Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 20:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Dlaczego Bóg skłamał? 
Autor Wiadomość

Uwaga to mój pierwszy post i z góry w nim zaznaczę że nie zamierzam się posługiwać cytatami, bo nie mam ochoty uświadamiać nieuków gdzie co mogą znaleźć

Także bóg w jakiś sposób musiał powstać jak i w jakiś sposób nastąpi jego koniec.

No proszę. A sądziłem, że chrześcijaństwo swojego Boga określa jako „wszechwiecznego” („jestem, który jestem”). ;)

Pozostałe implikacje wynikające zarówno z Twojego postu jak i postu szumiego na razie (do wieczora) pominę.

Śr maja 20, 2009 9:10

możesz bardziej rozwinąć ten wątek bo go nie rozumiem :| za bardzo

Śr maja 20, 2009 9:11
Zobacz profil WWW

Skąd wiesz , że @mojglos jest chrześcijaninem , głosi bzdury ale przynajmniej zabezpieczył się przed ośmieszeniem :

Cytuj:
z góry w nim zaznaczę że nie zamierzam się posługiwać cytatami, bo nie mam ochoty uświadamiać nieuków gdzie co mogą znaleźć ... nie taka moja rola.

Co do tego stwierdzenia , też bardzo dziwne :
Cytuj:
odebranie nieśmiertelności jest równoznaczne z skazaniem na śmierć.

Śr maja 20, 2009 9:20
Moderator

mojglos - zasady pisowni słownictwa religijnego! Będą posty kasowane za brak poprawy.

(J 8, 32b)

Śr maja 20, 2009 13:17

Bóg być może nie skłamał, ale Szatan również z prawdą się nie minął (zasada złotego środka - i ten i ten w pewnym sensie mieli rację).

Pozostaje tylko pytanie - dlaczego Szatan miał dostęp do raju.

I jeszcze jedno pytanie: Czym jest drzewo życia?

I jeszcze jedno pytanie: Czy Eden był prawdziwym miejscem, które znajdowało sie na ziemi?

Śr maja 20, 2009 13:26

Widziałeś żeby umarły grzebał umarłego :) , w tym chodzi o coś innego śmierć duchową i to u Adama i Ewy następuje zaraz po spożyciu jabłka , stronią od Boga

To że nauczyli się odróżniać dobro od zła, zyskali świadomość, oświeciło ich nagle, kanap nazywa "śmiercią duchową".

Śr maja 20, 2009 13:37

ojj przepraszam za małą literę fakt mój błąd ;)

Kanap - nie zabezpieczyłem się przed ośmieszeniem tylko w przeciwieństwie do was nadgorliwie próbujących innym udowodnić swoją rację ja nie mam takiej misji życiowej, tak więc cytatów za kogoś szukał nie będę, szukam tu osoby do mądrej polemiki o wiedzy na tyle rozwiniętej że nie będę musiał co chwilę szukać dlań cytatu bo posługuję się nie tylko biblią ale również innymi księgozbiorami, także tymi mniej dostępnymi. I nie piszę bzdur to że, w Bibli nazwano Szatana kłamcą wcale nie musi oznaczać że tak jest, tym bardziej że sposób w jaki komuś się przekazuje jakąś informację może być jak najbardziej prawidłowy ;) a to że ktoś źle zrozumiał przekaz to już inna sprawa. Już wiele razy ktoś krzyczał KŁAMCA o osobie która w sprytny sposób przekazała prawdę jednak w taki sposób by osobnik mógł doszukać się w niej innego sensu ;)

Pozdrawiam

Śr maja 20, 2009 14:03

A mnie zastanawia coś innego - Bóg mowił Adamowi i Ewie, że umrą, jesli zjedzą owoc, szatan mówił, że nie umrą, ale w sumie rozmawiali o jakiejś abstrakcji, bo czy Adam i Ewa mogli zdawać sobie sprawę z tego, co to jest śmierć, gdy nie było jej na ziemi?

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Śr maja 20, 2009 14:20

Rozumiem że wszystko się wyjaśniło i nie ma sensu dalek kontynuować tego tematu.

Śr maja 20, 2009 14:25
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2