Obirek: Indoktrynacja religijna się nie sprawdza
Autor |
Wiadomość |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
 Re: Obirek: Indoktrynacja religijna się nie sprawdza
-Vi- napisał(a): homo_homini_canis_est napisał(a): Aktualnie trwa bodaj największy w historii chrześcijaństwa pogrom chrześcijan na świecie, głownie w takich krajach jak Nigeria, niektóre kraje arabskie i Indie - jedna z większych gospodarek świata. (...) Przedstawiłeś tu określony punkt widzenia. Ja tak tego nie widzę. Ty jesteś chrześcijaninem, ja nie. Dane Watykanu nie są moim zdaniem ani rzetelne ani obiektywne, a ich opinie i modlitwa niespecjalnie mnie interesują. Przedstawiłem fakty. Mogą Cię fakty nie interesować, z tym, że wśród mężczyzn - gentlemanów panuje taka zasada, że faktów się nie kwestionuje. Rozumiem, że tej zasady nie wyznajesz. -Vi- napisał(a): homo_homini_canis_est napisał(a): Co w ogóle uważasz w związku ze swym argumentem? Dokładnie to, co napisałam - Chrześcijanie mordowali ludzi  No to wszystko tłumaczy. 
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Śr sie 15, 2012 13:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Przedstawiłem fakty. Mogą Cię fakty nie interesować, z tym, że wśród mężczyzn - gentlemanów panuje taka zasada, że faktów się nie kwestionuje. Rozumiem, że tej zasady nie wyznajesz. Mężczyzną - gentlemanem z pewnością nie jestem. Faktów się nie kwestionuje, jeśli rzeczywiście tym one są. Niestety często jest tak, że za fakty ludzie biorą rzeczy, które nimi wcale nie są. A brak zainteresowania jest jeszcze osobną kwestią. Nie ma najmniejszego powodu, by interesowało mnie, że Watykan "trwał na modlitwie" (nawet jeśli będzie to fakt). To nie ma znaczenia dla dyskusji, a osobiście mnie to nic nie obchodzi. homo_homini_canis_est napisał(a): No to wszystko tłumaczy. Kwestionujesz fakty?
|
Śr sie 15, 2012 13:39 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
I garść faktów, na szybko pozbieranych w internecie: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 69869.htmlhttp://www.wprost.pl/ar/328804/Pogrom-c ... osciolach/http://polscott24.com/kolejny-pogrom-ch ... n-nigeria/ http://www.pkwp.org/news/2011/wietnam_p ... e_lao_tao/http://www.pkwp.org/ii_dszkp_2010/przes ... _liczbach/ http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ ... aku_17360/http://www.radiownet.pl/publikacje/egipt-pogrom-koptowhttp://7dni.wordpress.com/2007/03/29/gi ... rzescijan/http://www.malach.org/article.php/przes ... an-chinachI kilka liczb: Współcześnie w ponad 70 krajach na świecie dochodzi do prześladowań chrześcijan. Oznacza to, że w co 3 kraju na świecie łamie się podstawowe prawo człowieka do wolności religijnej (zgodnie z art. 18 Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka). 45 milionów chrześcijan zamordowano za wiarę w latach 1900- 2000. 65% - wszystkich zabójstw od początku pojawienia się chrześcijaństwa. 1246 - chrześcijan ginęło średnio każdego dnia w XX wieku . 455 000 - chrześcijan oddawało swe życie rocznie w XX wieku. 150 000 - 170 000 zamordowanych rocznie chrześcijan jest liczbą „skromną", chociaż, co oczywiste, nie można wobec niej przejść obojętnie. Są to szacunki, niemniej jest to liczba „bezpieczna", to znaczy, zaniżona, ponieważ w takich krajach jak Erytrea, Afganistan, Somalia, Laos, Tadżykistan, Uzbekistan czy Kolumbia, gdzie nie ma jednoznacznego spisu ludności, „zawieruszenie się" 10.000 czy 20.000 osób to błahostka. Dyktatorzy, czy ludzie partii dość często ukrywają zabójstwa pod przykrywką tajemniczych zgonów w wyniku „wypadków", „chorób", „zaginięć", zabójstw dokonywanych w celach, aresztach domowych (np. śmierć bp. Johna Hana Dingxiana), obozach koncentracyjnych (w Chinach działa nielegalny handel narządami wewnętrznymi więźniów, przede wszystkim chrześcijan). Uważasz, że to, że jeszcze kilka lat temu, Watykan milczał oficjalnie w tej sprawie, nie chcąc zaogniać sytuacji i starając się złagodzić represje wobec chrześcijan działając drogą dyplomatyczną, to zwalnia Ciebie czy kogokolwiek od potrzeby zapoznania się z faktami, skoro zabiera się głos na ten temat? A może uważasz, że cytowane przeze mnie wprost i tvn24 są tubą propagandową Watykanu? Czy Ty w ogóle coś uważasz, w oparciu o rzeczywiste dane, czy tylko jesteś zapiekła ze złości i nienawiści anty - chrześcijanką? A może po prostu popierasz zabijanie chrześcijan, abyś mogła spokojnie w nocy spać, bo żaden wierzący w Boga nie będzie drażnił Twojego sumienia? Jak to z Tobą jest młoda, piękna kobieto?
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Śr sie 15, 2012 13:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Czy Ty w ogóle coś uważasz, w oparciu o rzeczywiste dane, czy tylko jesteś zapiekła ze złości i nienawiści anty - chrześcijanką? A może po prostu popierasz zabijanie chrześcijan, abyś mogła spokojnie w nocy spać, bo żaden wierzący w Boga nie będzie drażnił Twojego sumienia? Jak to z Tobą jest młoda, piękna kobieto? Na Twoje linki o prześladowaniu chrześcijan, można przytoczyć równie wiele (a może i więcej) o prześladowaniu i mordowaniu przez chrześcijan. Można. Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki. Tylko mnie się nie chce w takie przerzucanie liczbami i faktami historycznymi bawić. Poza tym Ty poczytaj sobie siebie, co Ty w ogóle wypisujesz i co mi sugerujesz... Jesteś po prostu zwykłym katolickim/chrześcijańskim fanatykiem Mój stosunek do Waszej wiary jest ewidentnie negatywny (choćby przez takich ludzi jak Ty), i nie chcę by Wasza religia i Wasz światopogląd zdominowały przestrzeń publiczną, która jest miejscem dla wszystkich ludzi. Wy sobie wierzcie w co chcecie i żyjcie według Waszych zasad, ale inni mają prawo być od tego wolni i żyć po swojemu. I ja angażuję się w to, aby tak właśnie było. Ale do nienawiści to tu daleko (czego nie można powiedzieć o Tobie, tyle że w drugą stronę), i nigdy i nigdzie nie napisałam, że popieram zabijanie z powodów religijnych. I nie życzę sobie, byś co takiego mi insynuował. To wszystko z mojej strony.
|
Śr sie 15, 2012 14:10 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
-Vi- napisał(a): nigdy i nigdzie nie napisałam, że popieram zabijanie z powodów religijnych Mam nadzieję, że nie tylko nie napisałaś, tylko że po prostu nie popierasz. Niech Pan Bóg prowadzi 
|
Śr sie 15, 2012 14:17 |
|
|
|
 |
Maluczki
nieobecny
|
-Vi- napisał(a): Skoro Kościół Katolicki i jego wyznawcy agresywnie próbują zagarnąć całą przestrzeń dla siebie, i chcą narzucać innym ludziom swoje zasady, to w naturalny sposób wywołuje to antykatolickie reakcje. Tolerancja będzie, jeśli Kościół zacznie być tolerancyjny. Brak wtrącania się w sprawy Kościoła, jeśli Kościół przestanie się wtrącać w sprawy innych. Proste. Nie przesadzasz czasami? Kto się komu wtrąca? Przecież większość prawa jest pod dyktando mamoniarzy. Poza tym, to mamoniarze głoszą hasła "tolerancji", choć mają tolerancję w nosie! Czy ustanowienie w życiu zasad sprawiedliwości, to jest coś złego? Masz coś przeciwko sprawiedliwości? Chrystus niczego innego nie nakazuje i nawet nie nakazuje, tylko daje taką możliwość. Czy to jest coś złego? Co materialiści proponują? Przecież samą niesprawiedliwość! No ale cóż może zaproponować egoista?!
|
Śr sie 15, 2012 15:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
homo_homini_canis_est napisał(a): I kilka liczb: 45 milionów chrześcijan zamordowano za wiarę w latach 1900- 2000. 65% - wszystkich zabójstw od początku pojawienia się chrześcijaństwa. 1246 - chrześcijan ginęło średnio każdego dnia w XX wieku . 455 000 - chrześcijan oddawało swe życie rocznie w XX wieku. 150 000 - 170 000 zamordowanych rocznie chrześcijan jest liczbą „skromną", chociaż, co oczywiste, nie można wobec niej przejść obojętnie.
-Vi- napisał(a): Ja, jeśli chodzi o mój stosunek do Kościoła/katolicyzmu na dzień dzisiejszy, faktycznie jestem mocno "anty"(...) W dużej mierze przyczynił się do tego pobyt na tym forum i prezentowane tu postawy katolików.
-Vi- napisał(a): Poza tym Ty poczytaj sobie siebie, co Ty w ogóle wypisujesz i co mi sugerujesz... Jesteś po prostu zwykłym katolickim/chrześcijańskim fanatykiem Mój stosunek do Waszej wiary jest ewidentnie negatywny ( choćby przez takich ludzi jak Ty), Ja bym większości tutejszych katolików do domu nie wpuścił, ewentualnie takiego bardziej nachalnego w d**ę kopnął. Ale rozumiem, ze ktos moze byc bardziej wyrywny ode mnie i stąd te liczby... Cóż - Bóg nierychliwy ale sprawiedliwy - mordowali chrześcijanie to i teraz chrześcijan mordują. Taka karma. Trzeba ją przepracować. 
|
Śr sie 15, 2012 16:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maluczki napisał(a): Nie przesadzasz czasami? Niestety, nie przesadzam fuller napisał(a): Ja bym większości tutejszych katolików do domu nie wpuścił, ewentualnie takiego bardziej nachalnego w d**ę kopnął. Zatem oboje nie miewamy takich samych gości Ludzi nachalnych nie toleruję, a religijnie nachalnych to już w ogóle... 
|
Śr sie 15, 2012 16:36 |
|
 |
Maluczki
nieobecny
|
-Vi- napisał(a): Niestety, nie przesadzam Przesadzasz! Przesadzasz! Przesadzasz!!!!!
|
Śr sie 15, 2012 18:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
homo_homini_canis_est napisał(a): 150 000 - 170 000 zamordowanych rocznie chrześcijan jest liczbą „skromną", chociaż, co oczywiste, nie można wobec niej przejść obojętnie.
Są to szacunki, niemniej jest to liczba „bezpieczna", to znaczy, zaniżona, ponieważ w takich krajach jak Erytrea, Afganistan, Somalia, Laos, Tadżykistan, Uzbekistan czy Kolumbia, gdzie nie ma jednoznacznego spisu ludności, „zawieruszenie się" 10.000 czy 20.000 osób to błahostka. No to sprawdźmy wyrywkowo: pierwszą i ostatnią pozycję, żeby dowiedzieć się, o co chodzi z tym prześladowaniem chrześcijan, przez kogo i dlaczego są prześladowani. ErytreaLudność szacunkowo: 5 milionów osób - muzułmanie (w większości sunnici) – 48%
- prawosławni (Erytrejski Kościół Ortodoksyjny Tahewado) – 41%
- katolicy (w tym katolicy włoscy) – 3,8%
- protestanci – 1,5% (w tym luteranie: 0,8%)
Rząd Erytrei oficjalnie uznał Erytrejski Kościół Ortodoksyjny, islam sunnicki, katolicyzm oraz ewangelicki Kościół luterański. Od innych wyznań wymaga się przejścia przez proces rejestracji, co wymaga między innymi przekazania informacji o tożsamości osób należących do danej grupy wyznaniowej. "Erytrea przeszła z pozycji 12 na 11 w Światowym Indeksie Prześladowań 2012. Wzrost prześladowań w kraju wynika głównie z większej liczby incydentów z udziałem nielicznej grupy protestanckich chrześcijan ewangelikalnych, uznanych za wrogów państwa przez rząd prezydenta Isaiasa Afewerkiego. W Erytrei za Kościoły „nieposłuszne” uważa się Kościoły ewangeliczne, zielonoświątkowe i charyzmatyczne. Główną cechą sytuacji w Erytrei jest bardzo poważne prześladowanie niewielkiej części ogółu chrześcijan w kraju [...] Nie ma tam spontanicznych morderstw dokonywanych na miejscu przez jednostki lub tłumy zainspirowane przez nadgorliwych przywódców religijnych, są za to bardziej systematyczne działania rządu. Chrześcijanie z mniejszości ewangelicznych są pod presją – żąda się od nich zmiany lub wyrzeczenia się swojej religii. Są oni torturowani i zmuszani do powrotu do zarejestrowanych wyznań. Chociaż żaden chrześcijanin nie został w ostatnim roku zabity, pięciu chrześcijan zmarło w więzieniu z powodu choroby. Czyli: w Erytrei nie tyle chrześcijanie są prześladowani, co członkowie nielegalnie działających grup wyznaniowych. Ci wierzący, którzy praktykują nielegalnie i nie chcą się poddać procedurze rejestracyjnej. W minionym roku nie odnotowano ani jednego przypadku zabicia chrześcijanina z powodu wiary. KolumbiaLudność szacunkowo: 46 milionów osób - katolicy – 88,8%
- protestanci – 5,2%
- ateiści – 3,5%
"Kolumbia jest krajem o wielowymiarowej rzeczywistości. Formalnie, jest nowoczesnym demokratycznym państwem prawa, o gwarantowanej wolności religijnej. Jednak duże obszary kraju są pod kontrolą organizacji przestępczych, karteli narkotykowych, rewolucjonistów i grup paramilitarnych. [...] Prześladowanie chrześcijan organizowane przez organizacje przestępcze jest na ogół motywowane połączeniem dwóch elementów. Zorganizowane grupy przestępcze postrzegają chrześcijan, którzy otwarcie sprzeciwiają się ich działalności, jako zagrożenie, zwłaszcza gdy chrześcijanie angażują się w programy społeczne lub w politykę. [...] W swoim raporcie z 2010 r. chrześcijańska organizacja pozarządowa Justapaz donosi o 95 groźbach i próbach zabójstw, 71 uprowadzeniach, 17 zabójstwach, dwóch zaginięciach i wielu przypadkach pobić, tortur i przymusowego wcielania do organizacji przestępczych, jakie skierowano wobec chrześcijan. Według tych informacji, organizacje przestępcze są odpowiedzialne za blisko 90% tych przypadków. [...] Raporty Open Doors doniosły łącznie o pięciu przypadkach męczeńskiej śmierci chrześcijan w 2011 r., ale prawdziwe dane są prawdopodobnie znacznie wyższe z powodu trwającego w kraju konfliktu zbrojnego. Czyli: w Kolumbii 94% ludności to chrześcijanie, a prześladują ich... organizacje przestępcze. Bynajmniej nie za to, że są chrześcijanami, nie z powodu ich religii, tylko dlatego, że ludzie sprzeciwiają się działaniom organizacji terroryzujących okolice. W minionym roku odnotowano 5 (słownie: pięć) przypadków śmierci chrześcijan w związku z tymi okolicznościami.
|
Śr sie 15, 2012 19:11 |
|
 |
piok333
|
homo_homini_canis_est napisał(a): stare brzydkie stalinowskie hasła, bez sensu i bez pokrycia w rzeczywistości. Zdajesz sobie sprawę, że ponieważ państwa komunistyczne postawiły takie hasła na czele swoich polityk, to przez to cierpiały miliony wyznawców Chrystusa, a wielu z nich było zamordowanych Skoro stalinowskie slogany okazały się w Sowietach skuteczne w masowym tępieniu prawosławia, to co się dziwić, że współcześni anty-katolicy testują je stale na polskim katolicyzmie, na polskich katolikach...? 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Śr sie 15, 2012 20:12 |
|
 |
piok333
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Współcześnie w ponad 70 krajach na świecie dochodzi do prześladowań chrześcijan. Niestety, to prawda... Nie tylko do nich dochodzi, ale w ujęciu globalnym prześladowania nie tylko nie słabną, lecz stale się nasilają... Cytuj: Każdego roku, pierwszej dekadzie XXI wieku, zginęło 160 tys. wyznawców Chrystusa. Oznacza to, że co pięć minut ginie chrześcijanin za wiarę. Jest to prawdziwy holokaust, o którym niestety bardzo niechętnie się mówi. Dane te przedstawiono na sympozjum „Dobrzy zostaną umęczeni. Prześladowania chrześcijan w XXI wieku" zorganizowanym na Papieskim Uniwersytecie Laterańskim z okazji jubileuszu 20-lecia stowarzyszenia wolontariatu „Światło dla Wschodu" pomagającego katolikom w krajach byłego bloku sowieckiego. Uczestnicy sympozjum usłyszeli słowa o swoistym „charyzmacie męczeństwa". Mówił o nim włoski biskup Luigi Negri. Wskazał on, że „kresem nowoczesności jest ateizm, a ateizmu - przemoc". Kapłan w swojej wypowiedzi podkreślił również, że prawda ideologiczna wyklucza wszelką inność, co udowodniły już reżimy totalitarne, eliminujące ludzi o odmiennych poglądach. http://prawy.pl/index.php?option=com_co ... aktualnoci Chrześcijanie stanowią ciągle najbardziej prześladowaną grupę religijną na świecie – wynika z najnowszych raportów opublikowanych przez ewangelicką agencję informacyjną Idea oraz Dzieło Pomocy Prześladowanym Chrześcijanom “Open Doors”. Ocenia się, że z powodu wiary w Chrystusa cierpi na całym świecie ok. 100 mln ludzi. http://www.zycie.ca/2012/02/wspolczesni-meczennicy/Do końca XX wieku papież Jan Paweł II wyniósł do chwały ołtarzy 405 męczenników tego stulecia, w tym między innymi 239 ofiar prześladowań w Hiszpanii republikańskiej, 110 męczenników polskich, głównie ofiar nazistów, 26 ofiar terroru masońskiego w Meksyku w latach dwudziestych, 10 ofiar nazizmu w innych poza Polską krajach Europy oraz 2 męczenników z czasów komunistycznych w Europie Wschodniej. http://papiez.wiara.pl/doc/462913.Mecze ... lczesnosci 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Śr sie 15, 2012 20:22 |
|
 |
mareta
|
Jajko napisał(a): Spostrzeżenia prof. Obirka nt religijności Polaków na tle światowym. Niestety bardzo lakoniczne, ale zawsze. http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1229 ... nych_.htmlCiekawe kiedy u nas nastąpi tąpnięcie liczby wiernych? Jak dorośnie młode pokolenie zniechęcone przez niezbyt przekonującą indoktrynację katolickiej katechezy? Średnio to pocieszające, ale zawsze. Pozdrawiam
|
Śr sie 15, 2012 20:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): Każdego roku, pierwszej dekadzie XXI wieku, zginęło 160 tys. wyznawców Chrystusa. Całkiem możliwe. Całkiem możliwe, że w latach 2001-2010 zginęło około 160 tysięcy chrześcijan. Na przykład w Polsce odnotowano, według danych Komendy Głównej Policji: 2001 - 1325 (541) 2002 - 1118 (466) 2003 - 1039 (382) 2004 - 980 (351) 2005 - 837 (278) 2006 - 816 (322) 2007 - 848 (325) 2008 - 759 (297) 2009 - 763 (266) 2010 - 680 (240) czyli ogółem 9165 zabójstw, w tym 3468 usiłowań zabójstwa. Według Rocznika Statystycznego za rok 2007 wśród ludności Polski 89% stanowili katolicy, 1,3% prawosławni, 0,4% protestanci, 0,33% świadkowie Jehowy, co daje razem około 91% ludności. Policja nie zbiera danych statystycznych na temat wyznania ofiar zabójstw, ale nie stwierdzono żadnych sygnałów, żeby znacząco odbiegały od ogólnych wskaźników. Zatem (9165-3468)*91%/10 = średnio ok. 520 chrześcijan, którzy każdego roku pierwszej dekady XXI wieku zginęli w Polsce. Ale wskaźnik zabójstw w Polsce jest bardzo niski w porównaniu do średniej światowej i wynosił od 2,0 (2001) do 1,1 (2010) na 100.000 osób (UNODC, Biuro Narodów Zjednoczonych ds. narkotyków i przestępczości). - W Stanach Zjednoczonych chrześcijan jest około 250 milionów (80% populacji), wskaźnik zabójstw wahał się od 4,9 do 4,2, w latach 2001-2010 policja odnotowała średnio 14.249 zabójstw rocznie.
- W Brazylii chrześcijan jest ok. 176 milionów (91%), w latach 2001-2010 państwowy urząd statystyczny odnotował średnio 12.860 zabójstw rocznie (25.757 w roku 2010).
- W Meksyku chrześcijan jest ok. 107 milionów (98%), w latach 2007-2010 (brak wcześniejszych danych) ministerstwo sprawiedliwości odnotowało średnio 42.069 zabójstw rocznie.
- W Rosji chrześcijan jest ok. 106 milionów (74%), w latach 2004-2010 (brak wcześniejszych danych) policja i służby statystyczne odnotowały średnio 20.060 zabójstw rocznie.
- W Etiopii chrześcijan jest ok. 53 milionów (63%), w roku 2008 (brak pozostałych danych) WHO odnotowała 20.239 zabójstw.
- W Kolumbii chrześcijan jest ok. 45 milionów (94%), w latach 2001-2010 policja odnotowała średnio 20.061 zabójstw rocznie.
- Na Ukrainie chrześcijan jest ok. 42 milionów (92%), w latach 2001-2010 wg baz danych TransMONEE odnotowano średnio 3.396 zabójstw rocznie.
- W RPA chrześcijan jest ok. 40 milionów (80%), w latach 2001-2010 policja odnotowała średnio 18.871 zabójstw rocznie.
- W Wenezueli chrześcijan jest ok. 28 milionów (98%), w latach 2001-2010 pozarządowa organizacja PROVEA odnotowała średnio 11.569 zabójstw rocznie.
Już z danych dla zaledwie kilku państw wynika, że "każdego roku w pierwszej dekadzie XXI wieku zginęło" 100.000 osób, które na podstawie statystyk można spokojnie uznać za "wyznawców Chrystusa". piok333 napisał(a): Oznacza to, że co pięć minut ginie chrześcijanin za wiarę. Według takiego samego wysysania z palca "oznacza to, że w Polsce codziennie ginie jeden chrześcijanin za wiarę". Tylko że nie.
|
Cz sie 16, 2012 8:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Cytuj: [...] Nie ma tam spontanicznych morderstw dokonywanych na miejscu przez jednostki lub tłumy zainspirowane przez nadgorliwych przywódców religijnych, są za to bardziej systematyczne działania rządu. Chrześcijanie z mniejszości ewangelicznych są pod presją – żąda się od nich zmiany lub wyrzeczenia się swojej religii. Są oni torturowani i zmuszani do powrotu do zarejestrowanych wyznań. Chociaż żaden chrześcijanin nie został w ostatnim roku zabity, pięciu chrześcijan zmarło w więzieniu z powodu choroby. Czyli: w Erytrei nie tyle chrześcijanie są prześladowani, co członkowie nielegalnie działających grup wyznaniowych[ co zresztą nie przeczy faktowi, że obok innych niezarejestrowanych są to także chrześcijanie. Ktoś kto podał ten przykład formalnie nie minął się z prawdą red. Mariel]. Ci wierzący, którzy praktykują nielegalnie i nie chcą się poddać procedurze rejestracyjnej. W minionym roku nie odnotowano ani jednego przypadku zabicia chrześcijanina z powodu wiary. Masz pewne dane, że nie chcą się poddać procedurze rejestracyjnej, bo może chcieli się poddać, ale z jakiegoś powodu ich wniosek został odrzucony? Ale nawet jeśli nie chcieli się rejestrować to nie jest chyba normalne, że się ich poddaje takim restrykcjom, torturuje, zmusza do wstępowania w zarejestrowane grupy wyznaniowe? " W minionym roku nie zarejestrowano ani jednego przypadku zabicia chrześcijanina z powodu wiary" No łał...cieszmy się, udało się torturami jakoś zapobiec upieraniu się ludzi przy niezarejestrowanej wierze. Nie ma powodu, by twierdzić, że to jakieś prześladowania, przecież nikt nie zginął. Akruk, a co powiesz o sytuacji chrześcijan w Indiach?
|
Cz sie 16, 2012 8:42 |
|
|
|