Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 4:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Od lat PiS zarzucał poprzednim ekipom uchwalanie mnóstwa ustaw, pośród których normalny Polak ma trudności z poruszaniem......sami poszli na rekord
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 34249.html
Poprzednie ekipy były krytykowane za nadmierną liczbę urzędników, ta poprzez tworzenie kolejnych setek ustaw zatrudnienie urzędników zwiększy.

Pt sty 13, 2017 8:45

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Ale jest i Nowy PiS, który identyfikuje się w dużej mierze z prezydentem i premierem, mimo ich pewnych wad.

"Identyfikuje się" raczej z 500+, niższym wiekiem emerytalnym, podwyżką płacy minimalnej itp.

Wczoraj miałem okazję rzucić okiem na Fakty TVN, w których sam Petru ogłosił, że Nowoczesna nie zamierza zlikwidować 500+ :? Mało tego, chcą zabrać bogatym i dać samotnym matkom :shock: Tym samym dołączyli do szerokiego spektrum partii populistyczno-socjalistycznych... Dobrze, że do wyborów jeszcze daleko, może im to zapomnę :(

Pt sty 13, 2017 9:00
SweetChild napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Ale jest i Nowy PiS, który identyfikuje się w dużej mierze z prezydentem i premierem, mimo ich pewnych wad.

"Identyfikuje się" raczej z 500+, niższym wiekiem emerytalnym, podwyżką płacy minimalnej itp.

Wczoraj miałem okazję rzucić okiem na Fakty TVN, w których sam Petru ogłosił, że Nowoczesna nie zamierza zlikwidować 500+ :? Mało tego, chcą zabrać bogatym i dać samotnym matkom :shock: Tym samym dołączyli do szerokiego spektrum partii populistyczno-socjalistycznych... Dobrze, że do wyborów jeszcze daleko, może im to zapomnę :(

Ciekawe jeszcze kiedy ogłoszą, że Matka Boska jest zwolenniczką N, podobnie jak PiS
http://natemat.pl/199079,matka-boska-pr ... tan-umyslu

Pt sty 13, 2017 9:04

SweetChild napisał(a):

Zapewne po prostu zakładają, że w obecnej sytuacji każdy, kto zapowie likwidację 500+, podpisuje na siebie polityczny wyrok śmierci. Na dodatek można również założyć, że temat ten będzie kluczowy w kampanii wyborczej, skoro pisowcy niemal od razu po wprowadzeniu 500+ zaczęli mówić, że "oni wam zabiorą te pieniądze". Od początku było wiadomo, że opozycja jest tu trochę w sytuacji bez wyjścia. W zasadzie może jedynie próbować ofertę PiS przebijać i tu akurat, moim zdaniem, Petru postępuje rozsądniej; "500 zł dla każdego" PO brzmiało zbyt grubo, Petru próbuje uruchomić inne "pierwotne" instynkty wyborców - "odbierzmy bogatym, dajmy samotnym matkom". W ten sposób z jednej strony uderza w instynkt "janosikowy" ("zabrać bogatym, dać biednym"), a z drugiej próbuje wskazać na jedną z cech 500+, która może się wyborcom nie podobać ("dlaczego nie dajo samotnym matkom, gdy bogaty ten czy ten bierze na czwórkę dzieci"). Oczywiście, że to jest socjalistyczny populizm, pytanie tylko, jakie jest inne wyjście, jeżeli chce się realnie walczyć o wynik w wyborach.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 13, 2017 9:22
Moderator

Johnny99 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
A w Sejmie zamiast przedkładania projektów ustaw widzimy popisy opozycji blokującej wszystko, co się da w myśl zasady "im gorzej tym lepiej".

Proponuję zajrzeć na strony Sejmu i zobaczyć, ile projektów ustaw złożyła już opozycja.

Ale nie mam złudzeń, że fakty mają jeszcze dla ciebie jakiekolwiek znaczenie.

No tak... składamy projekty ustaw i blokujemy Sejm.
Dla mnie istnieją tylko takie fakty.

A co z propozycją PiS, by wprowadzić nowe zasady demokratyczne regulujące działalność opozycji w Sejmie, na przykład, że co 5 posiedzeń to opozycja układa porządek posiedzenia?
Wtedy miałaby możliwość przedstawiać swoje projekty ustaw i nad nimi głosować.
Alus napisał(a):
Od lat PiS zarzucał poprzednim ekipom uchwalanie mnóstwa ustaw, pośród których normalny Polak ma trudności z poruszaniem......sami poszli na rekord
Poprzednie ekipy były krytykowane za nadmierną liczbę urzędników, ta poprzez tworzenie kolejnych setek ustaw zatrudnienie urzędników zwiększy.

Kolejny analityk czasów przyszłych.
Ustawy PO/PSL przyniosły coś dobrego? Dały pieniądze na dzieci? Dały możliwość bezpłatnych leków dla seniorów? Obniżyły wiek emerytalny?
Kael napisał(a):
Medieval, nie rozsmieszaj mnie.
Pisowski Sejm przepycha swoje ustawyw 24 godziny.

I bardzo dobrze. Przynajmniej nie traci czasu na zbędną gadaninę w stylu "Muzyka łagodzi obyczaje, kochany panie marszałku".
Kael napisał(a):
Mial wszystko starannie opracowane w niebieskiej teczce. Caly pakiet ustaw dobrej zmiany, ktorym obiecal uzdrowic Polske zrujnowana przez 8 lat rzadow PO-PSL i ktorym kupil sobie glosy przegranych na wolnym rynku.

I realizuje stopniowo te ustawy, dobre dla ludzi, chociaż to opozycja cały czas rzuca kłody pod nogi w myśl hasła "im gorzej, tym lepiej".
Kael napisał(a):
Gdyby chcial, to przeciez premier z prezydentem (a przeciez w tak wielkim blasku swietosci jaka im dopisano "znakami z nieba" na pewno nigdy nie klamali) mogliby juz dzis, po wszelakich zmianach prawa odcinac kupony od sukcesu Polski wreszcie silnej prawem i sprawiedliwoscia.

Tak będzie. Spokojnie.
Kael napisał(a):
Zamiast ratowac i uzdrawiac kraj najpierw rozpetali wojne o TK,

I słusznie. TK zaczynał tworzyć trzecią izbę parlamentu naruszając demokrację i Konstytucję i rzucając kłody pod nogi w myśl zasady "im gorzej (dla ludzi) tym lepiej".
Kael napisał(a):
obsadzili stolki zeby (tez) miec dostep do kasy a uzdrawianie kraju nie ma zadnego priorytetu.

To twoja opinia. Niczym nie poparta. Prawdą jest, że PiS zaczęło obsadzać stołki, ale według mojej opinii po to, by wprowadzać skutecznie zmiany.
Kael napisał(a):
Co z tego dla medievala wynika, jesli pomysli samodzielniw?

Medieval myśli samodzielnie.
A Kael kiedy zacznie?
:-D

Pt sty 13, 2017 10:38
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):

Czyli przyznajesz, że nie ma żadnego "blokowania Sejmu zamiast składania projektów ustaw" tak?

Cytuj:
A co z propozycją PiS, by wprowadzić nowe zasady demokratyczne regulujące działalność opozycji w Sejmie, na przykład, że co 5 posiedzeń to opozycja układa porządek posiedzenia?

Ja mam wiedzieć co? Żadnej takiej propozycji nie ma, jak na razie Kaczyński tylko sobie tak powiedział na konferencji. Jak taka konkretna propozycja się pojawi, to wtedy pogadamy.

Cytuj:
I słusznie. TK zaczynał tworzyć trzecią izbę parlamentu naruszając demokrację i Konstytucję i rzucając kłody pod nogi w myśl zasady "im gorzej (dla ludzi) tym lepiej".

Rozumiem, m_m, że jesteś już gotowy do wskazania, z jakich konkretnych działań TK wynika stwierdzenie, że zaczynał on tworzyć trzecią izbę parlamentu i rzucał kłody pod nogi? Jak dotąd, na to pytanie nie odpowiedziałeś, a zadawano ci już je parokrotnie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 13, 2017 11:02
Alus napisał(a):

Cytuj:
Ustawy PO/PSL przyniosły coś dobrego? Dały pieniądze na dzieci? Dały możliwość bezpłatnych leków dla seniorów? Obniżyły wiek emerytalny?

Dały wiele dla dzieci i matek nie cedujac kosztów na przyszłe pokolenia.
Za 500+ i obniżenie wieku emerytalnego zapłacą przyszłe pokolenia.....tylko oszust lub idiota może twierdzić, że rząd coś da nie zabierając pieniądze obywatelom......żaden rząd na świecie nie posiada własnych pieniędzy
Bajasz uporczywie o prorokowaniu, a ja nadal czekam na wypełnienie Twoich proroctw - konkretnie ukaranie winnych afer PO, których to liczbę ochoczo prezentowałeś w niemal każdym temacie.....czekam.....

ps. dorzucę co PiS jeszcze dał - mieszkanie dla marszałka Kuchcińskiego o powierzchni 300 m kw. w Warszawie z czynszem 4 tys zl netto .....suweren chciał, suweren ma....

Ostatnio edytowano Pt sty 13, 2017 11:17 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt sty 13, 2017 11:13
Alus napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:

Czyli co konkretnie? Wymień parę przykładów.

Pt sty 13, 2017 11:16
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Alus napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:

Czyli co konkretnie? Wymień parę przykładów.

Roczne płatne urlopy macierzyńskie, urlopy tacierzyńskie, roczne płatne w kwocie 1 tys zł upropy macierzyńskie dla kobiet nie pracujących (studentki, rolniczki), zwiększyło kwoty odpisów podatkowych na 2 i kolejne dzieci,darmowe podręczniki, wprowadzili zasadę wpisywania do wyliczeń emerytur przy braku RP7 kwotę najniższego zarobku (wcześniej takie lata zerowano), program "mieszkanie dla młodych"....dla zwolenników PiS, oczywiście NIC.

Pt sty 13, 2017 11:29
Szermowanemu non stop dobrodziejstwu 500+ zaprzeczyła zmarła matka 5 dzieci, której zwłoki 2 noworodków znaleziono na balkonie (Iława) :( :(

Pt sty 13, 2017 11:45
Moderator

Johnny99 napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Czyli przyznajesz, że nie ma żadnego "blokowania Sejmu zamiast składania projektów ustaw" tak?

Wręcz przeciwnie. Zamiast pracować i współpracować, opozycja jest zdolna tylko do blokowania sali.
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Ja mam wiedzieć co? Żadnej takiej propozycji nie ma, jak na razie Kaczyński tylko sobie tak powiedział na konferencji. Jak taka konkretna propozycja się pojawi, to wtedy pogadamy.

Powiedział Johnny99. Ten sam Johnny99, który co chwilę wskazuje na jakieś możliwe wydarzenia w przyszłości i każe się do tego ustosunkowywać. Ale w drugą stronę? Nieeeeee.
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Rozumiem, m_m, że jesteś już gotowy do wskazania, z jakich konkretnych działań TK wynika stwierdzenie, że zaczynał on tworzyć trzecią izbę parlamentu i rzucał kłody pod nogi? Jak dotąd, na to pytanie nie odpowiedziałeś, a zadawano ci już je parokrotnie.

Zadawano mi je parokrotnie i parokrotnie na nie odpowiedziałem.

Tworzenie ustawy o TK przez prezesa TK
Negowanie uchwał Sejmu
Stawianie się ponad władzą ustawodawczą wbrew zasadzie trójpodziału władzy
Stawianie się ponad Prezydentem
Wystarczy?

Pt sty 13, 2017 11:58
Zobacz profil WWW
Post Koniec sporu o TK? Co dalej z Trybunałem?
mikkel napisał(a):
kosiarz1 napisał(a):
Zawsze myslałem, se sjm to legalny organ państwa. A teraz sie dowiaduje, ze moze sejm, wybierac cos nielegalnie, ustawy przyjmowac nielegalnie. Ciekawe, ze zawsze byl ten sejm legalny, a teraz jest nielegalny... :D

No cóż.
Za poprzednich kadencji w Sejmie raczej nie fałszowano glosowań...

Ta tezę trzeba udowodnić. A jak na razie jest to tylko pomówienie. Tak samo jak kłamali, ze nie byli na sali kolumnowej a na tt pojawiły się ich zdjęcia jak swobodnie chodzili i robili zdjęcia.
Sprawę protestu i głosowania nad budżetem opozycja przerznęła z kretesem a tylko dlatego ze liczyli na wielka zawieruchę i grali na kryzys i upadek rzadu. Ale niestety przeliczyli się. Nie wzięli pod uwagę ze PiS mimo zablokowanej sali plenarnej przegłosuje budżet w innym miejscu. A KOD wykruszy się z manifestowania pod sejmem. Zreszta dali przykład liderzy opozycji.
Lepszego prezentu na nowy rok PiS nie mógł dostać. A wszystko dlatego ze opozycja jest jaka jest.

So sty 14, 2017 16:14

medieval_man napisał(a):
Wręcz przeciwnie. Zamiast pracować i współpracować, opozycja jest zdolna tylko do blokowania sali.

Czyli jednak nie sprawdziłeś tych stron sejmowych? :o Do licha - można czasem generalizować, ale nie można pisać, że "opozycja jest zdolna tylko do blokowania sali", jeżeli tak po prostu nie jest! Naprawdę nie rozumiem, dlaczego ktoś taki jak ty zniża się do takiego poziomu.

Cytuj:
Powiedział Johnny99. Ten sam Johnny99, który co chwilę wskazuje na jakieś możliwe wydarzenia w przyszłości i każe się do tego ustosunkowywać. Ale w drugą stronę? Nieeeeee.

Te "możliwe wydarzenia w przyszłości" to ekstrapolacje na przyszłość tego, co jest tworzone już teraz. Już się na ten temat rozpisywałem. Działania władzy w przyszłości przewiduje się m.in. na podstawie tego, do czego teraz tworzone są ramy prawne. Jeżeli, powiedzmy, z ministra sprawiedliwości robi się prokuratora generalnego i daje mu uprawnienia do de facto ręcznego sterowania każdym prokuratorem w pełnym zakresie, to logicznym z tego wnioskiem jest to, że planuje się takie ręczne sterowanie stosować w przyszłości. A z jakiego powodu zazwyczaj politycy próbują ręcznie czymś sterować? Ano po to, by zwalczać swoich politycznych przeciwników, by poszerzać swoją władzę nad społeczeństwem, ograniczając mu swobody oraz by oni i ich pociotki zyskiwali na tym materialnie, kosztem dobra wspólnego. W takiej sytuacji zatem tacy jak ja mówią: "pojawiło się zagrożenie, wygląda na to, że w przyszłości władza będzie zwalczać swoich politycznych przeciwników, poszerzać swoją władzę nad społeczeństwem, ograniczając mu swobody oraz zapewniać sobie materialne zyski, kosztem dobra wspólnego". Czy teraz to jest jaśniejsze?

A co do tego co piątego posiedzenia dla opozycji - moje zastrzeżenie wynikło nie z tego, że mówię "nieeee", tylko z tego, że pomysł ten pochodzi z systemu parlamentarnego brytyjskiego, czyli bardzo istotnie, wręcz fundamentalnie różniącego się od naszego (nie tylko dlatego, że tam są JOW). Wobec czego nie sposób się sensownie do niego ustosunkować, nie znając szczegółów.

Cytuj:
Tworzenie ustawy o TK przez prezesa TK

Ale to było za poprzedniej kadencji.

Cytuj:
Negowanie uchwał Sejmu

Jakich? :

Cytuj:
Stawianie się ponad władzą ustawodawczą wbrew zasadzie trójpodziału władzy
Stawianie się ponad Prezydentem
Wystarczy?

Zupełnie nie wystarczy. Bo te działania odnosiły się tylko i wyłącznie do ataku PiS na TK, celem przejęcia go i ubezwłasnowolnienia. TK nie zrobił absolutnie nic, by zablokować "dobrą zmianę" w jakimkolwiek innym aspekcie - już o tym pisałem. To jest zdecydowanie za mało do stwierdzenia, że ktoś tu tworzył "trzecią izbę parlamentu", która chciała "rzucać kłody pod nogi". TK wyłącznie bronił swojej niezależności, którą miał zagwarantowaną konstytucyjnie. I zresztą obronić mu się jej nie udało.

So sty 14, 2017 16:25
Post Re: Koniec sporu o TK? Co dalej z Trybunałem?
Cytuj:
No cóż.
Za poprzednich kadencji w Sejmie raczej nie fałszowano glosowań...

Cytuj:
Ta tezę trzeba udowodnić.

Dowodem niepodważalnym jest milczenie posłów PiS.

Cytuj:
Tak samo jak kłamali, ze nie byli na sali kolumnowej a na tt pojawiły się ich zdjęcia jak swobodnie chodzili i robili zdjęcia.

Chodzili ci, którzy mieli refleks i weszli do sali zanim straż marszałkowska nie zablokowała wejść....chyba nie powiesz, ze nie widziałeś jak straż nie pozwalała wejść.

Cytuj:
Sprawę protestu i głosowania nad budżetem opozycja przerznęła z kretesem a tylko dlatego ze liczyli na wielka zawieruchę i grali na kryzys i upadek rzadu. Ale niestety przeliczyli się. Nie wzięli pod uwagę ze PiS mimo zablokowanej sali plenarnej przegłosuje budżet w innym miejscu. A KOD wykruszy się z manifestowania pod sejmem. Zreszta dali przykład liderzy opozycji.
Lepszego prezentu na nowy rok PiS nie mógł dostać. A wszystko dlatego ze opozycja jest jaka jest.

Tylko pacjenci psychuszki mogliby myśleć o spowodowanie upadku rządu.
Ustalenie budżetu bezsensownie forsował PiS, bo równie dobrze mógł być on uchwalony po nowym roku, zwłaszcza, że nie było zagrożenia większości głosów przeciwnych.
Jaki ten prezent realnie będzie to sie okaże w ciągu roku, bo PiS nic nie ugrał, zapewne powrócą stare zasady pracy dziennikarzy - 78% Polaków wypowiedziało się za powrotem.
Na pytanie czy popierasz protest w sejmie 40% odpowiedziało tak, 41% nie.
W sondażach partyjnych zwiększone poparcie uzyskała jedynie PSL - nie straciła PO ani N.
Wersję wygranej PiS forsuję jedynie media PiS- owskie.

Jeśli jesteś, jak piszesz, neutralny, to pisz jak neutralny obserwator.

So sty 14, 2017 16:57
Post Re: Koniec sporu o TK? Co dalej z Trybunałem?
Monika Olejnik to zapewne jest z PiS bo napisała w Gazecie Wyborczej ze Kaczyński rozegrał opozycje jak chciał.

So sty 14, 2017 17:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422 ... 622  Następna strona