Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Skąd proboszcz wziął 2 mln zł? Tajemnica spowiedzi 
Autor Wiadomość
Post Re: Skąd proboszcz wziął 2 mln zł? Tajemnica spowiedzi
akruk napisał(a):
kora_z napisał(a):
część pierwsza dotyczy starego testamentu w nowym testamencie mamy przykazanie miłości

Bóg Marduk w XVIII w. p.n.e. w Mezopotamii polecił Hammurabiemu ludziom "dać poznać dobre obyczaje".
Minęło kilkaset lat...
Bóg Jahwe w XII wieku p.n.e. na pustyni synajskiej polecił Mojżeszowi obwieścić ludziom swoje reguły.

Jak rozumiem, chcesz mi zwrócić uwagę, że Jahwe-bóg po ponad tysiącu lat zorientował się, że konkurencja przedstawia lepszą ofertę i wreszcie zmienił zasady?

akruk - nie obniżaj swoich lotów - nawet niezbyt rozgarnięty człowiek wie, że człowiek rozwijał się przez wieki, a co za tym idzie postrzegał w winnych wymiarach otaczającą go rzeczywistość.

Wt wrz 25, 2012 7:18

Ups. Nie ten wątek, proszę skasować.

Dominikanie będą musieli zwrócić pieniądze, które zostały im darowane przez Amber Gold. Tak stanowią przepisy o postępowaniu upadłościowym. Jeśli zakonnicy odmówią dobrowolnego zwrotu pieniędzy, to o sprawie będzie decydował sąd.

Więcej
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/domini ... 81108.html

Rozumiem sens tych przepisów, ale współczuję tym, którzy kasę wydali, a teraz będą musieli oddawać.

Wt wrz 25, 2012 7:48
Alus napisał(a):
akruk napisał(a):
Bóg Marduk w XVIII w. p.n.e. w Mezopotamii polecił Hammurabiemu ludziom "dać poznać dobre obyczaje".
Minęło kilkaset lat...
Bóg Jahwe w XII wieku p.n.e. na pustyni synajskiej polecił Mojżeszowi obwieścić ludziom swoje reguły.

Jak rozumiem, chcesz mi zwrócić uwagę, że Jahwe-bóg po ponad tysiącu lat zorientował się, że konkurencja przedstawia lepszą ofertę i wreszcie zmienił zasady?
akruk - nie obniżaj swoich lotów - nawet niezbyt rozgarnięty człowiek wie, że człowiek rozwijał się przez wieki, a co za tym idzie postrzegał w winnych wymiarach otaczającą go rzeczywistość.
CZŁOWIEK się rozwijał, owszem. Ale ja myślałem, że my tutaj o BOGACH mówimy... W szczególności o Jahwe - on też dorastał przez wieki? No to przecież piszę chyba zrozumiale: Jahwe-bóg jakieś opóźnienie miał w stosunku do Marduka-boga i jego przedstawiciela, Hammurabiego.

Wt wrz 25, 2012 9:03
Piszesz zrozumiale, ale tendencyjnie.
Jakim jest Bóg w istocie swojej, nikt nie zgłebi, ani umysł anielski, ani ludzki, Dzienniczek 30, słowa Jezusa.
Ludzie zawsze czuli obecnośc Boga, poszukiwali Go, ale tworzyli na ogół Jego obraz wedle własnej percepcji.
Prymitywny, walczący o przetrwanie człowiek, tworzył obraz Boga mściwego, zazdrosnego.
Księgi prorockie ukazują obraz Boga kochającego, miłosiernego.

Wt wrz 25, 2012 9:27
Alus napisał(a):
Ludzie zawsze czuli obecnośc Boga, poszukiwali Go, ale tworzyli na ogół Jego obraz wedle własnej percepcji.. Prymitywny, walczący o przetrwanie człowiek, tworzył obraz Boga mściwego, zazdrosnego
No nie mów! Więc te całe nakazy i zakazy, co je według Biblii Mojżesz od Jahwe-boga ogłosił, zostały po prostu ZMYŚLONE przez ludzi? Bóg wcale tego nie nakazywał? Więc tzw. "Dekalog" to nie zasady ręką Jahwe-boga osobiście spisane na kamiennych tablicach (Wj 24:12), ale zaledwie zwykłe ludzkie prawo z dodaną ludzką wymyśloną opowiastką o boskim pochodzeniu tych reguł? I inne słowa i czyny Jahwe też są zmyślone?

Wt wrz 25, 2012 10:24
akruk napisał(a):
Alus napisał(a):
Ludzie zawsze czuli obecnośc Boga, poszukiwali Go, ale tworzyli na ogół Jego obraz wedle własnej percepcji.. Prymitywny, walczący o przetrwanie człowiek, tworzył obraz Boga mściwego, zazdrosnego
No nie mów! Więc te całe nakazy i zakazy, co je według Biblii Mojżesz od Jahwe-boga ogłosił, zostały po prostu ZMYŚLONE przez ludzi? Bóg wcale tego nie nakazywał? Więc tzw. "Dekalog" to nie zasady ręką Jahwe-boga osobiście spisane na kamiennych tablicach (Wj 24:12), ale zaledwie zwykłe ludzkie prawo z dodaną ludzką wymyśloną opowiastką o boskim pochodzeniu tych reguł? I inne słowa i czyny Jahwe też są zmyślone?

Dekalog nie został zmieniony przez wieki.....gdyby był dziełem li tylko ludzi podlegałby modyfikacjom niejednokrotnie.

Wt wrz 25, 2012 12:39
Alus napisał(a):
akruk napisał(a):
Alus napisał(a):
Dekalog nie został zmieniony przez wieki.....gdyby był dziełem li tylko ludzi podlegałby modyfikacjom niejednokrotnie.
"Dekalog" został IDENTYCZNIE przekazany ludziom przez Jahwe-boga jak nakaz karania śmiercią niewierności małżeńskiej.

Wt wrz 25, 2012 13:47
Cytuj:
"Dekalog" został IDENTYCZNIE przekazany ludziom przez Jahwe-boga jak nakaz karania śmiercią niewierności małżeńskiej.

Mogę tylko pogratulować znajomości Dekalogu :D :D

Wt wrz 25, 2012 14:29
Alus napisał(a):
Cytuj:

A możesz to co napisałaś jakoś rozwinąć? :clever:
W którym miejscu tego, co napisał Akruk, cokolwiek wskazuje na jego znajomość bądź nie, dekalogu? :clever:

Wt wrz 25, 2012 14:48
-Vi- napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

W którym miejscu tego, co napisał Akruk, cokolwiek wskazuje na jego znajomość bądź nie, dekalogu? :clever:

Które przykazanie Dekalogu nakazuje/pozwala na zabóstwo kogokolwiek?

Wt wrz 25, 2012 15:25
A w którym miejscu Akruk coś takiego napisał? :clever:
Oj Alus, chyba Tobie wypadałoby czegoś tu pogratulować :D :D ;-)

Ostatnio edytowano Wt wrz 25, 2012 15:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt wrz 25, 2012 15:39

Alus napisał(a):
-Vi- napisał(a):
Alus napisał(a):

Które przykazanie Dekalogu nakazuje/pozwala na zabóstwo kogokolwiek?[/quote]

III Mojż 20:10 nn.

Wt wrz 25, 2012 15:41
-Vi- napisał(a):
A w którym miejscu Akruk coś takiego napisał? :clever:
Oj Alus, chyba Tobie wypadałoby czegoś tu pogratulować :D :D ;-)

Sorry, mea culpa :oops: ....niedokładnie przeczytałam, przez co zmieniłam sens zdania.
Dekalog zakazuje zabójstwa.

Wt wrz 25, 2012 16:13
Alus napisał(a):
Dekalog zakazuje zabójstwa.
Ech, chrześcijanie! Można TYSIĄC RAZY WYJAŚNIAĆ, a oni dalej swoje. Tzw. Dekalog zakazuje morderstwa. Ten zakaz brzmi: "Nie morduj". To nie jest zakaz wykonywania NAKAZANYCH przez Jahwe KAR ŚMIERCI lub generalnie uśmiercania ludzi na rozkaz Jahwe:

http://poznan.jewish.org.pl/index.php/judaizmcom/NIE-ZABIJAJ-SKAD-TEN-BLAD.html
Cytuj:
Wielokrotnie przypominaliście w odpowiedziach i artykułach, że nie ma w Torze przykazania "nie zabijaj", ale że jest "nie morduj". Większość tłumaczeń chrześcijańskich podaje "nie zabijaj". Dlaczego to błędne tłumaczenie jest tak rozpowszechnione? Tora odróżnia „zabijanie”, od „morderstwa”. W Torze hebrajskie Lo tircach nie oznacza „nie zabijaj”, lecz „nie morduj”. Lo taharog oznaczałoby „nie zabijaj”!

Przykazanie "nie zabijaj" byłoby nielogiczne przede wszystkim dlatego, że Tora w wielu okolicznościach zezwala przecież na zabijanie - np. napastnika (w obronie własnej) lub nakazuje stosowanie kary śmierci (np. za morderstwo).

Wt wrz 25, 2012 19:22
Cytuj:
Które przykazanie Dekalogu nakazuje/pozwala na zabóstwo kogokolwiek?
KTO twierdzi, ze jakieś przykazanie tzw.Dekalogu nakazuje zabójstwo?!? Sam sobie wymyśliłeś - sam sobie odpowiadaj na taki problem. Bo ja twierdzę CO INNEGO: że "Dekalog" został IDENTYCZNIE przekazany ludziom przez Jahwe-boga jak nakaz karania śmiercią niewierności małżeńskiej.

Wt wrz 25, 2012 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona