Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 15:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Aha:
wyjaśnij mi też dlaczego Jezus mówił o Bogu: "mój Bóg" z Ap. 3:12 - skoro nawiązujesz do tego wersetu.
I przy okazji wysil się co do tego wersetu:
Ap 7:10 BT "I głosem donośnym tak wołają: Zbawienie u Boga naszego, Zasiadającego na tronie i u Baranka."
Kim jest Bóg, który zasiada na tronie a kim jest Baranek?

N wrz 05, 2010 14:46
Tomek44 napisał(a):
Alus
Cytuj:
- "Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów" (Ap 3,12 ).....Duch, który od Ojca i Syna pochodzi.

Cały wszechświat pochodzi od Boga i Syna Bożego - co nie oznacza, iż wszechświat ten jest Bogiem wszechmocnym albo częścią Boga.

Cytuj:
Ale już nie wierzą - "Wierzcie Mi, że ja jestem w Ojcu, a Ojcec we Mnie" (J 14,11 )

Cały czas wierzą.
Jana 17:20-23 BT „Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie; aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał. I także chwałę, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy. Ja w nich, a Ty we Mnie! Oby się tak zespolili w jedno, aby świat poznał, żeś Ty Mnie posłał i żeś Ty ich umiłował tak, jak Mnie umiłowałeś.”
Fakt, że ktoś pozostaje w jedności z Bogiem i Jego Synem nie czyni go w ogóle ani Bogiem, ani częścią trójcy.

Cytuj:
Moze pokusisz sie wyjaścić co też miał na uwadze św Paweł pisząc - "...jeden Pan, Jezus Chrystus przez którego wszystko się stało" (1 Tym 2,5 )....co zawiera w sobie słowo "wszystko"?

Tym razem nie dam się wodzić Tobie za nos. Najpierw Ty mi wyjasnij co to znaczy: "Jeden jest Bóg, jeden też pośrednik pomiędzy Bogiam a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus". (1 Tym. 2,5)

CZŁOWIEK Jezus Chrsystu zapowiedziany w ST, pośrednik Nowego Przymierza (Hb 9,15 )
W ST pośrednikami byli Abraham, Mojżesz, prorocy.
Tomek44 napisał(a):
Aha:
wyjaśnij mi też dlaczego Jezus mówił o Bogu: "mój Bóg" z Ap. 3:12 - skoro nawiązujesz do tego wersetu.
I przy okazji wysil się co do tego wersetu:
Ap 7:10 BT "I głosem donośnym tak wołają: Zbawienie u Boga naszego, Zasiadającego na tronie i u Baranka."
Kim jest Bóg, który zasiada na tronie a kim jest Baranek?

Baranek Boży - (J 1,29-34; 1 P 1,19 ).
"Mój Bóg"
http://www.trinitarians.info/trojca/jez ... -110_1.htm
A czy niewierny Tomasz plutł 3 po 3 mówiąc: "Pan mój i Bóg mój" (J 20,28 )????

N wrz 05, 2010 16:53

Alus napisał(a):
CZŁOWIEK Jezus Chrsystu zapowiedziany w ST, pośrednik Nowego Przymierza (Hb 9,15 )
W ST pośrednikami byli Abraham, Mojżesz, prorocy.

Trafiłaś w samo sedno!!!! Jesteś genialna Alus.
Dzięki Tobie uświadomiłem sobie (albo przypomniałem), że Jezus po zmartwychwstaniu jest tak naprawdę CZŁOWIEKIEM (rzecz jasna nie takim jak my, czyli posiadający grzeszne ciała fizyczne, tylko doskonałe i nieśmiertelne ciało duchowe - 1 Kor. 15:44, 54).
Właśnie ta konstatacja pozostaje w pełnej harmonii np. z poniższymi wersetami:
Rzym. 8:14-17 BT: „Albowiem wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi. Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, by się znowu pogrążyć w bojaźni, ale otrzymaliście ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: Abba, Ojcze! Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi. Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale.”
Jest rzeczą logiczną, dlaczego Jezus, a nie żaden anioł, będzie Królem w Królestwie Bożym, wraz ze 144.000 innymi ludźmi - współkrólami (Ap. 5:10, Ap. 22:5), aż do czasu, kiedy Jezus wszelką władzę SWEMU Bogu (1 Kor. 15:24-28) - albowiem Jezus, a nie żaden inny anioł stał się człowiekiem. A skoro człowiekiem - to nie Bogiem.
Cytuj:
"Mój Bóg"
http://www.trinitarians.info/trojca/jez ... -110_1.htm

Całkowicie bzdurny fundament całych wywodów w artykuliku pod tym linkiem, zakładający, że o "boskości" Jezusa w Ps. 110:1 ma świadczyć sformułowanie "rzekł do Pana mego". Ileż razy w Biblii określenie "mój Pan" odnosiło się do ludzi.
WYSIL się więc PROSZĘ na coś mądrzejszego.

Cytuj:
A czy niewierny Tomasz plutł 3 po 3 mówiąc: "Pan mój i Bóg mój" (J 20,28 )????

Jak w pełni ustosunkujesz się do wszystkich wcześniejszych zapodanych przeze mnie wersetów biblijnych to zrozumiesz, dlaczego Jezus nie jest Bogiem Wszechmocnym, tylko Jego Ojciec (np. 1 Kor. 8:5, 6; 1 Tym. 2:5 i inne)

N wrz 05, 2010 19:28
Tomek44 napisał(a):
Dzięki Tobie uświadomiłem sobie (albo przypomniałem), że Jezus po zmartwychwstaniu jest tak naprawdę CZŁOWIEKIEM (rzecz jasna nie takim jak my, czyli posiadający grzeszne ciała fizyczne, tylko doskonałe i nieśmiertelne ciało duchowe - 1 Kor. 15:44, 54).
Rzym. 8:14-17 BT: „Albowiem wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi. Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, by się znowu pogrążyć w bojaźni, ale otrzymaliście ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: Abba, Ojcze! Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi. Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale.”
Jest rzeczą logiczną, dlaczego Jezus, a nie żaden anioł, będzie Królem w Królestwie Bożym, wraz ze 144.000 innymi ludźmi - współkrólami (Ap. 5:10, Ap. 22:5), aż do czasu, kiedy Jezus wszelką władzę SWEMU Bogu (1 Kor. 15:24-28) - albowiem Jezus, a nie żaden inny anioł stał się człowiekiem. A skoro człowiekiem - to nie Bogiem.

U Boga nie ma rzeczy niemożliwych, będąc Bogiem być przez kilkanascie lat przyjść na świat w postaci człowieka żaden problem.
Problem z bóstwem Chrystusa mają ludzie, którzy wersy "Uczynił go na obraz i podobieństwo swoje" odczytują "Bóg jest na podobieństwo moje i miarę mego pojmowania".
Dlatego ograniczają Boga na miarę swoich wyobrażeń.
Liczbę 144 tys w jednym wersie odczytują literalnie, nie dostrzegają, że w kolejnym wersie tejże Apokalipsy pisze o nieprzebranej ilości zbawionych, trudnej do policzenia.
Cytuj:
Jak w pełni ustosunkujesz się do wszystkich wcześniejszych zapodanych przeze mnie wersetów biblijnych to zrozumiesz, dlaczego Jezus nie jest Bogiem Wszechmocnym, tylko Jego Ojciec (np. 1 Kor. 8:5, 6; 1 Tym. 2:5 i inne)

Cóż tłumaczyć skoro Ty Boga ustawiasz wedle własnej miary "na obraz i podobieństwo Twoje".
Więc nie ma co i oczekiwać, że potrafisz wyjasnić co tez oznacza "..jeden PAN, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało" (1 Kor 8,6)
Jeśli nie wyjasnili Ci "oświeceni" ŚJ - Bóg jest Panem (Joz 3,11; Mi 4,13; Ps 97,5 )..

Pn wrz 06, 2010 8:26

Alus napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

U Boga nie ma rzeczy niemożliwych, będąc Bogiem być przez kilkanascie lat przyjść na świat w postaci człowieka żaden problem.

Tak uczą na lekcjach religii. Ale w Piśmie świętym nigdzie nie pisze: "Bóg Wszechmocny stał się człowiekiem".

Cytuj:
Liczbę 144 tys w jednym wersie odczytują literalnie, nie dostrzegają, że w kolejnym wersie tejże Apokalipsy pisze o nieprzebranej ilości zbawionych, trudnej do policzenia.

Jakże nie???!!! Cały czas uczymy, że jest 144.000 WSPÓŁKRÓLÓW Chrystusa, a także wielka rzesza (wielki tłum) ludzi ze wszystkich narodów - którzy będą PODDANYMI tychże KRÓLÓW z Chrystusem na czele.
Twoja natomiast interpretacja doprowadza do absurdu.
Spójrz np. na 1Krl 4:22-23 Bw:

„(22)Do wyżywienia Salomon potrzebował w ciągu jednego dnia trzydzieści korców mąki przedniej i sześćdziesiąt korców mąki zwykłej,
(23)dziesięć tucznych wołów, dwadzieścia wołów z pastwiska i sto owiec, oprócz jeleni, gazeli, saren i tucznego drobiu.”

W jednym wersecie jest mowa o mące, a w następnym o zwierzętach.
Twoja interpretacja zakłada, że mąka to to samo co zwierzęta - no bo "w kolejnym wersecie pisze".

Tymczasem wystarczy się zastanowić: gdyby WSZYSCY ludzie mieli być WSPÓŁKRÓLAMI wraz z Chrystusem w Królestwie Bożym, to KTO BYŁBY PODDANYM???!!! Odpowiedź jest prosta: nie wszyscy ludzie mogą być współkrólami, tylko określona liczba osób (akurat 144.000). Reszta natomiast to poddani (wielki nieprzeliczony tłum).
Cytuj:
Cytuj:

Cóż tłumaczyć skoro Ty Boga ustawiasz wedle własnej miary "na obraz i podobieństwo Twoje".

Zauważyłem, że często posiłkujesz się artykulikami z trinitarians.info. Skoro jednak nie zapodałaś żadnego linka, to oznacza że jeszcze nic tam nie znalazłaś. I nic dziwnego - no bo rzeczone wersety w tak jasny sposób zaprzeczają trójcy, że jedynym wyjściem dla osób nauczających o trójcy jest najlepiej zapomnieć o ich istnieniu. Bądź też tak jak Ty to czynisz, przytaczać tylko fragmenty tych wersetów mówiące o Jezusie, "wyrzucając do śmieci" pozostałe ich części które mówią o Bogu Ojcu.
Cytuj:
Więc nie ma co i oczekiwać, że potrafisz wyjasnić co tez oznacza "..jeden PAN, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało" (1 Kor 8,6)

Już wcześniej wyjaśniłem - Syn Boży uczestniczył bezposrednio przy stwarzaniu wszechświata - był wykonawca woli Boga. A po drugie - wyrwałaś te słowa z kontekstu, bo "wyrzuciłaś do śmieci" pierwszą cześć wersetu 1 Kor. 8:6, gdzie pisze wyraźnie, że „dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy(...)".
Najpierw zastanów się nad tym co to znaczy "OD KTÓREGO wszystko pochodzi" i co to znaczy: "DLA KTÓREGO my istniejemy", zanim zrozumiesz rolę Syna Bożego w zamierzeniu Boga Ojca - jako DOSKONAŁEGO WYKONAWCY Jego woli. To Bóg Ojciec jest źródłem wszystkiego i dla Boga Ojca istniejemy.
1Kor 15:24-28 BT „Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc.Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy.Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć.Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał.A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich.”
Cytuj:
Jeśli nie wyjasnili Ci "oświeceni" ŚJ - Bóg jest Panem (Joz 3,11; Mi 4,13; Ps 97,5 )..

Twoja interpretacja w takim razie zakłada, że i Abraham jest Bogiem. Wszak Efron do Abrahama rzekł następująco:
Rdz 23:15 BT "Panie mój, posłuchaj mnie: ziemia warta czterysta syklów srebra - suma niewielka dla mnie i dla ciebie - pochowaj swoją zmarłą!"

Pn wrz 06, 2010 12:04
Tomek44 napisał(a):
Tak uczą na lekcjach religii. Ale w Piśmie świętym nigdzie nie pisze: "Bóg Wszechmocny stał się człowiekiem".

Ale za to w waszej interpretacji pisze: "Bóg okrutnik skazał na męczarnie niewinnego człowieka Jezusa"

Cytuj:
Jakże nie???!!! Cały czas uczymy, że jest 144.000 WSPÓŁKRÓLÓW Chrystusa, a także wielka rzesza (wielki tłum) ludzi ze wszystkich narodów - którzy będą PODDANYMI tychże KRÓLÓW z Chrystusem na czele.

Może zamist posiłkowac się ST zinterpretujesz dalej Apokalipsę, na która powołujesz się przy 144 tys. (Ap 14,3-5; 7,9 )....niewygodne? :D

Cytuj:
Tymczasem wystarczy się zastanowić: gdyby WSZYSCY ludzie mieli być WSPÓŁKRÓLAMI wraz z Chrystusem w Królestwie Bożym, to KTO BYŁBY PODDANYM???!!! Odpowiedź jest prosta: nie wszyscy ludzie mogą być współkrólami, tylko określona liczba osób (akurat 144.000). Reszta natomiast to poddani (wielki nieprzeliczony tłum).

Zapomniałeś tylko - Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Sługa nie jest większy od swego pana, ani wysłannik od tego, który go posłał".
Królowanie niebieskie ma nic współnego z "zarządzaniem poddanymi"....przed Bogiem wszyscy ludzie są równi.
Cytuj:
Zauważyłem, że często posiłkujesz się artykulikami z trinitarians.info. Skoro jednak nie zapodałaś żadnego linka, to oznacza że jeszcze nic tam nie znalazłaś. I nic dziwnego - no bo wersety w tak jasny sposób zaprzeczają trójcy, że jedynym wyjściem dla osób nauczających o trójcy jest najlepiej zapomnieć o ich istnieniu. Bądź też tak jak Ty to czynisz, przytaczać tylko fragmenty tych wersetów mówiące o Jezusie, "wyrzucając do śmieci" pozostałe ich części które mówią o Bogu Ojcu.

Zwłaszcza zaprzeczają słowa Chrystusa (J 15,26 ).
Cytuj:
Już wcześniej wyjaśniłem - Syn Boży uczestniczył bezposrednio przy stwarzaniu wszechświata - był wykonawca woli Boga.

Jako kto?....przed stworzeniem człowieka, czy po????

Pn wrz 06, 2010 12:32

Alus napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Ale za to w waszej interpretacji pisze: "Bóg okrutnik skazał na męczarnie niewinnego człowieka Jezusa"

Widzę, że masz pierwsze objawy histerii. Proponuję spacer (jesli masz urlop jak ja oraz znośną pogodę).

Cytuj:
Cytuj:

Może zamist posiłkowac się ST zinterpretujesz dalej Apokalipsę, na która powołujesz się przy 144 tys. (Ap 14,3-5; 7,9 )....niewygodne? :D

Ależ skąd!
Ap 5:10 BT "i uczyniłeś ich Bogu naszemu królestwem i kapłanami, a będą królować na ziemi." (a zatem nie wszyscy "dobrzy ludzie" idą do nieba, większość, tj "wielki tłum" pozostanie na ziemi)
Ap 20:6 BT "Błogosławiony i święty, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu: nad tymi nie ma władzy śmierć druga, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z Nim królować tysiąc lat."
Cytuj:
Cytuj:

Zapomniałeś tylko - Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Sługa nie jest większy od swego pana, ani wysłannik od tego, który go posłał".
Królowanie niebieskie ma nic współnego z "zarządzaniem poddanymi"....przed Bogiem wszyscy ludzie są równi.

Mimo wszystko jednak "królowanie" nie oznacza anarchii, pozwalania na wszystko co się ludziom żywnie podoba, w tym i na grzechy bedące obrzydliwością dla Boga, lecz na właśnie takim zarządzaniu, aby ludzi doprowadzic do doskonałości. Tak jak Mojżesz "zarządzał" Izraelitami, a następnie sędziowie i królowie w Izraelu, tak samo Chrystus ze 144.000 współkrólami też będą "zarządzać". Inaczej nie byłoby sensu używac nazwy KRÓLESTWO Boże.
Cytuj:
Cytuj:
Zauważyłem, że często posiłkujesz się artykulikami z trinitarians.info. Skoro jednak nie zapodałaś żadnego linka, to oznacza że jeszcze nic tam nie znalazłaś. I nic dziwnego - no bo wersety w tak jasny sposób zaprzeczają trójcy, że jedynym wyjściem dla osób nauczających o trójcy jest najlepiej zapomnieć o ich istnieniu. Bądź też tak jak Ty to czynisz, przytaczać tylko fragmenty tych wersetów mówiące o Jezusie, "wyrzucając do śmieci" pozostałe ich części które mówią o Bogu Ojcu.

Zwłaszcza zaprzeczają słowa Chrystusa (J 15,26 ).

Znów dyskutujesz w taki sposób w jaki opisał arcana.... Rzucasz jakimś wersecikiem, ktory niczego nie wnosi do dyskusji i NIE UZASADNIASZ, dlaczego ten werset jest przydatny w dyskusji.
Innymi słowy: równie dobrze mogłabyś powiedzieć, że śnieg w sierpniu na Kasprowym dowodzi, iż mamy już grudzień...
Trzymaj się PROSZĘ tematu - tj. omawianych wersetów z 1 Kor. 8:5,6 oraz 1 Tym. 2:5, które dla Jana Lewandowskiego i jego kolegi są nie do przeskoczenia.

Pn wrz 06, 2010 13:04

I jeszcze jedno:
Odnośnie Jana 15:26, gdybyś nie wyrwała ze swej pamięci, że w 1 Kor. 8:6 pisze, że od Boga Ojca WSZYSTKO POCHODZI, to byś lepiej zroziumiała Jana 15:26

Pn wrz 06, 2010 13:10
Tomek44 napisał(a):
Widzę, że masz pierwsze objawy histerii. Proponuję spacer (jesli masz urlop jak ja oraz znośną pogodę).

Histeria???....każdy myslący człowiek nie będzie miał watpiwości, że tylko ktoś okrutny skazuje niewinnego na śmierć.

Cytuj:
Ależ skąd!
Ap 5:10 BT "i uczyniłeś ich Bogu naszemu królestwem i kapłanami, a będą królować na ziemi." (a zatem nie wszyscy "dobrzy ludzie" idą do nieba, większość, tj "wielki tłum" pozostanie na ziemi)
Ap 20:6 BT "Błogosławiony i święty, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu: nad tymi nie ma władzy śmierć druga, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z Nim królować tysiąc lat."

Alez uciekasz od meritum :D ....kolejne wersy, które nic nie wnoszą....powtarzam wyrażnie Apokalipsa 14, 3-5 i 7,9.
Cytuj:
Mimo wszystko jednak "królowanie" nie oznacza anarchii, pozwalania na wszystko co się ludziom żywnie podoba, w tym i na grzechy bedące obrzydliwością dla Boga, lecz na właśnie takim zarządzaniu, aby ludzi doprowadzic do doskonałości. Tak jak Mojżesz "zarządzał" Izraelitami, a następnie sędziowie i królowie w Izraelu, tak samo Chrystus ze 144.000 współkrólami też będą "zarządzać". Inaczej nie byłoby sensu używac nazwy KRÓLESTWO Boże.

Królowanie znaczy służenie.
Cytuj:
Znów dyskutujesz w taki sposób w jaki opisał arcana.... Rzucasz jakimś wersecikiem, ktory niczego nie wnosi do dyskusji i NIE UZASADNIASZ, dlaczego ten werset jest przydatny w dyskusji.
Innymi słowy: równie dobrze mogłabyś powiedzieć, że śnieg w sierpniu na Kasprowym dowodzi, iż mamy już grudzień...
Trzymaj się PROSZĘ tematu - tj. omawianych wersetów z 1 Kor. 8:5,6 oraz 1 Tym. 2:5, które dla Jana Lewandowskiego i jego kolegi są nie do przeskoczenia.

Jak najbardzie w temacie.....Chrystus bowiem pokazał co znaczy królowanie....SŁUŻENIE wzajem....nie marzenia o władaniu poddanymi :D

A co z tym Chrystusem stwarzającym wszechświat???

Pn wrz 06, 2010 13:17

Cytuj:
Cytuj:
Ależ skąd!

Alez uciekasz od meritum :D ....kolejne wersy, które nic nie wnoszą....powtarzam wyrażnie Apokalipsa 14, 3-5 i 7,9.

Tym sposobem właśnie udowodniłaś, że 144.000 to nie może być każdy dowolny człowiek z "wielkiego tłumu", lecz tylko ten, kto spełnia określone kryteria w tychże własnie wersetach.
Z drugiej jednak strony: tyle wystarczy na ten temat z mej strony - aby nie offtopować. Chcesz dowiedzieć się więcej szczegółów? To załóż stosowny wątek o tych wersetach, i najlepiej sama się najpierw wysil i przedstaw własną interpretację. U Jana Lewandowskiego chyba nie znajdziesz ratunku.....

Cytuj:
Cytuj:

Królowanie znaczy służenie.

Między innymi tak. Ale nie tylko.
Cytuj:
Cytuj:

Jak najbardzie w temacie.....Chrystus bowiem pokazał co znaczy królowanie....SŁUŻENIE wzajem....nie marzenia o władaniu poddanymi :D

Inne aspekty królowania: wypędzenie kupców ze świątyni (za jego życia na ziemi), zniszczenie w przyszłości wszystkich niegodziwych ludzi (wielokrotnie Biblia o tym pisze) i usunięcie zarówno wszystkich innych rządów ludzkich (Dan. 2:44) oraz religii fałszywych (vide: nierządnica Babilon Wielki). Wobec takich podmiotów Jezus oraz współkrólowie nie będą usłużni.
Innymi słowy Chrystus i 144.000 współkrólów będą usługiwać tylko tym, którzy będą prawdziwymi naśladowcami Chrystusa
Mt 7:21-23 BT „Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia? Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!”
Tak więc zamiast zgłębiać nauki Jana Lewandowskiego i jego kolegi, to lepiej zapoznaj się z wymaganiami Boga wobec ludzi.

Pn wrz 06, 2010 14:12
Tomek44 napisał(a):
Tym sposobem właśnie udowodniłaś, że 144.000 to nie może być każdy dowolny człowiek z "wielkiego tłumu", lecz tylko ten, kto spełnia określone kryteria w tychże własnie wersetach.

Jeśli tak literalnie odczytujesz ów cytat, to nie zapomninaj: "ze wszystkich pokoleń synów Izraela" (Ap 7,4)....jeśli wywodzisz się z pokolenia synów Izraela, tyczy to Ciebie :D
Cytuj:
Inne aspekty królowania: wypędzenie kupców ze świątyni (za jego życia na ziemi),

To ewidentny przykład służby Bogu.
Cytuj:
zniszczenie w przyszłości wszystkich niegodziwych ludzi (wielokrotnie Biblia o tym pisze) i usunięcie zarówno wszystkich innych rządów ludzkich (Dan. 2:44) oraz religii fałszywych (vide: nierządnica Babilon Wielki). Wobec takich podmiotów Jezus oraz współkrólowie nie będą usłużni.
Innymi słowy Chrystus i 144.000 współkrólów będą usługiwać tylko tym, którzy będą prawdziwymi naśladowcami Chrystusa
Mt 7:21-23 BT „Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia? Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!”
Tak więc zamiast zgłębiać nauki Jana Lewandowskiego i jego kolegi, to lepiej zapoznaj się z wymaganiami Boga wobec ludzi.

Napewno nie wejdzie pyszałek uzurpujący sobie rangę równą Bogu mianujący się współkrólem...."..czy możecie pic kielich, który Ja mam pić, albo przyjąć chrzest, którym Ja mam byc ochrzczony?".....

Wt wrz 07, 2010 8:07

Alus napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Jeśli tak literalnie odczytujesz ów cytat, to nie zapomninaj: "ze wszystkich pokoleń synów Izraela" (Ap 7,4)....jeśli wywodzisz się z pokolenia synów Izraela, tyczy to Ciebie :D

Wystarczy mi życie wieczne w raju na ziemi pod panowaniem Królestwa Bożego :)
Cytuj:
Cytuj:
Inne aspekty królowania: wypędzenie kupców ze świątyni (za jego życia na ziemi),

To ewidentny przykład służby Bogu.

I jednocześnie pokazanie jakich postaw przyszły Król, wraz ze współkrólami, nie będą tolerować.
Cytuj:
Cytuj:
zniszczenie w przyszłości wszystkich niegodziwych ludzi (wielokrotnie Biblia o tym pisze) i usunięcie zarówno wszystkich innych rządów ludzkich (Dan. 2:44) oraz religii fałszywych (vide: nierządnica Babilon Wielki). Wobec takich podmiotów Jezus oraz współkrólowie nie będą usłużni.

Napewno nie wejdzie pyszałek uzurpujący sobie rangę równą Bogu mianujący się współkrólem...."..czy możecie pic kielich, który Ja mam pić, albo przyjąć chrzest, którym Ja mam byc ochrzczony?".....

Masz rację. Wymagania do bycia współkrólem sa naprawdę wysokie. Taki współkról, chociaż bedzie współdziedzicem Chrystusa, to nigdy nie będzie się uznawał za równego Bogu (nawet Chrystus powiedział: "Ojciec większy jest niż ja" Jana 14:28), ani też sam nie bedzie się mianował - lecz tylko Bóg powołuje na współkrólów poprzez Swego ducha:
Rz 8:14-17 BT „Albowiem wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi. Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, by się znowu pogrążyć w bojaźni, ale otrzymaliście ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: Abba, Ojcze! Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi. Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale.”

Wt wrz 07, 2010 20:51

Johnny99 napisał(a):
Ale ja nie pytałem, ilu jest Bogów wszechmocnych, tylko ilu ich jest w sumie.
Gdybyś przejrzał poprzednią stronę, to byś wiedział, że jest ich więcej niż jeden:
Tomek44 napisał(a):
J 10:34-36 BT „Odpowiedział im Jezus:
Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście?
Jeżeli /Pismo/ nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić
to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat,
mówicie: Bluźnisz, dlatego że powiedziałem: Jestem Synem Bożym?”

Psalm. Asafowy. Bóg powstaje w zgromadzeniu bogów, pośrodku bogów sąd odbywa:
(Ps 82:1)

Wj 4:16; 1Kor 8:5-6

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn wrz 20, 2010 14:45

Rzymian 8:32-34
"On, który nawet własnego Syna nie oszczędził, ale Go za nas wszystkich wydał, jakże miałby wraz z Nim i wszystkiego nam nie darować?* Któż może wystąpić z oskarżeniem przeciw tym, których Bóg wybrał? Czyż Bóg, który usprawiedliwia? Któż może wydać wyrok potępienia? Czy Chrystus Jezus, który poniósł [za nas] śmierć, co więcej - zmartwychwstał, siedzi po prawicy Boga i przyczynia się za nami?"

Komentarz unitarny: Bóg wydał Jezusa za grzechy świata, wzbudził go z martwych a teraz zasiada on po prawicy Boga sprawując rolę arcykapłana wstawiającego się u Boga za grzesznymi ludźmi gdyż przebaczenie jest możliwe na podstawie jego krwi.

Rzymian 10:9
"Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie"

Komentarz unitany: Wyznanie wiary którego centralnym punktem jest wiara w to że BÓG WSKRZESIŁ JEZUSA. Kolejny z dziesiatek wersetów mówiących o tym że wskrzeszenia dokonał Bóg. Jak widać jednym z centralnych elementem wiary chrześcijańskiej nie jest bóstwo Chrystusa ale wiara w to że Bóg wskrzesił go z martwych obok wartości samej ofiarnej śmierci.

Rzymian 14:6-9
"6 Kto przestrzega pewnych dni, przestrzega ich dla Pana, a kto jada wszystko - jada dla Pana. Bogu przecież składa dzięki. A kto nie jada wszystkiego - nie jada ze względu na Pana, i on również dzięki składa Bogu. 7 Nikt zaś z nas nie żyje dla siebie i nikt nie umiera dla siebie: 8 jeżeli bowiem żyjemy, żyjemy dla Pana; jeżeli zaś umieramy, umieramy dla Pana. I w życiu więc i w śmierci należymy do Pana. 9 Po to bowiem Chrystus umarł i powrócił do życia, by zapanować tak nad umarłymi, jak nad żywymi"

Komentarz unitarny: Fragment mówiący o życiu dla Boga, pod koniec wzmianka o Chrystusie. Niewiele wnoszący do rozważanego tematu.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn paź 11, 2010 12:24

Hebrajczyków 1:8-9

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr paź 13, 2010 23:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 84  Następna strona