Autor |
Wiadomość |
Wielkopolanin
|
Msza Święta w sobotę rano
Mam pytanie czy w Sobotę rano odbywają się Mszę Święte.Wiem że dopiero wieczorem jest to już tak jak Niedzielna Msza Święta ale chciałbym być rano w sobotę a w Niedzielę oczywiście też.
|
Pt kwi 09, 2010 15:23 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Re: Msza Święta w sobotę rano
U mnie w Kościele są msze o 7 i 7.30, potem o 17. W innych zapewne inaczej. Musisz zobaczyć w Twojej okolicy jakie to są godziny.
|
Pt kwi 09, 2010 15:27 |
|
|
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
Oczywiście, że w sobotę rano są Msze Św. (w zdecydowanej większości parafii miejskich, a także wielu wiejskich). Gdzieniegdzie są także w ciągu dnia (zazwyczaj popołudniu). Że o porannych i wieczornych Mszach Św. w dni powszednie nie wspomnę...
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
Pt kwi 09, 2010 17:35 |
|
|
|
|
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
W sobotę rano odbywają się Msze Święte z tekstami sobotnimi. Liturgicznie niedziela zaczyna się w sobotę po zachodzie Słońca (vide: obrzędy Wielkiej Soboty).
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
N kwi 11, 2010 12:52 |
|
|
szumi
Moderator
|
nomines napisał(a): W sobotę rano odbywają się Msze Święte z tekstami sobotnimi. Liturgicznie niedziela zaczyna się w sobotę po zachodzie Słońca (vide: obrzędy Wielkiej Soboty). Małe sprostowanie: w Polsce rozporządzeniem prymasa Wyszyńskiego już od godz. 16 można sprawować Msze niedzielne. Czyli zaczyna się też przed zachodem słońca.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N kwi 11, 2010 15:08 |
|
|
|
|
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
szumi napisał(a): nomines napisał(a): W sobotę rano odbywają się Msze Święte z tekstami sobotnimi. Liturgicznie niedziela zaczyna się w sobotę po zachodzie Słońca (vide: obrzędy Wielkiej Soboty). Małe sprostowanie: w Polsce rozporządzeniem prymasa Wyszyńskiego już od godz. 16 można sprawować Msze niedzielne. Czyli zaczyna się też przed zachodem słońca. Ale nie w każdym kościele tak jest w znacznej większości w sobotni wieczór odbywa się Msza z tekstami sobotnimi W sumie masz rację... Raz w wakacje jadąc w góry w niedzielę pojechałem na Mszę niedzielną w sobotni wieczór. Było jeszcze jasno gdy Msza się zaczęła a i do domu wróciłem w blasku Słońca Msza miała miejsce bodajże o 18.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Śr kwi 14, 2010 15:56 |
|
|
szumi
Moderator
|
nomines napisał(a): Ale nie w każdym kościele tak jest w znacznej większości w sobotni wieczór odbywa się Msza z tekstami sobotnimi Ja mam doświadczenie zgoła odmienne. Zdecydowana większość parafii, gdzie miałem okazję być (a może nawet wszystkie) w sobotni wieczór mają już Msze niedzielne. Ale temat jest o Mszy w sobotni poranek, a nie wieczór. Od wieczora jest osobny temat.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr kwi 14, 2010 17:12 |
|
|
marcin_jarzębski
|
msza w sobote rano jest taką samą jak w piątek rano czy we wtorek rano... nie rozumiem tego problemu
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Cz kwi 15, 2010 11:08 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wielkopolanin, ja się zastanawiam, czy pytasz poważnie... Bo jeśli chodzisz w niedzielę na mszę, to przed błogosławieństwem są ogłoszenia parafialne... gdzie m.in. podaje się godziny mszy w tygodniu (i intencje). To samo można przeczytać w gablocie obok kościoła.
|
Wt kwi 20, 2010 20:33 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
baranek napisał(a): Wielkopolanin, ja się zastanawiam, czy pytasz poważnie... Bo jeśli chodzisz w niedzielę na mszę, to przed błogosławieństwem są ogłoszenia parafialne... gdzie m.in. podaje się godziny mszy w tygodniu (i intencje). To samo można przeczytać w gablocie obok kościoła. Możliwe, że pyta poważnie. Proponuje nie patrz na to przez pryzmat swojego jednego kościoła. Od dawna już nie słyszałem podawanych godzin mszy i intencji u mnie w kościele. Z gablotą też różnie bywa. W jednej ze znajomych parafii jest co niedziela rozdawana (dla chętnych) gazetka m.in. z intencjami i godzinami mszy.
|
Wt kwi 20, 2010 20:59 |
|
|
cris168
|
Chodzi po prostu o to, że msza w sobotę rano jest z dnia, a po 16 z niedzieli.....
|
N kwi 25, 2010 9:21 |
|
|