Czy człowiek jest potrzebny Panu Bogu ?
Autor |
Wiadomość |
hania02ah
Dołączył(a): So sty 22, 2011 14:38 Posty: 4 Lokalizacja: Ladek Zdrój
|
 Re: Czy człowiek jest potrzebny Panu Bogu ?
Bóg nie potrzebuje człowieka ,natomiast człowiek potrzebuje Boga.Bóg mówi Wy dzieci moje powinniscie być pmi posłuszni.
|
Pn sty 24, 2011 13:32 |
|
|
|
 |
naturalwoman
|
Dural napisał(a): Cytuj: , ponieważ uważam, że Bóg pragnie dzielić się z nami swoją miłością, Moglabys podac pare przykladow na ktorych podstawie wyciagnelas ten wniosek? Cos mi sie wydaje, ze dam rade skontrowac przeciwnym kazdy z nich. Oczywiście, że dasz radę skontrować. I nie o to chyba tu chodzi by się przebijać na słowa. Wiara jest doświadczeniem. Przeżyciem. To, że tak uważam opieram nie na podstawie tego, co przeczytałam, ale na podstawie tego, co przeżyłam i doświadczyłam. Nie mogłabym robić tego, co teraz robię - zwyczajnie nie miałabym na to sił ani odwagi. I nie poradziłabym sobie z wieloma sprawami, przeżyciami, niedoskonałościami, złem, które stale do mnie ma dostęp, gdyby nie ta wspaniała, niedoceniana, niezauważana, niekochana Jego miłość. Dural napisał(a): Czy Bog potrzebuje czlowieka? Bog jest doskonaly, doskonalosc nie potrzebuje niczego. Czy miłość doskonała to samotność, czy wychodzenie do innych? Natomiast może kłopot tkwi w tym słowie "potrzebować". Ono wydaje mi się czysto ludzkie.
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
Pn sty 24, 2011 13:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
naturalwoman napisał(a): Natomiast może kłopot tkwi w tym słowie "potrzebować". Ono wydaje mi się czysto ludzkie. Nie. Problem tkwi w rozumieniu słowa"doskonałość" w odniesieniu do Boga. Wszystkie "słowa" są czysto ludzkie.
|
Pn sty 24, 2011 14:36 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
naturalwoman napisał(a): Wiara jest doświadczeniem. Przeżyciem. To, że tak uważam opieram nie na podstawie tego, co przeczytałam, ale na podstawie tego, co przeżyłam i doświadczyłam. Odsyłam: viewtopic.php?p=578057#p578057 (Wiara w naukę).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn sty 24, 2011 14:39 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Czy miłość doskonała to samotność, czy wychodzenie do innych? To ciekawe pytanie. Przypuszczam, ze masz na mysli wychodzenie do innych. Pozwole sobie rowniez przypuscic, ze bylas (jestes) szalenie w kims zakochana. Czy jest cos czego dla danej osoby nie zrobisz. Chyba nie. I tu mowimy o milosci ludzkiej, niedoskonalej. Mimo wielu przykladow ozieblosci, probujesz wmowic sobie i innym, ze Bog kocha czlowieka miloscia stukrotnie wieksza. Ja bym nigdy-przenigdy nie pozwolil by ukochana osobe opetal diabel, chocby byla zla i wbijala mi codziennie noz w gardlo.  Boga jakos opetania nie interesuja. Ludzi na tym zarabiajacych owszem. Wiec moze to egzorcysta bardziej od Boga kocha czlowieka? Moze lekarz zabijajacy bakterie zerujace na malym dziecku? A moze, wlasciwie jestesmy Bogu obojetni?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn sty 24, 2011 15:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bóg paragnie obdarować nas miłością i pragnie naszej miłości. Czyż to nie jest piękne? Czy to nie jest postawa doskonała? Bóg pragnie dla nas szczęscia, a niektórzy poprzez to wytykają mu niedoskonałość.
|
Pn sty 24, 2011 15:20 |
|
 |
Elbrus
|
naturalwoman napisał(a): Elbrus napisał(a): Ale dlaczego akurat tą pustkę uznałaś za czynnik, który jest zobrazowaniem Boga w człowieku? Odniosłam się do cytatu ze św Augustyna króry podałeś wcześniej - że tę pustkę może zapełnić tylko Bóg. Augustyn pisał o pustce w człowieku, a ja o pustce w Bogu. Różnica znacząca. naturalwoman napisał(a): Elbrus napisał(a): Nie pisałem o braku miłości tylko o braku braku, czyli o pełnej doskonałości No właśnie. Tylko, że ja uważam odwrotnie - tą doskonałością nie jest brak braku, tylko pełnia pełni. W takim wypadku doskonały Bóg musiałby posiadać największy jaki można sobie wyobrazić (pełny) popęd seksualny, ogromny głód pożywienia, wielkie pragnienie spożycia wody itp. naturalwoman napisał(a): Elbrus napisał(a): Czy twoim zdaniem, aby zbliżyć się do doskonałości, należy zwiększać czy ograniczać swoje pragnienia? Bradzo ważne pytanie na które odpowiedź uzależniona jest od pragnień do których dokopał się człowiek czy jakie zostały mu pokazane. Najważniejsze pragnienie z którego wypływa spełnienie innych, zasypane jest przez te inne, uważane za najważniejsze. Warto tu rozgraniczyć między pragnieniami niższymi (ziemski) a pragnieniami wyższymi (duchowymi). naturalwoman napisał(a): A zbliżenie się do doskonałość? Nie tylko poznanie tego pragnienia, ale życie nim. Nawiązując do powyższego: aby człowiek dążył do doskonałości, musi wyzbyć się pragnień cielesnych, a rozbudzać pragnienia duchowe. Zgadza się? Mniej więcej o to ci chyba chodziło. Teraz Bóg. Aby Bóg był doskonały, to jakie musi mieć pragnienia, aby ich nadmiar nie był ujmą w Jego doskonałości? Aby był bliżej doskonałości (czego nie może zrobić, bo jest doskonały tak, że bardziej doskonały być nie może), Bóg musiałby posiadać pragnienie natury wyższej niż On sam. Z uwagi na to, że nie ma bardziej doskonałej natury niż natura boska, nie może być też pragnień Boga zbliżających Go do doskonałości, gdyż pragnienia skierowane do natury niższej (stworzonej, materialnej), ujmowałyby jego doskonałości w podobnym sensie, w jakim hołdowanie pragnieniom cielesnym przez ludzi oddala ich od doskonałości właściwej (skierowanej ku Bogu - doskonałości jedynej prawdziwej). Jak pokazałem wyżej, jedynie pragnienia skierowane do Boga mogą prowadzić do doskonałości, a że nie ma innych Bogów jak tylko Bóg Jedyny, to nie ma takich obiektów, do których mógłby zwracać swoje pragnienia Bóg, żeby napełniać swoją doskonałość bardziej, niż byłoby to w przypadku braku tych pragnień. naturalwoman napisał(a): Ale zajęłam głos w tej dyskusji, ponieważ uważam, że Bóg pragnie dzielić się z nami swoją miłością, nie zostawia jej dla siebie, nie zamyka - nie potrafię na to spojrzeć inaczej, jak na objaw miłości i odwagi. A nie jako na brak w Bogu doskonałości. To że tego nie potrafisz wcale mnie nie dziwi
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn sty 24, 2011 15:22 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Bóg paragnie obdarować nas miłością... Co to znaczy - pragnie? Nie moze, a chce? Bog Wszechmogacy jest OGRANICZONY? Rozchoruje sie bez naszej milosci?
|
Pn sty 24, 2011 15:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hehe pragnie to pragnie, mam Ci podać synonim czy co. Dlaczego nie może skoro to robi.
|
Pn sty 24, 2011 15:34 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
To moze z jednej strony pragnie, z innej rzuca klody pod nogi, bo chodzi o pragnienie niezaspokojone? Moze On taki jest? 
|
Pn sty 24, 2011 15:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jakie kłody Bóg Tobie rzuca pod nogi?
|
Pn sty 24, 2011 15:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): A jakie kłody Bóg Tobie rzuca pod nogi? Każdemu w swoim czasie... Cytuj: Bóg paragnie obdarować nas miłością... Co 5 sekund na świecie umiera dziecko z głodu. Widać, nie samą miłością żyje człowiek.
|
Pn sty 24, 2011 15:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
apriori napisał(a): Co 5 sekund na świecie umiera dziecko z głodu. Widać, nie samą miłością żyje człowiek. Według ateizmu umiera według wierzących idzie do nieba.
|
Pn sty 24, 2011 16:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): apriori napisał(a): Co 5 sekund na świecie umiera dziecko z głodu. Widać, nie samą miłością żyje człowiek. Według ateizmu umiera według wierzących idzie do nieba. To czemu nie strzelisz sobie w łeb?
|
Pn sty 24, 2011 16:05 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: A jakie kłody Bóg Tobie rzuca pod nogi? Albo jestes w wieku przedszkolnym, albo wyjatkowo wscipskim.  Cytuj: To czemu nie strzelisz sobie w łeb? Tego zabrania wiara. Natomiast wskazanym dla katolika jest marsz z krzyzem i odpowiednimi okrzykami po ulicach Islamabadu. Wynik ten sam, ale grzechu nie ma, a jest wielka nagroda.  Z tymi "superwierzacymi" to ciekawa sprawa. Sluzba zdrowia peka w szwach, tak sie lecza. I to katolicy marzacy o rychlym spotkaniu znajomych w niebie. 
|
Pn sty 24, 2011 16:26 |
|
|
|