O prawie do wolności religijnej.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
Endek napisał(a): Fałszywym bóstwem jest np. ludzki ułomny rozum, dla którego powstawały i powstają wciąż nowe herezje.
O wlasnie. A niektorzy wlasny rozum, ktory nie pojmuje, jak Duch sw moze dzialac inaczej niz wedlug nich powinien, wynosza ponad nauke Kosciola katolickiego.
|
Śr cze 19, 2013 9:03 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Endek napisał(a): JedenPost napisał(a): Ja Ci zwracam uwagę na głupotę
Wiara dla świata jest głupotą, bo skoro Boga nie widać, to znaczy że Go nie ma. Tylko wiesz, ja akurat zupełnie nie o tym. Miałem na myśli głupotę przekonania, że ze zmuszania ludzi do wiary może wyniknąć jakikolwiek pożytek.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr cze 19, 2013 9:49 |
|
 |
Endek
|
JedenPost napisał(a): Tylko wiesz, ja akurat zupełnie nie o tym. Miałem na myśli głupotę przekonania, że ze zmuszania ludzi do wiary może wyniknąć jakikolwiek pożytek. Wszyscy działamy w określonych schematach, tylko ze niektóre dają więcej swobody a inne mniej. Już Ci pisałem, że dla Twoich poglądów nie będę zmieniał wiary. Wiara katolicka nie daje swoim wiernym wielkiego wyboru w tej kwestii. Można wiarę mieć, lub modyfikując ją po prostu odrzucić. Jeżeli twierdzisz że jesteś za wolnym wyborem dowolnej wiary, to znaczy akceptujesz fakt, że ja idąc za nauką Kościoła wolność religijną odrzucam.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Śr cze 19, 2013 10:05 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Nie. Nie próbuj zrównywać wolnego wyboru z "wolnym wyborem" polegajacym na odbieraniu innym prawa do wolnego wyboru, bo takie zrównywanie wypada żałośnie. Pomijając już, że takich poglądów nie głosi dziś KRK, tylko niewielka i na szczęście nie mająca na nic wpływu grupka zafiksowanych na paru wybranych pismach odszczepieńców, do których należysz. Nie ma z mojej stron akceptacji dla tego typu pomysłów, jest co najwyżej przyjęcie do wiadomosci ich istnienia i wzruszenie ramionami, bo na szczęście, jak już pisałem, żyjecie przeszłością i niezależnie od swoich urojeń na teraźniejeszość wpływu nie macie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr cze 19, 2013 10:20 |
|
 |
WIST
|
Endek napisał(a): Wiara katolicka nie jest dla mięczaków. Rozumiem że znów zgubiłeś kontekst. Pisałem wyrażnie o tym jak kiedyś postrzegałem Lefebrystów, a jak poostrzegam teraz dzięki Tobie. Jak kiedyś miałem wątpliwości wobec Lefebrystow, tak teraz się one pogłębiły. Nic nie wskzywało że chodzi o jakieś moje wątpliwości w wierze. Kael to zrozumiał. Nie tylko że nieraz nie rozumiesz co się pisze do Ciebie, ale ujawniasz znów charakter tyrana, a nie brata w wierze. Już widzę Jezusa, ktory mówimy do św. Piotra po zdradzie: "zdradziłeś mnie, mięczaku, trafiasz do piekła w trybie natychmiastowym"  Cytuj: Jedną z nich jest modernizm, czyli takie modernizowanie tego kultu, aby zadowalało to ludzi np Ciebie, WISTa i pozostałych. Czy ja mam ulegać waszym ciasnym rozumkom niezdolnym pojąć, że wyznawanie wiary swoje konsekwencje ma? Endeku, przeczytaj uważnie. Twierdzisz że Msza ma mnie zadawalać. To bzdura, ale niestety znów ją powtarzasz. Taką samą bzdurą było twierdzenie że my wybraliśmy to co jest teraz. Nie wiem jak inni, ale ja nie miałem co wybierać, lecz się urodziłem i takie stan zastałem. Przyjąłem go, a nie wybrałem. I upewniam się w tym po lektórze Twoich słów. Ja nigdy nie oczekiwałem że Msza będzie dogadzała moim gustom. Czy ja projektowałem liturgię? Skoro nie to racz nie pisać durnot. Nie szukam fajnych przedstawień z gitarką, czy jak to fajnie kiedyś gdzieś wytrzasnąłeś klaunami za ołtarzem. Ale nie mam nic przeciw gitarom, bo to dla mnie taki sam instrument muzyczny jak inne. Inna sprawa czy dopuszczony, czy nie do użytku na Mszy. Gdyby do dziś Msza była w rycie trydenckim, to bym na taką chodził i na takiej starał się przeżyć spotkanie z moim Panem. Więc skoro już Ci wyjaśniłem czemu się mylisz, następne tego typu oskarżenie będzie świadomym kłamstwem, a z tego się chyba i Lefebryści muszą też spowiadać. Cytuj: List do Galatów (Ga 1) - Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty! Amen. Głosisz Endeku Ewangelie strachu i terroru, przymusu i kultu siły. Niesamowite jak Biblia w Twoich ustach podważa Twoje przekonania.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr cze 19, 2013 10:28 |
|
|
|
 |
Endek
|
JedenPost napisał(a): Pomijając już, że takich poglądów nie głosi dziś KRK, tylko niewielka i na szczęście nie mająca na nic wpływu grupka zafiksowanych na paru wybranych pismach odszczepieńców, do których należysz. Do dobrze wychowanych, to Ty nie należysz, a prawisz mi jak ma wyglądać katolicka wiara. Nie czujesz jakiegoś wewnętrznego dyskomfortu moralnego? WIST napisał(a): Głosisz Endeku Ewangelie strachu i terroru, przymusu i kultu siły. Niesamowite jak Biblia w Twoich ustach podważa Twoje przekonania. Chyba w życiu Biblii w ręku nie miałeś. Kogo posoborowie wychowało, to takich ma pożal się Panie Boże wyznawców.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Śr cze 19, 2013 19:31 |
|
 |
WIST
|
Czytałem i dlatego nie dostrzegam w Twojej nauce nauki biblijnej.
WIST
|
Śr cze 19, 2013 19:54 |
|
 |
Endek
|
WIST napisał(a): Czytałem i dlatego nie dostrzegam w Twojej nauce nauki biblijnej. Nie mam swojej nauki.
|
Śr cze 19, 2013 22:02 |
|
 |
Endek
|
WIST napisał(a): Głosisz Endeku Ewangelie strachu i terroru, przymusu i kultu siły. Niesamowite jak Biblia w Twoich ustach podważa Twoje przekonania. Pwt 7:1-2: “Gdy Pan, Bóg twój, wprowadzi cię do ziemi, do której idziesz, aby ją posiąść, usunie liczne narody przed tobą… Pan, Bóg twój, odda je tobie, a ty je wytępisz, obłożysz je klątwą, nie zawrzesz z nimi przymierza i nie okażesz im litości”.Jak chcesz dyskutować, bez elementarnego przygotowania do tematu rozmowy?
|
Śr cze 19, 2013 22:22 |
|
 |
WIST
|
Cytuj: Jak chcesz dyskutować, bez elementarnego przygotowania do tematu rozmowy? Tobie się tylko wydaje że ja tego nie wiem. Ależ znam, czytałem. Czytałem jednak NT i ST interpretuje się przez przmat NT. Kto nieco poczytał na temat Biblii, ten wie że nie można sobie tak rzucić fragmentu i uzasadniać zabijanie. Bo jak słusznie nieraz pisałeś, Kościół zajmuje się interpretacją. Cóż, czytając ST dosłownie możesz spokojnie obronić wiele zbrodni. Twoi ulubieńcy ŚJ tak samo czytają i sam zobacz jakie im bzdurki wychodzą. A może Ty też nie oddajesz, lub nie chciałbyś oddać krwi? Gdybym chciał wdawać się w dalsze dyskusje zadał bym znów proste pytanie, czy Ty Endeku uważasz że wyrzynanie całych narodów było dobre? Ale odpowiedz już znam. To fanatyzm Endeku, boje się ludzi, którzy w imię przekonań są w stanie dopuszczać się zbrodni. Boje się że Ty w innych warunkach byłbyś katem, takim św. Pawłem tylko przed nawróceniem. Patrzyłbyś na kamieniowanie człowieka, bo wyznawał coś innego niż się Tobie podoba. Czemu historia zatacza koło?
WIST
|
Śr cze 19, 2013 23:11 |
|
 |
JedenPost
|
Endek napisał(a): Nie czujesz jakiegoś wewnętrznego dyskomfortu moralnego?
Nazywając rzeczy po imieniu? Nie. Jesteście grupką - bo iluż Was jest? Jesteście odszczepieńcami - bo odłączyliście się od KRK, za którego najwłaściwszą wersją jak wszyscy schizmatycy się podajecie. No i jesteście zafiksowani - bo obsesyjnie koncentrujecie się na paru wybranych przez siebie, często nie najmądrzejszych, a w kilku przypadkach wręcz rażąco głupich wytworach kościelnego piśmiennictwa.
|
Cz cze 20, 2013 5:33 |
|
 |
Lurker
|
WIST napisał(a): Czemu historia zatacza koło? Bo ludzie są różni, kwadratowi i podłużni. Jedni zdatni do orki, a inni - potworki. Nasz Endek już wybrał swój los. Może nie do końca świadomie, może to było tak, że religia znalazła jego, a nie on - religię, ale wyboru dokonał. I na to nic, ale to nic, nie da się poradzić. Można mu tylko powiedzieć, jak Gandalf Sarumanowi na ruinach Isengardu: wybrałeś swoją wieżę? Siedź więc tam! A po cichu, swoim, dopowiedzieć: boleję, że tyle potęgi marnuje się w tej wieży. On mógłby oddać wielkie usługi dobrej sprawie... Aha, te potworki. No więc można pomyśleć sobie po cichu i powiedzieć: jedni zdatni (tylko) do orki, a inni (dla tych pierwszych) - potworki. Taka drobna ambiwalencja.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz cze 20, 2013 6:47 |
|
 |
Endek
|
WIST napisał(a): Cytuj: Kościół zajmuje się interpretacją.
Gdybym chciał wdawać się w dalsze dyskusje zadał bym znów proste pytanie, czy Ty Endeku uważasz że wyrzynanie całych narodów było dobre? Ale odpowiedz już znam. To fanatyzm Endeku, boje się ludzi, którzy w imię przekonań są w stanie dopuszczać się zbrodni. Boje się że Ty w innych warunkach byłbyś katem, takim św. Pawłem tylko przed nawróceniem. Patrzyłbyś na kamieniowanie człowieka, bo wyznawał coś innego niż się Tobie podoba. Czemu historia zatacza koło? Z kim ja dyskutuję? Miałem Cię za poważniejszego dyskutanta a nie młodocianego ignoranta.
|
Cz cze 20, 2013 9:05 |
|
 |
Endek
|
WIST napisał(a): Rozumiem że znów zgubiłeś kontekst. Niczego nie rozumiesz, albo sprawiasz wrażenie nierozumnego. Poruszyłeś sprawę wolności religijnej, wtedy przedstawiłem Ci orzeczenia Magisterium KK potępiające ją. Wyjechałeś mi z oskarżeniem mnie, że w imię religii chciałbym mordować ludzi, choć nigdzie słowem nie wspomniałem o takiej możliwości. Gdy jako koronnego argumentu użyłeś Biblii, która ponoć potępia mój punkt widzenia na temat swobody wyznawania jakiegokolwiek kultu, wtedy stosownym cytatem obaliłem ten płaski argument. Biblia zawiera rozmaite treści i tylko Kościół jest władny Ją właściwie i nieomylnie interpretować. Chcesz potępiać mnie za to, że kurczowo trzymam się tych reguł katolickiej wiary, jakie 20 wieków Kościół głosił. Wcześniej pisałem, że gdybym miał wierzyć w/g posoborowych reguł, to stwierdził bym nie tylko bezsens takiej wiary ale zakłamanie do kosmicznych wartości. Jak chcesz pogodzić tolerancję dla wszystkich i wyjątkową życzliwość wobec współczesnego żydostwa, które obciążają występki godne powtórki Norymbergi? http://whatreallyhappened.com/IMAGES/Ga ... index.htmlKtoś tu zaatakował Piusa XII o rzekomą współpracę z Hitlerem, jakby posoborowe papiestwo było w tej kwestii cokolwiek lepsze. Wystarczy wspomnieć zażyłości kard Begoglio z lożą B'nai B'rith, lub i taką okoliczność; jak ta pod linkiem http://storico.radiovaticana.org/pol/st ... pieza.html
|
Cz cze 20, 2013 12:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Jak chcesz pogodzić tolerancję dla wszystkich i wyjątkową życzliwość wobec współczesnego żydostwa, które obciążają występki godne powtórki Norymbergi? Ciekawe, ze z zagorzalych przedsoborowcow zawsze kiedys antysemityzm wyjdzie. A papiez Franciszek przypomina sedno Ewangelii. No ale Endek k ard, Bergoglio pomawianego o masonizm nawet nie bedzie sluchal. Bo taki papiez moze sie tylko mylic. Papieze, ktorym palenie na stosach niewiernych, jak zabijanie Pana Jezusa na krzyzu nie przeszkadzalo - o ci, to sa autorytetem moralnym! WIST, tak na marginesie: moze wydzielisz ten watek, ktory juz dawno nie ma nic wspolnego z tematem?
|
Cz cze 20, 2013 14:11 |
|
|
|