Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Idziemy na wybory
Duda ma kolejną grupę wyborców - frankowiczów - za 40 miliardy zł przewalutuje im kredyty. Już kwota potrzebna na wykonanie obietnic przekroczyła 100 miliardów złotych..
|
Pt maja 15, 2015 18:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mauger napisał(a): SNP jest partią reprezentującą interes konkretnej grupy narodowej i jej zasięg ogranicza się jedynie do określonego terytorium. SNP jest partią patriotyczną i Kukiz też się odwołuje do patriotyzmu ("ojciec nauczył mnie kochać Polskę bardziej niż siebie samego"), więc jakieś podobieństwo jest. Ale mnie chodziło bardziej o liczbę mandatów i związaną z tym rolą w parlamencie - niekoniecznie koalicjanta, a raczej kontrolera poczynań wielkich ugrupowań. mauger napisał(a): Nie jestem jednak przekonany czy to dobrze, że przedstawiciele prawie 15 % wyborców nie mają nic do powiedzenia w parlamencie. Zapewne lepszy byłby dla Ciebie system niemiecki, gdzie połowa mandatów obsadzana jest z list partyjnych, a połowa z JOWów? mauger napisał(a): Sądzę, że w przeciwieństwie np. do Palikota Kukiz jest człowiekiem szczerym tyleż co naiwnym. Obawiam się, że polityczni wilcy mogą go szybko zeżreć, przeżuć i wysr... pod lasem. Zobaczymy, co zrobi z Tymochowiczem, który już wycofał się z niewybrednych aluzji pod jego adresem i zaczął go komplementować. Za Tymochowiczem ciągnie się smród politycznych trupów: Palikota, Tymoszenko, Leppera. Jeśli Kukiz da się wwikłać we współpracę z tym człowiekiem, to popłynął. mauger napisał(a): Jeśli tak jak zapowiadał będzie tworzyć koalicję z Korwinem i Kowalskim to wielkiej kariery jako liderowi i samodzielnemu politykowi mu nie wróżę. Na razie stwierdził (na Facebooku), że od Korwina woli Wilka. andej napisał(a): ZOMG, ageism!!! Dowcipniś jeden. Dawaj linka do wypowiedzi Kukiza, albo przeproś i spadaj. : )))
|
Pt maja 15, 2015 22:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): SNP jest partią patriotyczną i Kukiz też się odwołuje do patriotyzmu ("ojciec nauczył mnie kochać Polskę bardziej niż siebie samego"), więc jakieś podobieństwo jest. UKiP jest partią jeszcze bardziej patriotyczną. Nie pomogło jej to specjalnie. Sukces SNP odnosi w okręgach gdzie przewagę ma określona nacja – Szkoci. W Polsce nie mamy analogicznej sytuacji. ErgoProxy napisał(a): Ale mnie chodziło bardziej o liczbę mandatów i związaną z tym rolą w parlamencie - niekoniecznie koalicjanta, a raczej kontrolera poczynań wielkich ugrupowań. Na taką liczbę mandatów raczej nie ma co liczyć. Na prawie czterysta powiatów w Polsce (liczba zbliżona do ilości ewentualnych okręgów wyborczych), w pierwszej turze wyborów tylko w jednym nie wygrał kandydat PO lub PiS. Biorąc poprawkę na specyfikę wyborów prezydenckich, pokazuje to jednak pewną tendencję jaka wynika z ordynacji większościowej. ErgoProxy napisał(a): Zapewne lepszy byłby dla Ciebie system niemiecki, gdzie połowa mandatów obsadzana jest z list partyjnych, a połowa z JOWów? Nie tylko dla mnie. Sądzę, że dla wszystkich  . ErgoProxy napisał(a): Na razie stwierdził (na Facebooku), że od Korwina woli Wilka. Pytanie tylko po co Kukiz w obecnej sytuacji miałby wiązać się z jakimś politycznym planktonem? Mając 20 % poparcia na pól roku przed wyborami parlamentarnymi nie jest potrzebny mu żaden Wilk, Korwin czy Kowalski. Chyba, że sam nie potrafi zorganizować sobie żadnego zaplecza.
|
N maja 17, 2015 19:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ano. Tymczasem pojawił się taki zabawny artykuł: Cytuj: Z badań [fokusowych zleconych przez sztab PBK] wynika, że Komorowski ma niewielkie szanse na przejęcie elektoratu Pawła Kukiza. Jeśli z jego 20 procent – słyszę w sztabie prezydenta – uda się przeciągnąć co czwartego wyborcę, to będzie sukces. Zdecydowana większość jego zwolenników od początku chciała zagłosować w drugiej turze na Dudę. No to ja się do zdecydowanej większości nie zaliczam. Ale ciąg dalszy jest jeszcze zabawniejszy: Cytuj: Nastroje wśród badanych w ogóle były radykalne. Ludzie mówili o Platformie per „gnoje”, „bydło”, a nawet „(censored)”. To mnie uderzyło najbardziej. Jeśli Kopacz czegoś z tym nie zrobi, to Platforma zostanie na jesieni pozamiatana. Pointa jakoś mi nie chce przyjść do głowy.
|
N maja 17, 2015 19:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jacy są wyborcy Komorowskiego? Oczywiście różni. Podczas debaty chyba lewaków przekonał. Oto jeden z wyborców Komorowskiego: https://www.youtube.com/watch?v=IK0_FgXRs8kUchowaj mnie Panie Boże od takiego towarzystwa
|
Pn maja 18, 2015 5:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Jacy są wyborcy Komorowskiego? Oczywiście różni. Podczas debaty chyba lewaków przekonał. Trudno, żeby nie przekonał rozsądnych ludzi, skoro Duda z własnej inicjatywy zagrał trzema znaczonym i kartami, które go dyskwalifikują jako kandydata na prezydenta wszystkich obywateli Polski: a) kult Lecha Kaczyńskiego b) kult Jana Pawła II c) zaprzeczanie odpowiedzialności za Jedwabne
|
Pn maja 18, 2015 6:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): gita napisał(a): Jacy są wyborcy Komorowskiego? Oczywiście różni. Podczas debaty chyba lewaków przekonał. Trudno, żeby nie przekonał rozsądnych ludzi, skoro Duda z własnej inicjatywy zagrał trzema znaczonym i kartami, które go dyskwalifikują jako kandydata na prezydenta wszystkich obywateli Polski: a) kult Lecha Kaczyńskiego b) kult Jana Pawła II c) zaprzeczanie odpowiedzialności za Jedwabne Na wspomnienie św. Jana Pawła II Komorowski zareagował jak diabeł na święconą wodę. Komorowski to kandydat lewaków, nawet nie lewicy, a lewaków.
|
Pn maja 18, 2015 6:45 |
|
 |
Johnny99
|
IMHO debata wypadła na remis i to remis "in minus" - obydwaj kandydaci zaprezentowali wszystkie powody, dla których nie powinni wygrać tych wyborów i żadnego, dla którego powinni je wygrać. Gdybym był niezdecydowanym, po takiej debacie II turę bym olał. Komorowski był dokładnie taki, jaki od niedzieli desperacko próbował przestać być - arogancki, butny, przekonany, że zwycięstwo mu się po prostu należy, agresywny, łamiący reguły, notorycznie przerywający rozmówcy, denerwujący się bez wyraźnych powodów itp. Z pokornego, "proszącego o Twój głos" Bronka nie zostało nic. Czuć było wyraźnie rękę Michała "Miśka" Kamińskiego. Wyglądał bardziej jak Palikot niż jak prezydent RP. Nie widać też było w jego wystąpieniu żadnych prób "otwierania się" na elektorat Kukiza lub wyborców SLD - dzisiejszy Newsweek pisze, że sztabowcom w badaniach wyszło, iż to pierwsze jest mało realne, więc trzeba się skoncentrować na drugim; niczego takiego nie było widać, było to cały czas stare dobre straszenie PiS, skierowane do antypisowców (tylko pytanie, czy nie akurat tych, którzy i tak głosowali na PBK w I turze). Z kolei Duda był zestresowany, drewniany, sztywny, jąkał się, mówił mało składnie, merytorycznie był słabo przygotowany - nie potrafił ani pokazać, że jest gotowy do tego, by zostać prezydentem, ani nawet porządnie odpowiedzieć na zarzuty PBK i to także takie, co do których było oczywiste, że padną (in vitro - JPII jako akt desperacji - SKOKi). Kto wpadł na to, by jedno z pytań w części dyskusyjnej marnować na Jedwabne? Czemu nie było nic o Sumlińskim czy WSI? I tak dalej, i tak dalej.
Oczywiście, jak to zwykle bywa, obydwa obozy już ogłosiły, że znokautowały przeciwnika. Pytanie jednak, czy przeświadczenie o "zaoraniu" Dudy przez PBK nie podziała znowu demobilizująco na lemingi? A jest to istotne, bo, jak wspomniałem wyżej, cały wczorajszy występ Komorowskiego był skierowany wyłącznie do nich (z komentarzy np. eseldowców wynika, że ich główne wrażenie po debacie sprowadza się do: "prawica znowu się bije między sobą, to już było"). No i także, czy słaby występ Dudy nie zdemobilizował "wahającej się", wciąż nie do końca do niego przekonanej, części elektoratu PiS? Osobiście sądzę, że ta debata, wbrew przewidywaniom, ostatecznie niewiele zmieni.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 18, 2015 7:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Trudno, żeby nie przekonał rozsądnych ludzi, skoro Duda z własnej inicjatywy zagrał trzema znaczonym i kartami, które go dyskwalifikują jako kandydata na prezydenta wszystkich obywateli Polski: a) kult Lecha Kaczyńskiego c) zaprzeczanie odpowiedzialności za Jedwabne Raczej pytaniem o Jedwabne zaatakował śp L. Kaczyńskiego, znanego powszechnie z sympatii do narodu żydowskiego. Atakowano go za ekshumację w Jedwabny. O. Rydzyk atakował go za darmowe przekazanie ziemi w Warszawie pod Muzeum Holokaustu. Zatem to pytanie było to bezmyślnym starzałem w stopę. Cytuj: Na wspomnienie św. Jana Pawła II Komorowski zareagował jak diabeł na święconą wodę. Komorowski to kandydat lewaków, nawet nie lewicy, a lewaków. Wskazał jedynie, że osobą świętego Jana Pawła II ludzie nazbyt często posługują sie osobistych spraw koniunkturalnych. Dodaj jeszcze - lewaków, gejów, pedofilów, masonów, Żydów.....
|
Pn maja 18, 2015 7:18 |
|
 |
zepp
|
gita napisał(a): Na wspomnienie św. Jana Pawła II Komorowski zareagował jak diabeł na święconą wodę. . Zareagował jak ktoś przyzwoity , gdy widzi instrumentalne wykorzystywanie wizerunku JPII , jako agitki wyborczej.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Pn maja 18, 2015 7:23 |
|
 |
Johnny99
|
zepp napisał(a): Zareagował jak ktoś przyzwoity , gdy widzi instrumentalne wykorzystywanie wizerunku JPII , jako agitki wyborczej. Bzdura. To Duda odważnie reprezentuje tu pogląd, którego nie podziela (przynajmniej otwarcie) nikt poza Kościołem katolickim. Jednak zamiast ratować się JPII, powinien po prostu wypunktować Komorowskiemu, że niby to uważa się za katolika, ale na potrzeby wyborów nie cofa się przed ostrym atakowaniem nauki Kościoła. To on tu prowadzi nieprzyzwoitą agitkę. Dudzie nie udało się tego pokazać.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 18, 2015 7:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: Trudno, żeby nie przekonał rozsądnych ludzi, skoro Duda z własnej inicjatywy zagrał trzema znaczonym i kartami, które go dyskwalifikują jako kandydata na prezydenta wszystkich obywateli Polski: a) kult Lecha Kaczyńskiego c) zaprzeczanie odpowiedzialności za Jedwabne Raczej pytaniem o Jedwabne zaatakował śp L. Kaczyńskiego, znanego powszechnie z sympatii do narodu żydowskiego. Atakowano go za ekshumację w Jedwabny. O. Rydzyk atakował go za darmowe przekazanie ziemi w Warszawie pod Muzeum Holokaustu. Zatem to pytanie było to bezmyślnym starzałem w stopę. Cytuj: Na wspomnienie św. Jana Pawła II Komorowski zareagował jak diabeł na święconą wodę. Komorowski to kandydat lewaków, nawet nie lewicy, a lewaków. Wskazał jedynie, że osobą świętego Jana Pawła II ludzie nazbyt często posługują sie osobistych spraw koniunkturalnych. Dodaj jeszcze - lewaków, gejów, pedofilów, masonów, Żydów..... Masz rację jeśli idzie o lewaków i gejów, pedofilów i masonów nie wiem, a Żydów na pewno nie, przecież teść jego żony jest Żydem.
|
Pn maja 18, 2015 7:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 pisze:"Oczywiście jak zwykle bywa, obydwa obozy już ogłosiły, że znokautowały przeciwnika"; pokaż chociaż jedne link do wypowiedzi obozu Andrzeja Dudy.
|
Pn maja 18, 2015 7:48 |
|
 |
Johnny99
|
|
Pn maja 18, 2015 7:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pn maja 18, 2015 8:15 |
|
|
|