Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Autor |
Wiadomość |
bert04
|
Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Normalnie odczekałbym jeszcze jakiś czas. Ale dziś, a może i przez kawałek jutra, będę w powodów prywatno - zawodowych odcięty od sieci. I to w takim momencie. Coby więc osoby postronne nie odebrały braku wpisów z mojej strony jako milczącą zgodę lub coś w tym stylu, dopiszę, że nie ma dla mnie aprobaty dla poczynań PO, którego jedna część (Tusk) obściskiwała się z Putinem niemal nad zwłokami Polaków, a druga część (ustami Ministra Sprawa Zagranicznych Radka Sikorskiego) wzywała Niemcy do objęcia sterów w Europie.
Tak, wiem, to "mniejszego kalibru" niż poprzednie wpisy, ale też uzupełnia kontekst poprzednich. Niech będzie wiadomo, z jakimi mocodawcami wiadome osoby się obściskują, a jakich kacyków wzywają. I ciągle piszę o demokratycznie wybranym rządzie RP, choć nie tym aktualnym.
Jak to nie starczy, to już nie wiem.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz gru 14, 2017 12:50 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Normalnie odczekałbym jeszcze jakiś czas. Ale dziś, a może i przez kawałek jutra, będę w powodów prywatno - zawodowych odcięty od sieci. I to w takim momencie. Coby więc osoby postronne nie odebrały braku wpisów z mojej strony jako milczącą zgodę lub coś w tym stylu, dopiszę, że nie ma dla mnie aprobaty dla poczynań PO, którego jedna część (Tusk) obściskiwała się z Putinem niemal nad zwłokami Polaków, a druga część (ustami Ministra Sprawa Zagranicznych Radka Sikorskiego) wzywała Niemcy do objęcia sterów w Europie.
Tak, wiem, to "mniejszego kalibru" niż poprzednie wpisy, ale też uzupełnia kontekst poprzednich. Niech będzie wiadomo, z jakimi mocodawcami wiadome osoby się obściskują, a jakich kacyków wzywają. I ciągle piszę o demokratycznie wybranym rządzie RP, choć nie tym aktualnym.
Jak to nie starczy, to już nie wiem. Dodam jedynie w kwestii "obściskiwania"i Niemców, że toczka w toczkę brzmiały zarzuty władz PRL pod adresem polskich biskupów po liście w 1965r "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie".
|
Cz gru 14, 2017 13:10 |
|
|
SweetChild
|
bert04 napisał(a): Jak to nie starczy, to już nie wiem. Ale do czego ma starczyć? Do tego, kto zaczął tę brudną wojnę polsko-polską? Pytanie brzmi, co dalej. Gruba kreska? Cienko to widzę Zamknięcie tematów politycznych? Nie ukrywam, że mnie byłoby szkoda Pozostaje chyba tylko przymknięcie oka na ustawki
|
Cz gru 14, 2017 13:35 |
|
|
|
|
bert04
|
SweetChild napisał(a): Ale do czego ma starczyć? Do tego, kto zaczął tę brudną wojnę polsko-polską?
A co to ma za znaczenie, "kto zaczął". Mamy robić dyskusję z przedszkola "Pse pani, Jasiu sie psezywa". "Pse pani, ale on zaczął". Nie, nie chodzi o to, czy zaczął. Chodzi o to, żeby sam się zreflektował. A przy okazji może też ktoś drugi się zreflektuje. A na razie eksperyment trwa, reakcji nie było, jedynie komentarze osób, nazwijmy to, postronnych. Zawsze uważałem, że każdy człowiek ma prawo do przyznania się do błędów i do poprawy. I nawet, jak moja pesymistyczna natura mi mówi, że nic takiego nie nastąpi, czuję się w obowiązku dać im na to szansę. Powiedzmy za aktualną nowomową, że to taki mój wewnętrzny imperatyw.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Cz gru 14, 2017 13:45 |
|
|
SweetChild
|
A, ok, nie wpadłem na to, najwidoczniej nie mam takiej wiary w ludzi i cały ten świat, co Ty, bert04.
|
Cz gru 14, 2017 13:49 |
|
|
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): SweetChild napisał(a): Ale do czego ma starczyć? Do tego, kto zaczął tę brudną wojnę polsko-polską?
A co to ma za znaczenie, "kto zaczął". Mamy robić dyskusję z przedszkola "Pse pani, Jasiu sie psezywa". "Pse pani, ale on zaczął". Nie, nie chodzi o to, czy zaczął. Chodzi o to, żeby sam się zreflektował. A przy okazji może też ktoś drugi się zreflektuje. A na razie eksperyment trwa, reakcji nie było, jedynie komentarze osób, nazwijmy to, postronnych. Zawsze uważałem, że każdy człowiek ma prawo do przyznania się do błędów i do poprawy. I nawet, jak moja pesymistyczna natura mi mówi, że nic takiego nie nastąpi, czuję się w obowiązku dać im na to szansę. Powiedzmy za aktualną nowomową, że to taki mój wewnętrzny imperatyw. Brudna wojna polsko-polska rozpoczęła sie na początku lat 90-tych XXw, gdy J. Kaczyński i Mariusz Kamiński z garstką podobnych frustratów, pod Belwederem palili kukłę Wałęsy, wykrzykując Bolek do Tworek".Nie był Wałęsa dla mnie odpowiednim prezydentem, w I turze głosowałam na Mazowieckiego, w II siłą rzeczy na Wałęsę, bo durna część Polaków chciała obwołać prezydentem pana icognito z czarną teczką. Ale Wałęsa było nie było był pierwszym prezydentem wolnej Polski......nie szanuje się jednego wybranego wolą narodu, to daje asumpt aby nie szanować żadnego innego.
|
Cz gru 14, 2017 14:15 |
|
|
chwat
|
bert04 napisał(a): Czyżbyś przyznał, że reakcji jest nadmiar? Pewnie się wypsnęło Nie wypsnęło się, przyznałem pewien nadmiar, ale na podstawie zakładania stanu rzeczy z Twojej opinii: "Przypuszczam, że połowa wypowiedzi puszczana przez zefcia jest takimi próbami-podpuchami w celu wywołania pewnej reakcji". Wynikało z tego dla mnie, że wg Ciebie, połowa wypowiedzi zefcia to jakiś nadmiar, wywołujący odpowiedni nadmiar reakcji. W tym momencie ten nadmiar reakcji jest jako konsekwencja (jakoś tam) usprawiedliwiony. Cytuj: Natomiast MODERACJA stwierdziła, że nie tylko będzie ścigać oszczerstwa wobec pewnego rządu i pewnej partii, ale także podciągnęła je pod łamanie prawa. Na temat tego stwierdzenia Moderacji, nie było wcześniej mowy, tzn. ja nie wypowiadałem się odnośnie tego rzekomego stwierdzenia. Cytuj: Nie wiem, czy po to, żeby odciągnąć uwagę od kwestii zasadniczej, t.j. ingerowania przez MODERACJE w treść sporów politycznych na tym forum Z tym że jak na razie, to ta "kwestia zasadnicza" jest w tym momencie tylko tezą. Cytuj: Ale straszenie prawem karnym to już "przesada w przesadzie" To straszenie to jak na razie też tylko teza. Alus napisał(a): Mogłoby być coś na rzeczy, gdyby jednakowo były traktowane rządy PiS i PO+PSL.......za czasów rządu PO+PSL osty i bany otrzymywali ci userzy, którzy nie zgadzali się pluciem na rząd i rozpowszechnianiem pospolitych kłamstw o tymże rządzie. Żadnej równowagi, żadnego obiektywizmu. Jeśli wtedy stwierdzono brak obiektywizmu w udzielaniu ostów i banów, to dziś można by się na takie stwierdzenie powołać. Ale jeśli nie stwierdzono, tzn., że jednak obiektywizm był, a dziś mielimy ozorami i tyle.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Cz gru 14, 2017 15:55 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Mogłoby być coś na rzeczy, gdyby jednakowo były traktowane rządy PiS i PO+PSL.......za czasów rządu PO+PSL osty i bany otrzymywali ci userzy, którzy nie zgadzali się pluciem na rząd i rozpowszechnianiem pospolitych kłamstw o tymże rządzie. Żadnej równowagi, żadnego obiektywizmu. Cytuj: Jeśli wtedy stwierdzono brak obiektywizmu w udzielaniu ostów i banów, to dziś można by się na takie stwierdzenie powołać. Ale jeśli nie stwierdzono, tzn., że jednak obiektywizm był, a dziś mielimy ozorami i tyle. Stwierdzono....czyli kto?...userzy czy moderacja, bo stwierdzenia zapewne będą diametralnie różne. Rok temu wielokrotnie była prezentowana tzw "lista afer" poprzedniej ekipy rządzącej - nikt z moderatorów nie żądał dowodów, uzasadnień tej listy.
|
Cz gru 14, 2017 16:35 |
|
|
chwat
|
Alus napisał(a): chwat napisał(a): Jeśli wtedy stwierdzono brak obiektywizmu w udzielaniu ostów i banów, to dziś można by się na takie stwierdzenie powołać. Ale jeśli nie stwierdzono, tzn., że jednak obiektywizm był, a dziś mielimy ozorami i tyle. Stwierdzono....czyli kto?...userzy czy moderacja, bo stwierdzenia zapewne będą diametralnie różne Właśnie o tym mówię. Kto stwierdza, że nie było: Alus napisał(a): Żadnej równowagi, żadnego obiektywizmu Alus, bo ona jest przecież obiektywna...
|
Cz gru 14, 2017 17:22 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Żadnej równowagi, żadnego obiektywizmu Alus, bo ona jest przecież obiektywna...[/quote] Ależ nie .....obiektywny jest jedynie chwat...
|
Cz gru 14, 2017 18:09 |
|
|
chwat
|
Posłuchaj. Jak stwierdzasz od czapy: Alus napisał(a): za czasów rządu PO+PSL osty i bany otrzymywali ci userzy, którzy nie zgadzali się pluciem na rząd i rozpowszechnianiem pospolitych kłamstw o tymże rządzie. Żadnej równowagi, żadnego obiektywizmu to z tytułu braku jakiegokolwiek uzasadnienia dołączonego do tej wypowiedzi i z tytułu próby przepychania widzimisię, że za czasów innych rządów coś takiego było, mam prawo się ponabijać z obiektywizmu Twojego orzekania. Różnica jest taka, że ja Moderacji wlepiającej osty ani nie obwiniam, ani nie uniewinniam, więc trudno mi zarzucić próby obiektywizowania orzekania czynności, co do których w ogóle się nie wypowiadam. No ale trudność mieliby tylko myślący, ci inni zawsze mogą palnąć "a właśnie że ty jesteś obiektywny", bo przecież coś powiedzieć muszą
|
Cz gru 14, 2017 19:02 |
|
|
Małgosiaa
Moderator
|
Uprzejmie proszę użytkowników Alus i chwata, aby dyskusje, które prowadzicie między sobą na temat banów i powodów banowania za czasów poprzedniego rządu oraz uznania /nie uznania wzajemnej obiektywności osądu tego działania moderacji, przenieśli do właściwego wątku uwag między użytkownikami.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz gru 14, 2017 20:25 |
|
|
bert04
|
chwat napisał(a): Nie wypsnęło się, przyznałem pewien nadmiar, ale na podstawie zakładania stanu rzeczy z Twojej opinii: "Przypuszczam, że połowa wypowiedzi puszczana przez zefcia jest takimi próbami-podpuchami w celu wywołania pewnej reakcji". Wynikało z tego dla mnie, że wg Ciebie, połowa wypowiedzi zefcia to jakiś nadmiar, wywołujący odpowiedni nadmiar reakcji. W tym momencie ten nadmiar reakcji jest jako konsekwencja (jakoś tam) usprawiedliwiony. Teraz się nieco zapętliłeś. W moim przypadku używanie jednorazowe próby-podpuchy (która, tak między nami, nie jest li tylko próbą podpuchą) ma być argumentem za tym, żeby zastosować prawo łaski nadzwyczajnej. Jeżeli natomiast inny user - hipotetycznie - miał w połowie rzekomych obrażań i oszczerstw stosować tylko próby-podpuchy, to... opeery i bany są bardziej usprawiedliwione? Przecież przy nakładaniu tych opeerów i banów uzasadnieniem było, że miały miejsce prawdziwe ad-personam, prawdziwe oszczerstwa i tak dalej. Albo zakładamy, że dany user obraża, pluje i rzuca oszczerstwami, więc na wszystkie kary zasłużył. Albo, że "kontekst został sztucznie zaaranżowany. W tym momencie samą wypowiedź jako taką, trzeba znaczeniowo brać w nawias, a ewentualną reakcję odnosić do nowej sytuacji, stworzonej do <tu wstawić nicka usera> w celu wykonania pewnej próby-podpuchy". Wszystko inne jest pisaniem uzasadnienia pod z góry założone tezy. chwat napisał(a): Z tym że jak na razie, to ta "kwestia zasadnicza" jest w tym momencie tylko tezą. Jest moją tezą, którą postawiłem i będę bronił. Postawiłem ją w momencie eskalacji ale jeszcze przed opeerem dla pewnego usera, więc w momencie, w którym istniała jeszcze szansa na zawrócenie z pewnego obranego kursu. I, co ważne, wtedy jeszcze nie było mowy o tym, że przewinienia tego usera będą kwalifikowane nie tylko, jako łamanie Regulaminu, ale jako łamanie prawa. Więc teza była i jest aktualna (natomiast punkt prawno-karny to dla mnie próba odwrócenia uwagi na tematy zastępcze lub poboczne). chwat napisał(a): To straszenie to jak na razie też tylko teza. W cywilizowanych krajach świadek łamania prawa ma - w szczegółach różnie regulowany - obowiązek zgłaszania tego łamania policji lub innym uprawnionym organom. A przynajmniej przekazać namiary IP. chwat napisał(a): Jeśli wtedy stwierdzono brak obiektywizmu w udzielaniu ostów i banów, to dziś można by się na takie stwierdzenie powołać. Ale jeśli nie stwierdzono, tzn., że jednak obiektywizm był, a dziś mielimy ozorami i tyle. Mój mały eksperyment wprawdzie nadal trwa, ale chwilowo wynik jest taki, że obiektywizmu nie było i nie ma. Tzn. że ochrona dotyczy tylko obecnego demokratycznie obranego rządu RP, natomiast na innych demokratycznie obranych rządach RP można psy wieszać. I że ochrona dotyczy jednej partii. I pewnych starannie wybranych zasłużonych. Wolałbym się mylić. Ale niestety, przekleństwo Kasandry. Może sobie nicka zmienię na kasandra04. PS: To nadal jest, wbrew pozorom, uwaga do moderacji. Zawarta w komentarzu do innego usera, ale skierowana do moderacji.
|
Pt gru 15, 2017 1:47 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Uprzejmie proszę użytkowników Alus i chwata, aby dyskusje, które prowadzicie między sobą na temat banów i powodów banowania za czasów poprzedniego rządu oraz uznania /nie uznania wzajemnej obiektywności osądu tego działania moderacji, przenieśli do właściwego wątku uwag między użytkownikami. Czy przenoszenie we właściwe miejsce nie jest przypadkiem rolą moderatorów? A może mi coś umknęło i Alus oraz chwat są moderatorami? Takim tajnymi
|
Pt gru 15, 2017 1:53 |
|
|
Małgosiaa
Moderator
|
Ok wypowiedziałam się nieprecyzyjnie. Chodziło mi o dalszą dyskusję.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt gru 15, 2017 5:31 |
|
|
|