Autor |
Wiadomość |
atheist
|
Audycja w Radiu Maryja
Sam sobie nie wierzę, ale postanowiłem napisać coś dobrego nt. Radia Maryja. Słyszałem dziś audycję dla małżonków. Nastawiłem się na jakieś bzdury o chrześciajńskiej miłości ratującej każde małżeństwo o ile tylko dostatecznie się modli. Tymczasem ku mojemu zdziwieniu wysłuchałem niezwykle mądrej audycji prowadzonej przez profesjonalistów-psychologów, którą tylko mogę polecić. Co najważniejsze, wypowiadali się oni na temat pewnych spraw w sposób odmienny od tego, jak to czyni wielu nawiedzonych katolików łącznie z księżmi, szczególnie w małych miejscowościach. Przykładowo: namawiali jednoznacznie, aby żona, która doznaje przemocy ze strony męża (nawet nie fizycznej, tylko slownej i finansowej) zgłosiła sprawę odpowiednim instytucjom, aby nie bała się tego. Twierdzili, że czasami wyrazem chrześcijańskiej miłości jest wystawienie walizek i że Kościół uznaje instytucję separacji, stąd nie ma sensu wspólne życie w małżeństwie bez miłości. Aż nie chciało mi się wierzyć, że słyszę to w RM. Czułem, że ich wizja katolickiego małżeństwa jest całkowicie odmienna od bredni wypowiadanych również na tym forum jak to (za Biblią) kobieta powinna być posłuszna mężowi. Jeżeli w ten sposób wyglądałoby kształtowanie opinii przez RM to mogłoby to być bardzo pożyteczne medium. Szkoda, że zaraz po audycji przytoczyli fragmenty tekstów z "jutrzejszgo Naszego Dziennika", jak zwykle pełne chrześcijańskiej miłości w wydaniu radiomaryjnym. Ale audycję polecam!
|
Śr paź 03, 2012 1:34 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Re: Audycja w Radiu Maryja
Cieszę się, atheist, że postanowiłeś podzielić się pozytywnymi przemyśleniami. To, co zobaczyłeś (mówiąc w przenośni, oczywiście) podczas słuchania tej audycji, jest właśnie prawdziwym chrześcijaństwem.
|
Śr paź 03, 2012 4:59 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Sam sobie nie wierzę, ale postanowiłem napisać coś dobrego nt. Radia Maryja. Słyszałem dziś audycję dla małżonków. Nastawiłem się na jakieś bzdury o chrześciajńskiej miłości ratującej każde małżeństwo o ile tylko dostatecznie się modli. Tymczasem ku mojemu zdziwieniu wysłuchałem niezwykle mądrej audycji prowadzonej przez profesjonalistów-psychologów, którą tylko mogę polecić. Co najważniejsze, wypowiadali się oni na temat pewnych spraw w sposób odmienny od tego, jak to czyni wielu nawiedzonych katolików łącznie z księżmi, szczególnie w małych miejscowościach. Przykładowo: namawiali jednoznacznie, aby żona, która doznaje przemocy ze strony męża (nawet nie fizycznej, tylko slownej i finansowej) zgłosiła sprawę odpowiednim instytucjom, aby nie bała się tego. Twierdzili, że czasami wyrazem chrześcijańskiej miłości jest wystawienie walizek i że Kościół uznaje instytucję separacji, stąd nie ma sensu wspólne życie w małżeństwie bez miłości. Aż nie chciało mi się wierzyć, że słyszę to w RM. Czułem, że ich wizja katolickiego małżeństwa jest całkowicie odmienna od bredni wypowiadanych również na tym forum jak to (za Biblią) kobieta powinna być posłuszna mężowi. Jeżeli w ten sposób wyglądałoby kształtowanie opinii przez RM to mogłoby to być bardzo pożyteczne medium. Szkoda, że zaraz po audycji przytoczyli fragmenty tekstów z "jutrzejszgo Naszego Dziennika", jak zwykle pełne chrześcijańskiej miłości w wydaniu radiomaryjnym. Ale audycję polecam! W RM znajdziesz wiele mądrych, pożytecznych audycji, debat - byle nie z pogranicza polityki. Ale mnóstwo wypowiedzi o. Rydzyka to masakra, częst wymijająca się z nauką Kościoła.
|
Śr paź 03, 2012 7:17 |
|
|
|
|
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Atheist, cieszę się, że odnalazłeś coś dobrego i wartościowego dla siebie w Radiu Maryja. To Radio da się ocenić rzetelnie tylko wtedy, gdy się je posłucha odpowiednią ilość czasu. Osoby które na radio plują, najczęściej w ogóle, lub prawie w ogóle radia nie słuchają. Audycje społeczno - polityczne w radiu są bardzo interesujące, pamiętam jak zaczynałem słuchać radia, to po prostu mnie przyciągały jak magnes Dawniej denerwowała amatorszczyzna realizacyjna w programach na żywo. Dziś redakcja okrzepła i została zasilona przez dobrze wykształconych młodych absolwentów wyższych uczelni, w tym Wyzszej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Śr paź 03, 2012 7:56 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Audycje o spustoszeniach duchowych dokonywanych przez okultyzm i ezoterykę też przyciągają Cie jak magnes?
|
Śr paź 03, 2012 8:25 |
|
|
|
|
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Kto jest Panem Świata i Wszechświata, Alus?
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Śr paź 03, 2012 8:27 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
atheist, Kosciol zezwala na separacje małżonków w sytuacji przemocy, nawet tylko słownej czy innego poniżania. nic w tym nowego. natomiast zona powinna być posłuszna dobremu i mądremu mężowi, ale nie głupiemu chamowi...a tacy tez się niestety zdarzają. to ty interpretujesz Pismo Sw. w sposób sztywny, a nie Kościół. poza wszystkim, chwali ci się fakt, ze słuchasz Radia Maryja
|
Śr paź 03, 2012 8:36 |
|
|
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Radio Maryja jest anteną dla bardzo różnych przekonań, choć niewątpliwie jest to radio katolickie. Są tam audycje dla każdego, dla dzieci, dla gospodyń domowych, dla kobiet i dla mężczyzn, dla młodzieży, są liczne audycje liturgiczne, msze święte, modlitwy, są też audycje społeczne i polityczne.
Jestem pełen uznania dla kierownictwa radia, które z dość nieciekawego ongiś radyjka potrafiło stworzyć radio wszechstronne, z zachowaniem określonej, katolickiej linii programowej. Wielka szkoda, że brakuje nad naszym forum takiej, pełnej miłości, opieki, która dokonałaby takiej metamorfozy u nas. Może to się kiedyś zmieni?
|
Śr paź 03, 2012 8:48 |
|
|
ratio
|
homo_homini_canis_est napisał(a): (...) Jestem pełen uznania dla kierownictwa radia, które z dość nieciekawego ongiś radyjka potrafiło stworzyć radio wszechstronne, z zachowaniem określonej, katolickiej linii programowej. (...) Czasami nie rozumiem ichniej teologii. Dziś w pięciominutówce studenckiej o godz. 16:00 można było usłyszeć, że "Studenci udadzą się do pobliskiego Górska, gdzie został uprowadzony ks. Jerzy Popiełuszko.Tam zostanie odprawiona Msza św. upamiętniająca to wydarzenie. Czyli Msza św. jako "Akademia ku czci"?
|
Wt paź 16, 2012 19:45 |
|
|
ratio
|
Dziś odbyło się spotkanie Rodziny Radia Maryja w Krzeszowie. Było transmitowane przez Radio Maryja. Można było usłyszeć góralskie przyśpiewki, jako pieśni dziękczynienia po Komunii św. Czy to nie przesada w wykorzystywaniu liturgii dla propagowania folkloru
|
Pn cze 17, 2013 22:13 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
ratio napisał(a): Dziś odbyło się spotkanie Rodziny Radia Maryja w Krzeszowie. Było transmitowane przez Radio Maryja. Można było usłyszeć góralskie przyśpiewki, jako pieśni dziękczynienia po Komunii św. Czy to nie przesada w wykorzystywaniu liturgii dla propagowania folkloru Oczywiście, że to nie przesada. To była piękna uroczystość transmitowana była również w telewizji Trwam.
|
Wt cze 18, 2013 11:36 |
|
|
BlueDraco
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Radio Maryja jest anteną dla bardzo różnych przekonań, choć niewątpliwie jest to radio katolickie.
Od kiedy? Czyżbym przespał jakieś istotne zmiany? Nic mi nie wiadomo o tym, aby było ono "anteną dla różnych przekonań". Nawet wiadomości z życia Kościoła są w RM mocno cenzurowane (np. z zasady nie mówi się o pewnych ruchach kościelnych, nawet gdy na Jasnej górze zbierze się 100.000 ludzi z danego ruchu), a asystenta kościelnego Radyjo nie miało, więc de iure nie miało prawa określać się jako "katolickie". Nie jestem skłonny do potępiania Radyja z zasady, ale trzymajmy się faktów. O ile audycje z okolic życia rodzinnego oraz katechezy zawsze były ciekawe i wartościowe, to reszta... lepiej spuścić kurtynę milczenia...
|
Wt cze 18, 2013 13:01 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
BlueDraco napisał(a): homo_homini_canis_est napisał(a): Radio Maryja jest anteną dla bardzo różnych przekonań, choć niewątpliwie jest to radio katolickie.
Od kiedy? Czyżbym przespał jakieś istotne zmiany? Nic mi nie wiadomo o tym, aby było ono "anteną dla różnych przekonań". Nawet wiadomości z życia Kościoła są w RM mocno cenzurowane (np. z zasady nie mówi się o pewnych ruchach kościelnych, nawet gdy na Jasnej górze zbierze się 100.000 ludzi z danego ruchu), a asystenta kościelnego Radyjo nie miało, więc de iure nie miało prawa określać się jako "katolickie". Nie jestem skłonny do potępiania Radyja z zasady, ale trzymajmy się faktów. O ile audycje z okolic życia rodzinnego oraz katechezy zawsze były ciekawe i wartościowe, to reszta... lepiej spuścić kurtynę milczenia... Piszecie o różnych radiach, o Radiu Maryja i jakimś Radyju, którego ja np. nie znam.
|
Wt cze 18, 2013 15:42 |
|
|
mareta
|
atheist napisał(a): Sam sobie nie wierzę, ale postanowiłem napisać coś dobrego nt. Radia Maryja. Ale audycję polecam! Ja też nie wierzę, ale z tego co napisałeś, audycja rzeczywiście godna polecenia.
|
Pt cze 21, 2013 20:02 |
|
|
gacjan
|
nie słucham Radia Maryja, ale to dlatego, że w zasadzie nie słucham radia - żona słucha w domu, więc bywam zmuszony, albo w aucie (to Radio eM głównie leci), ale rzadko - wolę własną muzykę głównie, a publicystykę wolę czytać. Natomiast mogę na pewnych podstawach (strony internetowe, a także jednak sporadyczne słuchanie różnych radiów) - Radio Maryja wydaje mi się być porządnym radiem, które propaguje wiele pozytywnych wartości, no a może 15-20% rzeczy tam przeszkadzają. W porównaniu z RMFem, Zetką, czy innym chłamem więc statystyka wychodzi mocno na korzyść tego Radia. Może i nawet z Trójką (tam trzeba sprawdzić, ile procent czasu ma Anna Gacek, każde jej pojawienie się to chłam z definicji) mogliby rywalizować, oczywiście biorąc pod uwagę grupę docelową jaką są osoby szukające w radiu modlitwy, audycji religijnych itd. A jeśli BlueDraco pisze, o bojkocie neokatechumenatu to mogę tylko przyklasnąć
|
Wt cze 25, 2013 9:40 |
|
|
|