Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 23, 2025 18:18

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
 Boże Orędzia przed mistycznym wydarzeniem pt. "The Warning" 
Autor Wiadomość

Post Re: Boże Orędzia przed mistycznym wydarzeniem pt. "The Warni
Elbrus napisał(a):
skąd to info, że ks. Meslier - ateista - przepraszał za coś Boga?

Gdzieś znalazłem listy - KORESPONDENCJA WOLTERA W SPRAWIE TESTAMENTU - samego Testamentu nie czytałem.

WOLTER DO D'ALEMBERTA
Ferney, luty 1762

W Holandii wydrukowano Testament Jana Meslier. Zadrżałem z przerażenia czytajac go.
Swiadectwo proboszcza, który umierajac prosi Boga o przebaczenie za to, że nauczał
chrystianizmu,
może bardzo zaważyc na szali libertynów. Przesle Panu egzemplarz tego
testamentu Antychrysta, skoro chce go Pan zbijac. Prosze mnie tylko powiadomic, jaka droga
chce go Pan otrzymac; napisany jest z nieokrzesanym prostactwem, które na nieszczescie
wyglada na szczerosc itd.
WOLTER DO

WOLTER DO D'ALEMBERTA¯
Ferney, 25 lutego 1762

… Meslier jest również ciekawy. Egzemplarz dla Pana w drodze; dobre ziarno było
przyduszone plewami całego in folio. Jakis poczciwy Szwajcar zrobił z niego bardzo wierny
skrót i skrót ten może uczynic wiele dobrego. Cóż za odpowiedz dla bezczelnych fanatyków,
którzy nazywaja medrców libertynami! Cóż za odpowiedz dla was, nedznicy, ten testament
ksiedza, który prosi Boga o przebaczenie za to, że był chrzescijaninem!

WOLTER DO D'ALEMBERTA
Ferney, 16 lipca 1764

Testament Mesliera wszyscy porzadni ludzie powinni nosic w kieszeni. Ten dobry,
prostoduszny ksiadz, który prosi Boga o przebaczenie za to, że sie mylił, powinien oswiecic
wszystkich, którzy sie myla.

WOLTER DO MARKIZA D'ARGENC!E
Ferney, 2 marca 1763

Znalazłem jeden Testament Jana Meslier, który Panu przesyłam. Prostota tego człowieka,
czystosc jego obyczajów, przebaczenie, o które prosi Boga, autentycznosc jego ksiażki
powinny wiele zdziałac.
Przesle tyle egzemplarzy Testamentu tego dobrego proboszcza, ile Pan bedzie chciał.

WOLTER DO HELWECJUSZA
Les Délices, 1 maja 1763

Przysłano mi dwa wyciagi z Jana Meslier; napisane to jest wprawdzie stylem konia
pociagowego, lecz wierzga on bardzo a propos. A co to za argument — wyznanie ksiedza,
który umierajac prosi o przebaczenie za to, że nauczał rzeczy bezsensownych i straszliwych!

Co za odpowiedz na komunały fanatyków, którzy maja czelnosc twierdzic, że filozofia jest
owocem rozpusty!

Cz paź 20, 2011 18:41
Ateista prosi Boga....to może jedynie dowodzić tezę, że ateistą bywa się do momentu śmierci....

Cz paź 20, 2011 18:48

Propsy dla niego za to, że przeprosił za głoszenie rzeczy niegodziwych, gdy był ksiedzem. :D

Cz paź 20, 2011 18:56

tanie_wino napisał(a):
stąd wniosek, że religia jest sztuką zajmowania ograniczonych umysłów ludzi tym, czego nie są w stanie zrozumieć.
- Jan Meslier - 1664-1729, francuski ksiądz katolicki

Chrześciaństwo to nie tylko religia oczym zapomnial sobie ksiądz, wazniejszą sferą jest wiara czyli zaufanie i chwycenie sie Bozych obietnic, a jak masz wiare to i zrozumienie przyjdzie!

Cz paź 20, 2011 19:28

A to czytaliście - http://religia.onet.pl/swiat,18/portal- ... 22868.html , Meslier by pasował, i np. Kotliński od Kitów i mitów :D

Cz paź 20, 2011 19:44

Aw którym miejscu ma to coś wspólnego z tematem. Każdy jak może szuka sobie sojuszników, szzcegolnie jak mu wyrzuty sumienia spać nie dają i się do tego nawet przed sobą nie może przyznać, szkoda mi tych "bohaterów"

Cz paź 20, 2011 20:03

A ja przypomnę, że forum nie służy do reklamowania niejasnych objawień prywatnych.

Cz paź 20, 2011 20:25
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10