Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 6:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 54  Następna strona
 Stop aborcji! 
Autor Wiadomość
Post Re: Stop aborcji!
No, ja też się upieram przy stanowisku "tak bo tak" i nawet wysnułem taką hipotezę, że świadomość startuje pierwszym oddechem, ale to głównie dlatego - skoro już rozmawiamy - że druga strona (ukłony) jest równie radykalna, więc jeśli przyjdzie do negocjacji, muszę mieć z czego zejść.

I nie ma "co jeżeli". Są badania prenatalne.

So lis 08, 2014 19:47
ErgoProxy napisał(a):
świadomość startuje pierwszym oddechem

Dużo wcześniej...chyba że masz na myśli pierwszy oddech jeszcze w życiu płodowym

So lis 08, 2014 20:01
Nie znamy materialnego korelatu świadomości. To, że startują poszczególne procesy mózgu, nie znaczy jeszcze, że zastartowała całość umysłu (czyli - dla mnie - człowiek). Zresztą kryterium świadomości też nie jest dobre, nawet kryterium wolnej woli nie jest dobre, ale żadnego lepszego pod ręką chwilowo nie mam. Musiałbym podjąć ostre studia nad mózgiem, a takie rzeczy to tyllko w Toruniu - jeśli nie chce się zostać neurologiem. : )

So lis 08, 2014 20:13
A kryterium wiary...człowiek od poczęcia do naturalnej śmierci...

N lis 09, 2014 21:16
Naturalna śmierć, to znaczy - bez ingerencji lekarskiej, tak? Żadnych chemioterapii, żadnych stentów, rozruszników, bypassów, żadnych dializ - w ogóle, żadnej terapii, tylko pielgrzymki do miejsc świętych i modlitwa w nadziei, że ulituje się Pan.

Człowiek od poczęcia? Proszę bardzo, ale wtedy nie robimy sobie żartów. Kobieta, która poroni, winna być sądzona za nieumyślne spowodowanie śmierci. Dwa czy trzy dni po każdym stosunku należy profilaktycznie przepłukać drogi rodne wodą święconą z wypowiedzeniem odpowiedniej formuły. Podpaskom z krwią miesięczną trzeba wznosić grobowce. Ile zarodków obumiera naturalnie? Najwyższa cyfra, na jaką natrafiłem, to 50%.

N lis 09, 2014 22:45
Ergo prochów się nabrałeś i popiłeś wódką?
A może ktoś powinien zabrać Ci zabawkę przyłożyć kalpa i wysłać do kąta za takie banialuki...
...a miałam Cię za mądrego faceta z jajami.

Dobrego dnia Ergo.

Wt lis 11, 2014 8:45
Znaczy, brakuje mi jaj czy mądrości? : P

Przyłożyć zawsze możesz, zdania mojego nie zmienisz...

Wt lis 11, 2014 9:07
Dostosowałam się do Twojej retoryki. Ergo...nic więcej.

A czego Ci brakuje sam wiesz najlepiej.

Czasami trzeba przyłożyć...i potraktuj to jako wyraz miłości bliźniego.

Wt lis 11, 2014 12:24

ErgoProxy napisał(a):
Zresztą kryterium świadomości też nie jest dobre, nawet kryterium wolnej woli nie jest dobre, ale żadnego lepszego pod ręką chwilowo nie mam.

Oczywiscie, ze nie. Jedynym kryterium aby kogos mozna bylo uznac za czlowieka jest to czy umie zrobic pizze. Jezeli umie to jest czlowiekiem, jezeli nie to nie jest - proste.

Na przestrzeni historii przerabialismy wiele przypadkow gdy jednych ludzi uznawalo sie za gorszych od innych lub niektorym grupom wrecz odmawialo sie prawa do zycia. Tego typu podejscie msci sie ostatecznie na nas samych bo w ten sposob jakis typ przekonany o swojej stuprocentowej racji moze zabic, zgwalcic, okrasc itd. Tylko masowa propaganda totalnego szacunku dla kazdego zycia ludzkiego moze pomoc aby ten swiat stal sie Niebem. Chociaz oczywiscie to niemozliwe. Wiadomo ze ja jestem lepszy i mnie sie nalezy wiecej manny na pustyni(ktora i tak sie zepsuje).

Oczywista jest rzecza ze kazdy czlowiek istnieje wiecznie. Byl pewien ciag zdarzen, ktory w pewnym momencie doprowadzil do jego fizycznego zaistnienia oraz ciag zdarzen, ktory pozwala nam mowic o Leninie wiecznie zywym chociaz fizycznie juz nie istnieje. I nie opowiadajcie o bzdurnych kryteriach fizycznego istnienia lub nieistnienia Lenina. Albo robaczka2.

Wt lis 11, 2014 13:29
Mhm, zatem mamy tutaj robaczka, który jest przekonany o swojej stuprocentowej racji, przekonany tak dalece, że nie zauważa, iż ja taki totalny szacunek dla życia ludzkiego w zacytowanym fragmencie właśnie staram się przepchnąć. Widać moje działanie jest zbyt wysubllimowane jak na zmysł intelektualny robaczka.

Zatem, prosto: załóżmy kryterium świadomości, a możemy zabić we śnie; załóżmy kryterium wolnej woli, a możemy zabić zahipnotyzowanego. Jaśniej? Osobna sprawa, że ja definiuję człowieka jako umysł, umysł bowiem jest tą jakością, która stanowi o człowieczeństwie danego organizmu, niezależnie od cielesnych modyfikacji, in minus czy in plus. Umysłu na dzień dzisiejszy rozpracowanego nie mamy. Wszelkie moralizowanie w tej sytuacji jest po prostu śmieszne.

Wt lis 11, 2014 15:01

ErgoProxy napisał(a):
ja definiuję człowieka jako umysł.

Nie, ja definiuje jako umiejetnosc robienia pizzy.

Wt lis 11, 2014 15:10
Spoko. A jak uzasadniasz tę definicję?

Wt lis 11, 2014 21:19

ErgoProxy napisał(a):
Spoko. A jak uzasadniasz tę definicję?

Zapewne jest tysiace powodow dla ktorych niektorzy uwazaja, ze nalezy "problem" zalatwic poprzez aborcje. Nie widze powodu aby przewidywany brak umiejetnosci robienia pizzy nie byl gorszy od np planowanej wycieczki na Wyspy Kanaryjskie. Lub osiagniecia lepszych wynikow sportowych jak to robily zawodniczki bylego sasiada z zachodu.

Wt lis 11, 2014 21:43
Fajnie. A teraz czekam na uzasadnienie definicji.

Wt lis 11, 2014 22:03

No przeciez to proste. Poniewaz nie jestem wlascicielem pizzerii moje dziecko bylo by uposledzone I nie mialoby szans na posiadanie tak bezcennej umiejetnosci jak robienie pizzy.

Wt lis 11, 2014 22:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 54  Następna strona