Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 5:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Judasz 
Autor Wiadomość

Post Judasz
Judasz zawsze był symbolem zła zdrady Ale czy tak naprawde to można go tylko potepiac ? Pan Jezus powiedział: Lepiej by było gdyby uwiązano mu kamień młyński u szyji i wrzucono w morze Czyli został potępiony i napiętnowany przez Jezusa Ale czy gdyby nie on to dokonało by sie to co sie miało dokonać? Czy nie jest on tym który był od czarnej roboty? Przeciesz musiał to ktos zrobić I jeszcze jedno pytanie Jezusa zdradził i Judasz i Piotr, gdy sie opamiętali to żal Piotra wyraził sie płaczem a żal Judasza samobójstwem Jakiż to musiał być potężny żal i rozpacz że ktos sie targa na własne życie ? Tylu ludzi żyje w ciągłej zdradzie i jest to im obojętnea Judasz nie przeszedł obojetnie obok tego. Oczywiście wielu powie że on zdradził Syna Bożego ale czy on do końca był przekonany że to Syn Boży? Uważam że nie podobnie jak wszyscy apostołowie Przeciesz apostołowie szli za Jezusem bardziej dla własnych korzyści ( przypominam tu kłótnie o to który z nich jest największy albo prośbę matki za swoich synów by zasiedli w królestwie bozym po lewej i prawej stronie Jezusa ) Śmierć Jezusa była dla nich zaskoczeniem bo inaczej to miało sie skończyć W jego zmartwychwstanie na początku cięzko było im uwierzyć Dopiero zesłanie Ducha Świętego wszystko zmieniło Judasz nie doczekał do tego czasu Może i gdyby jemu dane było odczuć działanie Ducha Świętego to też by uderzył w płacz i odpokutował swoim życiem za swój grzech Niestety rozpacz po zdradzie " przyjaciela " była tak wielka że targnoł się na swoje życie bo nie mógł z tym żyć ................................. Przyznam się że ten dylemat męczy mie od dawna i chciałbym się z wami tym podzielić a także wywołać dyskusję Nie na wszystko znam odpowiedzi i byłbym wdzięczny za wasze punkty widzenia Może dzięki nim i ja zacznę na to inaczej patrzeć :-)

Śr kwi 12, 2006 13:07
Pan Jezus powiedział: Lepiej by było gdyby uwiązano mu kamień młyński u szyji i wrzucono w morze Czyli został potępiony i napiętnowany przez Jezusa

Czyli byłoby mu lepiej, a nie czyli został potępiony. Non sequitur, jedno z drugiego nie wynika.

Śr kwi 12, 2006 13:11

Cytuj:
Pan Jezus powiedział: Lepiej by było gdyby uwiązano mu kamień młyński u szyji i wrzucono w morze Czyli został potępiony i napiętnowany przez Jezusa

Czyli byłoby mu lepiej, a nie czyli został potępiony. Non sequitur, jedno z drugiego nie wynika.

Oj PTRqwerty, Ty znowu z ta logiką. Ale czy to, że tak powiedział Jezus oznacza, ze tak Judaszowi faktycznie byłoby lepiej ? Może dla Jezusa,ale chyba nie dla Judasza. Czekam na logiczma odpowiedz :).

Śr kwi 12, 2006 13:40
Jeśli uważasz, że jest tam wynikanie, to wyjaśnij dlaczego tak uważasz i dlaczego nie mam racji. Jeśli zaś jedyne co masz do powiedzenia to to, że zastosowałem logikę, a więc mam rację, i dlatego źle postąpiłem, bo tylko nie stosując logiki można uzasadniać (ale co to wtedy znaczy?) Twoje stanowisko, to nie marnuj mi po prostu czasu. Jeśli jedyne co masz do powiedzenia to to, że stosowanie logiki jest złe, bo prowadzi do nie tych wniosków do których się "przywiązałeś", to żyj sobie z tymi wnioskami do których się przywiązałeś, ale nie zawracaj mi więcej głowy.
Generalnie przestań mi dostarczać rozrywki swoim rozumowaniem, że masz rację o ile porzucimy logikę.
:-D

Śr kwi 12, 2006 13:55

Racja . Jezus nie potepił go wprost ale też nikogo nie potepił a co najwyżej napiętnował jak: faryzeuszy, kupców w światyni i innych . Ale w tym przypadku było to chyba najostrzejsze napiętnowanie Inaczej to ujmując można powiedzieć że lepiej by mu było gdyby go pozbawiono życia niżby miał zrobić to co zrobił Jezus go nie potepił wprost ale historia już tak sie łagodnie z nim nie obeszła Moim głównym celem w tym pytniu o Judasza jest uzyskać odpowiedz : Czy historia stawiając z jednej strony apostołów a z drugiej strony barykady zła Judasza nie za bardzo go skrzywdziła? Chcąc byc bardziej dosadnym można by powiedzieć że Piotr za swoja zdradę ( zaparcie się mistrza) przelał łzy a Judasz oddał to co miał najlpsze czyli życie Oczywiście pobudki postępku są tu różne W przypadku Piotra to strach co jest całkowicie ludzkie i normalne ( może gdyby mu dano szansę dłużej sie zastanowić to by inaczej zareagował Piotr był człowiekiem gwałtownym i prawdopodobnie działał bez większego namysłu) Judasz natomiast przemyślał swój czyn Mogło nim kierować to że widział w Jezusie kogoś kto wyzwoli Izraela a w żadnym razie Syna Bożego. Widząc że mógł się pomylic że to nie jest ten co uwolni Izraela chciał cos ugrać dla siebie albo w ten sposób zmusic Jezusa do działania bo jeżeli Jezus był tym który miał ich wyzwolić spod rzymskiej władzy to może aresztowanie zacznie cały ciąg zdarzeń Oczywiście można snuc różne domysły Obaj jednak po tym co zrobili bardzo żałowali swoich czynów . Dlaczego jednemu wybaczyliśmy a drugiemu nie?

Śr kwi 12, 2006 13:57

Jeśli uważasz, że jest tam wynikanie, to wyjaśnij dlaczego tak uważasz i dlaczego nie mam racji. Jeśli zaś jedyne co masz do powiedzenia to to, że zastosowałem logikę, a więc mam rację, i dlatego źle postąpiłem, bo tylko nie stosując logiki można uzasadniać (ale co to wtedy znaczy?) Twoje stanowisko, to nie marnuj mi po prostu czasu. Jeśli jedyne co masz do powiedzenia to to, że stosowanie logiki jest złe, bo prowadzi do nie tych wniosków do których się "przywiązałeś", to żyj sobie z tymi wnioskami do których się przywiązałeś, ale nie zawracaj mi więcej głowy.
Generalnie przestań mi dostarczać rozrywki swoim rozumowaniem, że masz rację o ile porzucimy logikę.

Ależ PTR, ja napisałem, ze jest tam gdziekolwiek wynikanie ?? A jak i skad to wywnioskowales ??

Śr kwi 12, 2006 14:07

Czy historia stawiając z jednej strony apostołów a z drugiej strony barykady zła Judasza nie za bardzo go skrzywdziła?

Zaraz, zaraz, nie historia, lecz przekaz w formie ewangelii, a to delikatnie rzecz ujmujac dwie rozne rzeczy. No chyba ze znajdziesz wzmianke o Judaszu gdzies u Jozefa Flawiusza, Tacyta, czy Swetoniusza - wtedy bedzie to historia.

Śr kwi 12, 2006 14:11
PTRqwerty napisał(a):

Ależ PTR, ja napisałem, ze jest tam gdziekolwiek wynikanie ?? A jak i skad to wywnioskowales ??

Tak odebrałem Twoją ironię, że "ja znów z tą logiką". Niech Ci będzie. Rzeczywiście nic wprost nie napisałeś co Ci zarzuciłem.

Śr kwi 12, 2006 14:15

Jonathan Sarkos napisał(a):
PTRqwerty napisał(a):

Tak odebrałem Twoją ironię, że "ja znów z tą logiką". Niech Ci będzie. Rzeczywiście nic wprost nie napisałeś co Ci zarzuciłem.

No właśnie, ale teraz sam mam wątpliwości, bo Ty wcale nie napisałeś mi wprost, że ja tak stwierdziłem. Napisałeś tylko "jeśli", a to przecież tylko przypuszczenie, że mogłem tak zrobić, ale równie dobrze tak byc nie musiało. Zabawna ta logika.

Ale wracając do przykładu z Jezusem, mam pytanie (poważne, jakkolwiek błazeńsko by nie brzmiało): co wynika z tego, że z tego, że Jezus powiedział o Judaszu, że byłoby mu lepiej z kamieniam u szyi, nie wynika, że Jezus go w ten sposób potępił ?

Śr kwi 12, 2006 14:37
Owszem, Pan Bóg zna losy i postępowanie każdego człowieka do końca całego jego życia. Nie oznacza to jednak, że przeznacza On kogoś z góry na potępienie. Owszem Bóg wiedział o tym jak postąpi Judasz. Wie również wszystko o nas, wie jak my postąpimy a danej sytuacji, ale nie oznacza to tego, że nie mamy możliwości wyboru pomiędzy dobrem a złem. Bóg jest wszechwiedzący, i dlatego wie co się z nami stanie w każdym czasie naszego życia.
Judasz nie musiał zdradzić, miał jak każdy człowiek możliwość wyboru pomiędzy dobrem a złem. To, że zdrada Judasza była wspomniana już w Starym Testamencie nie oznacza, że Judasz był na tę zdradę przeznaczony, lecz właśnie ukazuje nam wszechwiedzę Boga o każdym człowieku, o jego cechach również. Judasz był bowiem człowiekiem upartym i przekupnym, i Bóg o tym doskonale wiedział, i dlatego na kartach Biblii długo przed zdradą było to ujawnione.
Zdrada Judasza nie była konieczna do zbawienia ludzkości, dlatego bowiem, że to miłość Jezusa Chrystusa dała nam odkupienie, nic innego.
Pan Bóg żadnego człowieka nie przeznacza na potępienie wieczne gdyż będąc Miłością chce dobra dla każdego swojego stworzenia, jednak nie ogranicza On wolności człowieka, i nie chce niewolników miłości, chce by człowiek Go kochał poprzez swój wolny wybór.

Bóg każdemu chce udzielać łaski wiary, łaski nawrócenia, ale właśnie dlatego, ze szanuje wolność człowieka, nie daje tej łaski zatwardzialcom, którzy świadomie nie chcą z tą łaską współpracować.
Judas otrzymał wielką łaskę, został wybranym jednym z dwunastu Apostołów, ale niestety nie chciał z dobrem współpracować wybrał zło.
Nie musiał tak zrobić!
Samobójstwo Judasza to nie dar z własnego życia dla Boga. Bóg nie pragnie takiej śmierci dla człowieka, która łączy się ze zdradą i grzechem. Ta śmierć była przecież sprzeciwem wobec przykazania – nie zabijaj!
Nie wiemy nic o wiecznym potępieniu Judasza. Biblia o tym nie wspomina, być może przed ostatnią chwilą jego szaleńczej śmierci nawrócił się.

Śr kwi 12, 2006 15:37

Mnie właśnie zastanawia to, że Jezus nigdy człowieka nie potępiał. Tylko czyny. I teraz sam mam dylemt, co myśleć o Judaszu...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr kwi 12, 2006 16:07
Zobacz profil WWW

Mnie właśnie zastanawia to, że Jezus nigdy człowieka nie potępiał. Tylko czyny. I teraz sam mam dylemt, co myśleć o Judaszu...

Piszesz ToMu jakby ludzie mogli istniec bez czynów, a czyny bez ludzi.

Śr kwi 12, 2006 16:38

Owszem, Pan Bóg zna losy i postępowanie każdego człowieka do końca całego jego życia. Nie oznacza to jednak, że przeznacza On kogoś z góry na potępienie. Owszem Bóg wiedział o tym jak postąpi Judasz. Wie również wszystko o nas, wie jak my postąpimy a danej sytuacji, ale nie oznacza to tego, że nie mamy możliwości wyboru pomiędzy dobrem a złem. Bóg jest wszechwiedzący, i dlatego wie co się z nami stanie w każdym czasie naszego życia.
Więc tu rodzi sie pytanie : Skoro Bóg iedział że Judasz zdradzi to dlaczego go wybrał? Dlaczego nic nie zrobił by zapobiec w popełnieniu cięzkiego grzechu Judasza? A jeżeli już tego by nie zrobił Judasz to musiał się znależc ktos kto by to zrobił? Czyli tak jak juz wcześniej pisałem ktoś od czarnej roboty.Pisząc że złożył ofiarę ze swgo życia może i to źle ujołem ale Judasz odebrał sobie życie z rozpaczy Jakaż to musiała być rozpacz że jest odwaga targnąć się na swoje życie Czy on zdradził z czystego wyrachowania ? Śmiem watpić bo człowiek który by to z robił tylko z tego powodu po " zakończeniu transakcji" by odszedł z zapłatą w swoją strone i raczej by się nie martwił losm zdradzonego A tu się okazuje że ten który zawiódł i zrobił to z wyrachowania naraz rezygnuje z zapłaty a nawet odbiera sobie życie widząc że uczynił źle i to nie dlatego że zdradził Syna Bożego ale że uczynił źle wobec swego" przyjaciela " Jak by nie patrzył to Judasz był w pewnym sensie narzędziem Boga podobnie jak np żołnierze rzymscy ( setnik potem się nawrócił) Ich możemy wytłumaczyć że nie wiedzieli co czynią ale rodzi sie pytanie czy Judasz do konca wiedział co czyni i jakie będa skutki jego decyzji Jeżeli tak to dlaczego zaraz zmienił zdanie ? Tu musze dodać że obecnie nawet Watykan uważa ż powinien zmienić swój pogląd na Judasza Ż Judasza powinno sie traktowac jako cześc planu Bożego

Śr kwi 12, 2006 17:40
Judasz nie musial zdradzic, mial mozliwosc wyboru.
Jezus wybierajac go dal mu szanse, tak jak daje szanse kazdemu czlowiekowi ( a przeciez tez dobrze wie o tym, kto z nas go zdradzi a kto nie).
I jeszcze raz powtarzam, zdrada Judasza nie byla do niczego potrzebna wiec nie trzeba sie na tym fakcie skupiac rozmyslajac o odkupieniu ludzi przez Jezusa.
To Milosc nas odkupila. Milosc Boga do czlowieka.
Milosc wybrala slabych ludzi by byli apostolami. Milosc, ktora nie szuka swego, nie unosi sie gniewem, nie pamieta zlego, nie unosi sie pycha...
Milosc ktora wszystko znosi, wszystko przetrzyma...

Śr kwi 12, 2006 23:16

Lucyno, napisałaś, że Judasz miał możliwość wyboru.

(Mt 26,25)
Wtedy Judasz, który Go miał zdradzić, rzekł: Czy nie ja, Rabbi? Odpowiedział mu: Tak jest, ty.

Tego nie rozumiem. Gdy mu Jezus powiedział, że to on właśnie Go zdradzi, to moim zdaniem Judasz po ludzku już nie miał wyboru. Nawet gdyby miał rozterki, to po takich słowach Mistrza wszedłby w zło...

Nie wiem, czy jesteśmy w stanie odgadnąć zamysł Boga co do Judasza. Przecież gdyby nie jego zbrodnia, nie byłoby ukrzyżowania, ani zmartwychwstania. Nie byłoby dzieła naszego Odkupienia.

Cz kwi 13, 2006 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona