która będzie adekwatna do Twoich potrzeb. To zatem kwestia indywidalna wybrania tego spowiednika, a to czy będzie Dominikaninem, czy kimś innym nie jest gwarancją samą w sobie, lecz jedynie podpowiedzią.
WIST
|
Wt wrz 22, 2009 23:17 |
|
 |
szukam
|
Jeszcze raz bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Eh...myślę, że znalazłam odpowiedniego spowiednika, chociaż jeszcze z nim nie rozmawiałam. Mam nadzieję, ze się jakoś przełamie.
Pozdrawiam
|
Cz wrz 24, 2009 22:44 |
|
 |
WIST
|
Pamiętaj że nie jesteśmy poddani losowi. Bóg czuwa nad nami, od Niego wszystko jest, do Niego wszystko jest kierowane. Módl się, On Ciebie nie zostawi.
WIST
|
Cz wrz 24, 2009 23:05 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|