Wielcy i znani odchodzą, ale pozostaną w pamięci!
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: WIELCY ODCHODZA, ALE POZOSTANA W PAMIECI!
Gita2 napisał(a): Co Pan Bóg chciał nam powiedzieć przez tą smierć? A dlaczego akurat tą? Każdą.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt lut 11, 2011 14:21 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Odeszły do lepszej rzeczywistości Karin Stanek i Irena Kwiatkowska. Dwie Damy Polskiej Sztuki Artystycznej, jakże różne, a jakże obu drogich Pań brakuje. Karin zawsze była gdzieś blisko mnie, tu na Śląsku, pochodziła z Bytomia. Chociaż wiele lat mieszkała w Niemczech, to wpadała tu czasem, zwłaszcza po roku 1990. I czuło się, że ona jest. A teraz? Malowana lala odjechała autostopem gdzieś wysoko w górę, do Nieba. Dziękujemy Ci Karin, będziemy tęsknić ... Pani Irena Kwiatkowska miała prawie 100 lat. Była bardzo długo czynna zawodowo, jeszcze dłużej dawała sobie radę z kontaktami zewnętrznymi. Kobieta pracująca w Czterdziestolatku, wcześniej wybitna artystka Kabaretu Starszych Panów. Śpiewała piosenki kabaretowe, grała w skeczach, filmach i sztukach teatralnych. Bardzo dużo pracowała dla dzieci, że przypomnę tylko znakomite Ptasie Radio Tuwima, w Jej cudownym wykonaniu. Ja nie zapomnę chwili, gdy Pani Irena zadzwoniła do Radia Maryja w chwili, gdy je właśnie słuchałem. Z ogromnym przejęciem i zaangażowaniem zachęciła słuchaczy by poszli na wybory prezydenckie i zagłosowali na "naszego" kandydata. I wprawdzie wtedy pomyślałem, że mogłaby sobie darować ("nasz" Kandydat akurat nie był moim kandydatem), to po jakimś czasie zacząłem szanować ten wkład Pani Ireny. Bo przecież ani Jej nikt nie kazał dzwonić, ani nie płacił za to, ani nie miała w sumie nic z tej w jakimś sensie agitacji (choć była anonimowa). A jednak zadała sobie trudu i dzwoniła. Bo mimo zaawansowanego wieku, nadal uważała się za obywatelkę Polski i tak rozumiała swój obywatelski obowiązek. Pani Ireno - szacunek i wdzięczność  !
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt mar 11, 2011 14:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podpisuję się pod tym co napisałeś. Dziwne tylko że tu zauważa się wielkich tylko takich których salon uważa za wielkich. Czasami jak jestem na tym forum to wydaje mi się, że nie jest to forum katolickie tylko Gazety Wyborczej. Ale może mam tylko takie zwidy? Cytuj: Ja nie zapomnę chwili, gdy Pani Irena zadzwoniła do Radia Maryja Tak to wyjaśnia dlaczego dla salonu nie jest to wielka osoba. 
|
Pt mar 11, 2011 14:53 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
osiris napisał(a): Cytuj: Ja nie zapomnę chwili, gdy Pani Irena zadzwoniła do Radia Maryja Tak to wyjaśnia dlaczego dla salonu nie jest to wielka osoba. To dość zastanawiające, że aby uczcić pamięć zmarłych, niektórzy decydują się na oczernianie żyjących. Ale widocznie tak musi już być.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pt mar 11, 2011 15:03 |
|
 |
Elbrus
|
|
Cz lut 02, 2012 14:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla niej istotna tylko ocena Boga.....którego niewiele obchodzą oceny "prawdziwych katolików", którzy nigdy nie zapominają, nie wybaczają.
|
Cz lut 02, 2012 15:11 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz lut 02, 2012 16:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Dla niej istotna tylko ocena Boga.....którego niewiele obchodzą oceny "prawdziwych katolików", którzy nigdy nie zapominają, nie wybaczają. Oczywiście, że istotna będzie ocena Boga i na pewno Bóg nie weźmie pod uwagę oceny "prawdziwych katolików", ale weźmie to pod uwagę, że pogrzeb będzie świecki.
|
Cz lut 02, 2012 22:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Oczywiście, że istotna będzie ocena Boga i na pewno Bóg nie weźmie pod uwagę oceny "prawdziwych katolików", ale weźmie to pod uwagę, że pogrzeb będzie świecki. Nie pierwszy i nie ostatni pogrzeb świecki. Skoro nie była osoba wierzącą, to okłamywanie Boga i ludzi poprzez pochówek kościelny nie ma żadnego sensu.
|
Pt lut 03, 2012 8:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: Oczywiście, że istotna będzie ocena Boga i na pewno Bóg nie weźmie pod uwagę oceny "prawdziwych katolików", ale weźmie to pod uwagę, że pogrzeb będzie świecki. Nie pierwszy i nie ostatni pogrzeb świecki. Skoro nie była osoba wierzącą, to okłamywanie Boga i ludzi poprzez pochówek kościelny nie ma żadnego sensu. A więc o co Ci chodzi? Przeczytałaś swój i mój komentarz nim napisałaś o świeckim pogrzebie. Czytaj ze zrozumieniem, lub z dystansem i obiektywizmem, to unikniesz komentarza, w którym sama sobie zaprzeczasz.
|
Pt lut 03, 2012 9:50 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
gita napisał(a): Alus napisał(a): Dla niej istotna tylko ocena Boga.....którego niewiele obchodzą oceny "prawdziwych katolików", którzy nigdy nie zapominają, nie wybaczają. Oczywiście, że istotna będzie ocena Boga i na pewno Bóg nie weźmie pod uwagę oceny "prawdziwych katolików", ale weźmie to pod uwagę, że pogrzeb będzie świecki. Nie weźmie tego pod uwagę. :}
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt lut 03, 2012 10:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Oczywiście, że istotna będzie ocena Boga i na pewno Bóg nie weźmie pod uwagę oceny "prawdziwych katolików", ale weźmie to pod uwagę, że pogrzeb będzie świecki. Nie pierwszy i nie ostatni pogrzeb świecki. Skoro nie była osoba wierzącą, to okłamywanie Boga i ludzi poprzez pochówek kościelny nie ma żadnego sensu. A więc o co Ci chodzi? Przeczytałaś swój i mój komentarz nim napisałaś o świeckim pogrzebie. Czytaj ze zrozumieniem, lub z dystansem i obiektywizmem, to unikniesz komentarza, w którym sama sobie zaprzeczasz. Dla Boga najmniej istotne jest jaki charakter miał pochówek. Istotne jest jakie prowadziła życie.
|
Pt lut 03, 2012 13:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus! No to jakie prowadziła zycie? Życie z Bogiem, czy bez Boga? "Dla Boga najmniej istotne jest jaki miała pochówek"? Czyżbyś wprowadzała jakąś nową religię? Czy może to są zasady jakiejś sekty?
|
Pt lut 03, 2012 14:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Alus! No to jakie prowadziła zycie? Życie z Bogiem, czy bez Boga? "Dla Boga najmniej istotne jest jaki miała pochówek"? Czyżbyś wprowadzała jakąś nową religię? Czy może to są zasady jakiejś sekty? Słynny swego czasu przypadek gangstera z Gdańska "Nikosia" którego rodzina stanęła na głowie i załatwiła katolicki pochówek.....jak sądzisz zdecyduje to w jakiś sposób o jego zbawieniu? Odmowa pochówku katolickiego moze wskazywać, że prowadziła życie bez Boga - ale prawdę zna tylko Bóg i śp. Szymborska. I nie zapominaj słów Jezusa nie ten, który mówi mi Panie, Panie.....
|
Pt lut 03, 2012 14:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus! Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, jakobym uważała, że Szymborska powinna mieć katolicki pochówek?. Wręcz odwrotnie, jeśli była niewierząca, powinna mieć świecki pochówek i z tego co do tej pory wiem, taki będzie miała. Co do jej zbawienia, to nie tylko ważne są słowa:"nie ten który mówi Panie, Panie", ale przestrzeganie 10 przykazań. A może swoją poezją Szymborska zasłużyła na Niebo, a nie życiem w/g Przykazań Bożych? 
|
Pt lut 03, 2012 15:29 |
|
|
|