Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 13:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna strona
 Świadkowie Jehowy 
Autor Wiadomość

Obrazy drogi krzyzowej służa do rozważania cierpienia jakie poniósł dla nas Zbawiciel. W zadnym wypadku nie rozważa sie tam szczegółów technicznych.

Już tyle razy udowodniono tutaj, ze Rzymianie nie stosowali pala tylko krzyż.......są to dowody stricte historyczne.
e

1 to czemu te obrazy nie pokazuja prawdy
cierpienie Jezusa mozna rozwazac bez manipulacji

2 Rzymianie mogli stosowac nawet krzeslo elektryczne
I nie ma dowodów co zastosowali Rzymianie.

A Jezus zostal powieszony na "stauros."
Niósł "stauros" i został na nim powieszony
To kazdy przeklad grecki potwierdza.

Na Jezusie musialy spelnic sie proroctwa ktore mowily jak i gdzie ma sie narodzić, co ma robic, itd ..jak ma zginąc.

A ze zydzi nie znali krzyza wiec w proroctwach nie mogli o nim(krzyzu) pisac.

I jak sam widzisz Jezus nie niósł krzyzą a wiekszosć ludzi mysli ze niósł
a przecież to zwykle oszustwo

Jesli nie wierzysz ze ludzie tak myśla to zapytaj .

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Pn lip 18, 2005 22:31
Chrysyus niósł belkę poprzeczną, na Kalwarii stały takie słupy pionowe a On niósł na Swych ramionach belkę poprzeczną!!

Wt lip 19, 2005 8:26
Wasze problemy ze słowem "stauros" wynikaja po prostu z błednego tłumaczenia tegoż.
Piszesz, ze stauros oznacza pal, belka. W NT na okreslenie tych przedmiotów używa sie takze innych greckich słów
Stylos (Ap 10, 1 )
dokos ( Mt 7:3, Łk 6:41 )
Swiadectwo św. Hipolita ( ur. przed 170 r. ) - "na świętym drzewie wyciągając swoje święte ręce, rozpościera je jakby dwa skrzydła, prawe i lewe, i wszystkich, którzy w Niego wierzą, przywołuje do siebie i ich ochrania jak ptak swoje pisklęta."

Twierdzicie, ze stauros to pojedynczy słup......dziwne, ze Septuaginta wymienia często wyraz słup stosując jednak dla niego określenie stylos, stylon. Oto przykłady - "Słupy z drzewa akacji" (Wj 26:32, 37, 36:36, 38, 38:10n.), "Słup obłoku" (Wj 13:21), "Słup ognia" (Wj 14:24), "Słupy niebieskie" (Job 26:11), "Słupy dymne" Jl 3:3.

Wasza argumentacja nie trzyma sie zatem kupy. Tymbardziej, ze do 1935 r. ŚJ obrazowali smierc Jezusa na ...KRZYŻU. Co wiec sie stało w tym roku, ze tak nagle zmieniliście swoje wyobrażenia o tym fakcie?
Chcieliscie byc oryginalniejsci ? Przykro mi, ale staliscie sie raczej smieszniejsi.....czyzby w 1935 r. jakis kolejny nawiedzony prorok z brooklynu ustalał nowa biblie? Tak przy okazji okreslenia konca swiata :D

Wt lip 19, 2005 9:31
Największy błąd myślowy Adama wtkwi w tym, co wydaje mu się najmocniejszym argumentem - w wyliczeniach materiałowych.
Zrobiłem sobie takie wyliczenia (dla dostępnego u nas materału jakim jest sosna - nie mam danych dotyczących materiału konstrukcyjnego z basenu Morza Śródziemnego).
Przy załozeniu - belka - o wym 0,30x 020 x 2 m. pion + ok 0,5-1m (na wkopanie) oraz + ok 1,5 m (na ramiona) - przy ciężarze suchej sosny ~~ 300 kg/m3 - daje nam o masę ok 90-100 kg (waga krzyża).
Pytanie tylko - ile musiałby ważyć niesiony przez Chystusa pal ?? :co:
Musiałby to być min. ok 3- 4 m. wysokości pal - zatem waga (tu szacunkowo) - ok ~~80 kilogramów ...

Wt lip 19, 2005 13:35
W zasadzie poza martyrologicznym wydźwiękiem (rozmair zadawanego bólu i pogardy) jakie to ma znaczenie ??? Ważne, że cierpiał i że umarł za nasze grzechy.

Wt lip 19, 2005 13:54

Wasze problemy ze słowem "stauros" wynikaja po prostu z błednego tłumaczenia tegoż.

nie wasze lecz moje .Sam jestem

Cytuj:
Swiadectwo św. Hipolita ( ur. przed 170 r. ) - "na świętym drzewie wyciągając swoje święte ręce, rozpościera je jakby dwa skrzydła, prawe i lewe, i wszystkich, którzy w Niego wierzą, przywołuje do siebie i ich ochrania jak ptak swoje pisklęta."

to tak jakbys dzis przedstwil mi dowód zyjacego dzis który dowoddzi co dzialo sie 130 lat temu
czlowieku przez sto lat zmieniła sie broń. państwa ,jezyk.
100 lat to przepaść aby opierac sie na takich dowodach (jedynie).
Hipolit powtarzal zasłyszane plotki i opisywal nie t oco widział tylko to co słyszal od innych
a jelsi nie wiesz jak to jest to zagraj w głuchy telefon
a to trylko kilka osób powtarza
co sie dzieje kiedy sa setki lat?
nier tzreba mówić jakie zmiany zachodzą.

Cytuj:
Twierdzicie, ze stauros to pojedynczy słup......dziwne, ze Septuaginta wymienia często wyraz słup stosując jednak dla niego określenie stylos, stylon. Oto przykłady - "Słupy z drzewa akacji" (Wj 26:32, 37, 36:36, 38, 38:10n.), "Słup obłoku" (Wj 13:21), "Słup ognia" (Wj 14:24), "Słupy niebieskie" (Job 26:11), "Słupy dymne" Jl 3:3.

a czego to dowdzi ?
Jezus niósł ''stauros'' i tyle
Umarł na ''stauros'' i tyle.
Jesli nióał stauros (pojeduncza belke) i umarl równiez na stauros (pojedynczej belce)
bardziej logicznie nie mozna.

gdzie tu mowa ze umarł na czyms innym niez stauros który nióśł ?

Cytuj:
Wasza argumentacja nie trzyma sie zatem kupy. Tymbardziej, ze do 1935 r. ŚJ obrazowali smierc Jezusa na ...KRZYŻU. :D

a co mnie obchodzi jak ŚJ argumentowali kiedyś różne rzeczy
kiedy myslano ze ziemia jest centrum wszechswiata
ale nuaka dowodzi ze jest inaczej
wiec nadal mam wierzyc że ziemia jednak jest centrum bo kiedys ktos tak mówił ?
Mylił sie i tyle

tylko krowa nie zminia poglądów
ale krowa nie mysli

Wt lip 19, 2005 14:37

Przy załozeniu - belka - o wym 0,30x 020 x 2 m. pion + ok 0,5-1m (na wkopanie)

tu zgoda

Cytuj:
oraz + ok 1,5 m (na ramiona)

policz jaki masz rozstaw ramion a belka mui byc dłuższa

Cytuj:
- przy ciężarze suchej sosny ~~ 300 kg/m3

kto ja suszył i w jakiej suszarni?

Cytuj:
- daje nam o masę ok 90-100 kg (waga krzyża).
Pytanie tylko - ile musiałby ważyć niesiony przez Chystusa pal ?? :co:
Musiałby to być min. ok 3- 4 m. wysokości pal - zatem waga (tu szacunkowo) - ok ~~80 kilogramów ...

ale ogólnie
wyliczenie w miarę poprawne
tylko czemu ta belka mialaby być długa na 4 metry?
i jak wyliczyyles wagę krzyza na 100 a jednej jego czesci na 80 kg

Wt lip 19, 2005 14:42
A pliczże człowieku wzrost człowieka, [przyjąlem analogicznie do poprzedniego- 2 m]; ile trzeba na wkopanie pala w ziemię [przyjąlem analogicznie do poprzedniego- 0,5-1m]- oraz na ręce, które - w wypadku pala - są ponad głową [przyjąlem analogicznie do poprzedniego- ~~ 1 m] :co:
Do tego należałoby jeszcze (w przypadku pala) zastanowić się, czy powierzchnia przekroju belki użytej zamiast pala wynosząca ok. 0,06 m2 (bok ~~0,245 m) jest wystarczająca do podtrzymania ciała na belce - w przypadku okrągłego pala jego średnica - coś mi się wydaje - że musiała by byc trochę większa - a co jest z tym zwiazane - większy musiałby być ciężar pala ...
Przyznam - nie chce mi się już dalej liczyć, bo nie chodzi tu o jakieś strasznie dokładne wyliczenia - lecz o złapanie proporcji, jakie są w ciężarze ciągniętego krzyża i pala ...
Zatem - wniosek z tych pobieżnych wyliczeń wydaje się dość oczywisty - zarówno ciężar krzyża jak i pala jest ciężarem przekraczającym możliwości przeciętnego człowieka ... => nie całe narzędzie męki było niesione - lecz jego częśc....
Do tego - wnioski, które podali moi Przedmówcy (szczególnie Belizariusz) ...
Niestety - to, co nauczają "ŚJ" nie ma racji bytu - po skonfrontowaniu podstawowych faktów ...
Szczególnie zaś - fakt, że Judea była pod panowaniem rzymskim, a nie wolnym krajem. Kolejna sprawa - Chystus został oskarżony przed namiestnikiem o - de facto - próbę zdrady interesów Cesarstwa Rzymskiego - zatem wyroki musiały być zgodne z prawem rzymskim - nie żydowsim
A co dopiero dalej :co: ??
zatem - jak nauczanie "ŚJ" ma się do rzeczywistości ??

Wt lip 19, 2005 15:58

A pliczże człowieku wzrost człowieka, [przyjąlem analogicznie do poprzedniego- 2 m];

2 metry przecietny wzrost
to teraz nie ma takiej przecietnej a przeciez wiadomo ze wtedy lidzie byli niżsi

Cytuj:
Zatem - wniosek z tych pobieżnych wyliczeń wydaje się dość oczywisty - zarówno ciężar krzyża jak i pala jest ciężarem przekraczającym możliwości przeciętnego człowieka ... => nie całe narzędzie męki było niesione - lecz jego częśc....

Wystarczy ze wzmiesz taka belke (ja bralem) i zobaczysz czy tojest mozliwe
krzyza niestety nikt nie uniesie

jesli nie cale narzedzie meki bylo niesione to dlaczego Jezus niesie je(krzyż) na obrazach (czyzby manipulacja).

Jezus niósł stauros(belke) i na sturos zostal powieszony .
a jak wiadomo saturos to belka i wszelkie inne tlumaczenia sa nieprawdziwe

Cytuj:
próbę zdrady interesów Cesarstwa Rzymskiego - zatem wyroki musiały być zgodne z prawem rzymskim - nie żydowsim
A co dopiero dalej :co: ??
zatem - jak nauczanie "ŚJ" ma się do rzeczywistości ??

mylisz sie
musialo byc zgodne z proroctwami .

I nawet cesarstwo nie moglo tego zmienic .
Bo to Bog jest wszechmocny

Wt lip 19, 2005 20:34
Jesli nióał stauros (pojeduncza belke) i umarl równiez na stauros (pojedynczej belce)

Czego to dowodzi?
Dowodzi to wyjatkowo bezmyslnej argumentacji ŚJ

Belka pozioma była doczepiana do pionowej.
Poza tym, nad GŁOWA Jezusa umieszczono tabliczke w trzech językach. Gdyby to sie zdarzyło na belce, nie stało by miejsca do powieszenie tejże tabliczki i w Ewangelii pisało by o tabliczce NAD rekoma, a nie nad głowa.

Co cie obchodza SJ? ...a to, ze do nich nalezysz, bo tylko oni takie brednie opowiadaja. Co jednak bardzo charakterystyczne...wstydzisz sie przyznac do własnej sekty...to bardzo typowe dla Was.

P.S
..aha...kiedy bedzie koniec swiata ? :D

Wt lip 19, 2005 20:49

Cytuj:

Czego to dowodzi?
Dowodzi to wyjatkowo bezmyslnej argumentacji ŚJ

tak
logika godna mistrza.

Cytuj:

tak ?
no zapewne Biblia o tym jasno mówi.
ale wtedy Stauros oznacza krzyz a nie belke .

Cytuj:
Poza tym, nad GŁOWA Jezusa umieszczono tabliczke w trzech językach. Gdyby to sie zdarzyło na belce, nie stało by miejsca do powieszenie tejże tabliczki i w Ewangelii pisało by o tabliczce NAD rekoma, a nie nad głowa.

a nad rekami to nie nad głową?
zrobilem doswiadczenie
podniosłem rece i nad rekami przmocowalem tabliczke
okazało sie ze wisiala nad glową.

Cytuj:
Co cie obchodza SJ? ...a to, ze do nich nalezysz, bo tylko oni takie brednie opowiadaja. Co jednak bardzo charakterystyczne...wstydzisz sie przyznac do własnej sekty...to bardzo typowe dla Was.

a to zdanie swiadczy tylko o tym ze nie masz pojecia o czym piszesz .
Tak jak w moim wypadku tak i wypadku innych tematów
zapewne zatem nie wiesz ze ŚJ jest sie wtedy jak sie ktos ochrzci.
wiec nie mozna byc ŚJ tylko zgadzajac sie z ich pogladami .
ale jesli to dla ciebie jednoznaczne ...
to mozesz mnie uwazac za ŚJ

Wt lip 19, 2005 21:13

A nauczacie, że zginął na palu męki - który również przecież jest nie do uniesienia przez przeciętnego czlowieka ...
na dodatek - ten pal musiałby chyba więcej (lub tyle samo, wziąwszy pod uwagę średnicę - nie chce mi się liczyć :P ) - ważyć co krzyż ...
Skąd zatem takie nieścisłości w Waszym nauczaniu ??.

adam111151 napisał(a):
mylisz sie
musialo byc zgodne z proroctwami .

I nawet cesarstwo nie moglo tego zmienic .
Bo to Bog jest wszechmocny

Jak to rozumieć ??
A zatem - czyżby według "SJ" nieważne było to, co pisze w Nowym Testamencie - bo nie zgadza się z proroctwami :co: ??
To może by tak - unieważnić cały "NT" - bo - według "ŚJ" - jest "niezgodny z proroctwami" ??

Śr lip 20, 2005 15:45
Gubicie się w podstawowych sprawach - jak widać. :-(
Zademonstrowałem tylko próbkę rozmów jakie prowadzę z "ŚJ"

Śr lip 20, 2005 15:51

Cytat:

tak ?
no zapewne Biblia o tym jasno mówi.

może i nie mówi ale za to historia o tym mówi :biggrin: RZymianie wieszali na krzyżach......pale pionowe "czekały" na miejsu a skazany niósł belkę poziomą
Cytuj:
zrobilem doswiadczenie
podniosłem rece i nad rekami przmocowalem tabliczke

ryzyk fizyk...
Cytuj:
jesli nie cale narzedzie meki bylo niesione to dlaczego Jezus niesie je(krzyż) na obrazach (czyzby manipulacja).

hmm, raczej wyobraźnia arytstów....
Cytuj:

to w końcu stauros czy saturos... :shock: :D

Śr lip 20, 2005 17:09

http://warsaw.com.pl/brooklyn/mmcrux_a.html

szkoda mi czasu na wyważanie otwartych drzwi i dyskutowanie na temat "argumentów", które już dawno zostały obalone

zastanawia mnie tylko czy jest to zwyczajne lenistwo czy też działanie z premedytacją...

Śr lip 20, 2005 17:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna strona