Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 10:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 573 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 39  Następna strona
 Jan Paweł II a dialog międzyreligijny 
Autor Wiadomość
Post Re: Jan Paweł II a dialog międzyreligijny
Innymi slowy uwazasz, ze Sobor Watykanski II powinien najpierw wydac jakies dokumenty w konkretnej formie, a potem ewentualnie mialby prawo zmieniac to, co inny sobor z innym papiezem zapisal w Bulli? Bo bulla (czyli forma) jest wazniejsza od postanowien soborow (czyli tresci)?

Nie widzisz jak ci forma tresc zaciemnia?

Śr kwi 10, 2013 19:33

Kael napisał(a):
Innymi slowy uwazasz, ze Sobor Watykanski II powinien najpierw wydac jakies dokumenty w konkretnej formie, a potem ewentualnie mialby prawo zmieniac to, co inny sobor z innym papiezem zapisal w Bulli? Bo bulla (czyli forma) jest wazniejsza od postanowien soborow (czyli tresci)?

Nie widzisz jak ci forma tresc zaciemnia?

Jest pewnym, że Ty sam nie wiesz co uwazasz. Co ja uważam, bardzo jasno wylożyłem. Także to że uchwały i orzeczenia soborów nie mogą być zmienione przez nikogo nawet przez nastepny sobór. Tak glosi katolicka nauka.

Uchwały i orzeczenia Soborów powszechnych jako zupełnie nieomylne są nieodwołalne i niezmienne. Znieść lub istotnie zmienić nie może ich żaden Papież ani żaden sobór następny; prosta rzecz, że co dziś jest uznane za boską nieomylną pra­wdę - a sobory tylko prawdę ogłaszać mogą nic może się stać kiedykolwiek nieprawdą. Natomiast może sobór następny uchwały so­boru jakiego poprzedniego uzupełnić; tak np. Sobór Watykański uzupełnił i bliżej okre­ślił dekret Soboru Trydenckiego o natchnieniu Bożem Pisma św.
Drobne przyklady najstarszych soborów np w sprawie postawy stojacej czy kleczacej, sa tylko odwracaniem waszej uwagi od rzeczy doktrynalnych..Akurat w tej sprawie Sobór nie zastrzegł jak w przypadku Mszy św Sobór Trydencki czy Bulla Quo Primum Tempore, że nigdy nie może to być zmienione.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr kwi 10, 2013 19:38

Mnie też wydaje się to oczywistym, że skoro wprowadzono zmiany, to rozumie się samo przez się, że pewne postanowienia nie obowiązują, albo obowiązują w ograniczonej formie. Choć to akurat prawda, Msza w rycie Trydenckim cały czas jest odprawiana. Więc gdyby być ścisłym to Twój argument sensu nie ma. Nic nie odwołano.

Śr kwi 10, 2013 21:04
Endek napisał(a):
Uchwały i orzeczenia Soborów powszechnych jako zupełnie nieomylne są nieodwołalne i niezmienne.

I znów ten sam błąd wybiórczości popełniasz. Gdy się zapytałem o zmiane postanowien pierwszych soborów, to uznałes je za kosmetykę (zmianę wyznania wiary "kosmetyką" :shock: ) ale gdy SV2 wprowadził nowy ryt mszy, to nagle niezmiennością się zasłaniasz. Sam sobie przeczysz, aż przykro patrzeć.

Śr kwi 10, 2013 21:15

Kozioł napisał(a):
Endek napisał(a):
Uchwały i orzeczenia Soborów powszechnych jako zupełnie nieomylne są nieodwołalne i niezmienne.

I znów ten sam błąd wybiórczości popełniasz. Gdy się zapytałem o zmiane postanowien pierwszych soborów, to uznałes je za kosmetykę (zmianę wyznania wiary "kosmetyką" :shock: ) ale gdy SV2 wprowadził nowy ryt mszy, to nagle niezmiennością się zasłaniasz. Sam sobie przeczysz, aż przykro patrzeć.

Spokojnie. V2 zadnego rytu Mszy nie wprowadził.Wszedzie tam, gdzie w orzeczeniach Kościol chciał coś zadekretowac z ważnością do końca swiata, to tak uczynił. Dogmat o nieomylności Kościoła, wprowadzil dopiero Sobór Watykański 1870, kiedy przez prawie 2 tysiace lat doktryna wiary katolickiej dobrze okrzepła.Msza św jest centralnym aspektem wiary katolickiej i tutaj samowolka kończy się apostazją, co nawet ślepy by dostrzegł.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr kwi 10, 2013 21:49
Endek napisał(a):
Msza św jest centralnym aspektem wiary katolickiej i tutaj samowolka kończy się apostazją, co nawet ślepy by dostrzegł.
No własnie nie dostrzegam dlaczego to najwazniejszy element katolicyzmu. I nie dostrzegam dlaczego sobory katolickie mogły zmieniac i wprowadzac, wszystkie z wyjatkiem SV2.
Endek napisał(a):
Dogmat o nieomylności Kościoła, wprowadzil dopiero Sobór Watykański 1870
Cos ci sie pomyliło, bo SV1 wprowadził słynny dogmat o nieomylności papieża. Co więcej jest to dogmat działający wstecz ("Dogmat o Niepokalanym Poczęciu Najświętszej Maryi Panny" 1854r.). Znów się troszkę plączesz.
Przyznaj od razu, ze to dla ciebie sprawa uznaniowa co sobory mogą zmienić, a co nie. Nie mydlij oczu niezmiennością.
Spojrzenie z (nieco) innej strony: skoro to Magisterium KK jest prowadzone przez Ducha Św., to albo dyskutujesz z Bogiem, albo uznajesz że ten sobór i kto wie który jeszcze (bo dlaczego ograniczac się do jednego), nie był prowadzony przez D.Św. i w ten sposób dajesz zielone swiatło do rewizji wszystkich postanowien wszystkich soborów.
Twoja niekonsekwencja na prawdę az boli..

Cz kwi 11, 2013 1:04
Koziol ma oczywiscie racje, ale Endek zamknal oczy, tupie nogami i krzyczy jak dziecko:

"Dogmat o nieomylnosci Kosciola, dogmat o nieomylnosci Kosciola , dogmat o nieomylnosci Kosciola, ja chce miec dogmat o nieomylnosci Kosciola.... Ale tylko do SWII"

Cz kwi 11, 2013 7:10
ciapulek napisał(a):
Endek napisał(a):

Konstytucji Apostolicae Sedis papieża Piusa IX
(...)ekskomuniki nie ściąga na siebie ten, co temu odmawia posłuszeństwa, którego dla wątpliwej elekcji nieprawidłowym Papieżem być mieni, ani ten, co z dwóch lub trzech wybranych Papieży, żadnego za głowę Kościoła nie uznaje; w takim razie nie wolno nawet ani do tego ani do owego przechylać się stronnictwa dopóty, dopóki Kościół pewnego Papieża nie otrzyma"(...)

schizmatykiem jeszcze nie jest 1) ten, co przeciw rozporządzeniom papieskim wykracza albo w przypadku partykularnym trudnymi okolicznościami lub nienawiścią do osoby Papieża powodowany, nieposłuszeństwem grzeszy, uznawając przy tym najwyższą Papieża duchowną władzę; 2) ani ten, co będąc poddanym świeckiego państwa papieskiego, Papieża jako króla swego i zwierzchnika uznawać nie chce; 3) ani ten, co przeciwko Biskupowi swemu bunt podnosi, bo schizma polega nie na odłączeniu się od Biskupa partykularnego Kościoła, lecz na odłączeniu się od Biskupa Rzymskiego jako głowy całego Kościoła(...)

To idąc Twoim tropem Marcin Luter też nie był schizmatykiem,zaprotestował jedynie przeciwko fatalnym nadużyciom ( w jego mniemaniu)

Umknęło mi to :oops:

Troszeczkę się pogubiłem, z której opcji korzystasz?
Czy uważasz za wątpliwy wybór JanXXIII, PawełIV, Jan Paweł I, Jan Paweł II, Benedykt XVI i Franciszek, czy tez pałasz nienawiścią do tych papieży i nienawiść zaślepiając ciebie generuje nieposłuszeństwo??

Cz kwi 11, 2013 7:14

Kozioł napisał(a):
Przyznaj od razu, ze to dla ciebie sprawa uznaniowa co sobory mogą zmienić, a co nie. Nie mydlij oczu niezmiennością.
Spojrzenie z (nieco) innej strony: skoro to Magisterium KK jest prowadzone przez Ducha Św., to albo dyskutujesz z Bogiem, albo uznajesz że ten sobór i kto wie który jeszcze (bo dlaczego ograniczac się do jednego), nie był prowadzony przez D.Św. i w ten sposób dajesz zielone swiatło do rewizji wszystkich postanowien wszystkich soborów.
Twoja niekonsekwencja na prawdę az boli..
Moja postawa wynika z tego, co Kościol Katolicki zachował do V2. Przytoczylem masę cytatów którym wierzę. Przyjąłem wiarę katolicką w której jeszcze dane bylo mnie ochrzcić, czyli przed V2. Jestem zobowiązany wierzyć tamtym orzeczeniom. Posoborowym idacym pod prąd wcześniejszym nie wierzę nie tylko dlatego że zmieniaja doktrynę wiary, ale dlatego też że zmiany byly wprowadzone z naruszeniem czyli złamaniem danych Bogu przysiąg.Wielokrotnie juz tutaj o tym pisałem.W sprawach wiary nie robi się z gęby cholewy i jeżeli przyzekali Bogu wierność wszystkim orzeczeniom, to bez łaski powinni je zachować. W związku z powyższym, autorytet posoborowego Magistrrium zostal mocno nadszarpnięty. Czy dotarło?

Cz kwi 11, 2013 10:01
Cytuj:
Moja postawa wynika z tego, co Kościol Katolicki zachował do V2. Przytoczylem masę cytatów którym wierzę. Przyjąłem wiarę katolicką w której jeszcze dane bylo mnie ochrzcić, czyli przed V2. Jestem zobowiązany wierzyć tamtym orzeczeniom. Posoborowym idacym pod prąd wcześniejszym nie wierzę nie tylko dlatego że zmieniaja doktrynę wiary, ale dlatego też że zmiany byly wprowadzone z naruszeniem czyli złamaniem danych Bogu przysiąg.Wielokrotnie juz tutaj o tym pisałem.W sprawach wiary nie robi się z gęby cholewy i jeżeli przyzekali Bogu wierność wszystkim orzeczeniom, to bez łaski powinni je zachować. W związku z powyższym, autorytet posoborowego Magistrrium zostal mocno nadszarpnięty. Czy dotarło?

A dotarły już do Ciebie słowa papieża Franciszka Bóg nie zbawia dekretami, ale miłością
http://info.wiara.pl/doc/1517028.Bog-ni ... e-miloscia

Cz kwi 11, 2013 11:37
Endek napisał(a):
...W związku z powyższym, autorytet posoborowego Magistrrium zostal mocno nadszarpnięty.
I w kółko Macieju. Raz zmiany moga byc, bo postanowiło Magisterium, a drugi raz nie uznaje Magisterium bo wprowadziło zmiany, przy czym nie sa to nawet zmiany wyznania, czy dogmatyczne. Co zostaje w takim razie z twojej wiary, ze Magisterium jest prowadzone przez Ducha Świętego? Nic!
Alus napisał(a):
A dotarły już do Ciebie słowa papieża Franciszka Bóg nie zbawia dekretami, ale miłością
Być moze kiedys dojdzie do niego to, ze to Bóg zbawia, a nie msza trydencka :-|
I na tych ostrych słowach poprzestanę. Co chciałem się dowiedzieć, to się dowiedziałem. Co chciałem wskazać, to wskazałem.

Cz kwi 11, 2013 13:19

Alus napisał(a):

Milość bez wiary jest oszustwem.

Cz kwi 11, 2013 20:32

Kozioł napisał(a):
]I w kółko Macieju. Raz zmiany moga byc, bo postanowiło Magisterium, a drugi raz nie uznaje Magisterium bo wprowadziło zmiany, przy czym nie sa to nawet zmiany wyznania, czy dogmatyczne. Co zostaje w takim razie z twojej wiary, ze Magisterium jest prowadzone przez Ducha Świętego? Nic!

Bóg nie zmienia poglądów a Magisterum posoborowe owszem. Poza tym milczysz i nie dostrzegasz o czym piszę. Czy przysięgi składane Bogu zobowiązują czy nie? Moim zdaniem nie zobowiązują, jeśli Boga nie ma, bo jesli jest, to co warte jest swiadectwo wiarołomnych?
Uczciwiej na ich miejscu by było, jakby wyznali że w Boga nie wierzą. Wtedy powinni złożyć wymówienie służby kapłańskiej i wziąć się do pracy, by zarobić na kawałek chleba.

Cz kwi 11, 2013 20:35

Endeku, czemu odpowiadasz na coś, czego nikt nie napisał? Miłość jest najważniejsza, a wymieniana obok wiary i nadziei. Inna sprawa że Alus napisała wyraźnie: nie zbawiają dekrety, a tu wiara nie ma aż takiego znaczenia. Bo nie dekretu dotyczy moja wiara, ale właśnie tej miłości jaką nam okazano. Wszystko inne jakoś z tego wynikają, ale nie są równe. Ty też nie wierzysz we wszystkie dekrety, więc pośrednio sam udowadniasz że to nie one są siłą zbawczą.

Cz kwi 11, 2013 20:51

WIST napisał(a):
Alus napisała wyraźnie: nie zbawiają dekrety,

''Bez wiary nie można podobać się Bogu''. Z powodu wiary Chrystus Pan udzielał ludziom uzdrowień i innych cudów. Z wiary wyplywa milość.Z wiary jest zbawienie.

Cz kwi 11, 2013 21:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 573 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 39  Następna strona