Aborcja dziewięciolatki w Brazylii
Autor |
Wiadomość |
Jacek Rakoczy
|
 Aborcja dziewięciolatki w Brazylii
http://wyborcza.pl/1,76842,6349897,Abor ... zylii.html
Zachowanie biskupa SKANDALICZNE.
Aborcja jest złem zawsze. Ale radykalizm, bezduszność i bezmyślność arcybiskupa
jeszcze bardziej przeraża. Mamy bowiem do czynienia nie tylko z ofiarą gwałtu
(którego ofiara, jako małoletnia wprawdzie nie została obłożona ekskomuniką),
ale przede wszystkim z zagrożeniem życia matki (co to może oznaczać, że i te
nienarodzone dzieci miałyby szanse na przeżycie bliskie zeru). Nawet od dorosłej
kobiety, świadomie i dobrowolnie współżyjącej, nie można wymagać takiego
heroizmu. Co dopiero od nieszczęśliwego, przedwcześnie dojrzałego fizycznie,
zgwałconego dziecka! Czy to dziecko ma poświęcić swoje życie i może umrzeć w
męczarniach dlatego, że ktoś je straszliwie skrzywdził? Czy można ekskomunikować
jego matkę dlatego, że chciała jej tego oszczędzić? Ktoś mógłby powiedzieć, że
matka mogła córkę chronić wcześniej. Ale nie znamy wszystkich szczegółów. Może
też była sterroryzowana przez partnera? W latynoskiej kulturze macho jest to
mocno prawdopodobne.
Podsumowując, arcybiskup ma prawo podkreślać, że aborcja jest złem, że żałuje,
że do niej doszło, że nauka Kościoła się jej sprzeciwia. Ale nie ma prawa
potępiać ludzi, których i tak dotknęła tragedia i którzy (także lekarze) musieli
wybierać między jednym złem (aborcja nieurodzonych jeszcze dzieci z małymi
szansami na przeżycie) a drugim (śmiercią małoletniej matki). I nikt nie ma
prawa potępić ich za dokonanie takiego, a nie innego dramatycznego wyboru. Zaś
brak przy tym wszystkim nawet zająknięcia się o prawdziwym sprawcy
tragedii...ręce opadają 
|
Pt mar 06, 2009 8:45 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Kan. 1398 stanowi:
Cytuj: Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa.
Biskupowi pozostaje ogłosić "wyrok" zapadający mocą samego prawa obowiązującego w Kościele, który tenże biskup reprezentuje. To nie on ma tu głos decydujący.
|
Pt mar 06, 2009 9:03 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Ktoś kto wymaga od 9 latki urodzenia dziecka (w tym przypadku nawet dwóch) jest dla mnie takim samym bezdusznym (tu wstaw dowolny wulgaryzm) jak osoba, która gwałtu się dopuściła.
Ale tak to jest jak [...] najpierw gada, a potem, może, myśli.
I na koniec:
Cytuj: Jeśli prawo ludzkie stoi w sprzeczności z boskim, nie ma żadnej wartości
Dla katolików możliwe. Obiektywnie - g. prawda.
[...] - proszę o nieużywanie tego typu pogardliwych określeń. Kamyk
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt mar 06, 2009 10:02 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Kamyk - dlaczego gdyby sprawa dotyczyła doktora i napisałbym nie "księżulek", ale "doktorek" to byś tego nie zmoderował?
Wg słownika "księżulek" jest słowem pobłażliwym i lekceważącym, nie pogardliwym.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt mar 06, 2009 13:07 |
|
 |
Cyryl
|
Z drugiej strony jakby poczuł się ktoś, gdyby jego matka powiedziała mu po latach "to nie jest twój tatuś,zostałam zgwałcona,twój prawdziwy tatuś siedzi w więzieniu".Czy taki człowiek wolałby,żeby jego matka dokonała aborcji?.W 1945 tysiące kobiet w wieku 8-80 lat zostało częstokoroć wielkorotnie zgwałconych przez naszych wyzwolicieli,owocem była plaga chorób wenerycznych i ciąże.Ile jeszcze żyje w Polsce czy w Niemczech ludzi,których biologicznymi ojcami są sowieccy żołnierze.
|
Pt mar 06, 2009 13:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moge tylko powiedziec, ze nauka Jezusa jest zbyt czesto wypaczana przez pasterzy jego Kosciola.
Czy ktos z nich pamieta "blogoslawieni milosierni, albowiem oni milosierdzia dostapia"? Czy pamietaja, jak postapil z jawnogrzesznica, ktora wedlug tamtejszego ("koscielnego") prawa, powinna byc ukamieniowana?
Dlaczego dostojnicy KK w tak wielu wypadkach pomagaja sprawcom, a nie ofiarom? Dlaczego ofiara ma ponosic wszystkie konsekwencje zbrodni, a sprawca jest usprawiedliwiany i otaczany opieka (pedofilia w Kosciele, nazisci z lewymi papierami w Argentynie, nikt nie mowi o gwalcicielach, ale pietnuje gwalcone kobiety i dzieci)?
Kiedy dostaniemy na to odpowiedz?
Smutna ta Dobra Nowina...
|
Pt mar 06, 2009 14:33 |
|
 |
Cyryl
|
Czy aborcja to miłosierdzie?
|
Pt mar 06, 2009 15:30 |
|
 |
katarzyna1988
|
Dopiero co przeczytałam ten artykuł, jestem przerażona, brak mi słów...
I powiem krótko, jak ja to widzę. Jeżeli ta ciąża zagrażała naprawdę życiu dziewczynki - a bliźniacza ciąża przy 36 kg wagi... No lekarzem nie jestem, lekarz mówi, że zagrażała...
To chyba ta ekskomunika jest "z urzędu" nie ważna. Bo ekskomunice nie podlega kobieta, która ratowała swoje życie, nieratując życia nienarodzonego dziecka.
Wiele rzeczy w Kościele akceptowałam. Ale to mnie poraziło do szpiku kości.
Dlaczego nie ekskomunikują gwałciciela? Przez niego narodziła się tragedia, zniszczył życie dziewczynki, obarczył ją ciążą, która zagrażała jej życiu no i przez to przyczynił się do aborcji...
Ale nie, bo księża są mężczyznami, łatwiej skazać kobietę...
|
Pt mar 06, 2009 16:09 |
|
 |
Cyryl
|
Zagrażała ze względu na młody wiek.Czy jeszcze istniały inne zagrożenia?
Jesli nie to miała szansę również przeżyć poród.Nikt tego z góry nie potrafi przewidzieć.
|
Pt mar 06, 2009 16:34 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cyryl napisał(a): Zagrażała ze względu na młody wiek.Czy jeszcze istniały inne zagrożenia? Jesli nie to miała szansę również przeżyć poród.Nikt tego z góry nie potrafi przewidzieć.
Twierdzisz, że 9 latka przeżyje urodzenie bliźniaków? Nie wiem, możliwe, ale nadal uważam, że jest to za duże ryzyko. Dziś widziałem na ulicy szły dwie dziewczynki m/w w tym wieku i mi się sprawa przypomniała. Przecież one ledwo mi do pasa sięgały, takie chudziny malutkie, zwykłe dzieci. Zmuszać je do urodzenia to byłoby barbarzyństwo.
Po prostu ksiądz nie przemyślał tego co chciał powiedzieć, emocje wiadomo. Ale jednak twarde trzymanie się prawa nie zawsze wychodzi na dobre.
No, ale może się znajdzie ktoś kto stwierdzi, że to dziecko powinno te dzieci urodzić. Ja takiej odwagi nie mam.
|
Pt mar 06, 2009 17:04 |
|
 |
Cyryl
|
Różnica pomiędzy 9-latką brazylijską ,a polską jest taka,że tam wcześniej dojrzewają.Prawdopodobnie taka dziewczynka z naszej stefy klimatycznej po gwałcie w ciążę by nie zaszła.Skoro dziewczynka mogła zajść w ciążę to znaczy musiała już miesiączkować i mieć rozwinięte narządy rozrodcze.Osoba ,która ma rozwinięte cechy płciowe może zajśc w ciążę,a jesli tak,to może też urodzić.Jeśli poród zagraża życiu to obecnie przeprowadza się cięcie cesarskie i w Brazylii też to potrafią zrobić.Każdy poród jest w jakimś stopniu zagrożeniem,nawet u osoby dorosłej,zawsze może wystąpić krworok albo inne komplikacje.
|
Pt mar 06, 2009 17:34 |
|
 |
Jacek Rakoczy
|
Cyryl napisał(a): Różnica pomiędzy 9-latką brazylijską ,a polską jest taka,że tam wcześniej dojrzewają.Prawdopodobnie taka dziewczynka z naszej stefy klimatycznej po gwałcie w ciążę by nie zaszła.Skoro dziewczynka mogła zajść w ciążę to znaczy musiała już miesiączkować i mieć rozwinięte narządy rozrodcze.Osoba ,która ma rozwinięte cechy płciowe może zajśc w ciążę,a jesli tak,to może też urodzić.Jeśli poród zagraża życiu to obecnie przeprowadza się cięcie cesarskie i w Brazylii też to potrafią zrobić.Każdy poród jest w jakimś stopniu zagrożeniem,nawet u osoby dorosłej,zawsze może wystąpić krworok albo inne komplikacje.
Jesteś bezduszny. Dobrze facetowi mówić co ktoś "powinien" zrobić. to tylko potwierdza moja opinie o tym biskupie , a o tobie od tej chwili jest ona taka sama. Lekarze decydowali. I lekarze nie podjęli się poprowadzenia tej ciąży.
|
Pt mar 06, 2009 17:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): Różnica pomiędzy 9-latką brazylijską ,a polską jest taka,że tam wcześniej dojrzewają.Prawdopodobnie taka dziewczynka z naszej stefy klimatycznej po gwałcie w ciążę by nie zaszła. Jasne * Cyryl napisał(a): Skoro dziewczynka mogła zajść w ciążę to znaczy musiała już miesiączkować i mieć rozwinięte narządy rozrodcze.Osoba ,która ma rozwinięte cechy płciowe może zajśc w ciążę,a jesli tak,to może też urodzić. Oczywiście * Cyryl napisał(a): Jeśli poród zagraża życiu to obecnie przeprowadza się cięcie cesarskie i w Brazylii też to potrafią zrobić.
Masz rację *
* To sarkazm, gdyby ktoś się nie domyślił. Pleciesz (bardzo się starałem użyć cenzuralne słowo) Cyryl całkowite bzdury o sprawach, o których jak widać nie masz zielonego pojęcia.
|
Pt mar 06, 2009 17:43 |
|
 |
Spragniony
|
smutne nie jest to ze wykonano aborcje, tylko ze taka mloda dziewczynke zgwałcono, i to jeszcze ojczym. to jest smutne, jaka psychika musi miec ta mala dziewczynka, nigdy tego nie zapomni 
|
Pt mar 06, 2009 17:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): Czy aborcja to miłosierdzie?
Ja pisze o milosierdziu biskupa, ktorym jako pastezr powinien sie cechowac. No ale mezczyzna przeczyta to co chce.
Na pewno nie jest dobre, ze dziecko zaszlo w ciaze!!!
Ale to nie ono bylo winne (jezeli masz 9-letnie dzieci to wiesz, jak maja swiadomosc czynow i konsekwencji o mozliwosciach obrony w takiej sytuacji nie wspomne). Ze ciaza i to blizniacza zagrazala jej zyciu dla mnie nie podlega dyskusji, ale akurat nie o to mi chodzi.
Lekarz i matka podjeli taka decyzje niekoniecznie, zeby uniknac problemow, ale zeby je zmniejszyc. Bylo to zlem, ale na pewno zlem rownowaznym bylo to, co te dziewczynke spotkalo. I oto biskup, zamiast zajac sie pomoca dla ofiary (tak, tak, to dziecko 9-letnie jest ofiara i to roznych osob i okolicznosci), pietnuje ja dodatkowo i oglasza ekskomunike na wszystkich, kto mu w reke wpadnie.
To dziecko na pewno nie podlega ekskomunice, bo nie mialo zadnej mozliwosci postapic inaczej.
Ekskomunice "z urzedu" powinien podlegac automatycznie kazdy gwalciciel i morderca. A dlaczego tak nie jest, to nawet nie wiem, kogo milalabym zapytac.
|
Pt mar 06, 2009 17:49 |
|
|
|