Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 11:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Księga Kapłańska dziś (na wesoło) 
Autor Wiadomość
Post Księga Kapłańska dziś (na wesoło)
.
Znalazłem takie coś w internecie, ubawiłem się i przetłumaczyłem. Oryginał trudno odnaleźć, bo to krążyło kilka lat temu po sieci, ale wzór jest tutaj: Letter to Dr. Laura

W swojej audycji radiowej dr Laura Schlesinger powiedziała, że zgodnie z ortodoksyjnym prawem żydowskim homoseksualizm, zgodnie z Księgą Kapłaństką 18:22 jest obrzydliwością i nie może być zaakceptowany w żadnych okolicznościach.

Poniższa odpowiedź jest listem otwartym do dr Laury Schlesinger, napisaną przez obywatela USA i opublikowanym w internecie.

„Droga dr Lauro

Dziękuję za pani wysiłki aby nauczyć ludzi Bożego Prawa. Wiele się dowiedziałem z pani audycji i staram się dzielić tą wiedzą z kim tylko mogę. Kiedy ktoś broni homosekualnego stylu życia na przykład, po prostu przypominam in, że Księga Kapłańska 18:22 jasno mówi, że jest to obrzydliwość... Koniec dyskusji.

Potrzebuję jednak kilku porad w sprawie innych elementów Bożego Prawa i tego jak go przestrzegać:

1. Księga Kapłańska 25:44 mówi że mogę posiadać niewolników, zarówno mężczyzn jak i kobiety, pod warunkiem że pochodzą oni z narodów sąsiadujących. Mój przyjaciel twierdzi, że dotyczy to Meksykanów, ale nie Kanadyjczyków. Może pani wyjaśnić? Dlaczego nie mogę posiadać Kanadyjczyków?

2. Chciałbym sprzedać córkę do niewoli, zgodnie z Księgą Wyjścia 21:7. W dzisiejszych czasach, jak pani myśli, jaka byłaby rozsądna cena?

3. Wiem, że nie wolno mi obcować z kobietą, kiedy ma ona okres i jest nieczysta - Księga Kapłańska 15:19-24. Problem w tym, że - skąd mam to wiedzieć? Próbowałem pytać, ale większość kobiet się obraża.

4. Kiedy palę byka na ofiarę, wiem że jego zapach jest miły Panu: Księga Kapłańska 1:9. Problemem są moi sąsiedzi. Twierdzą, że dla nich ten zapach nie jest miły. Czy powinienem ich porazić?

5. Mam sąsiada, który upiera się pracować w szabat. Księga Wyjścia wyraźnie mówi, że powinien być ukarany śmiercią. Czy mam moralny obowiązek zabić go sam, czy powinienem zwrócić się o to do policji?

6. Mój kolega uważa, że nawet jeśli jedzenie małży jest obrzydliwością, Księga Kapłańska 11:10, to jest mniejszą obrzydliwością niż homoseksualizm. Nie zgadzam się z tym. Może to pani rozsądzić? Czy są jakieś "stopnie" obrzydliwości?

7. Księga Kapłańska 21:20 stanowi, że nie mogę się zbliżyć do Boga jeśli mam wadę wzroku. Przyznaję, że noszę okulary do czytania. Czy muszę mieć wzrok dokładnie 20/20 czy jest jakiś margines błędu?

8. Większość moich kolegów strzyże włosy, mimo że jest to wyraźnie zabronione w Księdze Kapłańskiej 19:27. Jaką śmiercią powinni zginąć?

9. Wiem z Księgi Kapłańskiej 11:6-8 że dotykanie skóry martwej świni czyni mnie nieczystym. Czy mogę grać w piłkę w rękawiczkach?

10. Mój wuj ma gospodarstwo. Przekracza zakazy Księgi Kapłańskiej 19:19 obsiewając to samo pole dwoma rodzajami ziarna, podobnie jak jego żona poprzez noszenie odzieży z dwóch różnych tkanin (mieszanka bawełny i polyestru). Poza tym bluźni i dużo przeklina. Czy trzeba trudzić całe miasteczko aby ich ukamienować? Księga Kapłańska 24:10-16. Nie moglibyśmy ich po prostu spalić prywatnie w rodzinie, tak jak tych, którzy dopuszczają się rozpusty? (Księga Kapłańska 20:14)

Wiem że studiowała pani te sprawy dogłębnie, jest zatem dobrze poinformowana, i wierzę, że może pani pomóc.

Raz jeszcze dziękuję za przypominanie nam, że Boże słowo jest wieczne i niezmienne. "

Pt maja 28, 2010 17:45

Post Re: Księga Kapłańska dziś (na wesoło)
Dean Wycoff, evangelical Christian
member of Moral Majority, Santa Clara County

"Jestem za karą śmierci.
Uważam że gejostwo powinno być zrównane z morderstwem i innymi grzechami.
Nasz rząd byłby odpowiedni do tego, by wykonywać egzekucje na homoseksualistach.
"

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano Pt maja 28, 2010 19:21 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

Pt maja 28, 2010 19:17
Elbrus, bracie... Toż ja specjalnie zaznaczyłem że do śmiechu ma być (może powinienem dać drukowanymi?) A Ty mi tu z horrorem wyjeżdżasz. :D

Pt maja 28, 2010 19:20

Z niektórych kiczowatych horrorów też można się pośmiać.
Dlaczego więc nie z takich poglądów?
Są one niebezpieczne, dlatego najlepszym wyjściem jest je obśmiać.
Tacy ludzie utrzymują poparcie, jeśli traktuje się ich poważnie.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt maja 28, 2010 19:25
No ja sam już nie wiem. Zamieściłem ten tekst na blogu, również w celach rozrywkowych raczej i... mam wielką debatę o grzeszności homoseksualizmu, dosłownym versus niedosłownym rozumieniu Pisma... Myślałem że wierzący mają jednak poczucie humoru. Ja z uczniami opowiadaliśmy sobie swego czasu kawały o nauczycielach i z niektórych rechotałem aż mi łzy ciekły. A tu?... Żal.

Już mi nawet zarzucono, że jako katolik (sic!) nie umiem odczytywać Biblii w poprawny, czyli dosłowny sposób. Zgłupiałem...

N maja 30, 2010 22:08

Mnie rozśmieszyło i nie szukam podtekstów, których nie ma;) Cóz=ż nadmiar powagi w życiu jest zdecydowanie destrukcyjny.

N maja 30, 2010 22:17
Och, zagubiona, od dziś zostajesz moją idolką. :mrgreen: Pierwsza osoba co myśli po mojemu... :brawo:

N maja 30, 2010 22:21

Hmmmm, a może Ty po mojemu.... :twisted:

N maja 30, 2010 22:54

A ja podziwiam goscia, ktory, nie da sie ukryc, zna Pismo doskonale. No i do tego dystans do wiary i siebie. Lubie taki humor. No i pokazal jak mozna prowadzic debate nie dyskredytujac przeciwnika lecz jego argumentację.

Dla mnie mistrz! Jego tekst mozna by przytaczac tym, ktorzy biora wszystko doslownie.

Pn maja 31, 2010 9:28

viewtopic.php?t=22903&p=517951 (Żyjąc rok zgodnie z Biblią)
//najlepsze jest jak opowiada o kamienowaniu cudzołożników :-D

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn maja 31, 2010 11:40

Powinieneś dopisać: z pozdrowieniami dla BIBLIJNYCH CHRZEŚCIJAN, twierdzących, że nadal nie wolno malować żadnych obrazów.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 31, 2010 11:54

Johnny99 napisał(a):
dla BIBLIJNYCH CHRZEŚCIJAN, twierdzących, że nadal nie wolno malować żadnych obrazów
To jacyś pseudo-ortodoksi muszą być - margines.
Prawdopodobnie adwentyści (ponoć niektórzy nie pozwalają nawet na robienie fotografii).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn maja 31, 2010 12:11

Czy nie wiecie,że niesprawiedliwi nie posiądą Królestwa Bożego?Ani rozpustnicy ,ani bałwochwalcy,ani cudzołoznicy ani rozwiężli,ani mężczyżni współżyjący z sobą,ani złodzieje,ani chciwi,ani pijacy,ani oszczercy,ani żdziercynie odziedziczą Królestwa Bożego 1 List do Koryntian
Tyle w tym temacie,pejsów już nie musimy nosić.......

Pn maja 31, 2010 13:12
A kobiety współżyjące ze sobą? Znaczy geje nie, a lesbijki tak? :D

Pn maja 31, 2010 13:19

jeszcze coś tam Św.Paweł o rozpuście i rozwiązłości wspomiał, natomiat na pederastię zwrócił uwagę jako wyjątkową obrzydliwość.Reszta perwersji mieści sie w kategoriach rozwiązłości i rozpusty i może dotyczyć również spaczonych relacji damsko-męskich.

Pn maja 31, 2010 13:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona