Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens?
...a takze nie dowiedzieliście się czy jest życie na Marsie. Ale widze że macie skłonność do rozważania tego czego sie nie dowiedzieliście, zamiast zająć się tym co napisałem.
Zwłaszcza że wyraźnie podaję Ci i odpowiedź np. w sprawie stosunku do religii i (jeśli naprawdę chcesz się czegoś dowiedzieć a nie plaplać w Internecie) link na miejsce gdzie opisałem sprawę dokładnie i faktograficznie a Ty nadal piszesz że się "nie dowiedziałeś" jaki jest stosunek do religii.
Więc chyba nie ma sensu pisać dalej - niech tak już dla Was NSDAP (Niemiecka Narodowa Socjalistyczna Partia Robotnicza) pozostanie "prawicą". Czy to mój problem ?
|
Cz paź 28, 2010 15:19 |
|
|
|
 |
AHAWA
|
Skrajna lewic i Skrajna prawica to przejawy tzw. faszyzmu, nazizmu, bolszewizmu i innych zboczeń ludzkości.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Cz paź 28, 2010 15:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
AHAWA napisał(a): Skrajna lewic i Skrajna prawica to przejawy tzw. faszyzmu, nazizmu, bolszewizmu i innych zboczeń ludzkości. Nie. Powiedzieć o kimś "skrajny prawicowiec" to tak jak powiedzieć że ktoś jest "skrajnie uczciwy". Własnie dlatego prawica nazywa się "prawica', dlatego z "prawa" wywodzą się słowa "prawy", "prawość" (w przeciwieństwie do rzeczy załatwianych "na lewo" i "lewizny" oraz różnych "lewych" gości z "lewymi" papierami")
|
Cz paź 28, 2010 15:25 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
Marek MRB napisał(a): Własnie dlatego prawica nazywa się "prawica', dlatego z "prawa" wywodzą się słowa "prawy", "prawość" (w przeciwieństwie do rzeczy załatwianych "na lewo" i "lewizny" oraz różnych "lewych" gości z "lewymi" papierami") Terminy "lewica" i "prawica" pochodzą z okresu Rewolucji Francuskiej, gdy w Zgromadzeniu Narodowym mieszczaństwo zasiadało po lewej stronie przewodniczącego, a arystokracja i duchowieństwo po prawej. Stąd "lewica" to określenie socjalistów, a "prawica": konserwatystów. Określenie "skrajny" używa się do obu stron, gdy posiadają one radykalne programy bądź metody działania.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Cz paź 28, 2010 15:36 |
|
 |
Elbrus
|
Marek MRB napisał(a): Ale widze że macie skłonność do rozważania tego czego sie nie dowiedzieliście, zamiast zająć się tym co napisałem. Nie - to co napisałeś rozważyłem i jestem bogatszy o tą wiedzę. Dziękuję. Marek MRB napisał(a): Zwłaszcza że wyraźnie podaję Ci i odpowiedź np. w sprawie stosunku do religii i (jeśli naprawdę chcesz się czegoś dowiedzieć a nie plaplać w Internecie) link na miejsce gdzie opisałem sprawę dokładnie i faktograficznie a Ty nadal piszesz że się "nie dowiedziałeś" jaki jest stosunek do religii. Wiem jaki był stosunek do religii w NSDAP - nie wiem jak było w innych reżimach totalitarnych, bo nie napisałeś. No i definicji jak nie było, tak nie ma...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz paź 28, 2010 15:53 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Nie zapomnijmy ktora reka wyciera sie pupsko. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz paź 28, 2010 16:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Wiem jaki był stosunek do religii w NSDAP - nie wiem jak było w innych reżimach totalitarnych, bo nie napisałeś. No i definicji jak nie było, tak nie ma... Bo rozmawiamy o NSDAP. Nie sądzisz chyba że zrobię tu analizę wszystkich reżimów totalitarnych z podziałem na różne sfery życia. Jeszcze co do lewicowości NSDAP - zróbcie prosty test. Znajdźcie obszary w których podchodziła inaczej niż stalinizm.
|
Cz paź 28, 2010 16:34 |
|
 |
Elbrus
|
Marek MRB napisał(a): Bo rozmawiamy o NSDAP. To ty rozmawiasz (i tylko o niektórych aspektach). Marek MRB napisał(a): Nie sądzisz chyba że zrobię tu analizę wszystkich reżimów totalitarnych z podziałem na różne sfery życia. Faszyzm (skrajna lewica) i skrajna prawica - o więcej nie proszę. Możesz to rozbić na dwie podgrupy: ideologie w teorii (definicje książkowe) oraz ideologie w praktyce. Marek MRB napisał(a): Jeszcze co do lewicowości NSDAP - zróbcie prosty test. Znajdźcie obszary w których podchodziła inaczej niż stalinizm. Postaram się.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz paź 28, 2010 17:06 |
|
 |
ziele_force
|
Cytuj: Nie. Powiedzieć o kimś "skrajny prawicowiec" to tak jak powiedzieć że ktoś jest "skrajnie uczciwy". Własnie dlatego prawica nazywa się "prawica', dlatego z "prawa" wywodzą się słowa "prawy", "prawość" (w przeciwieństwie do rzeczy załatwianych "na lewo" i "lewizny" oraz różnych "lewych" gości z "lewymi" papierami") haha warto wspomnieć o złych szewcach, którzy jak wiemy klną, piją i kopcą. Dobrze, że buty kupuję w sklepie a nie u szewca, bo jeszcze ta zaraza by przeszła na mnie. Zapomniałeś dodać, że w ruchu drogowym ten po prawej ma pierwszeństwo na skrzyżowaniu, że jest ruch prawostronny i że te lewackie Brytole robią na odwrót bo sieją lewacką propagandę  Współczuję i zaśmiewam się do łez  . Cytuj: Naziści chcieli zdecydowanie zrobić "nową tradycję", Tak walczyli z Bożym Narodzeniem, a jednocześnie odwoływali się, podobnie jak szlachta polska do summerów, do aryjskich korzeni. Przecież nie tworzyli nowej rasy, tylko "wzięli" ją z tradycji. Cytuj: NSDAP: NIE, III Rzesza była próbą stworzenia zjednoczonej Europy Nie Rzesza była próbą stworzenia Niemiec jako rasy panów. Jeżeli wszyscy agresorzy, którzy podbijają inne narody podpadają pod etykietkę "eurofil" to okej. Cytuj: sprzeciw wobec migracji. Nie zrozumiałeś tego. Tutaj chodzi o napływ innych ludów niż naród na tereny państwa. To skrajni prawicowcy we Włoszech, Francji, Wielkiej Brytanii chcą wyrzucić immigrantów, co jest sprzeciwem wobec migracji. NSDAP chciała się pozbyć Żydów i innych nieczystych ludów.
|
Cz paź 28, 2010 18:34 |
|
 |
Daniel86
|
Marek MRB napisał(a): Bo rozmawiamy o NSDAP. To jest właśnie Twój błąd. My tu nie rozmawiamy o NSDAP tylko o tym, co jest lewicowe a co prawicowe. Konkretnymi przykładami możemy się tylko podpierać, ale nie możemy ich uważać za wzór idealnej lewicy lub prawicy, bo nie ma takiej partii, która miałby tylko lewicowe albo tylko prawicowe postulaty. Można jedynie stwierdzić przewagę jednych postulatów nad drugimi. Przykładem może być PiS, które jest umiarkowanie lewicowe w sprawach gospodarczych ("Solidarna Polaka), ale prawicowe we wszystkim innym. Nie odpowiedziałeś na pytanie: czy ktoś kiedykolwiek twierdził, że komunizm jest prawicowy? Moim zdaniem nie. Owszem, zwolnicy komunizmu twierdzili, że komunizm jest dobry, że tylko wykonanie złe, ale nie mówili, że jest prawicowy. Sądzę nawet, że zwolnicy komunizmu są dumni z tego, że komunizm jest lewicowy a nie prawicowy. Nie odpowiedziałeś też na pytanie: jak się to stało, że tylko Ty jedyny na całym świecie znasz prawdę o tym, co lewicowe a co prawicowe? Z resztą ta dyskusja o tyle nie ma sensu, że jest tylko o nazwę.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Cz paź 28, 2010 19:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jesteście żałośni. Dyskusja toczy się o to czy hitleryzm był lewicowy. Jak Wam udowodniłem że nie to teraz "nie rozmawiamy o NSDAP tylko o tym, co jest lewicowe a co prawicowe."  Uśmiałem się jak norka. Do tego idiotyczne pytania czy ktoś twierdził że komunizm jest prawicowy albo jak to jest ze "ja jeden wiem" że NSDAP była lewicowa. Trochę godności panowie. Przegrywać też trzeba umieć. EOT
|
Cz paź 28, 2010 19:20 |
|
 |
Elbrus
|
Daniel86 napisał(a): Z resztą ta dyskusja o tyle nie ma sensu, że jest tylko o nazwę. To jest dyskusja o "AŻ" nazwę. Marek MRB napisał(a): Trochę godności panowie. Przegrywać też trzeba umieć. EOT Niech żyje cywilizacja łacińska! 
|
Cz paź 28, 2010 19:21 |
|
 |
AHAWA
|
Dural napisał(a): Nie zapomnijmy ktora reka wyciera sie pupsko.  a to też różnie:D mam znajomka mańkuta... Marek MRB, skrajni prawicowcy nie są uczciwi i to wiem na pewno bo gdyby byli to by nie byli skrajni, tacy ludzie robią wiele zła dopuszczają się np. zabójstw w imię źle pojmowanej religii, poglądów politycznych itd. itp. skrajna lewica to samo tyle że tutaj przyjmuje się religii nie ma ale za to jest wojujący ateizm który też można nazwać religią niewiary posługującą się ostrą amunicją albo innymi środkami przemocy...
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Cz paź 28, 2010 23:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: dopuszczają się np. zabójstw w imię źle pojmowanej religii, poglądów politycznych itd. Może jakiś przykład ? Nie przypuszczałem że i Ty Brutusie masz pod tym względem namieszane w głowie. Ech, nie doceniam widać siły propagandy... Teraz rozumiem dlaczego Rodacy głosują tak jak głosują mimo że są okłamywani, obietnice wyborcze nie są wykonywane, kraj jest robiony w bambuko przez sąsiadów, podatki podnoszone itd. To zatrważające.
|
Cz paź 28, 2010 23:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zaczelabym od uwagi, ze aktualne dywagacje maja malo wspolnego z oficjalnym tematem watku i moze warto byloby je wydzielic? Bo szkoda usunac...
Zanim zginiemy w oparach ideologii, i ci, ktorzy uwazaja sie za prawych beda decydowac, co jest prawe, czyli prawicowe, proponowalabym wrocic do podstawowych definicji, bez wartosciowania. Dopoki nie ustali sie obiektywnych okreslen, nie ma o czym rozmawiac. Kompas bardzo mi sie podoba, choc ja bym mu dodala jeszcze jedna os. Socjolog by to na pewno lepiej nazwal, tak ze nie bede sie upierac przy okresleniach.
Zalozenie podstawowe: lewica jest za absolutna swoboda/wolnoscia jednostki, prawica za podporzadkowaniem sie spolecznosci. Jednostka to osoba, badz organizacja, z ktora jednostki dobrowolnie sie identyfikuja aby osiagniac wspolne cele. Bede zaznaczac tylko extremalne pozycje Jedna os gospodarka: lewica (wolnosc) – kazdy pracuje tylko dla siebie, podatkow nie ma, kto sobie nie radzi, to jego problem / prawica: panstwo (wladza) jest organizacja nadrzedna, ktora zabiera caly dochod i dzieli jak uwaza za stosowne. Druga os spoleczna: lewica: kazdy jest wolny, robi i mysli co chce, nawet za cene nieprzetrwania w razie zagrozenia zewnetrzengo: wolnosc jednostki i brak zobowiazan jest najwazniejsza / prawica: panstwo kontroluje wszystko, ma silna armie i policje. Trzecia os „osobista”, czyli stosunek do osob inaczej myslacych niz jednostka: lewica: ja jestem wolny i mysle co chce, kazdy ma takie sama prawa jak ja, wszyscy sa rowni / prawica: ja mam racje, kazdy kto mysli inaczej musi zostac usuniety, jesli nie da sie „doborowolnie” przekonac.
I jezeli zgodzimy sie na taki podzial, to ciekawe byloby, gdzie mozna znalezc: - Jezusa Chrystusa - wczesny Kosciol - Kosciol w Polsce dzis - chrzescijanina - partie komunistyczna - partie NSDAP - KPZR - GP - PiS - PO - „prawicowca”
I dlaczego neonazisci dogaduja sie wspaniale z (chyba) Mlodzieza Wszechpolska (byl kilka(nascie) lat temu taki zjazd)? I dlaczego neonazisci sa zwalczani aktywnie przez anarchistow lewicowych?
I czy „lewica” to zawsze zlo?
Mozna oczywiscie podzielic wszystko ideologicznie: prawica= prawi i to my, ktorzy mamy monopol na prawde decydujemy, co nam pasuje do naszej definicji. Ale dla mnie to ideologia, ktora jak kazda ideologia mozna manipulowac, w zaleznosci od okolicznosci.
Jestem ciekawa waszych merytorycznych uwag.
|
Pt paź 29, 2010 7:47 |
|
|
|