Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 14:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Planowanie rodziny 

Nasz sposób planowania rodziny
met. objawowo-termiczna (NPR) 29%  29%  [ 20 ]
met. termiczna (NPR) 0%  0%  [ 0 ]
met. Billingsów (NPR) 1%  1%  [ 1 ]
NPR + prezerwatywa 21%  21%  [ 14 ]
stos.przerywany 1%  1%  [ 1 ]
obliczenia statystyczne (kalendarzyk) 3%  3%  [ 2 ]
pigułki 19%  19%  [ 13 ]
prezerwatywa 18%  18%  [ 12 ]
wkładka wewnątrzmaciczna 4%  4%  [ 3 ]
nic bo mamy problemy z poczęciem 3%  3%  [ 2 ]
Liczba głosów : 68

Planowanie rodziny 
Autor Wiadomość

Post Planowanie rodziny
Zwracam się do osób żyjacych w katolickim małżeństwie o podzielenie się
swoimi doświadczeniami na tym polu.

Pt kwi 22, 2005 8:15

A ja nie stosuje żadnej chociaz znając dni płodne kobiety kochamy sie z dużą rezerwą i tzw. zapasem. Może ktoś powiedziec, że to zaledwie 3-4 razy z dnia na dzień.

Pt kwi 29, 2005 11:54
Dla wielu małżeństw (szczególnie dla tych, współżyjących dłużej na środkach antykoncepcyjnych) istnieje dośc poważny problem - problem natury czysto psychologicznej.
Jest to - strach wywołany powszechną w mediach i nie tylko propagandą proaborcyjną
Wiele osób waha się przed zastosowaniem metod naturalnych ze względu na rozpowszecniane nieprawdziwe informacje o "nieskuteczności" tych metod.
Sądzę, że warto polecić jako "metodę przejściową" metodę objawowo - termiczną wspomaganą prezerwatywą
- dla pozbycia się tego lęku wszyskim tym osobom - chcącym żyć w zgodzie z nauczaniem Kościoła oraz dbającym o własne zdrowie - które pragną przejść z antykoncepcji na metody naturalne.

Pt kwi 29, 2005 13:33

Sądzę, że warto polecić jako "metodę przejściową" metodę objawowo - termiczną wspomaganą prezerwatywą
- dla pozbycia się tego lęku wszyskim tym osobom - chcącym żyć w zgodzie z nauczaniem Kościoła oraz dbającym o własne zdrowie - które pragną przejść z antykoncepcji na metody naturalne.

A więc proponujesz grzech... i to ciężki? :o

Pt kwi 29, 2005 14:32
Nie - proponuję jak najszybsze przejście na metody NPR.

Pt kwi 29, 2005 16:30

Paweł VI w Humanae Vitae (pkt. 14) napisał(a):
nigdy nie wolno, nawet dla najpoważniejszych przyczyn, czynić zła, aby wynikło z niego dobro

Jak to się ma do Twojej rady?

Pt kwi 29, 2005 18:02
Ano tak, że skraca się czas przejścia z antykoncepcji na metody naturalne - wystarczy tylko praktycznie jeden- dwa miesiące ...

Pt kwi 29, 2005 20:33

A ja nie stosuje żadnej chociaz znając dni płodne kobiety kochamy sie z dużą rezerwą i tzw. zapasem. Może ktoś powiedziec, że to zaledwie 3-4 razy z dnia na dzień.

Hmmm ..... a ktoś inny może powiedzieć, że w tym przypadku nie ilość się liczy ale jakość.

:))

So kwi 30, 2005 17:29

Hm trochę błędna nazwa tematu, przeciez planować rodzinę nie mozna pigułką ani cała resztą!.
Czyli temat - Nasza antykoncepcja!
Zapomniałem dodać, że żeczywiście stosuję ostanio najlepszą metodę antykoncepcji jaką jest ciąża! Szkoda tylko, że nie jest to metoda wieczna i bedzie trzeba z niej w końcu zrezygnować

Wt maja 03, 2005 20:08

Dla wielu małżeństw (szczególnie dla tych, współżyjących dłużej na środkach antykoncepcyjnych) istnieje dośc poważny problem - problem natury czysto psychologicznej.
Jest to - strach wywołany powszechną w mediach i nie tylko propagandą proaborcyjną

:o :shock: :o :shock:

Uświadom mnie ddv, jakiz to ja mam "powazny problem natury czysto psychologicznej"? W jakimż to ja "strachu" rzekomo zyję od dwunastu lat?

Słucham zwoleników aborcji w mediach, ale ich gadanie jakoś nie wywołują we mnie lęków..

Cytuj:
Wiele osób waha się przed zastosowaniem metod naturalnych ze względu na rozpowszecniane nieprawdziwe informacje o "nieskuteczności" tych metod.

mylisz się - robią to z miłości do żon
Podobnie mężowie we wspólnym pożyciu liczcie się rozumnie ze słabszym ciałem kobiecym! (1 List Piotra 3:7)

wiadomo przecież, że kobiety najwiekszą radość ze współżycia przezywają w dni płodne. W imię czego maja sobie tego odmawiać?

A tak swoja drogą, to jeśłi metoda naturalna jest najskuteczniejsza, to jak sie to ma do rzekomego "otwarcia na zycie" tej metody?

Śr maja 04, 2005 10:48

wiadomo przecież, że kobiety najwiekszą radość ze współżycia przezywają w dni płodne.

to nie do konca tak :) w dni płodne w kobiecie jest największa chęć na współżycie, a radość ze współżycia mało związana jest z dniami płodnymi, a ogromnie wiele - z partnerem i jego podejsciem do "tematu" ;)

Śr maja 04, 2005 11:21

Cytuj:
wiadomo przecież, że kobiety najwiekszą radość ze współżycia przezywają w dni płodne.

to nie do konca tak :) w dni płodne w kobiecie jest największa chęć na współżycie

ochotę i łatwość osiągnięcia większej satysfakcji - choc nie mówie to ze swojego doświadczenia - tak czy siak pozostaje pytanie: w imie czego ma sobie akurat w te dni odmawiać?

Cytuj:
, a radość ze współżycia mało związana jest z dniami płodnymi, a ogromnie wiele - z partnerem i jego podejsciem do "tematu" ;)

jest ogromnie związana zarówno z jednym jak i z drugim

Śr maja 04, 2005 12:05

Ano tak, że skraca się czas przejścia z antykoncepcji na metody naturalne - wystarczy tylko praktycznie jeden- dwa miesiące ...

Ty piszesz o skróceniu czasu, a ja pytam czy można popełniać zło, żeby wyniknęło z niego dobro. Ze słów papieża i nauki Kościoła wynika, że nie. Ustosunkujesz się do tego? Czy poddajesz się? ;)

Cz maja 05, 2005 11:00

color, ddv, ten wątek możecie kontynuować w temacie, czy cel uświęca środki :) viewtopic.php?t=3547&start=0

Cz maja 05, 2005 11:06

Kościół potepił antykoncepcję i często słyszę gosy katolików o tym, jakie to wielkie zło

mam więc pytanie:

co jest złego w antykoncepcji?

komu wyrządza ona krzywdę?

czy nie kryje sie za nią przypadkiem jakaś sexofobia?

N maja 15, 2005 6:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona