Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy to fakty historyczne? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy to fakty historyczne?
pilaster napisał(a):
K3M dawała Kościołowi i klerowi więcej praw i przywilejów niż ich miał w którymkolwiek z mocarstw zaborczych (w tym Austrii)
KK był kościołem "państwowym" przed K3M. W Rzeczypospolitej Obojga Narodów w latach 1572-1764 prymasi 13-krotnie przyjmowali urząd regenta .

Z nowości K3M wprowadziła wolność wyznania (a co za tym idzie dostęp do urzędów dla niekatolików) i 20% podatek dla księży (dla szlachty 10%).

pilaster napisał(a):
Cytuj:
Powstanie Kościuszkowskie - potępione przez Piusa VI

a jakie były skutki tego powstania?
Cytuj:
Powstanie Listopadowe - potępione przez Grzegorz XVI

Cytuj:
Powstanie Styczniowe - Pius IX jest jemu przeciwny,

O skutkach powstań tutaj nie rozmawiamy, nie one były przyczyną potępienia przez KK.

akruk napisał(a):
.
Skąd ta niesmiałość?

Wt cze 04, 2013 18:24
Kozioł napisał(a):
Skąd ta niesmiałość?
Przypomniałem sobie, że już się wypowiadałem na ten temat:
viewtopic.php?p=704629#p704629
viewtopic.php?p=704779#p704779
więc przygryzłem się w język.

Śr cze 05, 2013 7:55
Kozioł napisał(a):
Chwała ci za to, że jako jedyny zauważyłeś pomyłkę.
Ładne określenie kłamstwa.
Cytuj:
Uwagi osobiste i złośliwość jest niepotrzebna
A to już ja zdecyduję :)
Kozioł napisał(a):
O skutkach powstań tutaj nie rozmawiamy, nie one były przyczyną potępienia przez KK.
Widać nie tylko papieże i powstańcy styczniowi mieli dar prorokowania. Ma go również Kozioł, który wie, jakie intencje posiadali inni prorocy.

Śr cze 05, 2013 8:18

Kozioł napisał(a):
W Rzeczypospolitej Obojga Narodów w latach 1572-1764 prymasi 13-krotnie przyjmowali urząd regenta .

Oczywiście nieprawda. Sprawdza się zależność, że im kto głośniej się na patriotę polskiego kreuje, tym większa jest jego ignorancja w dziedzinie historii Polski, jej tradycji i kultury, a nawet tym gorsza znajomość języka polkkiego :|

Cytuj:
Z nowości K3M wprowadziła wolność wyznania (a co za tym idzie dostęp do urzędów dla niekatolików)

W RON wolność wyznania była "od zawsze", tzn od Konfederacji Warszawskiej. I niekatolicy jak najbardziej sprawowali różne urzędy.

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Cytuj:
Powstanie Kościuszkowskie - potępione przez Piusa VI

Cytuj:
Powstanie Listopadowe - potępione przez Grzegorz XVI

Cytuj:
Powstanie Styczniowe - Pius IX jest jemu przeciwny,

Wręcz przeciwnie. Każda kolejna klęska oznaczała skurczenie się polskiej niezależności i autonomii i tym samym także ograniczenie praw Krk na tych obszarach. Po każdej klęsce, papieże musieli ratować to, co jeszcze było do uratowania, a w tym celu musieli się oczywiście odciąć od tych, którzy ponieśli klęskę. Co innego, gdyby zwyciężyli :D

Krk miał w RON pozycję nieporównywanie silniejszą niż w jakimkolwiek mocarstwie rozbiorowym. Zatem Krk po prostu nie mógł popierać rozbiorów. Jeżeli czynili tak jacyś biskupi, to w interesie wyłącznie własnym, nie kościelnym.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr cze 05, 2013 8:59
zefciu napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Widać nie tylko papieże i powstańcy styczniowi mieli dar prorokowania. Ma go również Kozioł, który wie, jakie intencje posiadali inni prorocy.

W innych wątkach utrzymujesz, ze starasz się pisac merytorycznie. Więc proszę, staraj się ...

pilaster napisał(a):
Kozioł napisał(a):
W Rzeczypospolitej Obojga Narodów w latach 1572-1764 prymasi 13-krotnie przyjmowali urząd regenta .

Oczywiście nieprawda. Sprawdza się zależność, że im kto głośniej się na patriotę polskiego kreuje, tym większa jest jego ignorancja w dziedzinie historii Polski, jej tradycji i kultury, a nawet tym gorsza znajomość języka polkkiego :|
Wszystkich zainteresowanych czymś więcej niż niemerytorycznymi uwagami osobistymi odsyłam do hasła wikipedi interrex

pilaster napisał(a):
Cytuj:
Z nowości K3M wprowadziła wolność wyznania (a co za tym idzie dostęp do urzędów dla niekatolików)

W RON wolność wyznania była "od zawsze", tzn od Konfederacji Warszawskiej. I niekatolicy jak najbardziej sprawowali różne urzędy.
Tylko, że z tą wolnością było potem bardzo różnie i ciągneło się to az do czasów Katarzyny (która, nawiasem pisząc bardzo sprytnie wykorzystała także i konflikt wyznaniowy aby podsycać dalsze podziały wśród szlachty polskiej). Dziś otwarcie piszą o tym podręczniki gimnazjalne widząc w tym nawet przyczynę przyjecia w dalszych pokoleniach przez część szlachty wyznania rzymskiego (zmiana wyznania dla kariery).

Cytuj:
Cytuj:

Wręcz przeciwnie. Każda kolejna klęska oznaczała skurczenie się polskiej niezależności i autonomii i tym samym także ograniczenie praw Krk na tych obszarach. Po każdej klęsce, papieże musieli ratować to, co jeszcze było do uratowania, a w tym celu musieli się oczywiście odciąć od tych, którzy ponieśli klęskę. Co innego, gdyby zwyciężyli :D
Przeczysz wszystkim znanym mi źródłom. Podaj te, które tak własnie opisują stanowisko papiestwa. Powstanie Kościuszkowskie było wręcz rewolucyjne, burzyło zastany porządek społeczny i juz tylko z tego powodu budziło sprzeciw Watykanu. Papieże zawsze stawali po stronie silnej władzy, władzy pochodzącej przecież wg nauk KK od Boga. Każde powstanie było widziane z perspektywy buntu przeciw nadanej przez Boga władzy. Samemu poczytaj, wszelkie encykliki, listy sa ogólnodostępne, także po polsku, także w necie.

Cytuj:
Krk miał w RON pozycję nieporównywanie silniejszą niż w jakimkolwiek mocarstwie rozbiorowym. Zatem Krk po prostu nie mógł popierać rozbiorów. Jeżeli czynili tak jacyś biskupi, to w interesie wyłącznie własnym, nie kościelnym.
Mógł, nie mógł ... na pewno usankcjonował.

Śr cze 05, 2013 13:19
akruk napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Skąd ta niesmiałość?
Przypomniałem sobie, że już się wypowiadałem na ten temat:
viewtopic.php?p=704629#p704629
viewtopic.php?p=704779#p704779
więc przygryzłem się w język.

Nic się nie stanie, jak wypowiesz się ponownie w podobnym temacie :)

Śr cze 05, 2013 13:20

Kozioł napisał(a):
pilaster napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Wszystkich zainteresowanych czymś więcej niż niemerytorycznymi uwagami osobistymi odsyłam do hasła wikipedi interrex

Oczywiście nieprawda. Sprawdza się zależność, że im kto głośniej się na patriotę polskiego kreuje, tym większa jest jego ignorancja w dziedzinie historii Polski, jej tradycji i kultury, a nawet tym gorsza znajomość języka polskiego :roll:

"interrex", jak sama nazwa wskazuje, to nie to samo co regent K3M zlikwidowała w ogóle instytucję interrexa, ponieważ zlikwidowała wolną elekcję i wprowadziła monarchię dziedziczną. W monarchii dziedzicznej obowiązuje zasada "le roi est mort, vive le roi" i tam oczywiście występuje regent, a nie interrex

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Cytuj:

Tylko, że z tą wolnością było potem bardzo różnie

w pewnym momencie innowierców na urzędy nie mianowano. Była to jednak tylko praktyka, a nie stan prawny. Przez cały okres istnienia RON, innowiercy mieli pełne prawa "obywatelskie" stosownie do swojego stanu (szlachta, mieszczanie, chłopi, etc). Dotyczyło to zresztą większości krajów katolickich, gdzie innowiercy, z mniejszym lub większym trudem, ale mogli żyć (taki Kepler był protestantem, a całe życie spędził w krajach katolickich) Zupełnie inaczej niż w krajach sterroryzowanych przez Reformację, gdzie obowiązywała zasada "cuius regio, eius religio" i za samo bycie katolikiem automatycznie dostawało się karę śmierci. :-(

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Przeczysz wszystkim znanym mi źródłom.

Wikipedia, (ir)racjonalista i zestaw instrukcji dla partyjnych agitatorów powiatowych z roku 1952 to bardzo słabe źródła :D

Cytuj:
Powstanie Kościuszkowskie było wręcz rewolucyjne, burzyło zastany porządek społeczny i juz tylko z tego powodu budziło sprzeciw Watykanu.

W porównaniu z ekscesami we Francji było bardzo łagodne i sympatyczne. :)

Cytuj:
Papieże zawsze stawali po stronie silnej władzy, władzy pochodzącej przecież wg nauk KK od Boga.

Np znane jest bardzo aprobujące stanowisko papieskie wobec "silnej władzy" bolszewików i komunistów :D

Jakoś ich władza nie chciała pochodzić od Boga...

Oczywiście trudno oczekiwać od heretyków znajomości nauki Kościoła w tym zakresie, ale wspomnieć należy, że według niej, bynajmniej nie każda władza pochodzi od Boga. Jest bowiem władza prawowita, legalna i nielegalna, narzucona przemocą. :roll:

Cytuj:
Cytuj:
Mógł, nie mógł ... na pewno usankcjonował.

Tak usankcjonował, ze jeszcze w XX wieku, granice diecezji i jurysdykcje biskupów pokrywały się z grubsza z czasami przedrozbiorowymi.... Arcybiskupowi gnieźnieńskiemu do 1821 roku podlegał nawet ...Wrocław.

Śr cze 05, 2013 14:10
pilaster napisał(a):
Zupełnie inaczej niż w krajach sterroryzowanych przez Reformację, gdzie obowiązywała zasada "cuius regio, eius religio" i za samo bycie katolikiem automatycznie dostawało się karę śmierci. :-(

W tej chwili bezczelnie kłamiesz. czy w Prusach nie bylo katolików? Czy w Holandii nie ma i nie było było KK? A może w katolickiej Francji nie mordowano hugenotów? A może w RON nie napadano na luteranów i nie palono kościołów?
Nie widzę sensu dalszej "dyskusji". Z mojej strony EOT.

Śr cze 05, 2013 15:38
Kozioł napisał(a):
Z mojej strony EOT.
I tak właśnie "merytorycznie" reaguje Kozioł, gdy ktoś przedstawi niewygodne fakty. Mi wypomina kpiarski ton, a sam zarzuca oponentowi coś, czego nie powiedział (pilaster nie mówił o dzisiejszej Holandii i nie twierdził, że nie zdarzały się morderstwa protestantów), po czym rzuca dupą i się obraża.

Śr cze 05, 2013 19:56

Kozioł napisał(a):
czy w Prusach nie bylo katolików?

W Prusach "właściwych" XVII wiecznych oficjalnie nie było. Pojawili się w znaczącej liczbie w trakcie pruskich podbojów krajów katolickich w XVIII wieku (Śląsk, Pomorze, Warmia, Wielkopolska) i jeszcze w XIX wieku byli prześladowani i szykanowani (Kulturkampf)

W czasie wojny 30 letniej protestancka Szwecja znajdowała się w sojuszu z katolicką Francją. Ponieważ jednak w Szwecji odprawianie mszy katolickich było absolutnie zakazane, w każda niedzielę policja otaczała dom francuskiego posła (posła potężnego, sojuszniczego monarchy!) i nie pozwalała przebywającym w Sztokholmie Francuzom na wejście do niego. Obawiano się bowiem, że któryś z nich może być przebranym księdzem i potajemnie nabożeństwo (w prywatnym domu posła) odprawić. :(

Za czasów Jana III Wazy, żonatego z polską księżniczką Katarzyną Jagiellonką, zamieszkałego przeważnie w Kalmarze na zewnątrz tamtejszego zamku wybudowano nieoficjalną "nielegalną" kaplicę, w której królowa! i jej syn - następca tronu! mogli się modlić. Nawet tak wysoko postawione osoby musiały to robić pod przykrywką. Gdy tylko Zygmunta ze Szwecji wygnano, ową kaplicę natychmiast zrównano z ziemią.

Taki lub podobny terror wprowadzili protestanci wszędzie tam, gdzie udawało im się przechwycić władzę (Dania, Szwecja, Anglia, część krajów Rzeszy, etc). Samo bycie katolikiem było zbrodnią karaną śmiercią.

Tymczasem kraje katolickie szukały ze swoimi protestantami jakiegoś modus vivendi (w Polsce Konfederacja Warszawska, we Francji Edykt Nantejski, przykład Keplera wskazuje, ze nawet ultrakatoliccy Habsburgowie tolerowali jednak odrębności), co nie było łatwe, bo protestanci byli z reguły agresywni, nietolerancyjni i nielojalni szukając gdzie się dało zagranicznej pomocy przeciwko własnemu krajowi. :(

Fanatyzm i okrucieństwa Reformacji wycisnęły niestety swoje piętno także na stronie katolickiej i tamten okres XVI-XVII wiek stał się w Europie okresem największych walk religijnych i prześladowań, jakich nigdy wcześniej i później ona nie zaznała. :(

Cz cze 06, 2013 8:19

A ile w tym faktów historycznych:
Kościół jest sekta, choćby dlatego że nie zakładał jej Żyd Jezus. Że odstąpili od jego nauk i od Boskich przykazań. Że wbrew Jezusowi wspaniale współpracują z każdą władzę państwową i dzięki temu są nazywani wiarą oraz wpuszczeni znowu do szkół wbrew temu co napisał Kościuszko w swoim memoriale "Kościół winien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec praw kościoła. Żadna religia nie może im przeczyć odwołując się do prawa boskiego, przeciwnie, każda religia powinna być posłuszna prawom ustanowionym przez naród"
Kościuszko wiedział co pisze bo żył i walczył o wolność Rzeczpospolitej. Po działalności katolików którzy doprowadzili do rozbiorów i upadku jednej z największych potęg. Przeczuwała to izba poselska która "w roku 1558 jednomyślnie przyjęła projekt przyszłej elekcji (przyjęła tylko bo uchwalić nie mogła: na to była potrzebna zgoda króla i senatu, której zabrakło). Projekt wykluczał z elekcji biskupów rzymskokatolickich. Nie mogą uczestniczyć w obieraniu monarchy - argumentowano wśród powszechnej aprobaty posłów - bo przysięgają na wierność papieżowi rezydującemu w Rzymie. Muszą dbać bardziej o niego niż o Rzeczpospolitą. Przypomniano wypowiedź pewnego legata z XV wieku, który oświadczył, że niech lepiej zginie całe królestwo polskie, niżby władza papieska miała doznać najmniejszego uszczerbku." Jak pisał Jasienica w "Polska Anarchia".

So cze 15, 2013 6:17

WIST napisał(a):
Nie czepiam się faktów jeśli co do nich nie ma wątpliwości. Ale na tą chwilę nie wiem czy są to niepodważalne fakty, a tym bardziej nie znam ich szerszego kontekstu.

To zajrzyj do książek i wtedy się wypowiadaj, bo wygląda na to, że napisałeś prawie referat w obronie Kościoła po czym stwierdziłeś, że nie znasz faktów (powszechnie znanych i łatwo dostępnych, nawiasem mówiąc).

Prawda jest taka, że KK i jego hierarchowie w Polsce zawsze kierowali się własnym interesem, co zresztą nie jest nawet specjalnie dziwne. Często ten interes szedł w parze z interesem Polski, nierzadko również był to interes sprzeczny z interesem państwowym i wówczas KK wbrew interesowi Państwa Polskiego działał. Oczywiście katolicy tego nie przyznają, gdyż mit o jedności Polskiej Państwowości z Kościołem Katolickim od czasów Mieszka I :-) jest nadal obowiązujacym mitem lansowanym przez Episkopat i jedną z ostatnich redut, na których KK próbuje jeszcze się bronić przed podzieleniem losów Kościoła w większości krajów zachodniej Europy.

So lip 20, 2013 19:19

Atheist
Przykre są takie wypowiedzi omnibusow. Otóż drogi Atheist, jeśli wejdziesz poziom wyżej, to zrozumiesz że w historii rzadko jest jedna pewna wersja interpretacji faktów. To że zajrzę do książek nie zmieni wiele, bo na temat spraw wiary i Kościoła poglądów jest wiele. Szkoda że nie odniosłeś się do mojej wypowiedzi, ale atakujesz mnie.
Szkoda też że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Szkoda, bo ja najczęściej opowiadam się po którejś ze stron, ale nigdy jednoznacznie. Zwyczajnie zaznaczam swoje wątpliwości, jestem gotów przyjąć najgorszą prawdę o Kościele, zarazem bezmyślnie nie przyjmując czyichś anonimowych tekstów. A zatem nie Ty będziesz mnie pouczać czy ja mam się udawać do książek, bo te pseudo prawdziwe rewelacje zanim przejdzie się do analizy ich treści, same w sobie zdradzają brak profesjonalizmu. O tym też pisałem. Obliczone na właśnie takie publikowanie gdzie popadnie, bez podania źródeł informacji, bez podania autora. Jeśli takie rzeczy są dla Ciebie autorytatywne to cóż, zapewne standardy uniwersyteckiej krytyki i pracy naukowej są Ci obce. Pouczając mnie w taki sposób narażasz się na śmieszność.

So lip 20, 2013 22:35

nic nie wniosę do tematu ale fajnie się czyta pilastra - studiujesz to czy jak? :)

Reakcja Kozła za to bezcenna :D

So lip 20, 2013 22:55

WIST napisał(a):
Atheist
Przykre są takie wypowiedzi omnibusow. Otóż drogi Atheist, jeśli wejdziesz poziom wyżej, to zrozumiesz że w historii rzadko jest jedna pewna wersja interpretacji faktów. To że zajrzę do książek nie zmieni wiele, bo na temat spraw wiary i Kościoła poglądów jest wiele. Szkoda że nie odniosłeś się do mojej wypowiedzi, ale atakujesz mnie.
Szkoda też że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Szkoda, bo ja najczęściej opowiadam się po którejś ze stron, ale nigdy jednoznacznie. Zwyczajnie zaznaczam swoje wątpliwości, jestem gotów przyjąć najgorszą prawdę o Kościele, zarazem bezmyślnie nie przyjmując czyichś anonimowych tekstów. A zatem nie Ty będziesz mnie pouczać czy ja mam się udawać do książek, bo te pseudo prawdziwe rewelacje zanim przejdzie się do analizy ich treści, same w sobie zdradzają brak profesjonalizmu. O tym też pisałem. Obliczone na właśnie takie publikowanie gdzie popadnie, bez podania źródeł informacji, bez podania autora. Jeśli takie rzeczy są dla Ciebie autorytatywne to cóż, zapewne standardy uniwersyteckiej krytyki i pracy naukowej są Ci obce. Pouczając mnie w taki sposób narażasz się na śmieszność.

Za mentorski ton przepraszam, zapędziłem się.
Natomiast co do meritum uważam, że fakt czynnego popierania przez KK (łącznie z Watykanem) konfederacji targowickiej i uczestnictwa w niej wielu biskupów jest powszechnie znany. Podobnie zresztą jak potępienie powstania listopadowego przez papieża, etc.. A maskowanie tego "kontekstem historycznym" czy "anonimowością autora" jest demagogią. Jasne, że wypowiedź na forum nie jest podpisana imieniem, nazwiskiem i tytulem naukowym i nie jest też naukowym referatem tylko pewnym uproszczeniem niezaprzeczalnych jednak faktów.

N lip 21, 2013 9:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona