Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Pedofile w Kościele
Jest podnoszony jak najbardziej. Coraz rzadziej można trafić dziś na nauczyciela, który odważy się rozmawiać z uczennicą w cztery oczy, zamknąć drzwi od klasy, gdy omawia coś z jednym-dwojgiem dzieci na przerwie, choćby przeszkadzało to w rozmowie. Pod wieloma względami nauczyciele są sterroryzowani lękiem przed posądzeniem o pedofilię silniej, niż księża, tym bardziej, że z oczywistych powodów łatwiej wzbudzić w dzieciach/rodzicach niechęć nauczycielowi niż księdzu.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr sty 22, 2014 12:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Jest podnoszony jak najbardziej. Gdzie i kiedy? Jakoś nie przypominam sobie, aby były doniesienia w mediach na ten temat.
|
Śr sty 22, 2014 13:14 |
|
 |
JedenPost
|
No, ja na ten temat właśnie w mediach (papierowych - bodaj "Polityka") nie tak dawno czytałem.
Zresztą - wklep w google np. frazę "nauczyciel molestował". Trochę tego jednak jest, prawda?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr sty 22, 2014 13:19 |
|
|
|
 |
pilaster
|
JedenPost napisał(a): pilaster napisał(a): JedenPost
W jakiej sytuacji zatem JedenPost uznałby, że problemu pedofilii w Krk nie ma? Gdyby nie zdarzały się wśród funkcyjnych/wyświęconych takie przypadki. A jak zdaniem JedenPost można by doprowadzić do sytuacji, żeby takie przypadki w ogóle nie występowały? Nie, żeby były piętnowane i usuwane, ale żeby ich w ogóle nie było? To jest po prostu fizycznie niemożliwe. A zresztą np księża złodzieje sklepowi stanowią grupę co najmniej o rząd wielkości większą niż księża pedofile, a jakoś o "problemie jumania w KrK" Jeden Post, ani nikt inny nie mówi. Cytuj: pilaster napisał(a): Jak sobie z "problemem pedofilii" we własnych szeregach radzą środowiska numizmatyków, kolejarzy, lekarzy, hydraulików, alpinistów i nurków głębinowych? Różnie. Przy czym sądzę, że w wymienionych przypadkach tego rodzaju działania pedofilów nie mają na ogół związku z ich hobby czy zawodem, A w przypadku księży mają? Cytuj: Żaden z tych środowisk nie ma też możliwości koordynowania działań w skali globalnej na podobieństwo KRK.
Czyli zdaniem Jednego Posta pedofile w Kościele koordynują swoje działania w skali globalnej? 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr sty 22, 2014 13:50 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
pilaster napisał(a): A zresztą np księża złodzieje sklepowi stanowią grupę co najmniej o rząd wielkości większą niż księża pedofile, a jakoś o "problemie jumania w KrK" Jeden Post, ani nikt inny nie mówi. Jak zwykle udajesz, że nie rozumiesz.  Nuuudne to. Kto stanowi większe zagrożenie społeczne: 1 pedofil czy 10 złodziejaszków??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr sty 22, 2014 13:57 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
pilaster napisał(a): A jak zdaniem JedenPost można by doprowadzić do sytuacji, żeby takie przypadki w ogóle nie występowały? Nie, żeby były piętnowane i usuwane, ale żeby ich w ogóle nie było? To jest po prostu fizycznie niemożliwe. Przypuszczam, że masz rację. pilaster napisał(a): A w przypadku księży mają? Często. Podobnie jak bywa z nauczycielami, psychologami, lekarzami... pilaster napisał(a): Czyli zdaniem Jednego Posta pedofile w Kościele koordynują swoje działania w skali globalnej?  Myślę, że pilaster doskonale zrozumiał, o co JednemuPostowi naprawdę chodziło.
|
Śr sty 22, 2014 14:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Przepraszam bardzo, ale jakie to niby znaczenie dla istnienia bądź nieistnienia problemu ma "możliwość koordynowania działań w skali globalnej na podobieństwo KRK"? Takie, że pojedyncza osoba może określić obowiązujący na całym świecie model postępowania z katolickimi księżmi-pedofilami. No toz wlasnie okreslila, choc tu przeceniasz, jak wielu niekatolikow, role i mozliwosci papieza. I dlatego jest szansa, ze ksieza pedofile beda teraz szybko znikac z funkcji duszpasterskich, w wypadku podejrzenia beda urlopowani i moze takze w wypadku oczyszczenia z podejrzen beda domagac sie odszkodowan o roznych tabloidow i innych jajek, ktorzy podejrzenie uznawali za osadzenie i traktowani kazdego ksiedza, o ktorym ploty cos zlego glosily, jako faktycznego pedofila. Wyglada to dla mnie tak, ze Kosciol ma szanse sprawe ukrocic, a przynajmniej szybko reagowac i przez to ewentualnych sprawcow odstraszac.
|
Śr sty 22, 2014 14:09 |
|
 |
Jajko
|
Kael napisał(a): Wyglada to dla mnie tak, ze Kosciol ma szanse sprawe ukrocic, a przynajmniej szybko reagowac i przez to ewentualnych sprawcow odstraszac.
I to wszystko DZIĘKI MEDIOM właśnie!
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr sty 22, 2014 14:11 |
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Kto stanowi większe zagrożenie społeczne: 1 pedofil czy 10 złodziejaszków?? No zaraz, zaraz... Przed chwilą jajko zapewniał, ze chodzi mu o tylko o wysoki poziom moralny wśród kleru, a temu poziomowi księża złodzieje, jako że jest ich więcej, zagrażają dużo bardziej niż księża pedofile. A teraz już mowa o "zagrożeniu społecznym"? Co to jest "zagrożenie społeczne"? I kto stanowi większe takowe pedofil, czy złodziej?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr sty 22, 2014 15:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Jajko, posrednio. Problem w tym, ze owe media uwazaja, ze maja tylko jedno zadania : lapac ksiedza (i Trynkiewicza). Cala reszta pedofili jakos takim zainteresowaniem mediow sie nie cieszy. A ksieza oczyszczeni z zarzutow juz zupelnie nie. A szkoda. Przydaloby sie pare pokazowych procesow o odszkodowania i moze by nasz etabloidy zaczely ostrozniej obrzucac pomyjami? Jajko napisał(a): Kto stanowi większe zagrożenie społeczne: 1 pedofil czy 10 złodziejaszków?? No wlasnie @Jajko, kto? Przypuszczam, ze dla ciebie osobiscie raczej jeden zlodziejaszek, ktory by ciebie okradl jest wiekszym zagrozeniem. Zlodziejaszkowie, ktorzy kradna zlom i narazja np podroznych na przerwy w podrozy z powodu ukradzionej trakcji, albo na wypadek, z powodu ukradzionych dekli do studzienek kanalizacyjnych sa naprawde zagrozeniem spolecznym.
|
Śr sty 22, 2014 16:01 |
|
 |
Jajko
|
Rzeczywiście DLA MNIE pedofile straszni nie są, ale piszę o zagrożeniu społecznym, a nie indywidualnym! I każdy średnio rozgarnięty człowiek uzna, że pedofilia jest gorsza od złodziejstwa.
|
Śr sty 22, 2014 16:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A inteligentny czlowiek uzna, ze jednak zlodziejstwo, szczegolnie tak bezczelne, jak to w Polsce jest rozpowszechnione, jest gorsze od pedofilii. Dlatego, ze zlodziejstwo jest problemem spolecznym, ktory przez wielu uwazane jest za "grzech sredni". Czyli: ja potrzebuje pieniedzy (na wodke), a inni maja kable, to im zabiore i sprzedam. Bo mnie wlasnie suszy. Tym bardziej, ze ci inni, to wlasnie "spoleczenstwo" (czyli panstwo, czyli nikt). A do kogo te dekle na ulicach naleza? Do panstwa, czyli ...do mnie. I jak zabraknie dekla akurat na mojej ulicy, to ja tam wlece, bo ktos uznal, ze kradziez to zadne zlo.
A pedofilia jest dla wszystkich (z wyjatkiem pedofilii) grzechem smiertelnym, czyli czyms, czego nikt nie pochwala i wszyscy chca wyeliminowac.
Nie mowiac o tym, ze jednak pedofilii jest znacznie mniej miz zlodziei. Chyba ze masz jakies statystyki, ktore wykazuja, ze co drugi dorosly jest czynnym pedofilem, a zlodziejem tylko co trzeci.
|
Śr sty 22, 2014 16:28 |
|
 |
Jajko
|
Jeśli jednak porównać JEDNEGO pedofila i JEDNEGO złodzieja, to kto jest gorszy??? A 1 pedofila i 10 złodziei (jak chciał plaster)?
|
Śr sty 22, 2014 16:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No wlasnie Jajko, ,ktory jest "gorszy" i co to znaczy gorszy? Sa zlodzieje, ktorzy sa bezwzgledni i okrutni w swojej bezmyslnosci i kradna rzeczy, bez ktorych inni ludzie umieraja. To sa "gorsi" od pedofilow, czy nie? A pedofil, ktory nie skrzywdzi dziecka, bo np nie zdazy? Jest gorszy od kieszonkowca, ktory ukradnie starszej osobie cala emeryture, czy nie?
|
Śr sty 22, 2014 16:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pod względem okrucieństwa, pedofilia jest gorsza, jednakże skoro mowa o zagrożeniu społecznym, to 10 złodziei jest większym zagrożeniem dla społeczeństwa niż 1 pedofil. Jeżeli masz problem z wyobraźnią, wyobraź sobie 10 Madoff"ów. Czy do oceny zagrożenia społecznego bierze się skalę zjawiska i jego skutki czy też odczucia związane z daną czynnością, którą się potępia? Wypadałoby Jajko zdefiniować co rozumiesz przez "zagrożenie społeczne".
|
Śr sty 22, 2014 16:40 |
|
|
|