Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 22:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 753 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 51  Następna strona
 Kształt Ziemi 
Autor Wiadomość
Post Re: Kształt Ziemi
Paulito napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Statek by znikał na skutek przekroczenia możliwości ludzkiego oka, gdyby zmniejszał się do rozmiarów punktu (co miało by miejsce na płaskiej Ziemi). Tymczasem niczego takiego nie obserwujemy, natomiast widać (o czym może się każdy przekonać) stopniowe "zapadanie się" obiektów za horyzont. Co, pechowo dla płaskoziemców, jest zgodne z modelem kulistej Ziemi.

Oto kilka zasad o których może zapomniałeś.

Cytuj:
(...) Prawo Perspektywy(...)[/color]

Przykro mi, ale to jest stek bzdur. Perspektywa sprawia, że obiekty, które są coraz dalej, stają się coraz mniejsze, a nie, że ich dolna część jest "obcinana" i powstaje wrażenie zapadania się za horyzont. Zjawisko "obcinania" na niewielkich dystansach jest powodowane przez refrakcję atmosferyczną, a nie perspektywę. W dodatku muszą mieć miejsce dość specyficzne warunki w czasie prowadzenia obserwacji (wysoka temperatura czy nisko położona linia widzenia).

Wt gru 26, 2017 17:46

formek1 napisał(a):
A filmy i zdjęcia istnieja takie jak w gwiezdnych wojnach czyli wyczarowane przez montażystów

Przeciętnie inteligentny człowiek rozumie różnicę między filmem fabularnym, a materiałem filmowym dokumentującym dowody.
Podobnie przeciętnie inteligentny człowiek nie myli np. zabójstwa na ekranie, z tym rzeczywistym.

Jeśli zwolennicy plaskiej ziemi mylą rzeczywistość i fikcję, to prawdopodobnie ich inteligencja jest poniżej przeciętnej.

Wt gru 26, 2017 17:53

Paulito napisał(a):
Statek by znikał na skutek przekroczenia możliwości ludzkiego oka, gdyby zmniejszał się do rozmiarów punktu (co miało by miejsce na płaskiej Ziemi). Tymczasem niczego takiego nie obserwujemy, natomiast widać (o czym może się każdy przekonać) stopniowe "zapadanie się" obiektów za horyzont. Co, pechowo dla płaskoziemców, jest zgodne z modelem kulistej Ziemi.

Oto kilka zasad o których może zapomniałeś.

Cytuj:
(...) Prawo Perspektywy(...)[/color]

Przykro mi, ale to jest stek bzdur. Perspektywa sprawia, że obiekty, które są coraz dalej, stają się coraz mniejsze, a nie, że ich dolna część jest "obcinana" i powstaje wrażenie zapadania się za horyzont. Zjawisko "obcinania" na niewielkich dystansach jest powodowane przez refrakcję atmosferyczną, a nie perspektywę. W dodatku muszą mieć miejsce dość specyficzne warunki w czasie prowadzenia obserwacji (wysoka temperatura czy nisko położona linia widzenia).

Yarpen.

Zacytuj może cały fragment który odnosi się do tej konkretnej kwestii i wtedy zobaczymy, czy rzeczywiście jest takim stekiem bzdur ;-)

Wt gru 26, 2017 17:55
Po co? To niczego nie zmieni. Nadal perspektywa będzie powodowała zmniejszanie się obserwowanych obiektów, a nie "obcinanie" ich dolnej części.

Wt gru 26, 2017 17:58

Formek, skoro nie ma zdjęć kopuły, to skąd wiesz, że ona istnieje?

Ja wiem z Biblii .
A ty skąd wiesz ze istnieją inne galaktyki?

Wt gru 26, 2017 18:00

chwat napisał(a):
formek1 napisał(a):
A filmy i zdjęcia istnieja takie jak w gwiezdnych wojnach czyli wyczarowane przez montażystów

Przeciętnie inteligentny człowiek rozumie różnicę między filmem fabularnym, a materiałem filmowym dokumentującym dowody.

Zgadza się.

Tylko jaki masz dowód na to, że to materiał dokumentujący dowody?

Wt gru 26, 2017 18:02
formek1 napisał(a):

Ja wiem z Biblii .

Ciekawe jakim cudem, skoro Biblia nie jest podręcznikiem do geografii, a autorzy posługiwali się własnym wyobrażeniem na temat tego, jak wygląda świat. :)

Cytuj:

Z obserwacji astronomicznych. W tym osobistego oglądania przez teleskop między innymi galaktyki M31 w Gwiazdozbiorze Andromedy. :)

Wt gru 26, 2017 18:04

chwat napisał(a):
[
]A filmy i zdjęcia istnieja takie jak w gwiezdnych wojnach czyli wyczarowane przez montażystów[/

A to już twoja filozofia.
Ja akurat wiem że zdjęcia z kosmosu to przeróbki photoshop.
Może jestem ponad przeciętnie inteligentny ,,,
Ale chyba nie . Sami autorzy tych zdjęć mówią ze to przeróbki . Tutaj nie ma co wyważać otwartych drzwi.

Wt gru 26, 2017 18:04
formek1 napisał(a):
Kael napisał(a):

A jakim celu mam tutaj popatrzeć . To definicja.
A tam widzimy fakty.

Na potwierdzenie ... prawa Archimedesa. Nie grawitacji.

Paulito napisał(a):
Kael napisał(a):
Paulito, ten twoj geniusz antygrawitacyjny ciagle roznica gestosci nie wyjasnil, dlaczego cos o mniejszej gestosci (?) leci do gory a o wiekszej spada na dol.
:(

Przecież wyjaśnił.

Cytuj:

Powód dlaczego obiekty spadają jest taki, że są one gęstsze niż medium w którym się znajdują obiekt się unosi, jest taki że jest on mniej gęsty niż medium w którym jest więc np dlatego krople deszczu spadają poprzez powietrze, a bąbelki powietrza unoszą się poprzez wodę. To dlatego kamień spadnie, a balon helu się uniesie .

A dlaczego samolot leci? Czy to moze zludzenie? Albo balon z ludzmi?

Czy innym jest masa i gestosc a czym innym ciezar. Ale braki w podstaeach powoduja potem taka "pseudo"wiedze dla leni.

Jesli Ksiezyc sam swieci (a skad to swiatlo) to dlaczego zmienia ksztalt? Co go przeslania? I czasem widac go wyzej a czasem nizej? A moze jest mnostwo roznych namalowanych ksiezycow?

Wt gru 26, 2017 18:06

Cytuj:

Ja wiem z Biblii .

Ciekawe jakim cudem, skoro Biblia nie jest podręcznikiem do geografii, a autorzy posługiwali się własnym wyobrażeniem na temat tego, jak wygląda świat. :)

A to już twoja dowolna interpretacja.

Cytuj:
Cytuj:

Z obserwacji astronomicznych. W tym osobistego oglądania przez teleskop między innymi galaktyki M31 w Gwiazdozbiorze Andromedy. :)

To dokładnie tak jak ja obserwuje płaską wodę.

Pierwszy i ostatni raz poprawiam cytowanie. Każdy następny post, gdzie będzie tak rozwalony tekst, wywalę do kosza - YZ

Wt gru 26, 2017 18:06
formek1 napisał(a):
chwat napisał(a):
[
]A filmy i zdjęcia istnieja takie jak w gwiezdnych wojnach czyli wyczarowane przez montażystów[/

A to już twoja filozofia.
Może jestem ponad przeciętnie inteligentny ,,,
Ale chyba nie . Sami autorzy tych zdjęć mówią ze to przeróbki . Tutaj nie ma co wyważać otwartych drzwi.

Dowod na to, ze autorzy zdjec z konca lat szescdziesiatych sami mowia ze to przerobki z photoshopa :D

Wt gru 26, 2017 18:08

formek1 napisał(a):
chwat napisał(a):

A to już twoja filozofia

Nie. To są fakty.
Cytuj:

Ty "wiesz" ale nie potrafisz tego udowodnić. Dlatego taka "wiedza" jest bezwartociowa.

Paulito napisał(a):
Tylko jaki masz dowód na to, że to materiał dokumentujący dowody?

Wypowiedź twórcy i brak dowodów twierdzących (innych filmów) coś przeciwnego.

Wt gru 26, 2017 18:09
formek1 napisał(a):
Cytuj:
Ja wiem z Biblii .

A to już twoja dowolna interpretacja.

Nie, proszę Ciebie. To jest fakt, który wynika ze zwykłych badań naukowych (w tym historyków i biblistów) na temat tego, jakie poglądy mieli ludzie w czasach spisywania Biblii.

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

To dokładnie tak jak ja obserwuje płaską wodę.

Nigdy nie zaobserwowałeś płaskiej wody. Zakrzywienie jest tak małe, że po prostu go nie dostrzegasz gołym okiem.

Wt gru 26, 2017 18:13
Pytanie do Paulito: skad sie biora plywy na Ziemi? Czy moze tez ich nie widziales, wiec ich...nie ma?

Wt gru 26, 2017 18:13

Kael napisał(a):
formek1 napisał(a):
Kael napisał(a):

A jakim celu mam tutaj popatrzeć . To definicja.
A tam widzimy fakty.

Na potwierdzenie ... prawa Archimedesa. Nie grawitacji.

Paulito napisał(a):
Kael napisał(a):
Paulito, ten twoj geniusz antygrawitacyjny ciagle roznica gestosci nie wyjasnil, dlaczego cos o mniejszej gestosci (?) leci do gory a o wiekszej spada na dol.
:(

Przecież wyjaśnił.

Cytuj:

Powód dlaczego obiekty spadają jest taki, że są one gęstsze niż medium w którym się znajdują obiekt się unosi, jest taki że jest on mniej gęsty niż medium w którym jest więc np dlatego krople deszczu spadają poprzez powietrze, a bąbelki powietrza unoszą się poprzez wodę. To dlatego kamień spadnie, a balon helu się uniesie .

A dlaczego samolot leci? Czy to moze zludzenie? Albo balon z ludzmi?

Sami to że tego nie wyjaśnił nie oznacza że to, co napisał jest błędne.Trzeba czasami czytać tak, jak jest napisane , a nie tworzyć swoje koncepcje czyiś " bzdur".Jak masz jakieś pytania, to możesz zarejestrować się na forum i przepytać gościa z fizyki.Bezporednia konfrontacja może wiele wyjaśnić :-)

Cytuj:
.
Jesli Ksiezyc sam swieci (a skad to swiatlo) to dlaczego zmienia ksztalt? Co go przeslania? I czasem widac go wyzej a czasem nizej? A moze jest mnostwo roznych namalowanych ksiezycow

Wyjaśnienie:

Cytuj:
.
"Mierzone przy użyciu sekstansu i obliczane przy pomocy płaskiej trygonometrii, tarcze zarówno Słońca jak i Księżyca okazują się mieć tylko około 32 mile (59 km) średnicy i znajdować się w odległości około 3 000 mil (4 828 km). Jak wynika z poprzedniego rozdziału Księżyc jest w rzeczywistości półprzeźroczysty i emituje światło, nie zaś, jak NASA chciałaby byśmy wierzyli, litą sferyczną pustynną planetą. Właściwie, jest całkiem prawdopodobne, że zarówno Słońce jak i Księżyc nie są fizycznie zupełnie zwarte i są raczej świetlistymi płaskimi dyskami, które mogą się wzajemnie mijać lub przez siebie przechodzić podczas zaćmień. „Wyniki ostatnio przeprowadzonych badań dowodzą, że widoczne na niebie ciała niebieskie nie są Światami, ale światłami, co powinno spowodować, że wszyscy, których skłoniono do zaakceptowania jako dowiedzionej teorii Kopernikowskiej o ruchu Ziemi, powinni ponownie rozważyć ten temat." –E. Eschini, „Fundamenty wielu pokoleń” (3)

"Satelity ziemi nie są bryłami zbudowanymi z materii. Są świecącymi i przeźroczystymi dyskami bez ciężaru. Księżyc w szczególności sprawia wrażenie jakby był eteryczną manifestacją, a niepewny i iluzoryczny charakter który zwykle się utożsamia z tym satelitą wynika dokładnie z jego niematerialnej natury. Od najdawniejszych czasów uznawano, że satelity ziemi, w szczególności słońce i księżyc nie są litymi kulistymi ciałami

http://forumplaskaziemia.pl/showthread.php?tid=106

Wt gru 26, 2017 18:25
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 753 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 51  Następna strona