Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 20:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 kurcze mam problem:( 
Autor Wiadomość

Post kurcze mam problem:(
ehh
no wiec..
sklamalam..
i zle mi z tym:(
to bylo tak.. ze poszlam z kolezanka do kina na "Swit zywych trupow" (nie polecam..) ktory jest dozwolony od 15 lat- ja mam niecale 14 (ale rocznikowo juz 14).. i po raz pierwszy kasjerka sie spytala czy mamy ukonczone 15 lat..
moja kolezanka od razu odpowiedziala ze tak.. a ja chwile nic nie mowilam a potem wrecz odruchowo mi sie cichutko wyrwalo "tak"..
glupio mi potem bylo okropnie..
i sie zastanawiam czy to byl grzech?? powiedzialam tak bo wiedzialam ze kolezanka bedzie zla jak powiem ze nie.. a poza tym to nie bylo calkowicie swiadome, tak mi sie wydaje.. nie chcialam:(
co o tym sadzicie? :(
ja nie chcialam naprawde;( i nie wiem czy moge teraz przyjac Komunie..

N cze 13, 2004 16:18

możesz przyjąć Komunię

co innego jest kiedy człowiek wcześniej zaplanuje kłamstwo i to zrealizuje, a co innego kiedy skłamie odruchowo, bez zastanowienia

Pozdrawiam

N cze 13, 2004 16:28

N cze 13, 2004 16:31

dziekuje :) jestescie kochani :))))

aha: czyli nie musze sie z tego spowiadac?? :)

N cze 13, 2004 16:33

Z grzechów lekkich nie ma obowiazku - ale mozna i czesto tak bywa ze z nich sie spowiadamy :)

N cze 13, 2004 16:40

no wiec to JEST grzech czy nie? bo juz chyba nie rozumiem ;) najpierw mowisz ze nie a teraz ze moge sie spowiadac z tego.... ?

N cze 13, 2004 16:54

1. Pytałaś, czy możesz przyjąć Komunię, a nie czy jest to grzech - więc odpowiedziałem że możesz.

2. Nie możemy przyjmować Komunii kiedy popełnimy grzech ciężki, kiedy mamy tylko lekkie - wówczas Komunię można przyjąć.

3. Twoje kłamstwo było grzechem lekkim gdyż jak napisałem nie było zaplanowane lecz skłamałaś odruchowo, bez zastanowienia.

4. Żeby spowiedź była ważna trzeba wymienić wszystkie popełnione grzechy ciężkie, które się pamięta. Dobrze jest również wymienić grzechy lekkie, ale nie jest to konieczne.

Podsumowując: Popełniłaś grzech lekki więc możesz przyjąć Komunię Świętą (zakładając że nie masz innych grzechów ciężkich) i możesz, ale nie musisz się z tego wyspowiadać.

Pozdrawiam :)

N cze 13, 2004 17:54

Z grzechów lekkich nie ma obowiazku

Tak zabardzoi sie nie zgodze z tym. Bo z kazdych grzechow trzeba sie spowiadac. I z lekiich i z malych. Oczywiscie klamstwo nie jest duzym grzechem jeszce w zaleznosci jak na to popatrzymy ale w Twoim wypadku to leki grzech.

N cze 13, 2004 18:15
Zobacz profil WWW

dzieki

N cze 13, 2004 18:38

Proszę bardzo :)

Daidoss

Nie musisz się zgadzać - podejrzewam, że nie jesteś spowiednikiem. Niestety - a może na szczęście, nie masz racji.
Jakoś bowiem nie wyobrażam sobie możliwości zapamiętania wszystkich grzechów lekkich, których każdego dnia popełniamy dosyć sporo.

Tak ja napisałem - wprawdzie nie trzeba się spowiadać z grzechów lekkich, aby spowiedź była ważna - tym niemniej jest to zalecane, aby samemu przemyśleć swoje postępowanie i swoje wady oraz aby uzyskać poradę spowiednika w jakim kierunku i nad czym przede wszystkim pracować.

Pozdrawiam

N cze 13, 2004 19:29

Nie, nie to nie tak Saxon. A jakie grzechy Ty uwazasz za ciezkie?? Czy tylko morderstowa, kradzieze, gwalty... ?? Osoba nigdy nie zacznie odrazu zabijac. zaczyna sie od malych grzechow. Hmm grzech klamstwa. Niby nic, ale jesli nie jest to ciezkim grzechem i nie trzeba sie z niego spowiadac to co znaczy ze moszesz klamac tak?? Asi klamstwao fakt bylo naprawde drobne bo tam skalmala w latach to samo robilem kiedys jak chcialem kupic piwo :oops: hehe no ale wlasnie klamiac coraz bardziej sie pograzamy. Jesli w tym filmie byly by zakazane sceny jakies mocne moglo by to mocna osiasc na psychice tak mlodej osoby.
A co do wymienianai grzechu w konfesjonale nie musisz mowiec ze skalmalam gdy kupywalam bilet, skalmalam mame. Tylko poprostu sklamalam i juz. Tak mi sie wydaje Saxon moze i sie myle. Ale zawsze ksiac mowil u nas ze mamy obowiazek spowiadania sie z tych grzechow cezkich jak i lekkich.
Niewiem czy wytlumaczylem to dosc dobrze. :)

N cze 13, 2004 21:00
Zobacz profil WWW

Tak się składa że spowiadam już 12 lat i jak że myślę troszkę się na tym znam.

Większość z tego co napisałeś jest prawdą i się z tym zgadzam. Chodzi jedynie o ważność spowiedzi: nie ma obowiązku spowiadania się z grzechów lekkich aby spowiedź była ważna - tym niemniej jak to podkreśliłem jest to zalecane i pożyteczne

Pozdrawiam

N cze 13, 2004 21:07

-mamy pełną świadomość , że robimy źle
- czynimy to dobrowolnie
Pozdrawiam

N cze 13, 2004 21:12

grzech ciężki popełniamy wtedy, kiedy:
- świadomie
- dobrowolnie
- czynimy wielkie zło

tak więc oprócz świadomości i dobrowolności zło musi być wielkie

N cze 13, 2004 21:17

Mnie uczono , że wystarczą tylko dwie pierwsze rzeczy . Czyli ksiądz , ktory mnie uczył nie wiedział o co biega? :lol:

N cze 13, 2004 21:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona