Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in)
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in
Dobrze, pogadamy sobie na cytaty. bert04 napisał(a): Nawet w tym idealnym scenariuszu, ze sie sami nie pozarzynamy? ErgoProxy napisał(a): No chyba w chorych skinheadowskich rojeniach. Koniec, kropka, punkt. A teraz - miej jednak tę swoją odpowiedź. bert04 napisał(a): Zastanawialem sie dlugo, czy odpowiedziec na ten post. Bo byl juz dawno pisany. Mozna by to zostawic. Z drugiej strony - jednak nie moge. A kto Ciebie ustanowił sędzią nad Izraelem? Sądźże swoich braci w obywatelstwie i opodatkowaniu. Odnośnie rasizmu, owszem, uważam że istnieją kultury niższe i wyższe, ba, istnieją nawet różnice biologiczne między ludźmi, bo rzeczy takich, jak steatopygia Buszmenek, czy brak u ludzi Orientu enzymu metabolizującego alkohol trudno nie zauważyć. Nie przeszkadza mi to twierdzić, że każda kultura może się rozwijać i windować w górę, na co przykłady mam dwa: Japonię i Botswanę. Kultura może również stać się niezdolna do rozwoju, jeśli ludzie uznają, że, dajmy na to, islam, czy sowiety, czy lewactwo dżęderowe to jest ideał, szczyt i kulminacja ostateczna, z której każda droga wiedzie w dół. Kultury pierwszego rodzaju podziwiam, kultury drugiego rodzaju mam w pogardzie. Argument filozofowania z wygodnego fotela stosuje się tak samo do mnie, jak i do Ciebie, z tym że Ty siedzisz w tych Niemczech i nasiąkasz mentalnością narodu wykastrowanego, *) więc umyka Twojej uwadze, że żadne pitu-pitu o rasizmie z humanizmem tego nie zmieni. Póki osobiście nie zajmiesz się tymi uchodźcami i nie wejdziesz z nimi w interakcję, jesteś mi równy doświadczeniem; ja się nie znam i Ty się nie znasz również. Ale jeśli twierdzisz, że znasz lepszy sposób na wywindownanie Bliskiego Wschodu z wieków ciemnych do renesansu niż konsekwentne darzenie jego mieszkańców obelgami, na które zasługują swoim postępowaniem **) - zamieniam się w słuch. A w Iraku, proszę Cieie, nie było żadnej próżni, tylko było organizowanie demokratycznego rządu w Bagdadzie, który w końcu się ukonstytuował i przejął władzę nad terytorium państwa. Całym. Nominalnie, bo de facto okazało się, że nie jest on w stanie nawet wesprzeć Kurdów trzymających sprawy za twarz na polach naftowych, ale za to sam potrzebuje zbrojnego oparcia w najemnikach swojego protektora. Bo w Iraku północno-zachodnim ludzie - trudne przejście: woleli władzę z ramienia Boga od jakichś szatańskich wymysłów zza siódmego morza. Teraz pokażesz mi Polaków, którzy byliby w stanie legitymizować konkurencyjny ośrodek siły w postaci - no właśnie nie wiem: Republiki Jedi? Państwa Świętego Cara Władymira? Królestwa Czarnej Madonny? - aż do rozpętania wojny z innymi Polakami w jego imieniu. I to takiej z mordowaniem jeńców. ____________________ * Jest to określenie autorstwa Szczpana Twardocha. ** Za prawdziwą perełkę arabskości uważam tego Saudyjczyka, co powbijał służącej lankijskiej gwoździe w głowę, dwanaście ich chyba było.
|
Śr wrz 09, 2015 14:42 |
|
|
|
 |
bert04
|
mauger napisał(a): A gdzie ja piszę, że słowa Merkel były przyczyną obecnej fali imigracji? Mi chodzi o wypowiedź sprzed kilku dni o tym, że Europa wszystkim potrzebującym pomocy musi udzielić azylu.
A gdziezes Ty takie slowa znalazl? Dasz linka? http://www.n-tv.de/politik/Merkel-mahnt ... 32046.html16. sierpnia 2015 W tytule: "Können nicht jedem Asyl geben"Tlumaczenie: "Nie mozemy kazdemu dac azylu"Znajdz mi linka na potwierdzenie Twojej tezy albo ja odwolaj, bo juz nie mam ochoty walczyc z widmami wypowiedzi, ktorych nie bylo. Cytuj: Sprawieniem, że próby nielegalnego przekraczania granic okażą się bardzo mało skuteczne. Akurat to nie udawalo sie nie tylko Rzymianom, ale tez przykladowo NRD. Panstwo spokojne, w miare dostatnie, a ludzie i tak kopali tunele, szyli balony, podrozowali w bagaznikach. Wiec nawet gdybysmy postawili cos w rodzaju Mur Berlinski 2.0 na granicy UE, to i tak przyplyna. Zreszta, morza nie zamurujesz. Cytuj: Absolutnie nic. Jak wiadomo Niemcy walczą jak lew, aby przyjmowanie uchodźców było całkowicie dobrowolne  . Jak na razie Niemcy jako jeden z niewielu krajow UE przyjmuje uchodzcow dobrowolnie. A taka przykladowo Polska planuje przyjmowanie uchodzcow dobrowolnie, ale tylko do ustalonej kwoty (A ta kwota to mniej niz jeden pociag z Wegier). Niby podobnie, ale jednak inaczej. Cytuj: Szkoda, że wcześniej nikt nam tego nie wyjaśnił, że tzw. europejska solidarność to taki mechanizm, że jak bierzesz pieniądze z unii to masz później obowiązek wykonywać polecenia z Berlina, nawet jeśli uważasz je za szkodliwe dla twojego kraju. Jak Polska ma problemy, przykladowo z Rosja, to wola o solidarnosc Unii. Chocby ta solidarnosc byla na szkode - przykladowo - Niemiec. Ale jak Niemcy wolaja o solidarnosc unii, no panie, to cos zupelnie innego. Tak solidarnosciowy kalizm A wiec odczekaj moze, az Polske zaleje fala uciekinierow z Ukrainy, czego tak sie obawia czesc politykow i spoleczenstwa. Zobaczymy wtedy, kto bedzie kwiczal, zeby jakies inne panstwa przyjely dobrowolnie czesc ciezaru. Kto wtedy bedzie wolal o solidarnosc, o dutki z Brukseli na uchodzcow, i o to, zeby nie stosowac Dublina zbyt rygorystycznie. Cytuj: Kapitalne zdanie. Sam bym lepiej tego nie ujął, gdyby ktoś chciał, abym w jednym zdaniu napisał, dlaczego multikulturowość na dłuższą metę się nie sprawdza  . Coz, jezeli wepchniesz na stadion gromade kiboli, ktorzy roznia sie tylko kolorem szalika, a poza tym maja te sama kulture, religie, jezyk, to wynik tez jest wiadomy. Chocby nawet fryzury mieli na rowno ogolone. Cytuj: Już teraz się rozmywają. Wizy nie dostanie ktoś podejrzany o terroryzm, a listy pasażerów na statkach przemytniczych nikt pod tym względem raczej nie sprawdza. To ze teraz jest zle nie oznacza, ze nie moze byc gorzej. Choc zgodze sie o tyle, ze terroryzm jest na tyle specyficzny, ze tu trudno o prognoze, w jakim modelu by mieli lepiej. Cytuj: Oraz tych, którzy nie dysponują odpowiednim zapasem gotówki, nie chcą ryzykować życiem swoim i najbliższych, tych którym brakuje bezwzględniej determinacji, odwagi lub są za słabi lub zbyt schorowani aby przeżyć taką podróż. Rozumiem, że jesteś zwolennikiem selekcji naturalnej imigrantów. Rozumiem, ze jestes zwolennikiem demagogii, bo nie podoba Ci sie, jak ktos opisuje stan faktyczny? Obraziles sie na fakty czy co? Jezeli proponujemy jakies zmiany, ale na powaznie a nie dla czystej demagogii, to powinno to byc lepsze od stanu obecnego. Cytuj: Ja też i uważam, że Polska powinna postąpić podobnie. Żadnych nielegalnych imigrantów szturmujących granice Unii (tych w końcu zapraszają Niemcy do siebie), schronienie dla najbardziej poszkodowanych rodzin z obozów dla uchodźców m.in. jazydów, chrześcijan uciekających przed zwyrodnialcami z Państwa Islamskiego. No to czemu tego nie zaproponowac od siebie? Mozna? Mozna. Do debaty stoi nie tylko kwestia uchodzcow w UE, ale tez rownego rozlozenia ciezaru. Czyli - o dutki chodzi. Jestem pewien, ze Cameron nie omieszka przedstawic rachunkow za swoje obecne inicjatywy - i nie ma w tym nic zlego. A co przedstawi panstwo, ktore planuje cos-tam, ale nie za bardzo, i tylko troche? Nie zapominaj przy tym, ze ofiary przesladowan to nie tylko nie-muzulmanie. Nie wiem czy pamietasz, jak ostatnio byl jeden zamach w Tunezji. Zginelo wtedy ok 39 osob. tego samego dnia byl tez zamach w Kuwejcie, szmaciany leb zabil siebie i ok 27 szyitow w meczecie. Takich zamachow na meczety oni robia wiecej. Ofiarami Wahabitow sa bardzo czesto ci muzulmanie, ktorzy wyznaja troszeczke inny islam, albo troszcke mniej fanatyczny, niz im sie to podoba. To, ze ich religia Ci sie byc moze nie podoba nie oznacza, ze nie sa oni tak samo ofiarami przesladowan, jak inni.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Śr wrz 09, 2015 14:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Znajdz mi linka na potwierdzenie Twojej tezy albo ja odwolaj, bo juz nie mam ochoty walczyc z widmami wypowiedzi, ktorych nie bylo. http://wiadomosci.onet.pl/swiat/angela-merkel-ci-ktorzy-potrzebuja-pomocy-musza-dostac-azyl-w-europie/htt1qeZanim się stwierdzi, że jakiejś wypowiedzi nie było można by jej chociaż poszukać. bert04 napisał(a): Akurat to nie udawalo sie nie tylko Rzymianom, ale tez przykladowo NRD. Panstwo spokojne, w miare dostatnie, a ludzie i tak kopali tunele, szyli balony, podrozowali w bagaznikach. Wiec nawet gdybysmy postawili cos w rodzaju Mur Berlinski 2.0 na granicy UE, to i tak przyplyna. Zreszta, morza nie zamurujesz. Czyli nic nie da się zrobić? Można tylko siąść i płakać w oczekiwaniu na kolejne tysiące imigrantów? Od czasów Rzymian czy nawet NRD wiele się zmieniło. Wiedzą o tym w Izraelu, gdzie wybudowanie muru prawie całkowicie wyeliminowało samobójcze zamachy dokonywane w tym kraju. Wiedział o tym Brelusconi podpisując umowę z Kadafim, dzięki czemu udało się zmniejszyć liczbę docierających do Włoch uchodźców o 90 %. Pewnie bert04 też się kiedyś o tym dowie... Link do informacji o współpracy libijsko-włoskiej. Co bym znowu nie spotkał się z żądaniem odwoływania  . bert04 napisał(a): Jak Polska ma problemy, przykladowo z Rosja, to wola o solidarnosc Unii. Chocby ta solidarnosc byla na szkode - przykladowo - Niemiec. Ale jak Niemcy wolaja o solidarnosc unii, no panie, to cos zupelnie innego. Tak solidarnosciowy kalizm Już widzę jak to Niemcy w ramach solidarności z Polską będą działać na własną szkodę  . Rozmawiajmy poważnie. bert04 napisał(a): A wiec odczekaj moze, az Polske zaleje fala uciekinierow z Ukrainy, czego tak sie obawia czesc politykow i spoleczenstwa. Zobaczymy wtedy, kto bedzie kwiczal, Nikt nie będzie kwiczał. Jak będzie ich za dużo to puścimy ich po prostu dalej. Wśród ukraińskich uchodźców za pewne też popularne będzie hasło: Germany! Germany! bert04 napisał(a): Obraziles sie na fakty czy co? Na jakie fakty miałem się obrazić? bert04 napisał(a): No to czemu tego nie zaproponowac od siebie? Mozna? Mozna. Można, a nawet trzeba pójść drogą Wielkiej Brytanii.
|
Śr wrz 09, 2015 15:48 |
|
|
|
 |
bert04
|
ErgoProxy napisał(a): Dobrze, pogadamy sobie na cytaty. bert04 napisał(a): Nawet w tym idealnym scenariuszu, ze sie sami nie pozarzynamy? ErgoProxy napisał(a): No chyba w chorych skinheadowskich rojeniach. Koniec, kropka, punkt. A teraz - miej jednak tę swoją odpowiedź. Toki Twojego rozumowania sa dla mnie nadal tajemnica. Bert - skinheadem? Cos podobnego... Cytuj: A kto Ciebie ustanowił sędzią nad Izraelem? Mt 12:41-42 Ludzie z Niniwy staną do sądu z tym plemieniem i potępią je, bo oni na wołanie Jonasza nawrócili się, a oto tu coś więcej niż Jonasz. 42 Królowa z Południa stanie do sądu z tym plemieniem i potępi je, bo z krańców ziemi przybyła, aby posłuchać mądrości Salomona, a oto tu coś więcej niż Salomon. Jak juz sobie pozwalamy na takie biblijne porownania. Cytuj: Odnośnie rasizmu, owszem, uważam że istnieją kultury niższe i wyższe ... i nawet jezeli przyjac, ze masz racje, to robisz jeden typowy blad: jezeli wspomnialem o Ukrainie, to od razu "A bo wtedy byl Adolfik, a bo wtedy byl ra-costam-izm". Pewnie wiecej tych "A bo wtedy..." by sie znalazlo. W przypadku, pardon, murzynow or compatible, nie robisz tego rozroznienia. Ot, kultura nizsza, a wiec, cytat: oni mordują się sami, jeśli tylko zabrać im ich kacyka trzymającego ich w ryzach prawem pięściCytuj: (...)Kultura może również stać się niezdolna do rozwoju, jeśli ludzie uznają, że, dajmy na to, islam, czy sowiety, czy lewactwo dżęderowe to jest ideał, szczyt i kulminacja ostateczna, z której każda droga wiedzie w dół. Kultury pierwszego rodzaju podziwiam, kultury drugiego rodzaju mam w pogardzie. Tak sie zastanawiam, czy sie z tym zgodzic, czy odrzucic. Nawet mam pewne sklonnosci do pierwszej opcji - ale nie do konca. Ty w swoim wyliczaniu podales nie tylko rozne islamskie nacje, ale tez generalnie murzynow. Wiec nie pitol, ze Ci tylko o kulture chodzilo - no chyba ze robisz rozroznienie miedzy murzynow islamskich, chrzescijanskich czy innych. Ale z Twojego postu to nie wynikalo. Wracajac do kwestii: nie uwazam, ze islam koniecznie jest tak auto-destrukcyjny, jak przykladowo komunizm (genderyzm zostawie na boku). Kiedys tak sadzilem, ale jest wystarczajaca ilosc panstw muzulmanskich, ktore wybijaja sie ze schematu. Jak przykladowo Indonezja. A wahabityzm to moze najglosniejsza i najbardziej ekstremistyczna twarz islamu - ale nie jedyna. I - IMHO - nawet nie jedyna konieczna. Cytuj: Argument filozofowania z wygodnego fotela stosuje się tak samo do mnie, jak i do Ciebie, z tym że Ty siedzisz w tych Niemczech i nasiąkasz mentalnością narodu wykastrowanego, *) więc umyka Twojej uwadze, że żadne pitu-pitu o rasizmie z humanizmem tego nie zmieni. Ja jestem co najwyzej zawieszony miedzy dwoma kulturami. Wiem, nie zrozumiesz, nie szkodzi. Ale na dzien dzisiejszy, owszem, czuje pewna satysfakcje, ze moje podatki ida na kobiete, ktora ma wiecej jaj, niz niejeden "niewykastrowany" Orban or compatible. Patrze na przezydentow, premierki, kanclerki, kandydatow, kandydatki - i porownuje. I coz... Cytuj: Póki osobiście nie zajmiesz się tymi uchodźcami i nie wejdziesz z nimi w interakcję, jesteś mi równy doświadczeniem; ja się nie znam i Ty się nie znasz również. Po pierwsze, moj drogi ErgoProxy, sam bylem uchodzca. Gospodarczym, zeby uscislic. Jako dziecko, zeby uscislic bardziej. Ale ten kraj wtedy nie robil tu wielkich rozroznien i przyjal, choc Polska wtedy ani w NATO ani tym bardziej w UE nie byla. Po drugie, do szkoly chodzilem z imigrantami. Pracuje z imigrantami. Mieszkam obok imigrantow. Sam jestem jednym z nich. Nie jest rozowo (choc jest "kolorowo"), sa problemy, zwlaszcza jak jakas grupa staje sie zbyt silna, zbyt odrebna. Ale ja znam te problemy ale i te fajne strony z autopsji. Po trzecie, w moim sasiedztwie juz sa kontenery dla uchodzcow i powoli sie zapelniaja. Juz oddalem jakies rzeczy do punktow zbiorki. A gdyby w moim miescie mial przyjechac pociag z Wegier, to, jak mieszkancy Monachium, jechalbym na dworzec zeby pomoc w pierwszym naporze. Cytuj: Ale jeśli twierdzisz, że znasz lepszy sposób na wywindownanie Bliskiego Wschodu z wieków ciemnych do renesansu niż konsekwentne darzenie jego mieszkańców obelgami, na które zasługują swoim postępowaniem **) - zamieniam się w słuch. Twierdzisz, ze opieprzanie mieszkancow tych krajow ma jakies pozytywne efekty? Ciekaw jestem na przyklady takowego oddzialywania. Jezeli nie podasz, to teze bez uzasadnienia moge bez uzasadnienia odrzucic. Cytuj: A w Iraku, proszę Cieie, nie było żadnej próżni, tylko było organizowanie demokratycznego rządu w Bagdadzie, który w końcu się ukonstytuował i przejął władzę nad terytorium państwa. Buahuahuahua. Cytuj: Całym. Nominalnie, bo de facto okazało się, ... ze nie wyszlo. Latwiej rozpindrzyc niz zbudowac na nowo, co nie? Zepsuc zawsze latwiej, niz naprawic. O dziwo, w Afganistanie, kraju o wiele bardziej "dzikim", jezeli moge sobie pozwolic na skale porownawcza, ten eksperyment sie - przynajmniej w pewnym stopniu - udal. Byc moze dlatego, ze USA nie byli traktowani jako najezdzca i okupant? Ale nie, zwalmy to na kulture, na religie, i ogolnie, mentalnosc inna. Cytuj: Teraz pokażesz mi Polaków, którzy byliby w stanie legitymizować konkurencyjny ośrodek siły w postaci - no właśnie nie wiem: Republiki Jedi? Państwa Świętego Cara Władymira? Królestwa Czarnej Madonny? - aż do rozpętania wojny z innymi Polakami w jego imieniu. I to takiej z mordowaniem jeńców. Hmm... a AK-owcow to pewnie tylko Gruzini torturowali, a Czeczency mordowali. I nikt nie byl komunista, wszyscy byli przeciw, czasem tylko markowali, ze sa za. Juz nie powiem, jak jeden General W Ciemnych Okularach rozpetal wojne ze swoim narodem. Owszem, nie tak krwawa, a w porownaniu ze szmacianymi lbami, to nawet nie ma o czym mowic. Niemniej - przeciw narodowi. Tylko 70 lat temu. A nawet duzo mniej. To wcale nie dlugo.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Śr wrz 09, 2015 15:50 |
|
 |
bert04
|
Tylko jedna sprawa: http://www.bundesregierung.de/Content/D ... briel.htmlTo jedyna konferencja prasowa z tego dnia, ktora pasuje do newsa. Sa tam prawie wszystkie tezy z artykulu na onecie - ale zdania wymienionego wyzej - nie ma. Wrzuc sobie w translatora, nie odnajdziesz tego zdania. Jedyne zdanie, ktore pasuje w schemat, to ponizsze: Denn eins will ich auch sagen: Deutschland ist ein aufnahmebereites Land. Aber Flüchtlinge können in allen Mitgliedsstaaten der Europäischen Union so aufgenommen werden, dass sie Schutz vor Verfolgung und Schutz vor Bürgerkrieg finden können. Deshalb ist eben eine solidarische, faire Verteilung wichtig. Und alle Länder in der Europäischen Union müssen die Standards für humanitäre Bedingungen auch wirklich erfüllen. Tlumaczenie (z gugla, poprawione, podkreslenia wlasne) Jedna rzecz, którą chce tez powiedzieć: Niemcy są otwartym krajem. Ale uchodźcy mogą być podejmowane we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej, aby mogli znaleźć ochronę przed prześladowaniami i ochrony przed wojną domową. Dlatego właśnie solidarny, sprawiedliwy podział jest ważny. I wszystkie kraje w Unii Europejskiej naprawdę muszą, spełnić standardy dotyczące takze warunków humanitarnych. To zostalo powiedziane: Europa moze tez podejmowac uchodzcow, ale panstwa musza spelniac warunki humanitarne (przy czym ja rozumiem to w kontekscie tak "musza spelniac, zanim tam wyslemy uchodzcow"). A dziennikarz zrobil z tego taki "skrot myslowy". Nie pierwszy raz w historii, ze bledy tlumaczenia prowadzo do histerii. W innym miejscu jest faktycznie o tym, co Europa musi zrobic; ale tutaj chodzi o pomoc dla uciekinierow w obozach przygranicznych, i to bez konkretow. Na koniec jest jeszcze mowa o tym, ze Europa musi miec wspolna polityke azylowa - tutaj chodzi o konsekwencje traktaow lissabonskich. I tyle w temacie. EDIT: Szukalem tez intensywnie, czy kiedys indziej pani Merkel powiedziala cos w stylu tego, co napisales. Jedyne co znalazlem, to moj poprzedni link. W ktorym pani Merkel mowila cos dokladnie przeciwnego. Wychodzi na to, ze polscy dziennikarze lepiej wiedza, co pani Merkel mowi, od samej pani Merkel. Nie wspominajac o niemieckich urzednikach spisujacych te konferencje, o niemieckich dziennikarzach i tak dalej... dziwne, co nie? Tylko polscy (a moze i wegierscy?) dziennikarze dotarli do cytatow... ktorych nie bylo.
|
Śr wrz 09, 2015 16:24 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Imigranci. Nikt nie ma odwagi powiedzieć tym ludziom, że przed nimi są lata pracy, nauki, a wynik końcowy niepewny. Zostały rozbudzone wielkie nadzieje, każdy chce mieć udział w dobrobycie Zachodu. Kto będzie odpowiedzialny za fiasko tego projektu, za rozczarowanie Europą? Jaki wyraz przybierze to rozczarowanie?http://wyborcza.pl/1,95892,18724691,kto ... -list.htmlJestem zaskoczony, że Wyborcza opublikowała taki list. Może to jakaś pomyłka? Albo reakcja na hejt po zablokowaniu komentarzy. Tak, czy inaczej, warto przeczytać.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr wrz 09, 2015 22:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Nikt nie ma odwagi powiedzieć tym ludziom, że przed nimi są lata pracy, nauki, a wynik końcowy niepewny. Zostały rozbudzone wielkie nadzieje, każdy chce mieć udział w dobrobycie To o Polakach chyba piszą?
|
Cz wrz 10, 2015 8:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Soul33 napisał(a): Nikt nie ma odwagi powiedzieć tym ludziom, że przed nimi są lata pracy, nauki, a wynik końcowy niepewny. Zostały rozbudzone wielkie nadzieje, każdy chce mieć udział w dobrobycie To o Polakach chyba piszą? Część Polaków ogłuchła, oślepła, straciła pamięć. A ja pamiętam rozpacz młodej kobiety, która wraz z mężem na kieleckiej uczelni czynnie działała w Solidarności. Internowani oboje, dostali alternatywę - wilczy bilet do pracy lub emigracja. Mając na utrzymaniu 3 dzieci pozostawał jedyny wybór - emigracja. Jak ta kobieta dramatycznie rozpaczała koniecznością porzucenia ojczyzny, choć była zmuszona nie groźbą śmierci rodziny w wyniku działań wojennych, ale kwestią finansową.
|
Cz wrz 10, 2015 8:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W Niemczech pierwsi emigranci z Syrii w mojej okolicy, dzieki kontaktom z wolontariuszami, ktorzy im pomagaja (we wspolpracy z odpowiednimi instytucjami) juz maja prace, badz ucza sie intensywnie jezyka, zeby moc dalej zdobywac wyksztalcenie i zawod. A! Za prace nie dostaja kokosow. Problemem Polski, Wloch, Grecji itp jest moim zdaniem lenistwo i wygoda urzednikow. Po prostu. Wszyscy schowali glowe w piasek i od lat czekali, ze nic nie trzeba bedzie robic. Wlosi maja 150 000 przepisow, ktore sie nawzajem wykluczaja. Polacy maja dobra wole, ale porzadek zrobic i dzialac efektywnie? A po co? Najlepiej, jak uchodzcy sami sobie pojda, a rodacy przeciez tez sa tacy sami, to po co cos usprawniac?
Niemcy i kraje skandynawskie plus UK i Irlandia, maja imigrantow od lat (takze, kochani rodacy, Polakow) i musieli usprawnic struktury i procedury. I teraz za to pokutuja, ze oni potrafia, bo reszta berbeci unijnych oczka wyciera i szlocha : Nie damy sobie rady, zabierzcie ich od nas!
To jest wstyd dla wszystkich doroslych i odpowiedzialnych obywateli unijnych w tych krajach, ze zgadzaja sie na takich politykow, ze sa zadowoleni z takich urzednikow i ze biora kase od UE, ale nie chca niczego dac od siebie.
to jest wstyd dla kazdego Polaka w Polsce, ze siedzi na tylku i karmi swoja wygode uprzedzeniami, ale cieszy sie, ze jego krewni maja w Unii dobre zycie. Im sie nalezy, czyz nie? A te tam Syryjczyki czy inni, toz to przeciez dzicz, oni NAM nasz dobrobyt chca zabrac i zrobic z nas muzulmanow. Tak wielka jest wiara katolicka w narodzie.
Gdybysmy byli katolikami, to naszym przykladem wiary nawracalibysmy kazdego. Jak na rzaie djaemy doskonaly przyklad, ze nasza wiara to puste slowa i rytualy.
|
Cz wrz 10, 2015 9:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): W Niemczech pierwsi emigranci z Syrii w mojej okolicy, dzieki kontaktom z wolontariuszami, ktorzy im pomagaja (we wspolpracy z odpowiednimi instytucjami) juz maja prace, badz ucza sie intensywnie jezyka, zeby moc dalej zdobywac wyksztalcenie i zawod. A! Za prace nie dostaja kokosow. W Polsce obywatele nie mają takiego szczęścia. W moim regione jest 25% bezrobocie, więc owa niechęc do imigrantów jest w jakimś sensie zrozumiała. Kael napisał(a): Polacy maja dobra wole, ale porzadek zrobic i dzialac efektywnie? A może nie mają na to głowy, bo sami ledwo wiążąc koniec z końcem. Hmm? Kael napisał(a): Gdybysmy byli katolikami, to naszym przykladem wiary nawracalibysmy kazdego. Jak na rzaie djaemy doskonaly przyklad, ze nasza wiara to puste slowa i rytualy. Dokładnie. Ale czy ktoś z nas jest doskonałym człowiekiem? http://www.fronda.pl/a/ks-cislo-pomagaj ... 56638.htmlhttp://www.fronda.pl/a/ks-winiarski-dla ... 56659.htmlA ja Kael, zwyczajnie się ich boję. Imigrantów ekonomicznych. Świat sobie nie wyssał z palca ich wyczynów. Czyż nie? Uchodźcy są w obozach dla uchodźców w sąsiednich państwach. viewtopic.php?p=867534#p867534Całym sercem jestem za apelem Papieża, i będę się starała pomóc tak jak porafię. Tyle w temacie z mojej strony.
|
Cz wrz 10, 2015 10:11 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
@Kael Polska jeszcze za dwadzieścia lat pewnie nie osiągnie aktualnego poziomu gospodarczego Niemiec. My naprawdę mamy spore problemy z własną gospodarką, co spowodowało, że ponad 2 mln Polaków wyjechało w poszukiwaniu chleba i godnego życia za granicę. Tylko dlatego ta nasza gospodarka jakoś się jeszcze trzyma, bo inaczej liczba bezrobotnych byłaby o te 2 mln wyższa. Niemcy takich problemów nie mają.
Jasne, że zwykła ludzka uczciwość nakazuje pomóc ludziom, którzy są w sytuacji uchodźców. Pewnie zrobimy tyle, ile będziemy w stanie. I będzie to przysłowiowy "wdowi grosik".
A Niemcy? Ich stać na przyjmowanie tysięcy imigrantów, także dzięki unijnym pieniądzom. Ci imigranci zaczną pracować dla niemieckiej gospodarki, i to nie za kokosy, jak sama piszesz, co sprawi, że za jakiś czas niemieckie towary staną się tańsze, a cały zysk z handlu zagranicznego i tak wpadnie do niemieckiej kasy zwiększając tym sposobem przepaść między przeciętnym Niemcem, a przeciętnym Polakiem.
Poza tym, nie sądzę, żeby imigranci zostawali w Polsce. Albo nie będą chcieli tu przyjechać, albo po krótkim pobycie będą starali się znaleźć bogatszych opiekunów.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz wrz 10, 2015 10:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz, Mario-Magdaleno, strach przed obcym i nieznanym jest zrozumialy. Ale jest tez nieracjonalny i blokuje ci zycie.
Kim sa Polacy (setki tysiecy, jesli nie juz ponad milion) w UE? Emigrantami ekonomicznymi! Tak, to my kradniemy prace rodowitym Anglikom, Niemcom, Wlochom, Norwegom czy Irlandczykom. To nasze rodaczki rodza dzieci w UK, dla zasilku. To my jestesmy imigrantami ekonomicznymi w Europie i sie tego ani nie wstydzimy, ani nie zaprzatamy sobie glowy bezrobociem w krajach, gdzie pracujemy. Najwazniejsze, ze dla nas praca jest. Ale ze w Polsce zatrudniamy na czarno Ukrainki, korzystamy z pracy na czarno Wietnamczykow, zatrudniamy naszych rodakow na umowach smieciowych i wybieramy ciagle tych samych politykow, ktorzy nie chca (bo sami z tego korzystaja?) zrobic porzadku w przepisach i skorzystac z doswiadczen innych krajow unijnych, gdzie przepisy sa w miare jasne i funkcjonuja, to tez dla nas ok.
I teraz "dorosle" kraje unijne, z ktorych zdobyczy korzystamy bez zenady, oczekuja od nas doroslego podejscia do uciekinierow, ktorymi sami bylismy i do imigrantow, ktorymi ciagle w reszcie unii jestesmy? O, nie! My sie boimy i niech nasi politycy zrobia wszystko, zeby ich do nas nie wpuscic! Spotkac sie z nimi? Poznac ich? Skad! Na pewno to wszyscy islamisci i na starcie mnie zadzgaja!. To jest irracjonalny strach i uprzedzenia. Nas tak w unii nie traktowano i przed unia tez nie.
@medieval_man, ja nie pisza o ekonomii. Ja pisze o administracji, ktora jest w powijakach (bo przeciez nie powiecie mi, ze nasi urzednicy to elita swiatowa, jezeli paniom w skarbowce trzeba udowadniac, ze przepisy mowia tak, jak mowia, a nie jak pani sie wydaje) i o tym, ze trzeba by poswiecic wlasny czas, zeby spotkac sie z tymi emigrantami na zwyczajnej plaszczyznie ludzkiej i probowac ich poznac i im pomoc. Jak nam, Polakom pomagano przez dziesiatki lat.
Piszesz, ze Niemcy wyciagna korzysci z emigrantow. Polacy nie potrafia? Potrafia (Ukraincy, Wietnamczycy), ale nielegalnie. Widac nam to odpowiada. Na razie tracimy punkty sympatii wsrod "doroslych" krajow unii. Grecy juz je stracili prawie do zera, dzieki rewelacyjnemu premierowi i jego ekipie, ktory kpil w zywe oczy z reszty unii, probujac bezczelnie i na oczach wszystkich ciagnac kase dalej na luksusowe zycie rozpuszczonego spoleczecznstwa, zyjacego z koneksji i przedziwnych dodatkow. Obawiam sie, ze odbije sie to Polakom czkawka. Oczywiscie, winna bedzie Merkel, jezeli UE tak pozmienia przepisy, ze dotknie to nas. My? Skad. My zawsze jestesmy ofiarami.
|
Cz wrz 10, 2015 10:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): Kael napisał(a): W Niemczech pierwsi emigranci z Syrii w mojej okolicy, dzieki kontaktom z wolontariuszami, ktorzy im pomagaja (we wspolpracy z odpowiednimi instytucjami) juz maja prace, badz ucza sie intensywnie jezyka, zeby moc dalej zdobywac wyksztalcenie i zawod. A! Za prace nie dostaja kokosow. W Polsce obywatele nie mają takiego szczęścia. W moim regione jest 25% bezrobocie, więc owa niechęc do imigrantów jest w jakimś sensie zrozumiała. W którym? Cytuj: A może nie mają na to głowy, bo sami ledwo wiążąc koniec z końcem. Hmm? Koniec z końcem wiąże w Polsce 9%. Emigranci ekonomiczni, zapewniam Cię, do nas nie przyjadą. Z tych, które sprowadziła fundacja Estera pozostał już poniżej 30 osób.
|
Cz wrz 10, 2015 10:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na razie emigranci, z powodow zrozumialych, ciagna takze tam, gdzie spodziewaja sie lepszych warunkow. Z Danii do Szwecji i Niemiec, z Grecji i Wloch tez. Ciagna tez tam, gdzie maja rodziny i znajomych. To nie Polacy, ze unikaja rodakow za granica, bo wiedza, ze ci raczej im noge podstawia niz pomoga... Za 2 tygodnie Niemcy zmienia prawo i ogranicza gotowke do reki, tudziez beda "zachecac" do podjecia pracy zarobkowej. Juz tu bedzie odsiew ziarna od plew. Jednoczesnie wypirza zgodnie z nowym prawem emigrantow z Balkanow. W ten sposob odciaza instytucje, ktore teraz zapchane sa wnioskami o "azyl" z Kosowa itp. Dodatkowo tysiace wolontariuszy spolecznie wspomaga imirantow w kazdej wsi, gdzie zostali oni przydzieleni.
To naprawde wymaga przede wszystkim zaangazowania spolecznego i sprawnej polityki. Polacy nie maja ani jednego, ani drugiego. Widac dobrze nam z ta prowizorka, jaka mamy.
Wyjsciem bylaby centralna, unijna polityka emigracyjna. Ale przeciez kazdy kraj jest suwerenny, wiec mu nikt nie powie: to i to musisz zapewnic, zero kasy do reki, tylko rzeczy w obozach dla uchodzcow, ale kazdy ma dach nad glowoa, opieke medyczna, zywnosci i nauke jezyka. I kazdego probujemy wlaczyc w rynek pracy. I kontrola uchodzcow jest taka, ze nie dostanie swiadczen w Niemczech, jezeli dostal rejestracje i azyl w Danii. Kropka. Co najwyzej w ramach humanitarnego laczenia rodzin, mozemy mu do Danii doslac rodzine.
|
Cz wrz 10, 2015 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael, jakoś emigrantów z Chin czy Ukrainy się nie obawiam...żyją obok mnie. Jednak moje obawy/strach wzgledem muzułmanów są uzasadnione...choć z pozoru wydają się irracjonalne. Nie mam wpływu na uczucia. Podobnie jak Ty. Aluś http://pupradom.pl/?id=331
|
Cz wrz 10, 2015 11:11 |
|
|
|