Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
W mojej parafii pewien starszy pan klęczy przez całą Mszę, a gdy inni klękają, on bije pokłony. Także do Komunii zbliża się powoli, kłaniając się czołem do ziemi, co pięć kroków, oczywiście odmierzanych na kolanach...
|
Pn lis 19, 2012 9:45 |
|
|
|
 |
biznes-info
|
Pokora rzeczywiście pozwala na godne relacje człowieka z Bogiem. Pokora czyli uznanie siebie tym czym jest się w rzeczywistości. Można to zrobić bez lęku tylko w przypadku gdy uzna się Miłość Boga do człowieka. Taką wielką marnością jest człowiek. Przyjąć do świadomości swoją nieporadność i zależność bez oskarżeń (np zwalania winy na innych) bardzo niewielu potrafi.
Czym jest człowiek że przyjmuje Boga na stojąco, praktycznie tylko z tego powodu że Bóg ukrył przed nim swój Mejestat? Przecież pierwsi chrześcijanie (a nawet do niedawna było oczywiste że) komunię św. przyjmowali na klęcząco. Wyjątkiem było jeżeli człowiek nie miał takiej możliwości.
_________________ Zawiłe problemy wymagają gruntownego omówienia, a zasoby mam ograniczone. Polecam moje dzieło: https://melancholia.xyz
|
Pn lis 19, 2012 9:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
biznes-info napisał(a): Pokora rzeczywiście pozwala na godne relacje człowieka z Bogiem. Pokora czyli uznanie siebie tym czym jest się w rzeczywistości. Można to zrobić bez lęku tylko w przypadku gdy uzna się Miłość Boga do człowieka. Taką wielką marnością jest człowiek. Przyjąć do świadomości swoją nieporadność i zależność bez oskarżeń (np zwalania winy na innych) bardzo niewielu potrafi.
Czym jest człowiek że przyjmuje Boga na stojąco, praktycznie tylko z tego powodu że Bóg ukrył przed nim swój Mejestat? Przecież pierwsi chrześcijanie (a nawet do niedawna było oczywiste że) komunię św. przyjmowali na klęcząco. Wyjątkiem było jeżeli człowiek nie miał takiej możliwości. Ponieważ słuchał on słów eucharystycznych i razem z wszystkimi odpowiadał Amen,i stał przy stole, i wyciągał ręce na przyjęcie Świętego Pokarmu . http://mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_18.htm
|
Pn lis 19, 2012 11:35 |
|
|
|
 |
biznes-info
|
Alus napisał(a): biznes-info napisał(a): Pokora rzeczywiście pozwala na godne relacje człowieka z Bogiem. Pokora czyli uznanie siebie tym czym jest się w rzeczywistości. Można to zrobić bez lęku tylko w przypadku gdy uzna się Miłość Boga do człowieka. Taką wielką marnością jest człowiek. Przyjąć do świadomości swoją nieporadność i zależność bez oskarżeń (np zwalania winy na innych) bardzo niewielu potrafi.
Czym jest człowiek że przyjmuje Boga na stojąco, praktycznie tylko z tego powodu że Bóg ukrył przed nim swój Mejestat? Przecież pierwsi chrześcijanie (a nawet do niedawna było oczywiste że) komunię św. przyjmowali na klęcząco. Wyjątkiem było jeżeli człowiek nie miał takiej możliwości. Ponieważ słuchał on słów eucharystycznych i razem z wszystkimi odpowiadał Amen,i stał przy stole, i wyciągał ręce na przyjęcie Świętego Pokarmu . http://mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_18.htm"Na przestrzeni wieków IX i X w całym Kościele -- zarówno na Wschodzie, jak na Zachodzie -- przyjął się zwyczaj podawania Komunii świętej bezpośrednio do ust." No rzeczywiście, nie wiedziałem.
_________________ Zawiłe problemy wymagają gruntownego omówienia, a zasoby mam ograniczone. Polecam moje dzieło: https://melancholia.xyz
|
Pn lis 19, 2012 14:25 |
|
 |
kooool
|
- Z naszych kościołów musimy znów uczynić domy Boże - powiedział kard. Joachim Meisner w wywiadzie dla „Die Welt” mówiąc o konieczności zatrzymania desakralizacji. Zdaniem hierarchy w kościołach „przede wszystkim świętuje się misterium wiary”. – Znieśliśmy post eucharystyczny, znieśliśmy klęczniki komunijne, już nie klęczymy przy przyjmowaniu Komunii – i nie zrobiliśmy nic, by zapobiec szerzeniu się banalizacji i utracie głębokiego szacunku. Taka postawa nie prowadzi nas w dobrym kierunku – powiedział kard. Meisner. - Kiedy pozwalamy misterium Eucharystii zabłysnąć, ludzie wracają do nas – dodał hierarcha. – We Mszy nie chodzi po prostu o przyjacielski posiłek, ale o uczestnictwo w zbawczej ofierze Chrystusa. – podkreślał.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
N gru 30, 2012 18:22 |
|
|
|
 |
noOne
|
budzą się tu i ówdzie, budzą się.. jeszcze więcej ucisku i przebudzenie będzie postępować szybciej, szybciej i wyraźniej oddzielą się wilki od owiec, nie będzie wątpliwości kto idzie za Jezusem
w sąsiedniej parafii Proboszcz przywrócił Komunioe sw na kolanach przy balaskach, oraz odsunął Janosików (cywilnych szafarzy) od dotykania niegodnymi rękoma Ciała Pana Jezusa, budzą się..
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
N gru 30, 2012 20:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: We Mszy nie chodzi po prostu o przyjacielski posiłek, ale o uczestnictwo w zbawczej ofierze Chrystusa. – podkreślał. Czyżby niektórzy hierarchowie doszli w końcu do wniosku, że Msza św to nie jakas harcerska zbiórka z bebenkami i tancami wokół ogniska....przepraszam! Ołtarza!
|
N gru 30, 2012 21:25 |
|
 |
kooool
|
Czy wolą Papieża jest aby Komunię Świętą rozdawali kapłani, na język i w postawie klęczącej? Benedykt XVI w Niemczech: Msza święta, Berlin, 22.09.2011 Komunia święta od 1h 35′ http://www.youtube.com/watch?v=82nd9-tK ... r_embeddedrelacja osoby uczesniczącej "(...) Najbardziej newralgicznym, bolesnym momentem Mszy sw. byla Komunia sw. Ojciec sw. osobiscie udzielil Komunii sw. 30 osobom, ktorzy przyjmowali Cialo Chrystusa na kleczaco, lecz jedna z osob przyjela Komunie sw. do reki. W sektorach grasowali/i grasowaly szafarze/szafarki (w tej roli np. panie w garsonkach z torebkami na ramieniu) w asyscie ministrantow/ministrantek dzierzacych parasol, rozdajac Cialo Chrystusa na reke i komu popadnie... np. pan z mojego rzedu, znajomy z pracy mojej kolezanki, wyslal do Komunii sw. swojego syna-protestanta. Kolezanka nie zdazyla go powstrzymac, a pozniej zwrocila uwage znajomemu, ze nie wolno mu bylo wyslac syna, na co uslyszala, ze "na ten temat panuja rozne opinie". (szkoła Protestancka, która i nas zaraża)Najprawdopodobniej Cialo Chrystusa zostalo wielokrotnie zniewazone w trakcie tej Mszy sw. (...)'' Trwajmy w łączności na modlitwie z Papieżem Benedyktem XVI w tych trudnych czasach.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Pt sty 04, 2013 10:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kooool napisał(a): Czy wolą Papieża jest aby Komunię Świętą rozdawali kapłani, na język i w postawie klęczącej? Benedykt XVI w Niemczech: Msza święta, Berlin, 22.09.2011 Komunia święta od 1h 35′ http://www.youtube.com/watch?v=82nd9-tK ... r_embeddedrelacja osoby uczesniczącej "(...) Najbardziej newralgicznym, bolesnym momentem Mszy sw. byla Komunia sw. Ojciec sw. osobiscie udzielil Komunii sw. 30 osobom, ktorzy przyjmowali Cialo Chrystusa na kleczaco, lecz jedna z osob przyjela Komunie sw. do reki. W sektorach grasowali/i grasowaly szafarze/szafarki (w tej roli np. panie w garsonkach z torebkami na ramieniu) w asyscie ministrantow/ministrantek dzierzacych parasol, rozdajac Cialo Chrystusa na reke i komu popadnie... np. pan z mojego rzedu, znajomy z pracy mojej kolezanki, wyslal do Komunii sw. swojego syna-protestanta. Kolezanka nie zdazyla go powstrzymac, a pozniej zwrocila uwage znajomemu, ze nie wolno mu bylo wyslac syna, na co uslyszala, ze "na ten temat panuja rozne opinie". (szkoła Protestancka, która i nas zaraża)Najprawdopodobniej Cialo Chrystusa zostalo wielokrotnie zniewazone w trakcie tej Mszy sw. (...)'' Trwajmy w łączności na modlitwie z Papieżem Benedyktem XVI w tych trudnych czasach. Gdyby syn protestanta przyjął Komunię na język nie byłoby żadnego problemu? Pierwsi chrześcijanie to dopiero heretycy - łamali się chlebem w pozycji stojącej i jeszcze ten chleb zabierali do domów dla innych domowników.
|
Pt sty 04, 2013 11:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Gdyby syn protestanta przyjął Komunię na język nie byłoby żadnego problemu? Byłby ten sam problem. Protestant nie ma prawa przyjmowac Komuni św. w Kościele katolickim. Czyzbys o tym nie wiedziała? A co do tzw. "powrotu do praktyk dawnych".....poczytaj odpowiednie dokumenty i popatrz na to co wskazuje papież. No i te panienki w garsonkach....to juz kompletne nieporozumienie, ale nie od dzis wiadomo, że niektórzy księża na Zachodzie bardziej sie nadaja do cyrku niż do kościoła.
|
Pt sty 04, 2013 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Byłby ten sam problem. Protestant nie ma prawa przyjmowac Komuni św. w Kościele katolickim. Czyzbys o tym nie wiedziała? Wiem i dlatego napisałam, tak jak napisałam. Cytuj: A co do tzw. "powrotu do praktyk dawnych".....poczytaj odpowiednie dokumenty i popatrz na to co wskazuje papież. Bł Jan Paweł udzielał Komunii na rękę - był poprzez to gorszym papieżem? Zapewne św Piotr też nie komunikował wiernych kładąc chleb na język. Cytuj: No i te panienki w garsonkach....to juz kompletne nieporozumienie, ale nie od dzis wiadomo, że niektórzy księża na Zachodzie bardziej sie nadaja do cyrku niż do kościoła. W czym problem - garsonkach czy kobietach?
|
Pt sty 04, 2013 14:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bł Jan Paweł udzielał Komunii na rękę - był poprzez to gorszym papieżem? Jeśli o to chodzi to był gorszym od Benedykta. Cytuj: W czym problem - garsonkach czy kobietach? Po pierwsze to o kobiety, a po drugie do udzielania Komunii powinno sie odpowiednio ubrać, sa do tego specjalne szaty.....ale najwyraźniej panienki by sie źle czuły gdyby wszystkie wyglądały jednakowo. Debilizm zachodnich cyrko-kapłanów sięga szczytów.
|
Pt sty 04, 2013 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): Cytuj: Bł Jan Paweł udzielał Komunii na rękę - był poprzez to gorszym papieżem? Jeśli o to chodzi to był gorszym od Benedykta. W rytualnym "obmywaniu kubków". Cytuj: Po pierwsze to o kobiety, a po drugie do udzielania Komunii powinno sie odpowiednio ubrać, sa do tego specjalne szaty.....ale najwyraźniej panienki by sie źle czuły gdyby wszystkie wyglądały jednakowo. Debilizm zachodnich cyrko-kapłanów sięga szczytów. Może i debilizm, ale nie wiadomo, czy polski Kościół gdy wystąpi niedobór kapłanów nie zafunduje wiernym podobny "debilizm".
|
Pt sty 04, 2013 15:09 |
|
 |
pudlasz
|
biznes-info napisał(a): Przecież pierwsi chrześcijanie (a nawet do niedawna było oczywiste że) komunię św. przyjmowali na klęcząco. Wyjątkiem było jeżeli człowiek nie miał takiej możliwości. http://catholiclane.com/jesus-christ-th ... rist-icon/
|
Pt sty 04, 2013 17:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: W rytualnym "obmywaniu kubków".
O czym ty piszesz? Kubki to masz w domu w kuchni....nie słyszałem by należało je rytualnie obmywać. Cytuj: Może i debilizm, ale nie wiadomo, czy polski Kościół gdy wystąpi niedobór kapłanów nie zafunduje wiernym podobny "debilizm". Mam nadzieję, ze nie dozyje tak niskiego upadku Koscioła w Polsce....byłbym wtedy zmuszony zwrócic sie w kierunku Bractwa św Piusa X, bo to nie byłby już mój Kosciół.
|
Pt sty 04, 2013 18:28 |
|
|
|