Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 6:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość

Post Re: Idziemy na wybory
To za mało. Niemcom pewnie los Polski też nie jest obojętny, ale to jeszcze nie znaczy, że powinni mieć prawo głosować w polskich wyborach (są zresztą, podnoszone z przymrużeniem oka, postulaty, że prezydenta USA powinien w zasadzie wybierać cały świat - z tego samego powodu).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 26, 2015 12:25

za daleko do Frankfurtu/M by zaglosowac . nie glosowalem .

. . . " nie placz Ewka . . . . zegnam was , nie spotkamy sie " . . . .
przeboj zespolu Perfect pasuje na dzisiejszy dzien .

do zobaczenie po polnocy po fajrancie .

Pn paź 26, 2015 12:27
Kael napisał(a):
No i prosze: zawsze znajdzie sie powod, zeby niewygodnym zamknac usta. Twoje niedoczekanie Yarpen.

Śmiesznym, a nie "niewygodnym", i nie "zamknąć", a jedynie wskazać, że kuriozalnie wyglądają teksty krytykujące władzę zanim jeszcze wydała jakieś ustawy w ustach kogoś, kto nie uważał za słuszne wziąć udziału w wyborach. :D

Cytuj:
Dariusz glosowal? Jesli nie to zabron i jemu peanow na czesc!

Wskaż miejsce, w którym zabroniłem Ci ośmieszania się przez pokazywanie, że do pustej krytyki jesteś pierwsza, ale do brania udziału w wyborach ostatnia.

Cytuj:
Nie glosuje, bo to ma znaczenie tylko symboliczne, jak glosuje zagranica.

Typowa bezmyślna wymówka aby nie wziąć udziału w wyborach, ale czuć się usprawiedliwionym, że się nie głosowało.

Cytuj:
Jezeli bede jednak kiedys planowac powrot do Polski, to moze i przyjade ekstra na wybory do kraju. Kto wie?

I po co masz głosować? Przecież twój głos ma "znaczenie tylko symboliczne", bo niezależnie od tego, czy oddany w kraju, czy za granicą, jest tylko jeden. :D

Cytuj:
A w kraju jest cala moja rodzina i los Polski nie jest mi obojetny.

Gdyby Ci nie był obojętny, to byś zagłosowała. Tak zaś pokazałaś, że masz to głęboko w miejscu, gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę.

Pn paź 26, 2015 12:44
Yarpen: siedzisz u steru: wpisz do Regulaminu zakaz wypowiedzi krytycznych dla Polakow poza krajem. Albo punkt, ze na tematy polityczne moga wypowiadac sie tylko Polacy po zweryfikowaniu miejsca pobytu przez zaswiadczenie od proboszcza a opcji politycznej przez zdjecie ostatniej karty wyborczej.

Gdzie ja mam Polske, to ty tego wiedziec nie mozesz.

Poza tym pogratulowalam PiSowi zwyciestwa i czekam na realizacje bajecznych obietnic wyborczych. Tego tez mi nie wolno pisac? To tez pusta krytyka? Czyli wolno tylko na kolana padac przed PiSem?

Pn paź 26, 2015 13:04
Moderator

Kael napisał(a):
Poza tym pogratulowalam PiSowi zwyciestwa i czekam na realizacje bajecznych obietnic wyborczych. Tego tez mi nie wolno pisac? To tez pusta krytyka? Czyli wolno tylko na kolana padac przed PiSem?

Wiesz co?
Czy równie niecierpliwie czekałaś na realizację bajecznych obietnic PO?
Bo jakoś przez ostatnie kilka lat nie wyczytałem w Twoich wpisach, że zamierzasz w jakiś krytyczny sposób podchodzić do realizacji zobowiązań PO.
Zawartych choćby TUTAJ

Cytuj:
W swoim programie Platforma deklaruje m.in., że: wynegocjuje ponad 300 mld zł w budżecie UE na lata 2014-2020 na program inteligentnego rozwoju, płace sfery budżetowej - zamrożone ze względu na kryzys - zaczną ponownie rosnąć, do 2013 roku wprowadzi rozwiązania gwarantujące Polsce wysokie przychody z wydobycia gazu łupkowego - które zostaną przeznaczone na bezpieczeństwo przyszłych emerytur
budowa tysiąca świetlików - centrów kultury, zwiększenie wydatków na Uniwersytety Trzeciego Wieku i grupowe zajęcia zdrowotne dla seniorów, radykalne zwiększenie ulgi rodzinnej na trzecie i kolejne dziecko
likwidacja formularzy podatkowych PIT.
obniżenie zasadniczej stawki VAT do 22 proc. w 2014 roku, zwiększenie ulgi podatkowej dla oszczędzających na emeryturę, zapewnienie dostępu do szerokopasmowego internetu w każdej gminie,
zakończenie budowy gazoportu w Świnoujściu w 2014 roku,

a zresztą poczytaj... nie chce mi się wszystkiego cytować.
Czy tylko PiS wywołuje w Tobie taką gorączkę?

Pn paź 26, 2015 13:14
Zobacz profil WWW

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Gdyby Ci nie był obojętny, to byś zagłosowała. Tak zaś pokazałaś, że masz to głęboko w miejscu, gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę.

W każdej grze spotyka się ludzi, którzy nie umieją przegrywać. Albo tych, co nie umieją wygrywać. Przy czym tych pierwszych można jeszcze zrozumieć, ale po co ci drudzy jeszcze leżącym dokładają? Nie wiem.

Nie wystarczy satysfakcja, że tak wysoko wygraliśta, jeszcze trzeba innym ubliżać?

Przypomnę, że brak głosu też jest głosem, obowiązek wyborczy to był za innego systemu. I że w teologii katolickiej potępia się wybór tzw. mniejszego zła - wtedy lepiej jest nie dokonywać wyboru wcale. Oraz z doświadczenia, że wybory za granicą to trochę więcej zachodu, niż przejście się w niedzielę po kościele a przed zakupami do okręgowej komisji i postanie jakąś góra godzinkę. Ostatnio ułatwiono to trochę, więc raz już skorzystałem z okazji. Ale nie tym razem.

...

(Koh 3:1nn)

Pn paź 26, 2015 13:15
Kael napisał(a):
Yarpen: siedzisz u steru: wpisz do Regulaminu zakaz wypowiedzi krytycznych dla Polakow poza krajem. Albo punkt, ze na tematy polityczne moga wypowiadac sie tylko Polacy po zweryfikowaniu miejsca pobytu przez zaswiadczenie od proboszcza a opcji politycznej przez zdjecie ostatniej karty wyborczej.

Mam lepszy pomysł: Przestań grać pokrzywdzoną i insynuować, że ktoś ci tutaj zabrania pisania krytyki pod adresem rządku. :D

Cytuj:
Gdzie ja mam Polske, to ty tego wiedziec nie mozesz.

Ależ wiem, bo jasno to pokazałaś nie biorąc udziału w wyborach. Gdybyś jeszcze nie miała takiej możliwości, to było by to zrozumiałe. Ale miałaś, wiec... Wszyscy doskonale widzą, czy interesuje cię to, co się dzieje w Polsce i kto jest u władzy.

Pn paź 26, 2015 13:23
bert04 napisał(a):

W każdej grze spotyka się ludzi, którzy nie umieją przegrywać. Albo tych, co nie umieją wygrywać. Przy czym tych pierwszych można jeszcze zrozumieć, ale po co ci drudzy jeszcze leżącym dokładają? Nie wiem.

Leżący sam sobie dokłada kiedy psioczy na nową władz, ale sam przyznaje, że do urny nie poszedł. :)

Cytuj:
Przypomnę, że brak głosu też jest głosem, obowiązek wyborczy to był za innego systemu.

Oczywiście, że jest głosem. Pokazuje, że "mi jest wszystko jedno, kto rządzi, bo ja mam to gdzieś". :(

Cytuj:
I że w teologii katolickiej potępia się wybór tzw. mniejszego zła - wtedy lepiej jest nie dokonywać wyboru wcale.

Dlatego Kościół każe wybierać większe dobro, a tutaj było w czym przebierać, aby określić co jest według danej osoby tym większym dobrem. :)

Cytuj:
Oraz z doświadczenia, że wybory za granicą to trochę więcej zachodu, niż przejście się w niedzielę po kościele a przed zakupami do okręgowej komisji i postanie jakąś góra godzinkę.

Kael, co chyba przegapiłeś, stwierdziła tak:
Kael napisał(a):
Nie glosuje, bo to ma znaczenie tylko symboliczne, jak glosuje zagranica.

Nie powiedziała, że nie oddała głosu, bo było to dla niej bardzo utrudnione.

Cytuj:
Ostatnio ułatwiono to trochę, więc raz już skorzystałem z okazji. Ale nie tym razem.

W takim razie, skoro zdecydowałeś, że nie interesuje cię to, kto będzie rządził w Polsce, mam nadzieję, że będziesz konsekwentny i powstrzymasz się od komentowania aktualnego rządu i jego decyzji. :D

Pn paź 26, 2015 13:29
Yarpen juz zawczasu, jak przepowiedzialam, ucina po kolei krytykow swoich pupili.
Owszem, moglam sie zarejestrowac w konsulacie odleglym o kilkaset kilometrow i dostac karty wyborcze poczta, po czym poczta to wszystko odeslac. Od niedawna mamy takie luksusy. Do niedawna musialabym do tego konsulatu jechac.
Jezeli chcesz miec opinie tylko od glosujacych, to musisz chyba miec poswiadczenie do komisji wyborczych, ze dany uzytkownik wzial udzial.

medieval_man: obietnic wyborczych PO pilnowala opozycja. Mnie interesuje skutecznosc i wiarygodnosc partii, do ktorej nie mam kompletnie zaufania. Ale moze mnie przekona?

Ogolnie powtorze: przewrazliwienie i nerwowosc “zwyciezcow“ jest dla mnie niepojeta. Czyzbyscie tak sie bali ze wasza partia jednak nie zda egzaminu z wladzy? To tu mozemy miec wspolne zdanie. Tyle, ze ja sie tego nie boje.

Pn paź 26, 2015 13:47
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
Zawsze to mówiłem: to idiotyczne i skandaliczne, żeby ludzie mieszkający na stałe poza Polską, mogli decydować, kto będzie w Polsce sprawował władzę.

Koniec świata: zgadzam się z akrukiem :lol:

Prawo wyborcze powinny mieć wyłącznie osoby, których wynik wyborów bezpośrednio dotknie - a więc zamieszkałe na stałe w Polsce, albo co najmniej płacące tu podatki.

A czy niie sadzisz ze ci poza Polska nie tylko wyjechali, bo w kraju by padli z glodu, to takze chcieli by wrocic, ale do kraju w ktorym da sie zyc i przezyc?
Ich glosowanie takze sie liczy, zwlaszcza ze maja lepsze rozeznanie w matactwach rzadow i wyrazniej je widza, majac porownania innych panstw w ktorych mieszkaja.
Poza tym jesli wroca, przyniosa ze soba wiecej niz kwota niezaplaconych w kraju podatkow.

Poza tym, ciekawe co zrobili z pieniedzmi wysylanymi z obczyzny do kraju ci ktorzy w nim zostali?

Ostatnio edytowano Pn paź 26, 2015 13:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn paź 26, 2015 13:50
Alus napisał(a):
Prosiłem o wskazanie konkretnej wypowiedzi. Czy to takie trudne? Odsyłanie do "sam sobie znajdź" dla mnie jest solidną poszlaką na to, że coś sobie wymyślasz w tej kwestii.

[Nie czytam brukowców, więc go pomijam]
http://wpolityce.pl/polityka/223384-kur ... mam-wywiad
Wystarczy?

Nie bardzo. Kurski wskazuje na konkretne rzeczy, które miały miejsce w czasie wyborów samorządowych., a które mogły doprowadzić do błędnego wyniku, a nie na sam fakt, że PSL miał listę nr.1.

Wszyscy non stop wskazywali ten fakt - pierwszy z brzegu
http://www.se.pl/wiadomosci/polityka/sz ... 66720.html
https://www.tygodnikpowszechny.pl/jaros ... ilne-26065

Pn paź 26, 2015 13:52

W takim razie, skoro zdecydowałeś, że nie interesuje cię to, kto będzie rządził w Polsce, mam nadzieję, że będziesz konsekwentny i powstrzymasz się od komentowania aktualnego rządu i jego decyzji.

Nikt Cie nie zabroni mieć płonnych nadziei. I, jeżeli nie zaczniesz uskuteczniać obaw Kael, nikt mi nie zabroni komentowania posunięć przyszłego rządu RP. Obojętnie, czy to będzie III czy IV.

Oczywiście, że jest głosem. Pokazuje, że "mi jest wszystko jedno, kto rządzi, bo ja mam to gdzieś".

Twoja ocena, masz do niej prawo, nawet jak jest niesłuszna i krzywdząca. Obowiązek wyborczy był w PRL, obecnie jest w Turcji. Może szykuje się w IV RP? Poczekamy. Jak na razie w III RP jest pięcioprzymiotnikowe prawo wyborcze, a zasada dobrowolności jest na dokładkę. Można więc zmienić bez szukania większości 2/3? ZObaczymy.

Jak na razie obywatel ma prawo pokazać partiom digitus malus w taki sposób, jaki uważa za stosowne. Jeżeli człowiek nie chce głosować ani na oszołomów, ani na oportunistów, ani na neo-nazistów, ani na libertian, ani na prawaków ani na lewaków, to ma do tego "święte" wyborcze prawo.

Dlatego Kościół każe wybierać większe dobro, a tutaj było w czym przebierać, aby określić co jest według danej osoby tym większym dobrem.

Ech, jak to było... nie każdy, kto mówi "Panie, Panie"... If you know, what I mean. Wiem, że są w PL partie tak katolickie, że aż bardziej od samego papieża. Cóż, przynajmniej katolik, który papieża wybierać nie może, może sobie owe partie powybierać. Uroki demokracji, ot tyle.

...

(Koh 3:1nn)

Pn paź 26, 2015 13:56
sapper napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
Zawsze to mówiłem: to idiotyczne i skandaliczne, żeby ludzie mieszkający na stałe poza Polską, mogli decydować, kto będzie w Polsce sprawował władzę.

Koniec świata: zgadzam się z akrukiem :lol:

Prawo wyborcze powinny mieć wyłącznie osoby, których wynik wyborów bezpośrednio dotknie - a więc zamieszkałe na stałe w Polsce, albo co najmniej płacące tu podatki.

A czy niie sadzisz ze ci poza Polska nie tylko wyjechali, bo w kraju by padli z glodu, to takze chcieli by wrocic, ale do kraju w ktorym da sie zyc i przezyc?
Ich glosowanie takze sie liczy, zwlaszcza ze maja lepsze rozeznanie w matactwach rzadow i wyrazniej je widza, majac porownania innych panstw w ktorych mieszkaja.
Poza tym jesli wroca, przyniosa ze soba wiecej niz kwota niezaplaconych w kraju podatkow.

Ci, który wyjechali dziesiątki lat temu, przyjęli obywatelstwo kraju zamieszkania, pozostawiając sobie polskie obywatelstwo "na wypadek" lub na pamiątkę, winni decydować o kraju swego zamieszkania, nie o tym do którego nie mają żadnego zamiaru powrócić.

Na marginesie.
Ten ostracyzm wobec nie głosujących na "jedynie słuszną katolicką partię" jest gorszy niż w czasach PRL
Wtedy ponoć powinność głosowania mieli wszyscy, ale też nikt nie sprawdzał kto nie głosował, ani też nie głosujący nie byli w żaden sposób piętnowani.
Wiem, bo nigdy nie głosowałam w czasach PRL i nie spotkały mnie z tego powodu żadne reperkusje.

Pn paź 26, 2015 14:01

bert04 napisał(a):
Obowiązek wyborczy był w PRL, obecnie jest w Turcji.

Nie było ani w PRL, ani nie ma w Turcji. Jest za to w Belgii czy w Australii.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 26, 2015 14:06
Johnny99 napisał(a):
bert04 napisał(a):
Obowiązek wyborczy był w PRL, obecnie jest w Turcji.

Nie było ani w PRL, ani nie ma w Turcji. Jest za to w Belgii czy w Australii.

Nie było w PRL, bo też nikt nie sprawdzał listy obecności, ale frekwencja stale była niezmienna - ponad 80% :D

Pn paź 26, 2015 14:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 127  Następna strona