Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 3:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona
 Wiara jako poznanie, takze tzw. naukowe. 
Autor Wiadomość

Post Re: Wiara jako poznanie, takze tzw. naukowe.
Moim zdaniem się nie da. To, zdaje się, permanentna cecha religijności. Ścisłe opisy istnieją w obrębie nauk i tam można (a nawet trzeba) starać się o dokładność "zegarmistrzowską". W przypadku wiary i jej oddziaływania jest to zadanie awykonalne (tak mi się rzuciło z Seksmisji).

N paź 31, 2010 20:54

Cytuj:
Moim zdaniem się nie da.

Mnie chodziło o twoją wypowiedź, którą zacytowałem. Może w punktach:

1. co chciałeś powiedzieć mówiąc: "wiara zawiera w sobie sprzeczności",
2. co chciałeś powiedzieć w zdaniu: Ale człowiek wychowany w naszym obszarze kulturowym chcąc nie chcąc nie jest całkowitym ateistą, nawet, jeśli fakty naukowe są takie, jakie są. Co to znaczy "nie jest całkowitym ateistą" i dlaczego niby nie, oraz co mają do tego fakty naukowe (zwłaszcza w kontekście tego, co sam napisałeś parę postów wyżej),
3. co to znaczy - w kontekście powyższego - że "traktujesz siebie jak osobę wierzącą, choć twoja wiara nie polemizuje z nauką" (może jestem głupi, ale tego zdania nie rozumiem w ogóle).

Cytuj:
Ścisłe opisy istnieją w obrębie nauk i tam można (a nawet trzeba) starać się o dokładność "zegarmistrzowską". W przypadku wiary i jej oddziaływania jest to zadanie awykonalne (tak mi się rzuciło z Seksmisji).

Zarówno w nauce, jak i w wierze można podawać opisy z dowolną ścisłością, w zależności od potrzeby, choć w obu przypadkach istnieją pewne granice.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N paź 31, 2010 21:01

@Johnny99

Johnny99! Jeden z moich najbardziej ulubionych katolików na forum. :-)

Co ciekawe, w samym jądrze wiedzy o świecie dzieje się dokładnie to samo.

Niezupełnie. Wiedzę o świecie, choć egzotyczną, można modelować przy pomocy modeli matematycznych oraz testować empirycznie. W przypadku wiary jest to niewykonalne.

---

@Rutus

Moim zdaniem się nie da. To, zdaje się, permanentna cecha religijności. Ścisłe opisy istnieją w obrębie nauk i tam można (a nawet trzeba) starać się o dokładność "zegarmistrzowską". W przypadku wiary i jej oddziaływania jest to zadanie awykonalne (tak mi się rzuciło z Seksmisji).

To jest kolejny już unik.

I przyłączam się do pytań Johnnego99.

N paź 31, 2010 21:06

Johnny99 napisał(a):
Zarówno w nauce, jak i w wierze można podawać opisy z dowolną ścisłością, w zależności od potrzeby, choć w obu przypadkach istnieją pewne granice.
Absolutnie. W domenie religijnej nie da się podać żadnych szczegółów technicznych opisywanych podmiotów. No bo jakie dane mierzalne można podać opisując duszę czy Boga. Skład, masa, oddziaływania elektromagnetyczne? Dowolna ścisłość? W zasadzie - żadnej ścisłości, i dlatego twierdzę, że domeny wiary i nauki są rozłączne (całkowicie).

Johnny99 napisał(a):
co to znaczy - w kontekście powyższego - że "traktujesz siebie jak osobę wierzącą, choć twoja wiara nie polemizuje z nauką"
Wyjaśniłem powyżej.

Johnny99 napisał(a):
Co to znaczy "nie jest całkowitym ateistą"
To oznacza, że nie odrzucam tego, w co wierzę nie odrzucając przy okazji tego, co wiem. Sprzeczność? Tylko wtedy, kiedy zakłada się na siłę zachodzenie domen wiary i nauki. To wszystko.

Mądrej głowie dość w dwie słowie. Kiedyś tak myślałem...

N paź 31, 2010 21:11

Cytuj:
Niezupełnie. Wiedzę o świecie, choć egzotyczną, można modelować przy pomocy modeli matematycznych oraz testować empirycznie. W przypadku wiary jest to niewykonalne.

Ja nie jestem naukowcem (coś mi się zdaje, że ty też nie - ale może się mylę) - niemniej spotkałem się np. z modelem matematycznym wyjaśniającym istnienie zła w świecie, pomimo istnienia miłosiernego i wszechmocnego Boga. Wszystko się da, jeśli ktoś wykaże odpowiednią determinację. Co się natomiast tyczy empirii - umysł to też empiria. Każdy wierzący codziennie testuje swoją wiarę empirycznie. I nie są to łatwe testy.

Cytuj:
dlatego twierdzę, że domeny wiary i nauki są rozłączne

Ależ są - ale nie dlatego, że w jednej jest ścisłość, a w drugiej jej nie ma, tylko dlatego, że różnią się ich przedmioty i cele. Równie dobrze mogę powiedzieć, że nauka jest nieścisła, bo nie podaje żadnych szczegółów (ba, nawet i ogółów) odnośnie kwestii religijnych.

Cytuj:
To oznacza, że nie odrzucam tego, w co wierzę nie odrzucając przy okazji tego, co wiem. Sprzeczność? Tylko wtedy, kiedy zakłada się na siłę zachodzenie domen wiary i nauki.

No właśnie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N paź 31, 2010 21:28

@Rutus

To oznacza, że nie odrzucam tego, w co wierzę nie odrzucając przy okazji tego, co wiem. Sprzeczność? Tylko wtedy, kiedy zakłada się na siłę zachodzenie domen wiary i nauki. To wszystko.

Naprawdę wiara i nauka nie zachodzą na siebie? Ot choćby centralne wydarzenie w chrześcijaństwie: zmartwychwstanie.

Z biologii z całą stanowczością wiemy, że ludzie nie zmartwychwstają. Przeciwko temu mamy tylko mętne i zupełnie niewiarygodne przekazy ewangeliczne. A jednak pomimo całego swego racjonalizmu wierzysz(?) w to drugie. Zaś śmierci żydowskiego kaznodziei przypisujesz(?) zbawczą moc.

N paź 31, 2010 21:42

Można być całkowitym ateistą będąc wychowanym w naszym obszarze kulturowym :)

Ależ nie trzeba zakładać na siłę zachodzenie domen wiary i nauki. Musisz jakoś opisać Boga. Co/Kto to? Jakie ma cechy? Jakie są odpowiedzi na pytania dotyczące natury Istoty w którą się wierzy? I kiedy zaczyna się ją opisywać, to trzeba, jak to Johnny zauważył, empirycznie sprawdzić czy to wszystko, że tak brzydko powiem, trzyma się kupy.

I dlatego ja jestem niewierzący. Po prostu nie udało mi się dopasować tych klocków do rzeczywistości.

N paź 31, 2010 21:49

@Johnny99

Ja nie jestem naukowcem (coś mi się zdaje, że ty też nie - ale może się mylę) - niemniej spotkałem się np. z modelem matematycznym wyjaśniającym istnienie zła w świecie, pomimo istnienia miłosiernego i wszechmocnego Boga.

Nie. Nie jestem naukowcem. Proszę, w miarę możliwości, o podanie namiarów na ten model.

Każdy wierzący codziennie testuje swoją wiarę empirycznie. I nie są to łatwe testy.

Czy da się te testy wyrazić poprzez obiektywne i mierzalne dane?

(BTW: po co się tak męczyć? ;-) )

N paź 31, 2010 21:51

Cytuj:
Proszę, w miarę możliwości, o podanie namiarów na ten model.

Sam w końcu go znajdziesz, jeśli szukasz. A jeśli nie szukasz, to i tak byłoby to bezcelowe.

Cytuj:
Czy da się te testy wyrazić poprzez obiektywne i mierzalne dane?

Prawdopodobnie tak. Ale ponieważ chodzi o kwestie najbardziej wewnętrzne, "obiektywne i mierzalne dane" raczej zaciemniają obraz, niż go rozjaśniają - a często mogą prowadzić na manowce (zwłaszcza jeśli nadaje im się zbyt wielką, metafizyczną wręcz wagę, co często czynią scjentyści).

Cytuj:
BTW: po co się tak męczyć?

Bo niektórym nie wystarcza w życiu to, co można mieć bez żadnego wysiłku.

Nawiasem mówiąc: to jakiś nowy trend? Dotąd częściej słyszało się, że to właśnie ateizm jest "męczący", wymagający, natomiast wiara ułatwia życie. Ostatnio we wstępie do "Niezbędnika Ateisty" Magdalena Środa wyraziła przeciwną myśl (nie cytuję, oddaję sens): to wiara jest męcząca, natomiast życie ateisty jest znacznie łatwiejsze i bardziej bezproblemowe. Czyżbyś podzielał ten pogląd?

Pn lis 01, 2010 9:41

Johnny99 napisał(a):

Sam w końcu go znajdziesz, jeśli szukasz. A jeśli nie szukasz, to i tak byłoby to bezcelowe.

A słyszałeś, że ponad wszelka wątpliwość udowodniona, że wiara w nadprzyrodzone to choroba mózgu? Nie? Jest taka praca w poważnym czasopiśmie nauowym. Jeśli poszukasz, znajdziesz. Jeśli nie szukasz, to podawanie namiarów na nią i tak byłoby bezcelowe.

Pn lis 01, 2010 14:18

Johnny99 napisał(a):
Nawiasem mówiąc: to jakiś nowy trend? Dotąd częściej słyszało się, że to właśnie ateizm jest "męczący", wymagający, natomiast wiara ułatwia życie. Ostatnio we wstępie do "Niezbędnika Ateisty" Magdalena Środa wyraziła przeciwną myśl (nie cytuję, oddaję sens): to wiara jest męcząca, natomiast życie ateisty jest znacznie łatwiejsze i bardziej bezproblemowe.

Moim zdaniem ateizm jest łatwiejszy pod względem teoretyczno - światopoglądowym, natomiast teizm jest łatwiejszy w praktyce, w życiu codziennym. Coś za coś :)

Pn lis 01, 2010 14:27

Cytuj:
A słyszałeś, że ponad wszelka wątpliwość udowodniona, że wiara w nadprzyrodzone to choroba mózgu? Nie? Jest taka praca w poważnym czasopiśmie nauowym. Jeśli poszukasz, znajdziesz. Jeśli nie szukasz, to podawanie namiarów na nią i tak byłoby bezcelowe.

Z miłą chęcią poszukam ;) Zresztą czytam Świat Nauki i różne inne czasopisma, więc jeśli praca jest rzeczywiście istotna (a udowodnienie "ponad wszelką wątpliwość" czegoś budzącego tak wielkie emocje z pewnością wywoła olbrzymi oddźwięk na całym świecie), to na pewno sama w końcu do mnie trafi ;)

Cytuj:
Moim zdaniem ateizm jest łatwiejszy pod względem teoretyczno - światopoglądowym, natomiast teizm jest łatwiejszy w praktyce, w życiu codziennym. Coś za coś

Myślę, że pani profesor chodziło jednak o życie codzienne.

Pn lis 01, 2010 14:49

Rutus napisał(a):

Nie do końca, jest cała paleta nauk społecznych gdzie choćby się chciało nie można miec "zegarmistrzowskiej" dokładności a odkrywane prawa i zalezności mają naturę probablistyczną.
Każda nauka opiera się na paradygmatach.
jeśli traktować religię jako dziedzinę wiedzy (jak każdą dziedzinę nauki) to tez opiera się na paradygmatach (tylko o treści transcendentnej) i system zbudowany na tychże paradygmatach moze byc całkiem spójny i bezsprzeczny.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N lis 07, 2010 17:44

arcana85 napisał(a):
Nie do końca, jest cała paleta nauk społecznych gdzie choćby się chciało nie można miec "zegarmistrzowskiej" dokładności a odkrywane prawa i zalezności mają naturę probablistyczną.
Oczywiście. Z tą jedynie różnicą, że w przypadku psychologii czy socjologii mamy do dyspozycji materiał badawczy, który możemy obserwować, mierzyć reakcje i stany faktyczne oraz po opisaniu kontrolować wyniki za pomocą obserwacji potwierdzających.
W przypadku religii też to jest możliwe, ale proszę zauważyć - napisałem "religii" a nie Boga. Możemy obserwować reakcje pojedynczych ludzi oraz grup, opisywać je i systematyzować. Ale chodzi tu o ludzi a nie o istotę transcendentną.
Zgadzam się co do probabilistycznej natury praw rządzących społeczeństwami a nawet tych z dziedziny psychologii. Takie prawa noszą nazwę silnych tendencji i są znane np. z nauk ekonomicznych. Ale czy to oznacza, że zaczniemy w teologii używać silnych tendencji do opisu norm teologicznych a tym bardziej etycznych?

N lis 07, 2010 18:55

Rutus napisał(a):
W przypadku religii też to jest możliwe, ale proszę zauważyć - napisałem "religii" a nie Boga. Możemy obserwować reakcje pojedynczych ludzi oraz grup, opisywać je i systematyzować.

Wtedy jest to socjologia religii ;-)

Rutus napisał(a):
Ale chodzi tu o ludzi a nie o istotę transcendentną.

Alez jest materiał badawczy tylko pośredni.
Tak jak fizycy nie obserwują bezpośrednio niektórych syntetyzowanych cząstek tylko stwierdzają że udało im się je zsyntetyzować po zarejestrowaniu produktów rozpadu (materiał pośredni), Tak w religii (jako dziedzinie wiedzy a nie społecznosci) takim materiałem pośrednim jest treść Biblii. Bo co naturalne Boga nie da się badać bezpośrednio.
Inna sprawa jest wiarygodnośc tego co tam napisano, ale tym się już religia jako wiedza az tak nie zajmuje (co najwyżej formułowaniem argumentów za jej wiarygodnościa lub wyjaśnianiem jakichś sprzeczności w tekście)

Rutus napisał(a):
Ale czy to oznacza, że zaczniemy w teologii używać silnych tendencji do opisu norm teologicznych a tym bardziej etycznych?

Etyka to nauka normatywna i to już całkiem osobna dziedzina jeśli chodzi o paradygmaty. Nie zajmuj się ona badaniem transcendencji tylko orzekaniem o moralnym dobru i złu.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn lis 08, 2010 9:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona