Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Abdykacja Benedykta XVI
Alus Jak podajesz jakis link to najpierw go przeczytaj. Po pierwsze Roman Zając nie jest duchownym, a po drugie to wyraźnie napisał: Cytuj: Jeśli jednak chodzi o "Proroctwo św. Malachiasza" prawdopodobnie mamy w tym przypadku do czynienia z fałszerstwem powstałym nie wcześniej niż w 1590 roku A jeżeli o tego ks "Zapomniane nazwisko" to nie oglądałem tego, ale jeżeli jest normalny to także mówił o tym, że to fałszywka.....no chyba, ze jest niezbyt rozgarnięty, ale i tacy księża bywaja  Cytuj: I nigdy nie powiem, że bł Jan Paweł II pomylił się całując Koran. Człowiek święty za życia Co ty sobie powiesz to Twoja sprawa. Chciałbym jednak zwrócić uwage na to, ze NIKT nie jest świetym za zycia. Gdyby był "świetym za zycia" nie musiałby korzystać z Sakramentu pokuty... Zreszta czemu mam offtopowac i tłumaczyć ci cos co powinny wiedziec dzieci w podstawówce. Cytuj: Podobnie nie błądził Benedykt XVI odwiedzając Błękitny Meczet w Stambule modląc się prosząc Boga aby wszyscy wierni widzieli w sobie Jego stworzenia(słowa papieża po wizycie). Wychodząc z meczetu powiedział muftiemu Ta wizyta pomoże nam znaleźć razem drogi pokoju i dobra dla ludzkości. Dziękuję za tą chwilę modlitwy. Owszem nie mylił się, gdyż wszyscy jesteśmy Jego stworzeniami....nawet wierzący w Potwora Spagethi lub ateiści. Co do drogi pokoju to owszem. Nikt przeciez poza samymi muzułmanami nie nawołuje do mordowania tudzież gwałcenia innowierców. Najwyższy więc czas by zrozumieli, że idą złą drogą.....gdyż nie uznają Jedynej Drogi - Jezusa Chrystusa. To tyle jeżeli chodzi o offtop.
|
Śr lut 13, 2013 10:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A jeżeli o tego ks "Zapomniane nazwisko" to nie oglądałem tego, ale jeżeli jest normalny to także mówił o tym, że to fałszywka.....no chyba, ze jest niezbyt rozgarnięty, ale i tacy księża bywaja  Gdyby uznał, ze to fałszywka nie traciłby 15 lat na badanie świstka. Nie mnie przesądzać, niemniej jak powiada stare porzekadło "nie ma dymu bez ognia". Cytuj: Co ty sobie powiesz to Twoja sprawa. Chciałbym jednak zwrócić uwage na to, ze NIKT nie jest świetym za zycia. Gdyby był "świetym za zycia" nie musiałby korzystać z Sakramentu pokuty... Zreszta czemu mam offtopowac i tłumaczyć ci cos co powinny wiedziec dzieci w podstawówce. Świętość to nie tylko orzeczenie po śmierci. Święci korzystają z sakramentu pokuty, bo świętość nie równa się bezgrzeszność. Bezgrzesznymi pośród ludzi był jedynie Chrystus i Maryja. Cytuj: Owszem nie mylił się, gdyż wszyscy jesteśmy Jego stworzeniami....nawet wierzący w Potwora Spagethi lub ateiści. Co do drogi pokoju to owszem. Nikt przeciez poza samymi muzułmanami nie nawołuje do mordowania tudzież gwałcenia innowierców. Najwyższy więc czas by zrozumieli, że idą złą drogą.....gdyż nie uznają Jedynej Drogi - Jezusa Chrystusa.
To tyle jeżeli chodzi o offtop. Radykaliści muzułmańscy, co stanowi zasadniczą różnicę.
|
Śr lut 13, 2013 11:27 |
|
 |
Ajja
|
Alus napisał(a): [...]I nigdy nie powiem, że bł Jan Paweł II pomylił się całując Koran. Człowiek święty za życia, który na co dzień obcował z osobowym Bogiem nie myli się całując szatańskie dzieło. Podobnie nie błądził Benedykt XVI odwiedzając Błękitny Meczet w Stambule[...] Papieże też popełniają błędy. By można było mówić o papieskiej nieomylności muszą być spełnione ściśle określone warunki. Jesli jest jakieś papieskie orzeczenie ostatnich 2 papieży któremu można by przypisywać że te kryteria spełnia, to jest to tylko orzeczenie Jana Pawła II o niemożności udzielenia święceń kapłańskich kobietom(a i co do tego niektórzy spierają się, że tej wypowiedzi nie należy traktować jako nieomylnej). Proszę powiedzieć męczennikom którzy oddali życie odmawiając przejścia na islam że się mylili, bo przecież te religie mają ze sobą tyle wspólnego... Działania a rzecz pokoju na ziemi są godne pochwały, ale udawanie, że wszystkie religie są takie same to fałszywa droga.
|
Śr lut 13, 2013 11:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdzie napisałam, ze wszystkie religie są takie same? 
|
Śr lut 13, 2013 11:56 |
|
 |
Inka_1
|
Cytuj: Świętość to nie tylko orzeczenie po śmierci. Święci korzystają z sakramentu pokuty, bo świętość nie równa się bezgrzeszność. Bezgrzesznymi pośród ludzi był jedynie Chrystus i Maryja. No właśnie, świętość człowieka na ziemi to nie bezgrzeszność, a idąc dalej święty też człowiek i może sie mylić.Dopiero po śmierci można mówić o prawdziwej świętości bez grzechu. I koniec kropka. Wiele świętych za życia potrafiło wygadywać bzdury. To bardzo niebezpieczne traktować słowa i czyny świętych za nieomylne. Oni nie są Panem Bogiem.
|
Śr lut 13, 2013 13:51 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
Czy zwróciliście uwagę na fakt, iż od poniedziałku NIKT nie nazywa już papieża "Ojcem Świętym"? Nigdzie nie spotkałem tytułu: "Ojciec Święty abdykuje".
Kiedy Japonia przegrała II Wojnę Światową - to jednym z jej skutków dla "boskiego" Cesarza Hirohito była właśnie utrata statusu "boskiego".
Wydaje się, iż obecna abdykacja "Ojca Świetego" wstrząsnęła fundamentami magicznych i mylnych wyobrażeń o wyjątkowym statusie papieża. Wszak Ojciec Święty jest jeden we wszechświecie, więc tytułowanie w ten sposób jakiegokolwiek człowieka - to już nadawanie komus cech boskich.
|
Śr lut 13, 2013 16:14 |
|
 |
Tomek44
|
Do Alus. Gdyby Świadkowie Jehowy, protestanci, lefebryści, ateiści, itd. całowali Koran - zapewne bez wahania krzyczałabyś: "Całują szatańską księgę!" Ale, że "Ojciec Święty" całuje Koran - to jako uległa "Ojcu Świetemu" nie odważysz się tego skrytykować - bo to by podważało fundamenty Twojej wiary o szczególnym statusie papieża ("Jako "Ojciec Święty" wie dobrze co robi, więc na pewno nie grzeszy").
|
Śr lut 13, 2013 16:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): Do Alus. Gdyby Świadkowie Jehowy, protestanci, lefebryści, ateiści, itd. całowali Koran - zapewne bez wahania krzyczałabyś: "Całują szatańską księgę!" Ale, że "Ojciec Święty" całuje Koran - to jako uległa "Ojcu Świetemu" nie odważysz się tego skrytykować - bo to by podważało fundamenty Twojej wiary o szczególnym statusie papieża ("Jako "Ojciec Święty" wie dobrze co robi, więc na pewno nie grzeszy"). Z której mojej wypowiedzi wywiodłeś taki wniosek?....czy tylko tak Ci się wydaje, że lepiej wiesz co ja myślę, jak postrzegam rzeczywistość? Tomek44 napisał(a): Czy zwróciliście uwagę na fakt, iż od poniedziałku NIKT nie nazywa już papieża "Ojcem Świętym"? Nigdzie nie spotkałem tytułu: "Ojciec Święty abdykuje".
Kiedy Japonia przegrała II Wojnę Światową - to jednym z jej skutków dla "boskiego" Cesarza Hirohito była właśnie utrata statusu "boskiego".
Wydaje się, iż obecna abdykacja "Ojca Świetego" wstrząsnęła fundamentami magicznych i mylnych wyobrażeń o wyjątkowym statusie papieża. Wszak Ojciec Święty jest jeden we wszechświecie, więc tytułowanie w ten sposób jakiegokolwiek człowieka - to już nadawanie komus cech boskich. Ciekawe co Ty słuchasz, albo oglądasz, że wypisujesz takie nonsensy. W dzień ogłoszenia abdykacji niemal wszystkie stacje tv poświęcały dużą część czasu na komentarze, filmy o Benedykcie XVI i naprzemiennie padały słowa "Ojciec Święty", "papież".
|
Śr lut 13, 2013 18:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cudowna wiadomość, wreszcie się opamiętał! Niech kolejny będzie bardziej wstrzemięźliwy i niech uważa na to co mówi, by nie szkodzić innym jak i samemu Kościołowi Tutaj ciekawa dyskusja, z róznymi w tym negatywnymi opiniami nt. ex papieża http://dziendobry.tvn.pl/video/benedykt ... 76192.html
|
Cz lut 14, 2013 1:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mike29 napisał(a): Cudowna wiadomość, wreszcie się opamiętał! Niech kolejny będzie bardziej wstrzemięźliwy i niech uważa na to co mówi, by nie szkodzić innym jak i samemu Kościołowi Tutaj ciekawa dyskusja, z róznymi w tym negatywnymi opiniami nt. ex papieża http://dziendobry.tvn.pl/video/benedykt ... 76192.htmlCo znaczy "wreszcie sie opamietał"?
|
Cz lut 14, 2013 7:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A kiedy opamieta sie Mike29? Pewnie nigdy, bo akurat jego widzenie swiata jest jedynie sluszne Taki geniusz nas zaszczycil swoja obecnoscia na forum. Tylko dobrego wychowania i szacunku do innych, a szczegolnie starszych i madrzejszych, jak nie bylo, tak nie ma.
|
Cz lut 14, 2013 8:08 |
|
 |
kropeczka_ns
|
Szacunek dla innej religii , zwłaszcza islamu który ma podobne korzenie jak chrześcijaństwo był bardzo ważnym elementem pontyfikatu JP2. Nazwanie Koranu szatańską czy pogańską księgą nie zasługuje na kontynuowanie dyskusji jeśli mamy zachowywać jakiś poziom. Przypominam że mówimy o jednej z wielkich religii monoteistycznych. Bóg jest jeden, i nie ma "innego" Boga muzułmanów. To tak na marginesie.
Boczek jeśli faktycznie myślisz to co piszesz to ci coś wyjaśnię. Chrześcijanin który powaznie traktuje swoją wiarę, nieustannie dąży do świętości życia i pogłębienia relacji z Bogiem. Ponieważ jego relacja z Bogiem jest coraz bliższa, to coraz więcej pozornie "małych" rzeczy dostrzega jako rysę na tej relacji. Stąd częste korzystanie z Sakramentu Pokuty ludzi żyjących bardzo blisko Boga. Oni nie chodzą do spowiedzi z powodu grzechu ciężkiego. Dla nich wszystko co choć trochę oddala ich od Boga stanowi jakiś problem i chcą korzystać z łaski pojednania. Ja ci powiem tylko tyle że kiedy przypomnę sobie JAK wyglądało moje życie przed nawróceniem , nie moga pojąć jak ja mogłam tak żyć. Moje życie, moje relacje z innymi, mój stosunek do ludzi, moja hierarchia wartości są całkowicie inne. Co nie oznacza że nie odczuwam potrzeby spowiedzi- odczuwam, bardziej niż kiedyś, pomimo że wbrew temu co myslisz wyznaję na niej całkowicie coś innego niż kiedyś.
_________________ Ania
|
Cz lut 14, 2013 9:19 |
|
 |
Ajja
|
kropeczka_ns napisał(a): Bóg jest jeden, i nie ma "innego" Boga muzułmanów. Polemizowałabym z sugestią, jakoby Bóg w którego wierzą muzułmanie nie był inny od Boga chrześcijan. Przecież muzułmanie nie uznają Trójcy Przenajświętszej. Pan Jezus jest Bogiem. Duch Święty jest Bogiem. Ale nie dla muzułmanów. http://pl.static.z-dn.net/files/d6f/ebd ... 98a177.jpgPS. Czy pan Mike29 posypał już głowę popiołem? Papież na pewno doceni pana wezwanie do opamiętania się  . Co takiego "szkodliwego" mówił Benedykt XVI?
|
Cz lut 14, 2013 9:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ajja, jest JEDEN Bog. I w tego JEDNEGO Boga wierza chrzescijanie, ktorzy wiare te przejeli o zydow i muzulmanie, ktorzy znali i zydow i chrzescijan (glownie nestorian, ale wtedy tez byly rozne spory wewnatrz chrzescijanstwa).
Chrzescijanie wiedza od Jezusa Chrystusa, ze ow JEDEN Bog jest w trzech Osobach. Tej wiary nie podzielaja ani zydzi, ani muzulmanie. Nie zmienia to jednak faktu, ze Bog objawil sie najpierw zydom, jako JEDEN Bog i ze nie ma po prostu zadnego innego boga niz ten JEDYNY.
Jezeli kto wierzy w JEDNEGO Boga, to wierzy w tego samego Boga. Bo innego nie ma.
|
Cz lut 14, 2013 9:55 |
|
 |
Drapke
|
Benedykt 16 przyznaje, ze stracil "sile ducha", co wskazuje, ze przechodzi kryzys wiary. Może widzac stajnie Augiasza która jest Watykan przestal wierzyc w Boga? Naczelny egzorcysta Kościoła Ojciec Gabriele Amorth mówił wprost: – "Szatan grasuje w Watykanie. Efektem szatańskiej ingerencji jest walką o władzę oraz obecność kardynałów, którzy nie wierzą w Jezusa i biskupów, którzy mają związki z Demonem."
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Cz lut 14, 2013 10:07 |
|
|
|