Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Katolicka Polska, swieta partia u wladzy, w jedna noc moze zmienic prawo a ludzie? Ludzi to ona ma gdzies. http://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/rosnie- ... 48357.htmlWspółcześni niewolnicy pracują w rolnictwie i jako opiekunki. Polska nie przyjęła konwencji mającej ich chronić Polska nie przyjela konwencji przedtem nie przyjmie i dzis. A co nam mowi nasz umilowany prezydent? Cytuj: Będę wspierał rząd i większość parlamentarną we wszystkich zmianach, które powodują, że Polska staje się państwem przyjaznym zwykłym ludziom, a nie tylko wąskim grupom - mówił we wtorek prezydent Andrzej Duda podczas spotkania z mieszkańcami Radzynia Podlaskiego. http://www.tvn24.pl/duda-w-radzyniu-o-w ... 429,s.htmlLepszemu sortowi. Co do polskich drog: do Torunia z Niemiec jest moze 100 km bez autostrady. A ile bylo 8 lat temu?
|
Śr cze 01, 2016 7:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Po drugie, skoro wzrost pkb to wymysł unijny, to dlaczego o. Rydzyk korzysta z pustej kasy budżetu? Dlaczego wyciąga pieniądze od ludzi na swoje "dzieła" (byłam świadkiem jak starsza pani nie wykupiła leków, bo nie stac ją było, a potem lekką ręką, bez zmrużenia oka wpłaciła 200 zł na RM i TV TRWAM. Tak się złożyło, że byłam za nią w kolejce w aptece, a potem na poczcie). Czy o. Rydzyk nie ma tej świadomości, że ludzie ryzykują zdrowie na jego widzimisię? To nie wina jednego o. Rydzyka, taka jest mentalność ogromnej części polskiego kleru. Oczy mi sie otworzyły w momencie, gdy moja córka pracowała 3 lata w instytucji kościelnej. Wszyscy pracownicy poniżej stanowiska kierownika otrzymywali umowy o pracy na określony czas - 6 miesięcy lub 12. Wynagrodzenie, jakżeby inaczej - najniższe. Do pensji mogła dorobić premią po wypracowaniu odpowiedniej kwoty targetu. Ale gdy dziewczyny wyrabiały - wedle księdza dyrektora - za dużo, to oczywiście podwyższał kwoty targetu. Córka urodziła dziecko w listopadzie, od stycznia nie była nigdzie zatrudniona, ZUS wypłacał jej zasiłek macierzyński. Na miesiąc przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego chciała ustalić z księdzem szanse na dalszą pracę - okazało sie, że ksiądz jest tak zajęty, że nie może wygospodarować kilka minut na rozmowę. Kierownik córki i koleżanki z pracy (większość z rodowodem Ruchu Światło-Życie) ustalili podstęp aby zmusić księdza do dłuższego pobytu w miejscu pracy, a zawiadomiona telefonicznie córka jechała samochodem, aby go złapać. Porozmawiał....na korytarzu - na pytanie o ewentualne dalsze zatrudnienie odpowiedział jej, że nie wie czy będzie żył następnego dnia, więc też nie wie czy ją zatrudni za miesiąc. Kierownik i jeszcze kilka osób obstawali za zatrudnieniem córki, to i zatrudnił.....na 3 miesiące na umowę zlecenie....bo jak tłumaczył malutkie dziecko, to choroby, to zwolnienia.Córka miedzy czasie znalazła sobie pracę gdzie indziej. Troska o rodzinę pełną gębą http://www.deon.pl/141/art,2453,ksieza- ... zarno.htmlCiekawe ilu na moment zatrzyma sie nad tym zagadnieniem.... Ale gdy chodzi o pieniądze to oczywiście budujemy dzieło Boże.....a wielu ludzi budowę rozumie w kategoriach materialnych, dlatego zaoszczędzi na lekach, na jedzeniu, aby dołożyć własną cząstkę do tego dzieła.
|
Śr cze 01, 2016 8:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Powiedz mi, Alus, jakim cudem na podstawie jednego księdza doszłaś do wniosku, że opisany problem to jest "mentalność ogromnej części polskiego kleru"? Bo to dla mnie to jest fascynujące i bardzo mnie ciekawi.
|
Śr cze 01, 2016 8:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): To nie wina jednego o. Rydzyka, taka jest mentalność ogromnej części polskiego kleru. Podałam przykład o.Rydzyka z tego względu, że dla Dariusza to prawie bóg, a juz na pewno autorytet najwyższej rangi. Yarpen_Zirgin napisał(a): Powiedz mi, Alus, jakim cudem na podstawie jednego księdza doszłaś do wniosku, że opisany problem to jest "mentalność ogromnej części polskiego kleru"? Bo to dla mnie to jest fascynujące i bardzo mnie ciekawi. Yarpen. Nie tylko ten jeden, nie tylko, ale na pewno nie można wszystkich wrzucać do jednego worka.
|
Śr cze 01, 2016 9:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen, moze nie ogromnej, ale na pewno czesci. Znam sytuacje osoby po (wlasciwych) studiach, zatrudnionej w pewnej polskiej kurii biskupiej na odpowiedzialnym stanowisku, na glodowej pensji od lat. Poniewaz to nie Warszawa, wiec mozliwosc zmiany pracy jest tez ograniczona. Ksieza widac nie uznaja jakis tam przepisow i stawek.
W Niemczech sytuacja jest jasna (pomijajac fakt placy minimalnej): pensje np sekretarek parafialnych sa wedlug panstwowego taryfikatora dla urzednikow. Stawki sprzataczek czy zakrystianow tez sa jasne i przejrzyste. Kazda parafia ma do wgladu swoj roczny budzet z wszystkimi wydatkami. Ile zarabia zakrystianin w Polsce? Prawdopodobnie nic, bo pelni czesto te "zaszczytna" funkcje za Bog zaplac jako emeryt.
|
Śr cze 01, 2016 9:07 |
|
|
|
 |
andej
|
Jestem przerażony. Od teraz przestanę "chodzić do kościoła". Dopiero Panie otworzyły mi oczy, jakimi potworami są księża i instytucje kościelne. Wprawdzie dopuszczają Panie istnienie jakichś pozytywnych księży, ale to (domyślam się) są ino wyjątki, którymi nie warto zawracać sobie głowy. Błagam Panie o utworzenie listy księży, którzy są porządni. Czy wystarczy, aby ksiądz był otwartym przeciwnikiem jednej z partii, aby był porządny? Czy aby zasłużyć na miano dobrego księdza nie musi zajmować określonego stanowiska politycznego? Kiedyś ks. Popiełuszko powtarzał pewne hasło. Szkoda, że zapomniane, wzgl. opacznie interpretowane.
|
Śr cze 01, 2016 9:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Powiedz mi, Alus, jakim cudem na podstawie jednego księdza doszłaś do wniosku, że opisany problem to jest "mentalność ogromnej części polskiego kleru"? Bo to dla mnie to jest fascynujące i bardzo mnie ciekawi. Bo to akurat nie wyjątek, podobnie na umowy czasowe z najniższym wynagrodzeniem były zatrudniane osoby w Caritasie, w kościelnych domach pomocy społecznej....może tak akurat było w mojej diecezji. Znajomy ksiądz kiedyś smutnym żartem powiedział chcesz żeby ktoś stracił wiarę, wyślij go do pracy w instytucji kościelnej.Mam nadzieję, przyznaję: nie sprawdzałam - że inaczej wygląda sprawa od czasu posługi nowego biskupa ordynariusza, wspaniałego kapłana, posługującego przez kilka lat na misjach w najuboższych krajach Afryki i Ameryki Południowej. Fakt, że po objęciu diecezji powymieniał wielu duchownych usadowionych na wygodnych, intratnych stanowiskach/funkcjach, może tego dowodzić.
|
Śr cze 01, 2016 9:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@andej, nie udawaj, ze nie rozumiesz. Porzadny ksiadz jest przede wszystkim uczciwy. I nie wyzyskuje swieckich, ktorzy pracuja dla niego. Oni musza utrzymac rodziny. On - tylko siebie.
O tym, ze wymaga wiecej od siebie niz od innych juz nie napisze. bo to oczywiste.
|
Śr cze 01, 2016 9:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Yarpen, moze nie ogromnej, ale na pewno czesci. Jeśli tak postępuje 20-30% duchownych to jest to o 20-30 % za dużo....i można traktować jako "ogromna" ilość. Wiadomym i naturalnym jest łożenie na utrzymanie Kościoła i duchownych, o czym pisze św Paweł (Rz 8,13-14), przy tym każdy duchowny musi pamiętać pieniądze to łajno szatana.
|
Śr cze 01, 2016 10:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wypisz-wymaluj ZSRR czas peanów na cześć wodza rewolucji.... http://aszdziennik.pl/117411,wtf-tak-zl ... a-rzadu-co
|
Śr cze 01, 2016 11:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No coz. Narod chcial, Narod ma. Hymn jest tak porazajacy glebia, ze chyba bedzie sie go w szkolach analizowac.
|
Śr cze 01, 2016 12:06 |
|
 |
Dariusz-555
|
panie Alus , Helenka i Kael maja dzisiaj egzotyczne poczucie humoru .
odnosnie unii brukselskiej ( bo tak ją nazywa Carl Bederman ) . dzisiaj Szydlo zapunktowala u mnie bo poszla drogą Kanclerki Anielci czyli powiedziala " unia unią , a my i tak zrobimy po swojemu " . widze swiatelko nadziei .
|
Śr cze 01, 2016 15:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): panie Alus , Helenka i Kael maja dzisiaj egzotyczne poczucie humoru .
odnosnie unii brukselskiej ( bo tak ją nazywa Carl Bederman ) . dzisiaj Szydlo zapunktowala u mnie bo poszla drogą Kanclerki Anielci czyli powiedziala " unia unią , a my i tak zrobimy po swojemu " . widze swiatelko nadziei . Światełko nadziei coraz mniejszej roli RP w świecie, a co za tym idzie ubożenia 
|
Śr cze 01, 2016 15:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na jakieś durne przepychanki, pseudoaudyty, mają czas, a na gospodarkę czasu nie ma: nie wiadomo kiedy posłowie znajdą czasCytuj: Przetargi unijne na niebezpiecznym zakręcie. Przez zaniedbania polityków zagrożone miliardy złotych [...]Wszystko za sprawą wspólnego zaniedbania polityków byłego i obecnego rządu. [...]Przed kilkoma dniami MR w specjalnej korespondencji poprosiło samorządy o chwilowe wstrzymanie jakichkolwiek rozstrzygnięć dotyczących przetargów współfinansowanych ze środków UE - informuje portal tvp.info. Zapewne zaskoczeni listem samorządowcy dowiedzieli się, że do rozpisanych przetargów powinni wrócić w bliżej nieokreślonym terminie. Dlaczego? Bo trudno też wyrokować, kiedy ewentualnie posłowie znajdą czas na dopracowanie nowelizacji ustawy o zamówieniach publicznych. http://www.money.pl/gospodarka/unia-eur ... 94115.html
|
Śr cze 01, 2016 15:27 |
|
 |
Dariusz-555
|
Alus napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): panie Alus , Helenka i Kael maja dzisiaj egzotyczne poczucie humoru .
odnosnie unii brukselskiej ( bo tak ją nazywa Carl Bederman ) . dzisiaj Szydlo zapunktowala u mnie bo poszla drogą Kanclerki Anielci czyli powiedziala " unia unią , a my i tak zrobimy po swojemu " . widze swiatelko nadziei . Światełko nadziei coraz mniejszej roli RP w świecie, a co za tym idzie ubożenia  1. czyli im wieksze poddanstwo wobec zagranicy tym wieksza rola Panstwa . czy dobrze zrozumialem ? 2. czyli za PO Polska byla bogata . czy dobrze zrozumialem ?
|
Śr cze 01, 2016 19:48 |
|
|
|